Αλλεργία οστρακοειδή

Ορισμός

Μια αλλεργία οστρακοειδή προκαλεί μια αλλεργική αντίδραση όταν τρώτε οστρακοειδή. Μερικές φορές, μια αλλεργία οστρακοειδή είναι μόνο σε ορισμένα είδη οστρακοειδών, ή μπορεί να έχετε αλλεργία σε όλα τα οστρακοειδή. Οστρακοειδή περιλαμβάνουν θαλάσσια ζώα με κοχύλια, όπως γαρίδες, καβούρια, και αστακό, καθώς και χταπόδι και καλαμάρι.

Αλλεργία οστρακοειδή μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως κνίδωση ή ρινική συμφόρηση, ή περισσότερο-σοβαρή, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή συμπτώματα. Για μερικούς ανθρώπους, ακόμη και ένα μικρό ποσό των οστρακοειδών μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή αντίδραση.

Αν νομίζετε ότι έχετε μια αλλεργία οστρακοειδή, μιλήστε με το γιατρό σας. Οι δοκιμές μπορεί να επιβεβαιωθεί η αλλεργία οστρακοειδή, ώστε να μπορείτε να λάβει μέτρα για να αποφευχθούν μελλοντικές αντιδράσεις.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Συμπτώματα αλλεργίας Οστρακοειδή γενικά να αναπτύσσουν μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση οστρακοειδών και περιλαμβάνουν:

 • Κνίδωση, φαγούρα ή έκζεμα
 • Πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου, της γλώσσας και του λαιμού, ή άλλα μέρη του σώματος
 • Συριγμός, ρινική συμφόρηση ή δυσκολία στην αναπνοή
 • Κοιλιακό άλγος, διάρροια, ναυτία ή έμετος
 • Ζάλη, ζάλη ή λιποθυμία
 • Μούδιασμα στο στόμα

Μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο οστρακοειδή ονομάζεται αναφυλαξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν παρεμβαίνει με την αναπνοή σας. Η αναφυλακτική αντίδραση είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί θεραπεία με επινεφρίνη (αδρεναλίνη) ένεση και ένα ταξίδι στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης. Τα σημεία και συμπτώματα της αναφυλαξίας περιλαμβάνουν:

 • Ένα πρήξιμο στο λαιμό ή ένα κόμπο στο λαιμό σας (στένωση των αεραγωγών) που καθιστά δύσκολο για σας να αναπνεύσει
 • Σοκ, με μια σοβαρή πτώση της αρτηριακής πίεσης σας
 • Ταχυπαλμία
 • Ζάλη, ζάλη ή απώλεια συνείδησης

Αν και μοιράζονται παρόμοια συμπτώματα, αλλεργία οστρακοειδή είναι διαφορετική από μια ανεπιθύμητη αντίδραση σε τοξίνες ή βακτήρια στο φαγητό σας. Σε αντίθεση με μια αλλεργία, τροφική δηλητηρίαση δεν συνεπάγεται άμεσα το ανοσοποιητικό σας σύστημα και εμφανίζεται μόνο όταν τρώτε τα τρόφιμα που έχει μολυνθεί. Μια αλλεργική αντίδραση στα οστρακοειδή συνήθως συμβαίνει κάθε φορά που τρώνε το είδος των οστρακοειδών που προκαλεί την αντίδραση.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Δείτε ένα γιατρό ή ειδικό αλλεργίας εάν έχετε συμπτώματα τροφικής αλλεργίας αμέσως μετά το φαγητό. Ζητήστε την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που εμφανίσετε οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα της αναφυλαξίας.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Όλες οι τροφικές αλλεργίες προκαλούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα πρόβλημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει ορισμένες πρωτεΐνες οστρακοειδή ως επιβλαβή, προκαλώντας την παραγωγή των αντισωμάτων στην πρωτεΐνη οστρακοειδή (αλλεργιογόνο). Την επόμενη φορά που θα έρθει σε επαφή με τις πρωτεΐνες σε οστρακοειδή, αυτά τα αντισώματα αυτά αναγνωρίζουν και να σηματοδοτήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να απελευθερώνουν ισταμίνη και άλλες χημικές ουσίες που προκαλούν τα συμπτώματα αλλεργίας.

Αλλεργία οστρακοειδή. Το οικογενειακό ιστορικό σας.
Αλλεργία οστρακοειδή. Το οικογενειακό ιστορικό σας.

