Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Ορισμός

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος. Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα ξεκινά από τα βασικά κύτταρα - ένα είδος κυττάρων στο εσωτερικό του δέρματος που παράγει νέα κύτταρα του δέρματος, όπως παλιά πεθαίνουν.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται συχνά ως ένα κηρώδες χτύπημα, αν και μπορεί να λάβει άλλες μορφές. Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται πιο συχνά σε περιοχές του δέρματος που εκτίθενται συχνά στον ήλιο, όπως το πρόσωπο και το λαιμό σας.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Ένα λευκό περλέ ή κηρώδη χτύπημα.
Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Ένα λευκό περλέ ή κηρώδη χτύπημα.

Τα περισσότερα καρκινώματα των βασικών κυττάρων πιστεύεται ότι προκαλούνται από τη μακροχρόνια έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία από το ηλιακό φως. Αποφεύγοντας τον ήλιο και τη χρήση αντηλιακών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Καρκινωμάτων των βασικών κυττάρων αναπτύσσονται συχνά πάνω σε εκτεθειμένο στον ήλιο μέρη του σώματός σας, ειδικά το κεφάλι και το λαιμό σας. Ένας πολύ μικρότερος αριθμός συμβαίνουν στον κορμό και τα πόδια. Ωστόσο, καρκινωμάτων των βασικών κυττάρων μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε μέρη του σώματός σας που σπάνια εκτίθενται στο φως του ήλιου.

Παρά το γεγονός ότι μια γενική προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου του δέρματος είναι μια πληγή που δεν θα θεραπευτεί ή ότι επανειλημμένα αιμορραγεί και απεργοσπάστες πάνω, βασικοκυτταρικό καρκίνο μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως:

 • Ένα λευκό περλέ ή κηρώδη χτύπημα, συχνά με εμφανή αιμοφόρα αγγεία, στο πρόσωπό σας, τα αυτιά ή το λαιμό. Το χτύπημα μπορεί να αιμορραγούν και να αναπτύξει μια κρούστα. Το πιο σκούρο δέρμα, τους ανθρώπους, αυτό το είδος του καρκίνου μπορεί να είναι καφέ ή μαύρο.
 • Μια επίπεδη, φολιδωτό, καφέ ή σάρκα χρώματος έμπλαστρο στην πλάτη ή το στήθος σας. Πάροδο του χρόνου, αυτά τα μπαλώματα μπορούν να αναπτυχθούν αρκετά μεγάλο.
 • Σπανιότερα, ένα λευκό, κηρώδες ουλή. Αυτός ο τύπος βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι εύκολο να παραβλέψουμε, αλλά μπορεί να είναι ένα σημάδι από μια ιδιαίτερα επεμβατική και παραμορφώνουν καρκίνου που ονομάζεται morpheaform βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα που σας ανησυχούν.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται όταν ένα από τα βασικά κύτταρα του δέρματος αναπτύσσεται μια μετάλλαξη στο DNA του. Τα βασικά κύτταρα που βρίσκονται στο κάτω μέρος της επιδερμίδας - το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Βασικά κύτταρα παράγουν νέα κύτταρα του δέρματος. Καθώς παράγονται νέα κύτταρα του δέρματος, ωθούν τα μεγαλύτερα κύτταρα προς την επιφάνεια του δέρματος, όταν πεθαίνουν τα παλιά κύτταρα και απομακρύνεται.

Η διαδικασία δημιουργίας νέων κυττάρων του δέρματος ελέγχεται από το DNA ενός κυττάρου βασικοκυτταρικό. Μια μετάλλαξη στο DNA προκαλεί μια βασικοκυτταρικό κυττάρων να πολλαπλασιάζονται γρήγορα και να συνεχίσει να αυξάνεται, όταν κανονικά θα πεθάνει. Τελικά οι συσσώρευση ανώμαλα κύτταρα μπορεί να σχηματίσουν ένα καρκινικό όγκο.

Το υπεριώδες φως και άλλες αιτίες
Ένα μεγάλο μέρος της βλάβης DNA σε βασικά κύτταρα πιστεύεται ότι προκύπτει από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) που βρέθηκαν στο φως του ήλιου και σε εμπορικά λαμπτήρες μαυρίσματος και τεχνητό μαύρισμα. Αλλά η έκθεση στον ήλιο δεν εξηγεί καρκίνους του δέρματος που αναπτύσσονται στο δέρμα που συνήθως δεν εκτίθεται στον ήλιο. Αυτό δείχνει ότι και άλλοι παράγοντες μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, όπως η έκθεση σε τοξικές ουσίες ή έχουν μια κατάσταση που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα περιλαμβάνουν:

