Αναφυλαξία

Ορισμός

Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή, δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά της έκθεσης σε κάτι που είστε αλλεργικοί σε, όπως ένα φυστίκι ή το δηλητήριο από τσίμπημα μέλισσας.

Η πλημμύρα των χημικών ουσιών που απελευθερώνονται από το ανοσοποιητικό σας σύστημα κατά τη διάρκεια της αναφυλαξίας μπορεί να σας αναγκάσει να πάει σε σοκ? Αρτηριακή σας πίεση πέφτει απότομα και των αεραγωγών σας στενά, εμποδίζοντας την κανονική αναπνοή. Τα σημεία και συμπτώματα της αναφυλαξίας περιλαμβάνουν μια ταχεία, αδύναμος σφυγμός, ένα δερματικό εξάνθημα, ναυτία και έμετο. Κοινές ωθήσεις της αναφυλαξίας περιλαμβάνουν ορισμένα τρόφιμα, ορισμένα φάρμακα, δηλητήριο εντόμων και λατέξ.

Αναφυλαξία απαιτεί άμεση ταξίδι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και μια ένεση επινεφρίνης. Εάν η αναφυλαξία δεν αντιμετωπίζεται αμέσως, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεων ή ακόμη και θάνατο.

Συμπτώματα

Συμπτώματα αναφυλαξίας συνήθως εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά από την έκθεση σε κάποιο αλλεργιογόνο. Μερικές φορές, εντούτοις, αναφυλαξία μπορεί να εμφανιστεί μια μισή ώρα ή περισσότερο μετά την έκθεση. Συμπτώματα της αναφυλαξίας περιλαμβάνουν:

 • Δερματικές αντιδράσεις, όπως εξάνθημα μαζί με την φαγούρα, και να ξεπλυθούν ή ωχρό δέρμα (σχεδόν πάντα παρούσα με την αναφυλαξία)
 • Μια αίσθηση της ζεστασιάς
 • Η αίσθηση της ένα κομμάτι στο λαιμό σας
 • Συστολή των αεραγωγών και πρήξιμο της γλώσσας ή του λαιμού, που μπορεί να προκαλέσει συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή
 • Μια αδύναμη και ταχυκαρδία
 • Ναυτία, εμετός ή διάρροια
 • Ζάλη και λιποθυμία

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν το παιδί σας ή κάποιος άλλος είστε με έχει μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Αν το πρόσωπο που έχει την επίθεση φέρει επινεφρίνη autoinjector (όπως EpiPen ή EpiPen Jr), τον δώσει ή της ένα σωστό πλάνο μακριά. Ακόμη και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, μετά από μια ένεση επινεφρίνης έκτακτης ανάγκης, μια επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών εξακολουθεί να είναι αναγκαία για να βεβαιωθείτε ότι τα συμπτώματα δεν επιστρέφουν.

Κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχει μία σοβαρή επίθεση αλλεργία ή οποιαδήποτε σημάδια και τα συμπτώματα της αναφυλαξίας στο παρελθόν.

Αναφυλαξία. Αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια.
Αναφυλαξία. Αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Η διάγνωση και η μακροπρόθεσμη διαχείριση της αναφυλαξίας είναι περίπλοκη, έτσι θα πρέπει πιθανώς να δείτε ένα γιατρό που ειδικεύεται στις αλλεργίες και ανοσολογίας.

Αιτίες

Το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που υπερασπίζονται έναντι των ξένων ουσιών. Αυτό είναι καλό, όταν μία ξένη ουσία είναι επιβλαβής (όπως ορισμένα βακτήρια ή ιούς). Αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων ανθρώπων αντιδρά σε ουσίες που δεν πρέπει να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Όταν συμβεί αυτό, το ανοσοποιητικό σύστημα πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση χημική, που οδηγεί σε συμπτώματα αλλεργίας. Κανονικά, τα συμπτώματα αλλεργίας δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Αλλά μερικοί άνθρωποι έχουν μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία. Ακόμα κι αν εσείς ή το παιδί σας έχει μόνο μία ήπια αναφυλακτική αντίδραση στο παρελθόν, υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος πιο σοβαρή αναφυλαξία.

Μια σειρά από αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία, ανάλογα με το τι είστε αλλεργικοί.

