Mohs χειρουργική επέμβαση

Ορισμός

Mohs χειρουργική είναι μια ακριβή χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης Mohs, τα στρώματα του καρκίνου του δέρματος που περιέχουν καταργούνται σταδιακά και εξετάζονται μέχρις ότου μόνο ο καρκίνος χωρίς υπολείμματα ιστού. Mohs χειρουργική επέμβαση είναι επίσης γνωστή ως Mohs μικρογραφική επέμβαση.

Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης Mohs είναι να αφαιρέσετε όσο του καρκίνου του δέρματος όσο το δυνατόν, ενώ κάνει ελάχιστη βλάβη στον περιβάλλοντα υγιή ιστό. Mohs χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως γίνεται σε μια βάση εξωτερικών ασθενών με ένα τοπικό αναισθητικό.

Mohs χειρουργική επέμβαση είναι μία βελτίωση σε τυπική χειρουργική επέμβαση (τοπική εκτομή), η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση του ορατού καρκίνου και ένα μικρό περιθώριο του υγιούς ιστού μονομιάς. Mohs χειρουργική επέμβαση επιτρέπει στους χειρουργούς να βεβαιωθείτε ότι όλα τα καρκινικά κύτταρα έχουν αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα μιας θεραπείας και μειώνει την ανάγκη για πρόσθετες επεξεργασίες ή πρόσθετη χειρουργική επέμβαση.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Mohs χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των πιο κοινές μορφές καρκίνου του δέρματος, βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, καθώς και ορισμένα είδη μελανώματος και άλλων πιο ασυνήθιστα καρκίνους του δέρματος. Mohs χειρουργική επέμβαση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους καρκίνους του δέρματος ότι:

 • Έχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής ή που έχουν υποτροπιάσει μετά από προηγούμενη θεραπεία
 • Βρίσκονται σε περιοχές όπου θέλετε να διατηρήσετε όσο υγιή ιστό του δυνατού, όπως τα μάτια, τα αυτιά, τη μύτη, το στόμα, τη γραμμή των μαλλιών, τα χέρια, τα πόδια και τα γεννητικά όργανα
 • Έχει σύνορα που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί
 • Είναι μεγάλα ή επιθετική

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση, Mohs χειρουργική επέμβαση ενέχει τον κίνδυνο:

 • Αιμορραγία από το τραύμα
 • Αιμορραγία στο τραύμα (αιμάτωμα)
 • Πόνος ή ευαισθησία γύρω από τη χειρουργική θέση
 • Λοίμωξη

Ο χειρουργός σας μπορεί να συστήσει παυσίπονα μετά τη διαδικασία για να βοηθήσει τη διαχείριση κάθε πόνο. Η λοίμωξη είναι ασυνήθιστο, αλλά συνήθως μπορούν να θεραπευθούν με από του στόματος αντιβιοτικά.

Άλλες επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από τη χειρουργική επέμβαση Mohs είναι σπάνιες αλλά μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Προσωρινή ή μόνιμη μούδιασμα γύρω από την χειρουργική περιοχή, αν είναι κομμένα μικρές νευρικές απολήξεις
 • Προσωρινή ή μόνιμη αδυναμία του χειρουργικού χώρου, εάν ο όγκος είναι μεγάλος και ένα νεύρο μυός αποκόπτεται
 • Κνησμός ή γυρίσματα πόνο στην πληγείσα περιοχή
 • Μια διευρυμένη ουλή (χηλοειδή)

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Η επιλογή ενός χειρουργός Mohs
Mohs χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι τεχνικά δύσκολο. Κάθε δερματολόγος μπορεί να εκτελέσει Mohs χειρουργική επέμβαση, δεδομένου ότι οι δερματολόγοι να μάθουν για τη χειρουργική επέμβαση Mohs στην ιατρική εκπαίδευσή τους. Ορισμένοι χειρουργοί Mohs έχουν υποστεί εξειδικευμένη εκπαίδευση - που ονομάζεται υποτροφία - για να μάθετε περισσότερα για τη χειρουργική επέμβαση Mohs.

Επιλέγοντας έναν έμπειρο χειρουργό Mohs που έχει ολοκληρώσει μια υποτροφία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών ή σφάλματα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Ρωτήστε το γιατρό σας για του ή της προσόντα και την εμπειρία που εκτελεί Mohs χειρουργική επέμβαση.

Mohs χειρουργική επέμβαση. Η επιλογή ενός Mohs χειρουργό.
Mohs χειρουργική επέμβαση. Η επιλογή ενός Mohs χειρουργό.