 • Η χρόνια έκθεση στον ήλιο Ένα μέρος του χρόνου που δαπανάται στον ήλιο -. Ή σε εμπορικά θαλάμους μαυρίσματος - αυξάνει τον κίνδυνο για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Η απειλή είναι μεγαλύτερη, αν ζείτε σε μια ηλιόλουστη ή σε μεγάλο υψόμετρο το κλίμα, οι οποίες σας εκθέσει σε περισσότερες UV ακτινοβολία. Ο κίνδυνος είναι επίσης υψηλότερο, εάν τα περισσότερα από την έκθεσή σας συνέβη πριν από την ηλικία των 18 ετών. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αν είχαν τουλάχιστον ένα φουσκάλες ηλιακά εγκαύματα.
 • Η έκθεση σε ακτινοβολία. Psoralen και η υπεριώδης Α (PUVA), θεραπείες για την ψωρίαση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος. Έχοντας υποστεί θεραπείες ακτινοβολίας για την ακμή παιδική ηλικία ή άλλες συνθήκες μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.
 • Fair δέρμα. Εάν έχετε πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα ή μπορείτε φακίδα ή ηλιακό έγκαυμα εύκολα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος από ό, τι είναι κάποιος με μια πιο σκούρα επιδερμίδα. Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι σπάνιο σε μαύρους ανθρώπους.
 • Φύλο. Οι άνδρες σας είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα από ό, τι οι γυναίκες.
 • Η ηλικία σας. Επειδή καρκινωμάτων των βασικών κυττάρων συχνά λαμβάνουν εδώ και δεκαετίες για την ανάπτυξη, η πλειονότητα των καρκινωμάτων των βασικών κυττάρων συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.
 • Ένα προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος. Εάν είχατε βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μία ή περισσότερες φορές, έχετε μια καλή ευκαιρία να αναπτύξουν ξανά. Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.
 • Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Λήψη φαρμάκων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ειδικά μετά την επέμβαση μεταμόσχευσης, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Καρκίνων σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι γενικά πιο επιθετική από ό, τι σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους.
 • Έκθεση στο αρσενικό. Αρσενικού, ένα τοξικό μέταλλο που βρήκε ευρέως στο περιβάλλον, αυξάνει τον κίνδυνο βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και άλλους καρκίνους. Ο καθένας έχει κάποια έκθεση αρσενικού, επειδή εμφανίζεται φυσικά στο έδαφος, τον αέρα και τα υπόγεια ύδατα. Αλλά οι άνθρωποι που μπορούν να εκτεθούν σε υψηλότερα επίπεδα αρσενικού περιλαμβάνει αγρότες, εργάτες των διυλιστηρίων, και οι άνθρωποι που πίνουν μολυσμένο νερό καλά ή ζουν κοντά σε χυτήρια.
 • Κληρονομικά σύνδρομα που προκαλούν καρκίνο του δέρματος. Ορισμένες σπάνιες γενετικές ασθένειες αυξάνουν τον κίνδυνο βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Nevoid σύνδρομο βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (Gorlin-Goltz σύνδρομο) προκαλεί πολυάριθμες καρκινωμάτων των βασικών κυττάρων, καθώς και σκασίματα στα χέρια και τα πόδια και ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης. Ξηροδερμία pigmentosum προκαλεί μια ακραία ευαισθησία στο φως του ήλιου και υψηλό κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, επειδή οι άνθρωποι με αυτή την κατάσταση έχουν μικρή ή και καμία δυνατότητα για την αποκατάσταση ζημιών στο δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Επιπλοκές της βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ο κίνδυνος της υποτροπής. Καρκινωμάτων των βασικών κυττάρων συχνά επαναληφθεί. Ακόμα και μετά από επιτυχή θεραπεία, μπορεί να επαναληφθεί, συχνά στην ίδια θέση.
 • Ένας αυξημένος κίνδυνος άλλων τύπων καρκίνου του δέρματος. Μια ιστορία καρκινώματος βασικών κυττάρων μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα ανάπτυξης άλλων τύπων καρκίνου του δέρματος, όπως καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων και μελάνωμα.
 • Καρκίνος που εξαπλώνεται πέρα από το δέρμα. Σπάνια, επιθετικές μορφές της βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να εισβάλει και να καταστρέψει γύρω μυών, των νεύρων και των οστών. Πολύ σπάνια, βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές του σώματος.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Αν έχετε μια πληγή του δέρματος ή βλάβη που σας αφορά, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να συστήσει να δείτε ένα γιατρό που ειδικεύεται στη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του δέρματος (δερματολόγος).