Κοινή προκαλεί αναφυλαξία περιλαμβάνουν:

 • Ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα πενικιλλίνη
 • Τρόφιμα, όπως τα φιστίκια, τα καρύδια (καρύδια, πεκάν, τα αμύγδαλα, κάσιους), σιτάρι (στα παιδιά), τα ψάρια, τα οστρακοειδή, το γάλα και τα αυγά
 • Τσιμπήματα εντόμων από τις μέλισσες, κίτρινα σακάκια, σφήκες, κηφήνων και τα μυρμήγκια πυρκαγιάς

Λιγότερο συχνές αιτίες της αναφυλαξίας περιλαμβάνουν:

 • Κόμμι
 • Φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην αναισθησία
 • Άσκηση

Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας μερικές φορές προκαλείται από την ασπιρίνη και άλλα φάρμακα - όπως η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.ά.) και η ναπροξένη (Aleve, Midol Εκτεταμένη Αρωγής) - και η ενδοφλέβια (IV) αντίθεσης που χρησιμοποιείται σε ορισμένες X-ray απεικονιστικές εξετάσεις. Αν και παρόμοιο με αλλεργία αναφυλαξία, αυτό το είδος της αντίδρασης δεν προκλήθηκε από τα αντισώματα αλλεργίας.

Η αναφυλαξία προκαλείται από την άσκηση δεν είναι κοινή και διαφέρει από άτομο σε άτομο. Σε ορισμένα άτομα, η αερόβια άσκηση, όπως τρέξιμο, προκαλεί αναφυλαξία. Σε άλλες, λιγότερο έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση. Κατανάλωση ορισμένων τροφών πριν την άσκηση ή την άσκηση όταν ο καιρός είναι ζεστός, κρύο ή υγρασία, επίσης, έχει συνδεθεί με την αναφυλαξία σε μερικούς ανθρώπους. Συζητήστε με το γιατρό σας για τυχόν προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν κατά την άσκηση.

Αν δεν ξέρετε τι προκαλεί επίθεση αλλεργία σας, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει δοκιμές για να προσπαθήσει να προσδιορίσει την παραβατική αλλεργιογόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιτία της αναφυλαξίας είναι ποτέ εντοπιστεί. Αυτό είναι γνωστό ως ιδιοπαθής αναφυλαξία.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Δεν υπάρχουν πολλοί γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την αναφυλαξία, αλλά μερικά πράγματα που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν:

 • Μια προσωπική ιστορία της αναφυλαξίας. Εάν έχετε πάθει αναφυλαξία φορά, ο κίνδυνος να έχουν αυτό το σοβαρό αντίδρασης αυξάνει. Μελλοντικές αντιδράσεις μπορεί να είναι πιο σοβαρή από την πρώτη αντίδραση.
 • Αλλεργίες ή άσθμα. Οι άνθρωποι που έχουν είτε όρο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναφυλαξίας.
 • Ένα οικογενειακό ιστορικό. Εάν έχετε μέλη της οικογένειας που έχουν βιώσει την άσκηση αναφυλαξία, ο κίνδυνος εμφάνισης αυτού του τύπου της αναφυλαξίας είναι υψηλότερη από ό, τι είναι για κάποιον χωρίς οικογενειακό ιστορικό.

Επιπλοκές

Κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας. Μια προσωπική ιστορία της αναφυλαξίας.
Κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας. Μια προσωπική ιστορία της αναφυλαξίας.

Μια αναφυλακτική αντίδραση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, όταν μια σοβαρή επίθεση συμβαίνει? Μπορεί να σταματήσει να αναπνέει ή να σταματήσει κτύπο της καρδιάς σας. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστείτε καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR) και άλλη θεραπεία έκτακτης ανάγκης αμέσως.

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τις αλλεργίες σας ή οποιαδήποτε προηγούμενη αλλεργικές αντιδράσεις που είχατε. Η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με:

 • Είτε τυχόν συγκεκριμένα τρόφιμα φαίνεται να προκαλεί μια αντίδραση
 • Οποιαδήποτε φάρμακα που παίρνετε, και αν φαίνονται ορισμένα φάρμακα που συνδέονται με τα συμπτώματά σας
 • Είτε είχατε συμπτώματα αλλεργίας όταν το δέρμα σας έχει εκτεθεί σε latex
 • Είτε τσιμπήματα από οποιοδήποτε συγκεκριμένο είδος εντόμου φαίνεται να προκαλεί τα συμπτώματά σας

Για να βοηθήσει για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση:

 • Μπορεί να ελεγχθεί για αλλεργίες με δερματικές δοκιμασίες ή εξετάσεις αίματος
 • Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να κρατήσετε μια λεπτομερή λίστα με το τι θα φάτε ή να σταματήσει να τρώει ορισμένα τρόφιμα για ένα χρόνο

Ο γιατρός σας θα θέλει να αποκλείσει άλλους όρους ως πιθανή αιτία των συμπτωμάτων σας, όπως οι εξής:

 • Επιληπτικές διαταραχές
 • Μια άλλη κατάσταση από αλλεργίες που προκαλεί έξαψη ή άλλα συμπτώματα του δέρματος
 • Μαστοκυττάρωση, μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Ψυχολογικά θέματα, όπως κρίσεις πανικού
 • Καρδιακά ή πνευμονικά προβλήματα

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης αναφυλακτικό, μια επείγουσα ιατρική ομάδα μπορεί να εκτελεί καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR) αν σταματήσει να αναπνέει ή την καρδιά σου σταματήσει να χτυπά. Μπορεί να σας δοθεί φαρμακευτική αγωγή όπως οι εξής:

 • Επινεφρίνη (αδρεναλίνη), για να μειώσει τις αλλεργικές αντίδραση του σώματός σας
 • Οξυγόνο, ώστε να αντισταθμιστούν περιορισμένη αναπνοή
 • Ενδοφλέβια (IV), αντιισταμινικά και κορτιζόνη για να μειωθεί η φλεγμονή των αεραγωγών σας και να βελτιώσει την αναπνοή
 • Η βήτα-αγωνιστή (όπως αλβουτερόλη) για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της αναπνοής

Τι να κάνετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Αν είστε με κάποιον που έχει μια αλλεργική αντίδραση και δείχνει σημάδια σοκ που προκαλείται από αναφυλαξία, πράξη γρήγορα. Τα σημεία και συμπτώματα του σοκ που προκαλείται από αναφυλαξίας περιλαμβάνουν απαλό, δροσερό και υγρό δέρμα, αδύναμος και γρήγορος σφυγμός, δυσκολία στην αναπνοή, σύγχυση, και απώλεια των αισθήσεων. Ακόμα κι αν δεν είστε σίγουροι για τα συμπτώματα που προκαλούνται από αναφυλαξία, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα αμέσως:

 • Καλέστε το 911 ή ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια.
 • Πάρτε το άτομο σε μια άνετη θέση και να ανυψώσει του ή της πόδια.
 • Ελέγξτε παλμό και την αναπνοή του ατόμου και, εάν είναι αναγκαίο, τη διαχείριση CPR ή άλλα μέτρα πρώτων βοηθειών.
 • Δώστε φάρμακα για τη θεραπεία μια επίθεση αλλεργίας, όπως επινεφρίνη autoinjector ή αντιισταμινικά, εάν το πρόσωπο που τους έχει.

Χρησιμοποιώντας μια autoinjector
Πολλοί άνθρωποι σε κίνδυνο αναφυλαξίας φέρουν αυτοενετήρα. Αυτή η συσκευή είναι ένα συνδυασμένο σύριγγα και βελόνα που κρυφή εγχέει μια ενιαία δόση του φαρμάκου, όταν πιέζεται ενάντια μηρό. Πάντα να είστε βέβαιος να αντικαταστήσει επινεφρίνη πριν από την ημερομηνία λήξης της, ή μπορεί να μην λειτουργεί σωστά.

Να είστε βέβαιος ότι ξέρετε πώς να χρησιμοποιήσετε το αυτοενετήρα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι οι άνθρωποι πιο κοντά για να ξέρετε πώς να διαχειριστεί το φάρμακο - αν είναι μαζί σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αναφυλακτική, ένας από αυτούς θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας. Ιατρικό προσωπικό που καλούνται να ανταποκριθούν σε μια σοβαρής αναφυλακτικής αντίδρασης, επίσης, μπορεί να σας δώσει μια ένεση επινεφρίνης ή άλλο φάρμακο για τη θεραπεία των συμπτωμάτων σας.

Η μακροχρόνια θεραπεία
Αν αναφυλακτική αντίδραση σας ενεργοποιείται από τσιμπήματα εντόμων, μπορείτε να είστε σε θέση να πάρετε μια σειρά από πλάνα αλλεργίας (ανοσοθεραπεία) για να μειώσει τις αλλεργικές αντίδραση του σώματός σας και να αποτρέψει μια σοβαρή αντίδραση στο μέλλον.

Δυστυχώς, στις περισσότερες άλλες περιπτώσεις, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη πάθηση του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία. Αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αποτρέψει μια μελλοντική επίθεση - και να είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση που ένα συμβεί.

 • Αποφύγετε γνωστή αλλεργία σας προκαλεί όσο μπορείτε.
 • Μπορεί να χρειαστεί να μεταφέρει αυτοδιοικούμενα επινεφρίνη. Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης αναφυλακτικό, μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας το φάρμακο χρησιμοποιώντας ένα autoinjector (EpiPen, EpiPen Jr ή Twinject).
 • Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη λήψη πρεδνιζόνη ή αντιισταμινικά.