Η προετοιμασία για τη χειρουργική επέμβαση
Ο χειρουργός σας μπορεί να συστήσει τρόπους που μπορείτε να προετοιμαστείτε για το χειρουργείο σας. Μπορεί να σας ζητηθεί να:

 • Σταματήστε να παίρνετε ορισμένα φάρμακα. Ας χειρουργό σας γνωρίζουμε από άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη (Coumadin), η κλοπιδογρέλη (Plavix) ή ασπιρίνη. Κάποια συμπληρώματα - βιταμίνη Ε, ginkgo, το τζίντζερ και άλλοι - μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές σας αιμορραγία μετά την επέμβαση, ώστε να βεβαιωθείτε ότι ο χειρουργός σας γνωρίζει γι 'αυτούς, πάρα πολύ. Συνεχίστε να παίρνετε οποιαδήποτε συνταγή φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες, εκτός εάν ο χειρουργός σας συστήσει διαφορετικά.
 • Καταργήστε το πρόγραμμά σας για την ημέρα. Δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί πόσο καιρό Mohs χειρουργική επέμβαση θα λάβει. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από τέσσερις ώρες. Όμως, ο χειρουργός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να σχεδιάσετε σαν χειρουργική επέμβαση θα πάρει όλη την ημέρα, δεδομένου ότι υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα ότι θα μπορούσε να πάρει τόσο πολύ.
 • Φορέστε άνετα ρούχα. Φοράτε casual ρούχα που είναι άνετα. Φόρεμα σε στρώματα έτσι ώστε να μπορείτε εύκολα να προσαρμοστούν, εάν το δωμάτιο είναι ζεστό ή κρύο.
 • Φέρτε κάτι για να βοηθήσει να περάσει η ώρα. Περιμένετε λίγο χρόνο αναμονής κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης Mohs σας. Σχέδιο μπροστά, φέρνοντας ένα βιβλίο, περιοδικό ή άλλη δραστηριότητα για να σας βοηθήσει να περάσει η ώρα.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Mohs χειρουργική επέμβαση γίνεται σε μια βάση εξωτερικών ασθενών στο χειρουργείο ή δωμάτιο διαδικασία που έχει ένα κοντινό εργαστήριο που επιτρέπει στο χειρουργό να εξετάσει τον ιστό αφού έχει αφαιρεθεί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διαδικασία διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες. Όμως, δεδομένου ότι μπορεί να είναι δύσκολο να πω πόσο εκτεταμένο όγκο του δέρματος είναι απλά κοιτάζοντας στην επιφάνειά του, οι γιατροί συμβουλεύουν συχνά επιφυλάσσει όλη την ημέρα για τη διαδικασία.

Μπορείτε πιθανόν δεν θα πρέπει να αλλάξει σε μια χειρουργική φόρεμα, εκτός αν η θέση του όγκου απαιτεί. Για να σας προετοιμάσει για τη χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός σας ή μια νοσηλεύτρια καθαρίζει την περιοχή για να λειτουργήσει, περιγράφει με ένα ειδικό στυλό και διοχετεύει την περιοχή με ένα τοπικό αναισθητικό. Η αναισθησία μουδιάζει το δέρμα, έτσι δεν θα αισθανθείτε τίποτα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Μόλις το αναισθητικό αποτέλεσμα έχει λάβει, ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα νυστέρι για να αφαιρέσετε το ορατό τμήμα του καρκίνου, μαζί με ένα λεπτό, υποκείμενο στρώμα του ιστού που είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το ορατό όγκο. Μια προσωρινή επίδεσμος τοποθετείται στην τομή σας. Αυτό διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

Ο χειρουργός παίρνει τότε αυτό ιστό στο εργαστήριο για ανάλυση. Αυτό το τμήμα της διαδικασίας διαρκεί τυπικά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αναμείνετε να περιμένετε περίπου μια ώρα ή έτσι σε μια αίθουσα αναμονής για τον χειρουργό να επιστρέψει. Μπορεί να βοηθήσει να φέρει ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό για να περάσει η ώρα. Θα είστε σε θέση να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα ή να απολαύσουν ένα σνακ, αν χρειαστεί, αλλά δεν θα είναι σε θέση να αφήσει το γραφείο του χειρουργού μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ενώ είστε σε αναμονή, ο χειρουργός ή ο τεχνικός κόβει το δείγμα ιστού σε τμήματα και τα εξετάζει με το μικροσκόπιο. Ο χειρουργός σας χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να παρακολουθείτε το ακριβές σημείο όπου κάθε κομμάτι του ιστού που αφαιρέθηκε. Με αυτόν τον τρόπο, αν μια μικρή περιοχή του καρκίνου βρίσκεται σε ένα κομμάτι ιστού, ο χειρουργός δεν γνωρίζει ακριβώς πού να συνεχίσει με τη χειρουργική επέμβαση.