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μια επίπεδη, φολιδωτό, καφέ ή σάρκα χρώματος μπάλωμα.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μια επίπεδη, φολιδωτό, καφέ ή σάρκα χρώματος μπάλωμα.

Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Καταγράψτε το ιατρικό ιστορικό σας, συμπεριλαμβανομένων και άλλων καταστάσεων για τις οποίες έχετε υποβληθεί σε θεραπεία. Να είστε βέβαιος να περιλαμβάνει κάθε ακτινοθεραπεία μπορεί να έχετε λάβει, ακόμη και χρόνια πριν.
 • Σημειώστε οποιαδήποτε προσωπική ιστορία της έκθεσης σε υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία, όπως το φως του ήλιου ή το τεχνητό μαύρισμα. Για παράδειγμα, ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε εργαστεί ως εξωτερική ναυαγοσώστης ή πέρασε πολλή ώρα στην παραλία.
 • Κάντε μια λίστα με τα άμεσα μέλη της οικογένειας που είχαν καρκίνο του δέρματος, στο καλύτερο της δυνατότητάς σας. Ο καρκίνος του δέρματος σε ένα γονέα, παππούς, γιαγιά, θεία, ο θείος ή αδελφός είναι σημαντική ιστορία για να μοιραστείτε με το γιατρό σας.
 • Κάντε μια λίστα με τα φάρμακά σας και τις φυσικές θεραπείες. Συμπεριλάβετε οποιαδήποτε συνταγή ή over-the-counter φάρμακα που παίρνετε, καθώς και όλες τις βιταμίνες, συμπληρώματα ή βότανα.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας. Δημιουργώντας τη λίστα των ερωτήσεων εκ των προτέρων μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το χρόνο σας με το γιατρό σας.
 • Βρείτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο που μπορείτε να συμμετάσχετε για το ραντεβού σας. Παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος του δέρματος είναι συνήθως ιδιαίτερα θεραπεύσιμη, μόλις άκουσε τη λέξη "καρκίνος" μπορεί να καταστήσει δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να επικεντρωθεί σε αυτό που ο γιατρός λέει ότι την επόμενη. Πάρτε κάποιον μαζί που μπορούν να βοηθήσουν να ληφθούν σε όλες τις πληροφορίες.

Παρακάτω είναι μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Εάν οποιαδήποτε πρόσθετες ερωτήσεις συμβεί σε σας κατά την επίσκεψή σας, μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 • Μήπως έχω καρκίνο του δέρματος; Τι είδους;
 • Πώς είναι αυτό το είδος καρκίνου του δέρματος διαφορετικό από τα άλλα είδη;
 • Έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος μου;
 • Ποια προσέγγιση θεραπεία μου προτείνετε;
 • Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες αυτής της θεραπείας;
 • Θα έχω μια ουλή μετά τη θεραπεία;
 • Είμαι σε κίνδυνο αυτής της κατάστασης επαναλαμβανόμενων;
 • Είμαι σε κίνδυνο άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος;
 • Πόσο συχνά θα χρειάζεται παρακολούθηση επισκέψεις αφού τελειώσω τη θεραπεία;
 • Τα μέλη της οικογένειας μου σε κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος;
 • Φυλλάδια εκεί ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από τα σημεία που θέλετε να μιλήσουμε για το βάθος. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Όταν δεν θα παρατηρήσετε πρώτα αυτή την ανάπτυξη δέρματος ή βλάβη;
 • Έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε που διαπιστώθηκε για πρώτη φορά;
 • Είναι η αύξηση ή η βλάβη επώδυνη;
 • Μήπως έχετε οποιεσδήποτε άλλες αυξήσεις ή βλάβες που σας αφορούν;
 • Είχατε προηγούμενη καρκίνο του δέρματος;
 • Έχει κάποιος στην οικογένειά σας είχε καρκίνο του δέρματος; Τι είδους;
 • Πόσο έκθεση στον ήλιο ή τα κρεβάτια μαυρίσματος είχατε ως παιδί και έφηβος;
 • Πόσο έκθεση στον ήλιο ή τα κρεβάτια μαυρίσματος δεν έχετε τώρα;
 • Είσαι λαμβάνουν επί του παρόντος φάρμακα;
 • Είστε τώρα ή έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν βότανα;
 • Έχετε ποτέ λάβει θεραπεία με ακτινοβολία για μια ιατρική κατάσταση;
 • Έχετε ποτέ λάβει φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα;
 • Ποιες άλλες σημαντικές ιατρικές παθήσεις έχετε υποβληθεί σε θεραπεία, συμπεριλαμβάνοντας στην παιδική ηλικία σας;
 • Έχετε ή είχατε καπνίζετε; Πόσο;
 • Μήπως έχετε τώρα ή είχατε ποτέ μια δουλειά που μπορεί να έχετε εκτεθεί σε φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα;
 • Μήπως τώρα να στηριχθεί ή έχετε ποτέ επικαλείται καλά το νερό ως κύρια πηγή του νερού σας;
 • Μην παίρνετε προφυλάξεις για να παραμείνετε ασφαλείς στον ήλιο, όπως η αποφυγή του ήλιου το μεσημέρι και χρησιμοποιώντας αντηλιακό;
 • Έχετε εξετάσει το δέρμα σας σε τακτική βάση;

