Συσκευές κοιλιακής υποβοήθησης (VADs)

Ορισμός

Μια κοιλιακή συσκευής υποβοήθησης (VAD) είναι ένα εμφυτεύσιμο μηχανική αντλία που βοηθά το αίμα αντλία από κάτω θαλάμους της καρδιάς σας (οι κοιλίες) με το υπόλοιπο σώμα σας. VADs χρησιμοποιούνται σε άτομα που έχουν εξασθενημένο καρδιά ή καρδιακή ανεπάρκεια. Παρόλο VADs μπορεί να τοποθετηθεί στην αριστερή, δεξιά ή δύο κοιλιών της καρδιάς σας, είναι πιο συχνά χρησιμοποιούνται στην αριστερή κοιλία. Όταν τοποθετείται στην αριστερή κοιλία καλούνται αριστερής συσκευές κοιλιακής υποβοήθησης (LVADs).

Μπορεί να έχετε μια εμφυτευμένη VAD ενώ περιμένετε για μια μεταμόσχευση καρδιάς ή για την καρδιά σας για να γίνει αρκετά ισχυρή για αποτελεσματική άντληση του αίματος από μόνη της. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει με VAD εμφυτεύεται ως μακροχρόνια θεραπεία εάν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια και δεν είστε ένας καλός υποψήφιος για μεταμόσχευση καρδιάς.

Η διαδικασία για την εμφύτευση ενός VAD απαιτεί εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς και έχει σοβαρούς κινδύνους. Ωστόσο, VAD μπορεί να είναι σωτήρια, αν έχετε σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

VADs είναι μηχανικές συσκευές που υποστηρίζουν το κάτω αριστερό τμήμα της καρδιάς (αριστερής κοιλίας βοηθήσει συσκευές, ή LVADs), την κάτω δεξιά θάλαμο της καρδιάς (δεξιά συσκευές κοιλιακής υποβοήθησης, ή RVADs) ή και τα δύο κάτω θαλάμους της καρδιάς (αμφικοιλιακής συσκευές υποστήριξης, ή BIVADs).

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει έχουν VAD εμφύτευση, εφόσον:

 • Είσαι σε αναμονή για μεταμόσχευση καρδιάς. Μπορείτε να έχετε ένα VAD εμφυτεύεται προσωρινά, ενώ περιμένετε για μια καρδιά του δότη για να γίνει διαθέσιμο. Μια VAD μπορεί να κρατήσει το αίμα άντληση παρά την ασθενή καρδιά και θα αφαιρεθεί όταν τα νέα καρδιά σας εμφυτεύεται. Όταν ένα VAD εμφυτεύεται ενώ είστε σε αναμονή για μεταμόσχευση καρδιάς, είναι αναφέρεται ως «γέφυρα για μεταμόσχευση."
 • Λειτουργία της καρδιάς σας μπορεί να γίνει κανονικά και πάλι. Εάν η καρδιακή ανεπάρκεια είναι προσωρινή, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εμφύτευση VAD μέχρις ότου η καρδιά σας είναι αρκετά υγιής για να αντλεί το αίμα από μόνη της και πάλι. Είναι επίσης πιθανό θα έχετε μια VAD εμφυτεύονται για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αν είστε αναρρώνει από χειρουργική επέμβαση στην καρδιά. Μπορεί να έχετε μια VAD εμφυτεύονται μόνο για μερικές εβδομάδες ή μήνες. RVADs συχνά προσωρινά εμφυτεύεται μετά από κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις καρδιάς. Μια RVAD μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει το αίμα που ρέει από τη δεξιά κοιλία στους πνεύμονές σας.
 • Δεν είστε ένας καλός υποψήφιος για μεταμόσχευση καρδιάς. VADs χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως μακροχρόνια θεραπεία για τους ανθρώπους που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά δεν είναι καλοί υποψήφιοι για μεταμόσχευση καρδιάς. Μια VAD μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας. Όταν ένα VAD εμφυτεύεται ως μόνιμη θεραπεία για καρδιακή ανεπάρκεια, είναι αναφέρεται ως θεραπεία προορισμού.