Ισταμίνης και άλλων χημικών ουσιών του σώματος να προκαλέσει μια σειρά αλλεργικών σημείων και συμπτωμάτων. Η ισταμίνη είναι εν μέρει υπεύθυνη για τις περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις, όπως ρινική καταρροή, φαγούρα στα μάτια, ξηρότητα του φάρυγγα, εξανθήματα και κνίδωση, ναυτία, διάρροια, δυσκολία στην αναπνοή, και σε ορισμένες περιπτώσεις, αναφυλακτική καταπληξία.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι των οστρακοειδών, και κάθε είδος περιέχει διάφορες αλλεργίες που προκαλούν πρωτεϊνών.

Μαλακόστρακα περιλαμβάνουν καβούρια, αστακοί, καραβίδες, γαρίδες και γαρίδα.

Μαλάκια περιλαμβάνουν:

 • Δίθυρα μαλάκια, όπως τα κυδώνια, μύδια, στρείδια και χτένια
 • Γαστερόποδα, όπως πεταλίδες, Periwinkles, σαλιγκάρια (σαλιγκάρια) και αυτιού της θάλασσας
 • Κεφαλόποδα, όπως καλαμάρια, σουπιές και χταπόδια

Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε ένα μόνο είδος των οστρακοειδών, αλλά μπορεί να φάει τους άλλους. Ωστόσο, ορισμένα άτομα με αλλεργία οστρακοειδή πρέπει να αποφύγει κάθε οστρακοειδή.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Είστε σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αλλεργία οστρακοειδή αν οι αλλεργίες οποιουδήποτε τύπου είναι κοινά στην οικογένειά σας.

Αν και οι άνθρωποι κάθε ηλικίας μπορεί να αναπτύξει μια αλλεργία οστρακοειδή, είναι πιο συχνή στους ενήλικες. Μεταξύ των ενηλίκων, αλλεργία οστρακοειδή είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Μεταξύ των παιδιών, αλλεργία οστρακοειδή είναι πιο συχνή στα αγόρια.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η αλλεργία οστρακοειδή μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία, μια επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση που χαρακτηρίζεται από ένα πρήξιμο στο λαιμό (στένωση των αεραγωγών), ταχυκαρδία, καταπληξία, και ζάλη ή ζαλάδα. Η αναφυλαξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Όταν έχετε αλλεργία οστρακοειδή, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναφυλαξίας εάν:

 • Έχετε άσθμα
 • Έχετε αλλεργικές αντιδράσεις σε πολύ μικρές ποσότητες οστρακοειδών (ακραία ευαισθησία)
 • Έχετε μια ιστορία των τροφίμων-αναφυλαξία

Η αναφυλαξία μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια ένεση επείγουσα επινεφρίνη (αδρεναλίνη). Εάν είστε σε κίνδυνο να έχουν μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε οστρακοειδή, πρέπει να έχετε ενέσιμη επινεφρίνη (όπως EpiPen) μαζί σας ανά πάσα στιγμή.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να ξεκινήσει βλέποντας τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν σας καλούν να κανονίσει μια συνάντηση, μπορεί να αναφέρονται αμέσως σε έναν ειδικό αλλεργίας.

Τι μπορείτε να κάνετε
Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομη και υπάρχει συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα για την προετοιμασία για το ραντεβού σας. Πριν από τον διορισμό σας, κάνετε μια λίστα που περιλαμβάνει:

 • Τα συμπτώματα, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με αλλεργία-όπως συμπτώματα
 • Ιστορικό της οικογένειάς σας από αλλεργίες και το άσθμα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών τύπων των αλλεργιών αν τους γνωρίζετε
 • Φάρμακα, βιταμίνες ή συμπληρώματα που εσείς ή το παιδί σας παίρνει
 • Ερωτήσεις για το γιατρό σας
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Τι να περιμένετε από το γιατρό σας.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Ερωτήματα που σχετίζονται με αλλεργία οστρακοειδή ή άλλους τύπους αλλεργίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Τα συμπτώματα πιθανότατα οφείλεται σε αλλεργία;
 • Θα χρειαστεί να κάνω κάποιες εξετάσεις αλλεργίας;
 • Θα πρέπει να δείτε ένα αλλεργιολόγο;
 • Χρειάζεται να μεταφέρουν επινεφρίνη;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες σου προτείνουμε να επισκεφθείτε;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας θα έχει πιθανές ερωτήσεις για σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να ζητήσει:

 • Τι συμπτώματα που αντιμετωπίζετε; Πόσο σοβαρή είναι;
 • Πότε θα παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα σας;
 • Είχατε μια αντίδραση στα οστρακοειδή και στο παρελθόν;
 • Τι είδους οστρακοειδών φάγατε;
 • Πόσο σύντομα μετά από την κατανάλωση οστρακοειδών συνέβη τα συμπτώματά σας;
 • Ποια άλλα τρόφιμα που έφαγες τη διάρκεια του γεύματός σας; Μην ξεχνάτε σάλτσες, ποτά και πιάτα πλευρά.
 • Μήπως άλλα άτομα τραπεζαρία μαζί σας την εμπειρία παρόμοια συμπτώματα;
 • Είναι ένα ιστορικό αλλεργιών στην οικογένειά σας;
 • Έχετε άλλες αλλεργίες, όπως αλλεργική ρινίτιδα;
 • Μήπως έχετε άσθμα ή έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα);

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Αποφεύγετε να τρώτε κάθε είδους οστρακοειδών πριν το ραντεβού σας.

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και μπορεί να εκτελέσει μια φυσική εξέταση για να βρουν ή να αποκλείσει άλλα ιατρικά προβλήματα. Αυτός ή αυτή μπορεί επίσης να συστήσει μία ή και τις δύο από τις ακόλουθες δοκιμές:

 • Δερματική δοκιμασία. Στη δοκιμή αυτή, το δέρμα σας είναι τσιμπηθεί και εκτίθεται σε μικρές ποσότητες των πρωτεϊνών που βρέθηκαν σε οστρακοειδή. Αν είστε αλλεργικοί, θα αναπτύξει ένα υπερυψωμένο ελαφρόπετρας (κυψέλη) στη θέση δοκιμής στο δέρμα σας. Η δοκιμή αυτή γίνεται συνήθως ολοκληρωθεί και ερμηνεύεται από έναν ειδικό στις αλλεργίες.
 • Εξέταση αίματος. Ονομάζεται επίσης αλλεργιογόνο ειδικό αντίσωμα IgE δοκιμασία, ραδιοανοσολογικές (RAST) δοκιμής ή αλλεργία οθόνης, η δοκιμή αυτή μπορεί να μετρήσει απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σας σε πρωτεΐνες οστρακοειδή μετρώντας την ποσότητα ορισμένων αντισωμάτων στο αίμα σας, είναι γνωστή ως ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) αντισώματα. Ένα δείγμα αίματος αποστέλλεται σε ένα ιατρικό εργαστήριο, όπου μπορεί να ελεγχθεί για την απόδειξη της ευαισθησίας σε πρωτεΐνες οστρακοειδή.

Ένα ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων λίγο μετά την έκθεση στα οστρακοειδή μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας αλλεργίας οστρακοειδή, αλλά δοκιμή αλλεργίας είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να πει τι προκαλεί τα συμπτώματά σας. Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα οστρακοειδή επίσης μερικές φορές προκαλείται από μια μη αλλεργικού αντιδράσεως, όπως τροφικές δηλητηριάσεις ή μια βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποφευχθεί αλλεργική αντίδραση στα οστρακοειδή είναι να αποφευχθεί εντελώς οστρακοειδή. Οι περισσότεροι άνθρωποι με αλλεργία οστρακοειδή μπορούν να φάνε τα ψάρια, όμως.

Παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, όμως, μπορείτε ακόμα να έρθουν σε επαφή με τα οστρακοειδή. Εάν αντιμετωπίσετε μια ήπια αλλεργική αντίδραση στα οστρακοειδή, τα φάρμακα, όπως αντιισταμινικά μπορεί να μειώσει τα σημάδια και τα συμπτώματα, όπως εξάνθημα και φαγούρα. Τα αντισταμινικά μπορεί να ληφθεί μετά την έκθεση σε οστρακοειδή να ελέγχουν την αντίδρασή σας και να βοηθήσουν να ανακουφίσουν τον πόνο.

Αν έχετε μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε οστρακοειδή (αναφυλαξία), θα χρειαστείτε πιθανώς μια ένεση έκτακτης ανάγκης της επινεφρίνης (αδρεναλίνης). Εάν είστε σε κίνδυνο να έχουν μια σοβαρή αντίδραση, να ενέσιμη επινεφρίνη (όπως μία ένεση αδρεναλίνης, EpiPen Τζούνιορ) μαζί σας ανά πάσα στιγμή.