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Για τη διάγνωση βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ο γιατρός σας μπορεί να:

 • Εξετάστε το δέρμα σας. Ο γιατρός σας θα εξετάσει την ύποπτη περιοχή στο δέρμα σας. Αυτός ή αυτή θα πρέπει επίσης να κοιτάξουν πέρα ​​από το υπόλοιπο σώμα σας για άλλες ασυνήθιστες περιοχές του δέρματος.
 • Αφαιρέστε ένα δείγμα δέρματος για δοκιμή. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια βιοψία δέρματος, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός μικρού δείγματος του δέρματος ασυνήθιστο για τη δοκιμή σε ένα εργαστήριο. Αυτό θα αποκαλύψει αν έχετε καρκίνο του δέρματος και, αν ναι, τι είδους καρκίνου του δέρματος. Ο τύπος του δέρματος που υποβάλλονται σε βιοψία θα εξαρτηθεί από την κατάστασή σας.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Μια σειρά από θεραπείες είναι διαθέσιμες για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Ποια θεραπεία είναι καλύτερη για σας εξαρτάται από το είδος, τη θέση και τη σοβαρότητα του καρκίνου σας. Μερικοί χρησιμοποιούνται συνήθως θεραπείες βασικοκυτταρικό καρκίνωμα περιλαμβάνουν:

 • Electrodesiccation και απόξεση (ED & γ). ED & C περιλαμβάνει την αφαίρεση από την επιφάνεια του καρκίνου του δέρματος με ένα μέσο απόξεσης (ξέστρο) και έπειτα searing της βάσης του καρκίνου με ένα ηλεκτρικό βελόνα. Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιείται συχνά για μικρούς καρκίνους που βρίσκονται στα πόδια και τα αυτιά σας. ED & C μπορεί να αφήσει μια στάζει, κακότροπος κρούστα που θεραπεύει τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων.
 • Χειρουργική εκτομή. Σε αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός σας κόβει το καρκινικό ιστό και γύρω από το περιθώριο του υγιούς δέρματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχετε μια ευρεία εκτομή, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση πρόσθετων κανονικό δέρμα γύρω από τον καρκίνο. Μια χειρουργική εκτομή μπορεί να είναι μια επιλογή εάν έχετε ένα μεγάλο βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Για την ελαχιστοποίηση ουλών, ειδικά στο πρόσωπό σας, συμβουλευτείτε ένα γιατρό εξειδικευμένο στην ανοικοδόμηση του δέρματος.
 • Πάγωμα. Αυτό συνεπάγεται τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων με τη δέσμευση τους με υγρό άζωτο (κρυοχειρουργική). Είναι χρήσιμο για τους καρκίνους που είναι πολύ λεπτές και δεν εκτείνονται βαθιά μέσα στο δέρμα.
 • Mohs χειρουργική επέμβαση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο γιατρός σας απομακρύνει τον καρκίνο στρώμα κυττάρων από το στρώμα, εξετάζοντας κάθε στρώμα κάτω από το μικροσκόπιο έως ότου εξαλειφθούν οι μη φυσιολογικά κύτταρα. Αυτό επιτρέπει το σύνολο της ανάπτυξης να αφαιρεθεί χωρίς να λαμβάνει υπερβολική ποσότητα περιβάλλοντα υγιή ιστό. Αυτή είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τις επαναλαμβανόμενες καρκινωμάτων των βασικών κυττάρων και εκείνων που είναι μεγάλες, βαθιές, οι ταχέως αναπτυσσόμενες, morpheaform ή στο πρόσωπό σας.
 • Τοπικές θεραπείες. Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα που είναι επιφανειακή και δεν εκτείνεται πολύ μακριά μέσα στο δέρμα μπορεί να κατεργαστεί με κρέμες ή αλοιφές. Η imiquimod ναρκωτικών (Aldara) και η φθοριοουρακίλη (Carac, Fluoroplex, Efudex) χρησιμοποιούνται για αρκετές εβδομάδες για τη θεραπεία ορισμένων καρκινωμάτων των βασικών κυττάρων που περιορίζονται στην επιφάνεια του δέρματος.
 • Φάρμακο για τον προχωρημένο καρκίνο. Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα που εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές του σώματος (μεταστάσεις) μπορούν να θεραπεύονται με vismodegib (Erivedge). Αυτό το φάρμακο μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή για τους ανθρώπους των οποίων ο καρκίνος δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες.