Αν VADs δεν μπορεί να βοηθήσει την καρδιά σας, μια άλλη επιλογή θεραπείας ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει είναι ένα σύνολο τεχνητή καρδιά (ΤΑΧ). Αυτή η συσκευή αντικαθιστά τις δύο κοιλίες της καρδιάς σας. Επειδή μια συνολική τεχνητή καρδιά είναι δύσκολο να εμφυτεύματος και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, είναι μόνο χρησιμοποιείται σε ένα μικρό αριθμό ατόμων.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Εμφύτευση και χρησιμοποιώντας ένα VAD έχει κάποια σπάνια αλλά σοβαρή κινδύνους, όπως οι εξής:

 • Συσκευές κοιλιακής υποβοήθησης (VADs). Είσαι σε αναμονή για μεταμόσχευση καρδιάς.
  Συσκευές κοιλιακής υποβοήθησης (VADs). Είσαι σε αναμονή για μεταμόσχευση καρδιάς.

  Οι θρόμβοι αίματος. Δεδομένου ότι το αίμα σας κινείται μέσα VAD σας, θρόμβοι αίματος μπορούν να σχηματίσουν. Οι θρόμβοι αίματος μπορεί να επιβραδύνει ή να εμποδίσει κανονική ροή του αίματος μέσω της καρδιάς σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, ή να προκαλέσει VAD σας να σταματήσει να λειτουργεί.

  Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιπηκτικά φάρμακα όπως η ασπιρίνη ή η βαρφαρίνη (Coumadin, Jantoven) για να βοηθήσει στην αποφυγή σχηματισμού θρόμβων μετά από VAD σας εμφυτεύεται. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες που λαμβάνουν βαρφαρίνη προσεκτικά για να μειωθεί ο κίνδυνος για τη ζωή θρόμβων αίματος. Βαρφαρίνη είναι ένα φάρμακο που μπορεί να έχει επικίνδυνες παρενέργειες, αν δεν ληφθούν, όπως ακριβώς τις οδηγίες, ώστε να μιλήσετε με το γιατρό σας για τυχόν ειδικές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

 • Αιμορραγία. Εμφύτευση ενός VAD απαιτεί εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Έχοντας εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αιμορραγία μετά την επέμβαση. Λαμβάνοντας αντιπηκτικά φάρμακα για να μειώσουν τον κίνδυνο της πηκτικότητας του αίματος αυξάνει επίσης τον κίνδυνο των επικίνδυνων αιμορραγία στην γαστρεντερική οδό και τον εγκέφαλο.
 • Λοίμωξη. Επειδή η πηγή ενέργειας και η μονάδα ελέγχου για VAD σας είναι έξω από το σώμα σας και να συνδεθεί μέσω μιας θύρας στο δέρμα σας, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος των μικροβίων πάρει στο λιμάνι και προκαλώντας σοβαρή λοίμωξη. Εσείς και η ιατρική ομάδα σας θα πρέπει να προσέχετε για ενδείξεις λοίμωξης, όπως πόνο ή ερυθρότητα κοντά στο λιμάνι, υγρό να φτάνει από την περιοχή, ή πυρετό.
 • Δυσλειτουργίες της συσκευής. Είναι πιθανό ότι VAD σας μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί σωστά μετά την εμφύτευσή τους. Η άντληση της συσκευής δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ακριβώς σωστό, καθιστώντας έτσι δεν είναι αρκετό αντλίες αίματος μέσω της καρδιάς σας. Η παροχή ρεύματος στη συσκευή θα μπορούσε επίσης να αποτύχει, ή άλλα μέρη της συσκευής μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί σωστά. Κάθε ένα από αυτά τα προβλήματα απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.
 • Δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν έχετε μια εμφυτευμένη LVAD, θα αντλεί περισσότερο αίμα από την αριστερή κοιλία της καρδιάς σας από ό, τι η καρδιά σας μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί για να. Δεξιά κοιλία σας μπορεί να είναι πολύ αδύναμη για να αντλήσει την αυξημένη ποσότητα αίματος.