Βλέπε επίσης

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Έχοντας μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή αντίδραση είναι τρομακτικό, αν αυτό συμβεί σε σας, άλλοι κοντά σε εσάς ή το παιδί σας. Ανάπτυξη έκτακτης ανάγκης αναφυλαξία σχέδιο δράσης μπορεί να βοηθήσει να βάλει το μυαλό σας άνετα. Εργασία με το δικό σας ή το γιατρό του παιδιού σας να αναπτυχθεί αυτή η γραπτή βήμα-προς-βήμα σχέδιο για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση μιας αντίδρασης. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε αν αναφυλαξία, και θα έχετε ένα γραπτό σχέδιο που μπορείτε να μοιραστείτε με τους εκπαιδευτικούς, μπέιμπι σίτερ και άλλους φροντιστές, έτσι ώστε να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε, είναι πολύ.

Εάν το παιδί σας έχει πάθει αναφυλαξία, μιλήστε με την προσωπική του νοσοκόμα του σχολείου και των εκπαιδευτικών για να μάθετε ποια είναι τα σχέδια που έχουν θεσπιστεί για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Βεβαιωθείτε ότι αξιωματούχοι του σχολείου έχουν ένα ρεύμα autoinjector στην περίπτωση που το παιδί σας χρειάζεται θεραπεία.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της αναφυλαξίας είναι να αποφεύγετε τις ουσίες που ξέρετε να προκαλέσει αυτό σοβαρή αντίδραση. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 • Φορέστε μια ιατρική ειδοποίηση κολιέ ή βραχιόλι για να δείξει αν έχετε αλλεργία σε συγκεκριμένα φάρμακα ή άλλες ουσίες.
 • Ειδοποιήστε το γιατρό σας για αλλεργίες στα φάρμακα σας πριν οποιαδήποτε ιατρική αγωγή. Εάν λάβετε πυροβολισμούς αλλεργίας, περιμένετε πάντα τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την έξοδο από την κλινική, ώστε να μπορείτε να λάβετε άμεση θεραπεία εάν έχετε σοβαρή αντίδραση μετά τον πυροβολισμό αλλεργίας.
 • Κρατήστε ένα σωστά εξοπλισμένο κουτί πρώτων βοηθειών με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με το κατάλληλο περιεχόμενο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια επινεφρίνη autoinjector. Βεβαιωθείτε ότι autoinjector σας δεν έχει λήξει? Αυτά τα φάρμακα γενικά τελευταίους 18 μήνες.
 • Αν είστε αλλεργικός σε τσίμπημα εντόμων, να είναι προσεκτικοί όταν βρίσκεστε κοντά. Φορέστε πουκάμισα με μακριά μανίκια και παντελόνια και δεν φορούν σανδάλια ή περπατάτε ξυπόλητοι στο γρασίδι. Αποφύγετε τα φωτεινά χρώματα και να μην φοράτε αρώματα ή κολόνιες. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας, αν είστε κοντά σε ένα τσίμπημα εντόμου. Απομακρυνθείτε αργά και να μην χαστούκια στο έντομο.
 • Αν έχετε συγκεκριμένες αλλεργίες τροφίμων, διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες όλων των τροφίμων που αγοράζουν και να τρώνε. Διαδικασίες παραγωγής μπορεί να αλλάξει, γι 'αυτό είναι σημαντικό να επανεξετάσει περιοδικά τις ετικέτες των τροφίμων που συνήθως τρώνε. Όταν τρώτε έξω, ρωτήστε σχετικά με τα συστατικά στα τρόφιμα, και να ρωτήσετε για την παρασκευή τροφίμων, διότι ακόμη και μικρές ποσότητες των τροφίμων που είστε αλλεργικοί σε μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή αντίδραση.

Να είστε προετοιμασμένοι
Είναι σημαντικό να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε μια αναφυλακτική αντίδραση, με την αποφυγή σας προκαλεί. Αλλά ακόμα και αν είστε προσεκτικοί, σε κάποιο σημείο τότε μάλλον θα πρέπει να εκτίθενται στην ουσία είστε αλλεργικοί σε. Ευτυχώς, μπορείτε να είστε έτοιμοι να ανταποκριθούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αλλεργία, γνωρίζοντας τα σημεία και τα συμπτώματα της αναφυλακτικής αντίδρασης, και έχοντας ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση γρήγορα τα συμπτώματα.