Εάν ο καρκίνος παραμένει, Mohs χειρουργική επέμβαση σας θα συνεχιστεί. Ο χειρουργός αφαιρεί ένα πρόσθετο στρώμα του ιστού από την πληγείσα περιοχή, φροντίζοντας να αφαιρέσει ιστό που περιέχει τον καρκίνο αφήνοντας όσο υγιή ιστό όσο το δυνατόν ανέπαφο. Και πάλι, θα περιμένετε ενώ ο χειρουργός εξετάζει τον ιστό στο εργαστήριο.

Προετοιμασία για τη χειρουργική επέμβαση. Σταματήστε τη λήψη ορισμένων φαρμάκων.
Προετοιμασία για τη χειρουργική επέμβαση. Σταματήστε τη λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρις ότου το τελευταίο δείγμα αφαιρέθηκε ιστός είναι καρκίνος-ελεύθερος. Τοπικό αναισθητικό μπορεί να χορηγείται εκ νέου, όπως απαιτείται.

Μετά τη διαδικασία
Μετά από όλα του καρκίνου έχει αφαιρεθεί, εσείς και ο χειρουργός σας μπορεί να αποφασίσει για το πώς να επισκευάσει την πληγή. Ανάλογα με την έκταση της λειτουργίας, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Αφήνοντας την πληγή να θεραπεύσει από μόνη της
 • Χρησιμοποιώντας ράμματα για να κλείσει την πληγή
 • Χρησιμοποιώντας ένα μόσχευμα δέρματος από ένα άλλο μέρος του σώματος, όπως πίσω από το αυτί, για να καλύψει την πληγή
 • Μετατόπιση του δέρματος από μια παρακείμενη περιοχή (πτερύγιο του δέρματος) για την κάλυψη του τραύματος

Εάν η χειρουργική περιοχή είναι εκτεταμένη και πολύπλοκη, ο χειρουργός σας μπορεί να κλείσει προσωρινά την πληγή σας και στη συνέχεια να σας παραπέμψει σε έναν άλλο χειρουργό για επανορθωτική χειρουργική για την αποκατάσταση του τραύματος.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Ένα από τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής επέμβασης Mohs είναι ότι ξέρετε τα αποτελέσματά σας αμέσως και συνήθως δεν εγκαταλείπει τη θέση σας έως ότου όλα του καρκίνου του δέρματος έχει αφαιρεθεί. Μπορεί να έχετε ένα follow-up επίσκεψη με τον χειρουργό σας ή αναφέρονται γιατρό για να παρακολουθεί την ανάρρωσή σας για να βεβαιωθείτε ότι επουλώνεται η πληγή σας σωστά.

Συνέχεια εξετάσεις για να ψάξουμε για επιπλέον καρκίνου του δέρματος
Αν Mohs χειρουργική επέμβαση έχει ένα υψηλό ποσοστό θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος, θα έχετε πάντα ένα μικρό κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου ή της εκπόνησης άλλου καρκίνου του δέρματος. Οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του δέρματος έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος και πάλι, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ καρκίνο του δέρματος. Όπως πολλοί ως το ήμισυ των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με τις πιο κοινές μορφές καρκίνου του δέρματος θα αναπτύξει ένα άλλο καρκίνο του δέρματος και πάλι μέσα σε πέντε χρόνια.

Σχέδιο για να υποβάλλονται σε τακτικές επισκέψεις παρακολούθησης με το γιατρό του δέρματος σας ή τον οικογενειακό γιατρό για να εντοπίσετε τυχόν νέα καρκίνο του δέρματος. Ρωτήστε το γιατρό το δέρμα σας για να δημιουργήσετε ένα follow-up πρόγραμμα για εσάς. Πόσο συχνά θα υποβάλλονται σε παρακολούθηση εξετάσεις του δέρματος εξαρτάται από τη διάγνωσή σας. Αναμείνετε να έχουν εξετάσεις του δέρματος, τουλάχιστον μία φορά ή δύο φορές το χρόνο, και πιο συχνά εάν ο καρκίνος σας ήταν επιθετική ή είναι πιο πιθανό να επαναληφθεί.

Βλέπε επίσης