  Εάν αναπτύξετε δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια, τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ικανότητα άντλησης της δεξιάς κοιλίας. Μια RVAD θα μπορούσε επίσης να εμφυτεύονται για την υποστήριξη της δεξιάς κοιλίας, αν αναπτυχθεί αυτή η επιπλοκή.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Πριν από VAD σας έχει εμφυτευτεί, είναι πιθανό ότι θα παραμείνει στο νοσοκομείο για κάποιο χρονικό διάστημα την προετοιμασία για τη χειρουργική επέμβαση. Ενώ είστε στο νοσοκομείο, μπορεί να έχετε άλλες θεραπείες για αποδυνάμωσε την καρδιά σας ή καρδιακή ανεπάρκεια. Οι γιατροί σας θα βεβαιωθείτε ότι είστε αρκετά υγιής για να έχουν τη χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση ενός VAD. Μπορεί να χρειαστούν πολλές δοκιμές ή άλλες διαδικασίες πριν από τη χειρουργική επέμβαση, όπως οι εξής:

 • Ηχοκαρδιογράφημα. Το υπερηχοκαρδιογράφημα, η οποία είναι μια απεικονιστική εξέταση, βοηθά το γιατρό σας να καθορίσει την αντλητική λειτουργία της καρδιάς σας, ελέγξτε βαλβίδες της καρδιάς σας και να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αιτία της αποτυχίας της καρδιάς σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να αποφασίσει αν είστε υποψήφιος για μια VAD και αν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.
 • Ακτινογραφία θώρακος. Γιατρός σας χρησιμοποιεί μια ακτινογραφία θώρακος για να δείτε το μέγεθος και το σχήμα της καρδιάς και των πνευμόνων σας.
 • Οι εξετάσεις αίματος. Ο γιατρός σας θα ζητήσει εξετάσεις αίματος για να δούμε αν το ήπαρ και οι νεφροί σας λειτουργούν σωστά πριν από τη χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση VAD σας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ελέγξει για άλλες χημικές ουσίες στο αίμα σας που δείχνουν πόσο καλά η καρδιά σας δουλεύει. Οι εξετάσεις αίματος χρησιμοποιούνται συνήθως για να ελέγξει για προβλήματα διαβήτη, θυρεοειδή ή συμπτώματα της μόλυνσης, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πριν μπορείτε να έχετε τη χειρουργική επέμβαση.
 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να ελέγξει το ρυθμό της καρδιάς σας πριν από την επέμβαση.
 • Καρδιακό καθετηριασμό. Σε αυτή τη δοκιμή, ένας μικρός σωλήνας (περίβλημα) εισάγεται σε μια φλέβα ή αρτηρία στο μηρό σας (βουβωνική χώρα), ή το χέρι. Ένας κοίλος, ευέλικτο και μεγαλύτερο σωλήνα (καθετήρα οδηγού) στη συνέχεια εισάγεται εντός του περιβλήματος. Με τη βοήθεια ακτίνων Χ εικόνες σε μια οθόνη, τα θέματα γιατρό σας ο καθετήρας οδηγό μέσω αυτής της αρτηρίας μέχρι να φτάσει την καρδιά σας. Η δοκιμή αυτή ελέγχει τις πιέσεις στην καρδιά σας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθορίσει εάν είστε υποψήφιος για μια VAD και αν μπορεί να χρειάζονται επιπλέον συσκευές.