  Vismodegib σήματα μπλοκ που επιτρέπουν καρκινωμάτων των βασικών κυττάρων να συνεχίσει να αυξάνεται.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο της βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, αν:

 • Αποφύγετε τον ήλιο το μεσημέρι. Αποφύγετε τον ήλιο, όταν οι ακτίνες του είναι το ισχυρότερο. Για τις περισσότερες θέσεις, αυτό είναι μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. Επειδή οι ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρότερη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προσπαθήστε να προγραμματίσετε τις υπαίθριες δραστηριότητες για άλλες ώρες της ημέρας, ακόμα και το χειμώνα. Θα απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία όλο το χρόνο, και τα σύννεφα προσφέρουν ελάχιστη προστασία από τις βλαβερές ακτίνες.
 • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό όλο το χρόνο. Επιλέξτε ένα αντηλιακό που εμποδίζει τόσο την UVA και UVB είδη της ακτινοβολίας από τον ήλιο και έχει δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 15. Εφαρμόστε το αντηλιακό γενναιόδωρα, και εφαρμόστε ξανά κάθε δύο ώρες - ή πιο συχνά αν είστε κολύμπι ή εφίδρωση. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά τη χρήση ενός ευρέος φάσματος αντηλιακό με SPF 30 ή και περισσότερο. Ακόμη και το καλύτερο αντηλιακό μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική από ό, τι ο αριθμός SPF για το μπουκάλι θα σας οδηγήσει να πιστεύουμε εάν δεν εφαρμόζεται καλά ή αρκετά πυκνά, ή αν είναι ίδρωνε μακριά ή να ξεπλυθεί, ενώ το κολύμπι.
 • Να φοράτε προστατευτικό ρουχισμό. Να φοράτε προστατευτικό ρουχισμό. Τα αντηλιακά δεν παρέχουν πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, έτσι φοράτε στενά υφαντά ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια σας, και ένα πλατύγυρο καπέλο, που παρέχει μεγαλύτερη προστασία από ό, τι ένα καπέλο του μπέιζμπολ ή ζελατίνα κάνει. Ορισμένες εταιρείες πωλούν επίσης φωτοπροστατευτικές ρούχα. Και μην ξεχάσετε τα γυαλιά ηλίου. Ψάξτε για ένα ζευγάρι που παρέχει πλήρη προστασία τόσο από τις ακτίνες UVA και UVB.
 • Αποφύγετε τα κρεβάτια μαυρίσματος. Κρεβάτια μαυρίσματος εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.
 • Εξοικειωθείτε με το δέρμα σας, έτσι ώστε θα παρατηρήσετε αλλαγές. Εξετάστε το δέρμα σας, έτσι ώστε να εξοικειωθούν με ό, τι το δέρμα σας φαίνεται κανονικά όπως. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στο δέρμα. Με τη βοήθεια των κατόπτρων, ελέγξτε το πρόσωπό σας, το λαιμό, τα αυτιά και το τριχωτό της κεφαλής. Εξετάστε το στήθος και τον κορμό σας, και τις κορυφές και κάτω πλευρά των βραχιόνων και των χεριών σας. Την εξέταση τόσο των εμπρός και πίσω μέρος των ποδιών σας, και τα πόδια σας, όπως τα πέλματα και τα διαστήματα μεταξύ των δακτύλων σας. Επίσης, ελέγξτε περιοχή των γεννητικών οργάνων σας, και ανάμεσα στους γλουτούς σας. Εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε ασυνήθιστο, να επισημάνει στο γιατρό σας στο επόμενο ραντεβού σας.
 • Ρωτήστε το γιατρό σας για έλεγχο. Εάν είχατε ήδη καρκίνο του δέρματος, έχετε αυξημένο κίνδυνο ενός δεύτερου καρκίνου. Συζητήστε με το δερματολόγο σας για το πόσο συχνά θα πρέπει να ελέγχονται για την επανάληψη και κατά πόσον θα πρέπει να κάνετε περιοδικούς ελέγχους του δέρματος για τη δική σας.

Βλέπε επίσης