Μια ένεση έκτακτης ανάγκης της επινεφρίνης, αν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μετά από έκθεση σε οστρακοειδή:

 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Πρησμένα λαιμό
 • Συριγμό ή μια επαναλαμβανόμενη ξηρό βήχα
 • Σφίξιμο στο στήθος
 • Ζάλη, ζαλάδα ή την αίσθηση ότι θα πάμε να λιποθυμήσει

Αφού χρησιμοποιείτε επινεφρίνη, αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Αν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί στα οστρακοειδή, ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποφευχθεί μια αλλεργική αντίδραση είναι να αποφευχθεί κάθε οστρακοειδή ή τα προϊόντα που μπορεί να περιέχουν τα οστρακοειδή. Ακόμη και ίχνη των οστρακοειδών μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή αντίδραση σε ορισμένους ανθρώπους. Οστρακοειδή δεν είναι συνήθως ένα κρυφό συστατικό τροφίμων, έτσι ώστε να μπορεί να είναι πιο εύκολο να αποφευχθεί ό, τι κάποιες άλλες αλλεργίες που προκαλούν τα τρόφιμα.

Αποφυγή οστρακοειδή

 • Να είστε προσεκτικοί όταν τρώτε έξω. Τρώει σε εστιατόρια, θέτει το μεγαλύτερο κίνδυνο λάθος τρώγοντας όστρακα. Όταν τρώτε σε εστιατόρια, ελέγχετε πάντα για να βεβαιωθείτε ότι το ίδιο τηγάνι, το λάδι ή τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τα οστρακοειδή δεν είναι, επίσης, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή άλλων τροφίμων. Αυτό ονομάζεται διασταυρούμενη μόλυνση.
 • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα εστιατόρια θαλασσινών ψαριών και οστρακοειδών είναι βιολογικά διαφορετικές, έτσι ώστε τα ψάρια δεν θα προκαλέσει μια αλλεργική αντίδραση, αν έχετε μια αλλεργία οστρακοειδή -. Εκτός αν είναι επίσης αλλεργικοί σε ψάρια. Αλλά όταν τρώει σε ένα εστιατόριο θαλασσινών, υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης των τροφίμων σας με ίχνη των οστρακοειδών. Μερικοί άνθρωποι έχουν ακόμη και αλλεργικές αντιδράσεις σε ατμούς μαγειρέματος.
 • Διαβάστε τις ετικέτες. Διασταυρούμενη μόλυνση μπορεί να συμβεί σε καταστήματα όπου τα τρόφιμα μπορούν να υποστούν επεξεργασία ή να εμφανίζονται μαζί με τα οστρακοειδή. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Να είστε βέβαιος να διαβάσει τις ετικέτες των τροφίμων προσεκτικά. Οι εταιρείες υποχρεούνται να επισημαίνουν σαφώς κάθε προϊόν που περιέχει ακόμα και μικρές ποσότητες οστρακοειδή ή άλλα τρόφιμα που συχνά προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.
 • Κρατήστε την απόστασή σας. Μπορεί να χρειαστεί να αποφεύγουν εντελώς περιβάλλοντα όπου ζουν τα οστρακοειδή είναι επεξεργασμένα ή μεταποιημένα. Μερικοί άνθρωποι έχουν ακόμη και μια αντίδραση μετά την επαφή με οστρακοειδή ή εισπνοή ατμού από οστρακοειδή μαγείρεμα.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι η αλλεργία στο ιώδιο ή αλλεργία σε βαφή radiocontrast χρησιμοποιείται σε ορισμένες εργαστηριακές διαδικασίες μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις σε άτομα με αλλεργία οστρακοειδή. Αντιδράσεις για radiocontrast υλικό ή ιώδιο δεν έχουν σχέση.

Γλυκοζαμίνη, ένα συμπλήρωμα που χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία της αρθρίτιδας, είναι κατασκευασμένο από καβούρια, αστακό ή κέλυφος της γαρίδας. Αν και δεν φαίνεται να προκαλεί αλλεργική αντίδραση σε περισσότερους ανθρώπους που έχουν μια αλλεργία οστρακοειδή, περισσότερες μελέτες πρέπει να γίνουν για να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλές για άτομα που είναι αλλεργικά στα οστρακοειδή.

Εάν είστε σε κίνδυνο μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη μεταφορά επινεφρίνη έκτακτης ανάγκης (αδρεναλίνη). Εάν είχατε ήδη μια σοβαρή αντίδραση, φορέστε μια ιατρική συναγερμού βραχιόλι ή κολιέ που αφήνει τους άλλους να γνωρίζουν ότι έχετε μια τροφική αλλεργία.

Βλέπε επίσης