Ενώ είστε στο νοσοκομείο, θα μάθετε επίσης πώς VAD τα έργα σας. Θα σας δοθούν ειδικές οδηγίες για:

 • Προληπτικά μέτρα ασφαλείας
 • Τι να κάνετε αν η μονάδα ελέγχου σας σηματοδοτεί ένα πρόβλημα με VAD σας
 • Πώς να ανταποκριθεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως μια αποτυχημένη μπαταρία ή άλλη απώλεια της εξουσίας VAD σας
 • Πώς να φροντίσει για VAD σας
 • Πώς να κάνουν μπάνιο χωρίς να καταστραφεί η συσκευή σας
 • Πώς να ταξιδεύουν με VAD σας
 • Πώς εσείς και η οικογένειά σας μπορεί να διαχειριστεί το στρες και το άγχος σχετικά με τη συσκευή σας, και να προσαρμοστούν στο νέο τρόπο ζωής σας

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Η διαδικασία για την εμφύτευση ενός VAD είναι μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, που συνήθως διαρκεί τέσσερις έως έξι ώρες. Θα πρέπει να κοιμάται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οπότε δεν θα πρέπει να αισθάνεται οποιοδήποτε πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Θα πρέπει να συνδεθεί σε ένα μηχάνημα που σας βοηθά να αναπνέετε (αναπνευστήρας) κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης σας. Ένας σωλήνας θα πρέπει να τρέξει κάτω από το λαιμό σας στους πνεύμονές σας και να συνδεθεί με τον αναπνευστήρα. Μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει συνδεδεμένος με τον αναπνευστήρα για αρκετές ημέρες μετά την επέμβαση.

Η μείωση θα γίνει κάτω από το κέντρο του στήθους σας. Οστών στο στήθος σας (στέρνο) διαχωρίζεται και θώρακα σας ανοίγει έτσι ώστε οι γιατροί σας μπορεί να λειτουργήσει στην καρδιά σας. Η καρδιά σας έχει διακοπεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Θα πρέπει να συνδεθεί με μια μηχανή παράκαμψης καρδιάς-πνευμόνων που κρατά οξυγονωμένο αίμα ρέει μέσα από το σώμα σας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Μόλις VAD σας εμφυτεύεται και λειτουργεί σωστά, οι γιατροί σας θα σας βγάλουν από την μηχανή καρδιάς-πνευμόνων παράκαμψης, έτσι ώστε το VAD μπορεί να αρχίσει την άντληση του αίματος μέσω της καρδιάς σας.

Μερικά αίμα αντλία VADs παρόμοια με τον τρόπο της καρδιάς σας κάνει, με ενέργεια άντλησης. Άλλα VADs επιτρέπουν μια συνεχής ροή του αίματος να ρέει μέσα από την καρδιά σας. Εάν έχετε μια συνεχή ροή του αίματος που ρέει μέσα από LVAD σας, δεν μπορείτε να έχετε ένα κανονικό παλμό, ακόμα κι αν το σώμα σας είναι να πάρει το αίμα που χρειάζεται.

Μετά τη διαδικασία
Όταν ξυπνάς από το χειρουργείο σας, θα είστε σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Θα παραμείνουν στη ΜΕΘ για αρκετές ημέρες, όπου θα πρέπει να τρέφονται και να δοθεί υγρών και φαρμάκων μέσω ενδοφλέβιας (IV) γραμμή. Θα έχετε ένα σωλήνα στην κύστη σας για να στραγγίξει τα ούρα σας και άλλες λυχνίες στο στήθος σας για την αποστράγγιση υγρών και αίματος. Οι πνεύμονές σας μπορεί να μην λειτουργεί σωστά αμέσως μετά την επέμβαση, οπότε ίσως χρειαστεί να παραμείνουν συνδεδεμένοι με αναπνευστήρα για λίγες μέρες μέχρι να είστε σε θέση να αναπνεύσουν μόνοι σας.

Λειτουργία της καρδιάς σας μπορεί να γίνει κανονικά και πάλι. Δεν είστε ένας καλός υποψήφιος για μεταμόσχευση καρδιάς.
Λειτουργία της καρδιάς σας μπορεί να γίνει κανονικά και πάλι. Δεν είστε ένας καλός υποψήφιος για μεταμόσχευση καρδιάς.

