Κολπική αιμορραγία μετά το σεξ

Ορισμός

Κολπική αιμορραγία μετά το σεξ σημαίνει αιμορραγία κατά τη διάρκεια του σεξ ή λίγο μετά την σεξουαλική επαφή, όταν δεν είστε έμμηνο ρύση ή δεν αναμένεται να εμμηνόρροια. Κολπική αιμορραγία μετά το σεξ πιο συχνά αναπτύσσεται σε γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 20 και 40.

Τραχήλου της μήτρας σας - το στενό, κατώτερο άκρο της μήτρας σας - είναι συνήθως η πηγή της κολπικής αιμορραγίας που προκαλείται από το σεξ, ιδιαίτερα πριν από την εμμηνόπαυση. Ακόμα κι αν έχετε ένα υγιές τραχήλου της μήτρας, αρκετή τριβή κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας ή κάποια άλλη ανωμαλία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αιμορραγία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, κολπική αιμορραγία μετά το σεξ είναι το αποτέλεσμα των μεταβολών του τραχήλου αβλαβείς, πολλές από τις οποίες δεν χρειάζονται θεραπεία.

Αιτίες

Αν είστε προεμμηνοπαυσιακές και αντιμετωπίζετε κολπική αιμορραγία μετά το σεξ τώρα και τότε, αλλά όχι συχνά, μάλλον δεν είναι κάτι για να πάρει πάρα πολύ ανησυχούν. Κολπική αιμορραγία μετά το σεξ θα μπορούσε να δείξει τον καρκίνο του τραχήλου, αλλά αν είχατε φυσιολογικά αποτελέσματα στο ρουτίνας τεστ Παπανικολάου, είναι πιο πιθανό ότι η αιτία είναι μια άλλη κατάσταση.

Εάν είστε μετά την εμμηνόπαυση, ωστόσο, κολπική αιμορραγία οποιουδήποτε είδους θεωρείται ως μη φυσιολογική μέχρι να έχουν αξιολογηθεί και η αιτία που καθορίζεται.

Κολπική αιμορραγία μετά το σεξ μπορεί να προκύψουν από:

  • Ο καρκίνος του τραχήλου
  • Cervicitis
  • Τριβή κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Η ανεπαρκής λίπανση ή ερωτικά παιχνίδια
  • Τραυματισμός στην επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο), κατά τη συνουσία, ειδικά σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά από του στόματος
  • Κανονική αιμορραγία της μήτρας, αν είστε μόλις αρχίζει η περίοδός σας ή αν έχει μόλις έληξε
  • Κολπική ατροφία
  • Κολπική ξηρότητα
  • Κολπίτιδα

Οι αιτίες που εμφανίζονται εδώ συνήθως συνδέονται με αυτό το σύμπτωμα. Εργασία με το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης για μια ακριβή διάγνωση.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Αν είστε προεμμηνοπαυσιακές και έχετε σπάνια επεισόδια κολπική αιμορραγία μετά το σεξ - και είχατε φυσιολογικά αποτελέσματα στο τεστ Παπανικολάου ρουτίνας - δεν χρειάζεται να δείτε το γιατρό σας για να αξιολογηθούν. Εάν η κολπική αιμορραγία ενοχλεί ή σας ανησυχεί, θα μπορούσατε να κάνετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας για να σας δει.

Αν είστε μετεμμηνοπαυσιακές, κολπική αιμορραγία, ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να αξιολογηθούν. Έχοντας ατροφική κολπίτιδα ή άλλα συμπτώματα της κολπική ξηρότητα μπορεί να είναι ο λόγος που είστε βιώνει κολπική αιμορραγία μετά το σεξ. Το καλύτερο στοίχημά σας είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η αιτία της κολπικής αιμορραγίας δεν είναι κάτι σοβαρό.