Cervicitis

Ορισμός

Τραχηλίτιδα είναι μια φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας, το κάτω, στενό άκρο της μήτρας που ανοίγει μέσα στον κόλπο.

Είναι δυνατόν να έχουμε τραχηλίτιδα και να μην αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα. Ανάμεσα στα σημεία και τα συμπτώματα των γυναικών μερικές φορές ανακοίνωση είναι η αιμορραγία μεταξύ των περιόδων και οι αλλαγές στην κολπική απαλλαγή.

Συχνά, τα αποτελέσματα τραχηλίτιδα από ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, όπως τα χλαμύδια και η βλεννόρροια. Cervicitis μπορεί να αναπτυχθεί από μη μολυσματικές αιτίες, πάρα πολύ.

Η επιτυχής θεραπεία της τραχηλίτιδας περιλαμβάνει θεραπεία της υποκείμενης αιτίας της φλεγμονής.

Συμπτώματα

Τις περισσότερες φορές, τραχηλίτιδα δεν προκαλεί σημεία και συμπτώματα, και μπορείτε να μάθετε μόνο έχετε την κατάσταση μετά από ένα τεστ Παπανικολάου ή μια βιοψία για κάποια άλλη πάθηση. Αν έχετε σημεία και συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μεγάλες ποσότητες των κολπικών εκκρίσεων που είναι γκριζωπό ή κίτρινο και πύον όπως (mucopurulent απαλλαγής) και ότι μερικές φορές έχει μια δυσάρεστη οσμή
 • Η συχνή, επώδυνη ούρηση
 • Ο πόνος κατά τη συνουσία
 • Κολπική αιμορραγία μετά τη συνουσία, μεταξύ των περιόδων ή μετά την εμμηνόπαυση

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε:

 • Επίμονη, ασυνήθιστη κολπική απαλλαγή
 • Nonmenstrual κολπική αιμορραγία
 • Ο πόνος κατά τη συνουσία

Συχνά, τραχηλίτιδα δεν παράγει σημεία και τα συμπτώματα και μπορεί να ανακαλυφθεί μόνο κατά τη διάρκεια μιας ρουτίνας τεστ Παπανικολάου - ένας καλός λόγος για να έχει τακτική πυελική εξετάσεις και τεστ Παπανικολάου.

Αιτίες

Δύο τύποι κυττάρων γραμμή του τραχήλου της μήτρας σας: επίπεδη, το δέρμα-όπως τα κύτταρα (πλακώδη κύτταρα) και αδενικά κύτταρα που εκκρίνουν βλέννα. Οι ίδιες οργανισμοί υπεύθυνοι για κολπίτιδα, μια φλεγμονή του κόλπου, μπορεί να προκαλέσει τραχηλίτιδα.

Τραχήλου της μήτρας σας ενεργεί ως εμπόδιο για να κρατήσει τα βακτήρια και τους ιούς από την είσοδο της μήτρας σας. Όταν ο τράχηλος έχει μολυνθεί, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ότι η μόλυνση θα ταξιδέψουν στη μήτρα σας.

Πιθανές αιτίες της τραχηλίτιδα περιλαμβάνουν:

 • Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Τις περισσότερες φορές, οι βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις που προκαλούν τραχηλίτιδα μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Cervicitis μπορεί να προκληθεί από κοινά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), όπως γονόρροια, χλαμύδια, τριχομονάδες και έρπητα των γεννητικών οργάνων. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ένα άλλο κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, προκαλεί τραχηλίτιδα.
 • Αλλεργικές αντιδράσεις. Η αλλεργία, είτε αντισυλληπτικό σπερματοκτόνα ή στο λατέξ προφυλακτικών, μπορεί να οδηγήσει σε τραχηλίτιδα.
 • Βακτηριακή υπερανάπτυξη. Μία υπερανάπτυξη μερικά από τα βακτήρια που βρίσκονται φυσιολογικά στον κόλπο (βακτηριακή κολπίτιδα) μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τραχηλίτιδα.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Είσαι σε μεγαλύτερο κίνδυνο τραχηλίτιδα, εάν:

 • Επιδίδονται σε υψηλού κινδύνου σεξουαλική συμπεριφορά, όπως η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή το σεξ με πολλαπλούς εταίρους
 • Άρχισε να έχει σεξουαλική επαφή σε νεαρή ηλικία
 • Έχετε ένα ιστορικό σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων

Μπορεί επίσης να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εάν έχετε σεξουαλική επαφή με έναν εταίρο ο οποίος έχει εμπλακεί σε υψηλού κινδύνου σεξουαλική συμπεριφορά ή είχε ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Επιπλοκές

Cervicitis που προκάλεσε από την βλεννόρροια ή χλαμύδια μπορεί να εξαπλωθεί στην επένδυση της μήτρας και των σαλπίγγων, με αποτέλεσμα φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID), μια μόλυνση των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων. Οι γυναίκες που αναπτύσσουν PID μπορεί να έχουν πυελικό πόνο, πυρετό και κολπικές εκκρίσεις. Μερικές φορές, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ή συμπτώματα. Ανεπεξέργαστα PID μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Cervicitis είναι πιο συχνά ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης ρουτίνας και τεστ Παπανικολάου και να μην μπορεί να απαιτεί θεραπεία. Εάν, ωστόσο, θα αισθανθείτε ασυνήθιστη κολπική συμπτώματα που οδηγούν σε σας για να προγραμματίσετε μια συνάντηση, θα δούμε πιθανότατα ένα γυναικολόγο, τον οικογενειακό γιατρό ή άλλο φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης.

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομη, και επειδή υπάρχουν συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να είναι καλά προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας.