Μετά από μερικές ημέρες στη ΜΕΘ, τότε μάλλον θα πρέπει να μετακινηθεί σε ένα κανονικό δωμάτιο νοσοκομείου. Όπως μπορείτε να ανακτήσετε, οι νοσοκόμες θα σας βοηθήσει να γίνει όλο και πιο ενεργό. Μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε από το κρεβάτι, να καθίσουν και να περπατήσετε γύρω από τους διαδρόμους του νοσοκομείου. Μπορείτε επίσης να έχετε επισκέψεις με έναν φυσιοθεραπευτή για να σας βοηθήσει να συνεχίσετε να αποκτήσουν δύναμη και να συνηθίσουν σε εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Ο χρόνος που θα περάσετε στη ΜΕΘ και στο νοσοκομείο μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με την κατάστασή σας πριν από τη διαδικασία και πόσο καλά θα ανακάμψει μετά VAD δική σας ευθύνη.

Θα πιθανό να συνταγογραφούνται αντιβιοτικά και αντιπηκτικά φάρμακα για την πρόληψη της μόλυνσης και άλλων επιπλοκών, ενώ είστε στο νοσοκομείο. Ο γιατρός σας θα ζητήσει εξετάσεις αίματος περιοδικά για να ελέγξετε τη λειτουργία των νεφρών σας και για να βεβαιωθείτε ότι σας φάρμακα είναι αποτελεσματικά.

Ενώ είστε αναρρώνει στο νοσοκομείο, μπορεί να είναι χρήσιμο να έχουμε φίλους και την οικογενειακή επίσκεψη. Οι επισκέπτες μπορούν να σας βοηθήσουν να εκτελέσετε κάποια σωματική δραστηριότητα, και μπορούν να μάθουν να σας βοηθήσουν να φροντίζετε για την VAD σας όταν πηγαίνετε στο σπίτι.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Αφού είστε κυκλοφόρησε από το νοσοκομείο, μπορεί να είστε σε θέση να επιστρέψει σε περισσότερες από τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Ανάλογα με την κατάστασή σας, μπορείτε να είστε σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία τους, είναι σεξουαλικά ενεργοί και το αυτοκίνητο. Ο γιατρός σας πρέπει να σας πω ποιες δραστηριότητες είναι κατάλληλη για εσάς.

Θα έχετε πιθανόν εβδομαδιαίο ραντεβού σε μια εξειδικευμένη κλινική ή το νοσοκομείο για να ελέγξει πόσο καλά VAD σας λειτουργεί. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει ένα πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης (καρδιακή rehab). Καρδιακή rehab είναι ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα άσκησης και εκπαίδευσης, σχεδιασμένο για να σας βοηθήσει να ανακάμψει μετά από μια καρδιακή προσβολή, από άλλες μορφές καρδιακής νόσου ή μετά από χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της καρδιακής νόσου.

Ζώντας με VAD μπορεί να φαίνεται αγχωτικό. Μπορεί να ανησυχείτε ότι VAD σας θα σταματήσει να λειτουργεί ή ότι θα πάρετε μια μόλυνση. Αν είστε σε αναμονή για μεταμόσχευση καρδιάς, μπορεί να ανησυχούν ότι VAD σας δεν θα σας κρατήσει ζωντανούς αρκετό καιρό για να λάβει μια καρδιά δότη. Ενημερώστε τους γιατρούς και την οικογένειά σας, εάν αισθάνονται αυτόν τον τρόπο. Μπορεί να βοηθήσει να συζητήσουμε για το πώς αισθάνεστε, να ενταχθούν σε μια ομάδα υποστήριξης ή να μιλήσετε με έναν επαγγελματία σύμβουλο.

Vads και μεταμοσχεύσεις καρδιάς
Εάν έχετε ένα VAD εμφυτεύεται για να βοηθήσει την καρδιά το αίμα σας αντλία ενώ περιμένετε για μια μεταμόσχευση καρδιάς, θα παραμείνουν σε στενή επαφή με το γιατρό σας και το κέντρο μεταμόσχευσης, ενώ παραμένουν στη λίστα αναμονής. Είναι πιθανό ότι δεν θα επιτρέπεται να ταξιδεύει μακρύτερα από δύο ώρες οδήγησης του νοσοκομείου σας σε περίπτωση που μια καρδιά του δότη είναι διαθέσιμες.

Βλέπε επίσης