Τι μπορείτε να κάνετε
Έτσι ώστε ο γιατρός σας μπορεί να παρατηρήσει και να αξιολογεί κάθε κολπικό έκκριμα που έχετε, αποφύγετε τη χρήση ταμπόν και δεν douche πριν το ραντεβού σας.

Επίσης, κάνει μια λίστα με όλα τα φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε και τυχόν αλλεργίες που έχετε. Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας. Μερικές βασικές ερωτήσεις περιλαμβάνουν:

 • Μπορώ να κάνω κάτι για να αποτρέψει αυτή την κατάσταση;
 • Ποιες είναι οι ενδείξεις και τα συμπτώματα θα πρέπει να προσέξετε;
 • Χρειάζεται να πάρετε το φάρμακο;
 • Υπάρχουν ειδικές οδηγίες για τη λήψη του φαρμάκου εκεί;
 • Υπάρχουν over-the-counter προϊόντα που θα αντιμετωπίζουν την κατάστασή μου;
 • Μήπως ο σύντροφός μου πρέπει επίσης να ελεγχθεί ή να αντιμετωπίζονται;
 • Τι πρέπει να κάνω εάν τα συμπτώματα μου επιστρέψει μετά τη θεραπεία;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας αν σκεφτούμε κάτι άλλο.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας θα εκτελέσει πιθανώς μια φυσική εξέταση που μπορεί να περιλαμβάνει μια γυναικολογική εξέταση και τεστ Παπανικολάου. Αυτός ή αυτή μπορεί να συλλέξει ένα δείγμα υγρού από τον κόλπο ή τον τράχηλο για να στείλει για δοκιμές.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την κατάστασή σας, όπως:

 • Τι κολπική συμπτώματα που αντιμετωπίζετε;
 • Έχετε παρατηρήσετε μια ισχυρή κολπική μυρωδιά;
 • Είστε αντιμετωπίζετε τυχόν προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, όπως είναι ο πόνος κατά την ούρηση;
 • Πόσο καιρό είχατε τα συμπτώματά σας;
 • Είστε σεξουαλικά ενεργή;
 • Έχετε εσείς ή ο σύντροφός σας είχε ποτέ ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα;
 • Νιώθετε πόνο ή αιμορραγία κατά τη συνουσία;
 • Έχετε κοιλιακό άλγος; Πού ακριβώς;
 • Έχετε ντους ή να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε προϊόντα γυναικείας υγιεινής;
 • Είστε έγκυος;
 • Έχετε δοκιμάσει κάποια over-the-counter προϊόντα για τη θεραπεία τα συμπτώματά σας;
 • Ποια φάρμακα ή συμπληρώματα βιταμινών παίρνετε;

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας θα εκτελέσει πιθανώς μια φυσική εξέταση, όπως οι εξής:

 • Μια γυναικολογική εξέταση. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ο γιατρός σας ελέγχει αυτόματα όργανα της πυέλου σας για τις περιοχές των οίδημα και ευαισθησία. Αυτός ή αυτή μπορεί επίσης να τοποθετήσετε ένα διαστολέα στον κόλπο σας για να εκθέσει το πάνω μέρος του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας για την οπτική εξέταση.
 • Μια συλλογή του δείγματος. Σε μια διαδικασία παρόμοια με ένα τεστ Παπανικολάου, ο γιατρός σας χρησιμοποιεί μια μικρή μπατονέτα ή ένα πινέλο για να αφαιρέσετε απαλά ένα δείγμα του τραχήλου της μήτρας και κολπικού υγρού. Η διαδικασία διαρκεί συνήθως μόνο λίγα λεπτά. Ο γιατρός σας στέλνει το δείγμα σε ένα εργαστήριο για να δοκιμαστούν για τις μολύνσεις. Εργαστηριακές δοκιμές μπορεί επίσης να πραγματοποιείται σε ένα δείγμα ούρων.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Μπορεί να μη χρειαστεί θεραπεία για την τραχηλίτιδα αυτό δεν είναι που προκαλείται από ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Αν η αιτία είναι ένα ΣΜΝ, τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας είναι πιθανό να χρειαστεί θεραπεία.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα συχνά μπορεί να ξεκαθαρίσει τη φλεγμονή του τραχηλίτιδα. Η θεραπεία για μια βακτηριακή μόλυνση είναι με ένα αντιβιοτικό. Εάν η αιτία είναι ιογενής, όπως έρπητα των γεννητικών οργάνων, η θεραπεία είναι ένα αντιικό φάρμακο. Ωστόσο, η αντι-ιική φαρμακευτική αγωγή δεν θεραπεύει τον έρπητα, η οποία είναι μια χρόνια κατάσταση και μπορεί να μεταβιβασθεί προς το σύντροφό σας ανά πάσα στιγμή.

Για να αποφεύγεται η διέλευση μια βακτηριακή μόλυνση, μαζί με το σύντροφό σας, να απέχουν από τη σεξουαλική επαφή μέχρι να τελειώσετε με τη θεραπεία που συνιστάται από το γιατρό σας.

Πρόληψη

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσει τον κίνδυνο της τραχηλίτιδα από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις είναι να χρησιμοποιούν προφυλακτικά με συνέπεια και σωστά κάθε φορά που κάνεις σεξ. Τα προφυλακτικά είναι πολύ αποτελεσματικά κατά της εξάπλωσης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, όπως η γονόρροια και χλαμύδια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τραχηλίτιδα. Όντας σε μια μακροχρόνια αμοιβαία μονογαμική σχέση με ένα μη μολυσμένο σύντροφο μπορεί να μειώσει επίσης τις πιθανότητες σας από ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.