Η ελκώδης κολίτιδα

Ορισμός

Η ελκώδης κολίτιδα (UL-sur-uh-tiv koe-LIE-TIS) είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), που προκαλεί χρόνια φλεγμονή στο μέρος του πεπτικού συστήματος σας.

Όπως η νόσος του Crohn, μια άλλη κοινή IBD, η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να είναι εξουθενωτική και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή επιπλοκές. Επειδή η ελκώδης κολίτιδα είναι μια χρόνια κατάσταση, τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου, και όχι ξαφνικά.

Η ελκώδης κολίτιδα συνήθως επηρεάζει μόνο την εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου (κόλον) και του ορθού. Αυτό συμβαίνει μόνο μέσω της συνεχούς τεντώματα του παχέος εντέρου σας, σε αντίθεση με τη νόσο του Crohn, η οποία εμφανίζεται σε οποιοδήποτε σημείο του πεπτικού σωλήνα και συχνά εξαπλώνεται βαθιά μέσα στους προσβεβλημένους ιστούς.

Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα, αλλά θεραπείες είναι διαθέσιμες που μπορούν να μειώσουν δραματικά τα σημεία και τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας και ακόμη και να επιφέρει μια μακροπρόθεσμη ύφεση.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Ελκώδη κολίτιδα συμπτώματα μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με τη σοβαρότητα της φλεγμονής και όπου εμφανίζεται. Για τους λόγους αυτούς, οι γιατροί ταξινομούν συχνά την ελκώδη κολίτιδα σύμφωνα με τη θέση του.

Εδώ είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν την ελκώδη κολίτιδα, ανάλογα με την ταξινόμηση του:

 • Ελκώδη πρωκτίτιδα. Σε αυτή τη μορφή της ελκώδους κολίτιδας, η φλεγμονή περιορίζεται στην περιοχή πλησιέστερη προς τον πρωκτό (ορθό), και για μερικούς ανθρώπους, πρωκτική αιμορραγία μπορεί να είναι το μόνο σημάδι της νόσου. Άλλοι μπορεί να έχουν πόνο στο ορθό και μια αίσθηση του επείγοντος. Αυτή η μορφή της ελκώδους κολίτιδας είναι η πιο ήπια.
 • Proctosigmoiditis. Αυτή η μορφή περιλαμβάνει το ορθό και το κατώτερο άκρο του παχέος εντέρου, που είναι γνωστή ως το σιγμοειδές κόλον. Αιματηρή διάρροια, κοιλιακές κράμπες και τον πόνο, και μια ανικανότητα να κινηθούν τα έντερά παρά την επιθυμία να το πράξουν (τεινεσμός) είναι κοινά προβλήματα που συνδέονται με αυτή τη μορφή της νόσου.
 • Αριστερά κολίτιδα. Όπως υποδηλώνει το όνομα, η φλεγμονή εκτείνεται από το ορθό μέσω του επάνω σιγμοειδές και το κατιόν κόλον, τα οποία βρίσκονται στο άνω αριστερό μέρος της κοιλιάς. Τα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν αιματηρή διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πόνο στην αριστερή πλευρά, και ακούσια απώλεια βάρους.
 • Πανκολίτιδα. Επηρεάζουν περισσότερους από ό, τι το αριστερό κόλον και συχνά το σύνολο του παχέος εντέρου, προκαλεί αιματηρές διάρροιες που μπορεί να είναι σοβαρές, κοιλιακές κράμπες και τον πόνο, την κούραση, και η σημαντική απώλεια βάρους.
 • Κεραυνοβόλος κολίτιδα. Αυτή η σπάνια, απειλητική για τη ζωή μορφή της κολίτιδας επηρεάζει το σύνολο του παχέος εντέρου και προκαλεί έντονο πόνο, έντονη διάρροια και, μερικές φορές, αφυδάτωση και σοκ. Άτομα με κεραυνοβόλο κολίτιδα διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένων ρήξη του παχέος εντέρου και τοξικό μεγάκολο, μία κατάσταση που προκαλεί το παχύ έντερο να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς.

Η πορεία της ελκώδους κολίτιδας ποικίλλει, με περιόδους οξείας ασθένειας συχνά εναλλάσσονται με περιόδους ύφεσης. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, η σοβαρότητα της νόσου συνήθως παραμένει η ίδια. Οι περισσότεροι άνθρωποι με ήπιες συνθήκες, όπως η ελκώδης πρωκτίτιδα, δεν θα πήγαινε για να αναπτύξουν πιο σοβαρή σημεία και τα συμπτώματα.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε μια μόνιμη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου σας, ή αν έχετε κάποιο από τα σημεία και τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας, όπως:

 • Κοιλιακό άλγος
 • Αίμα στα κόπρανα
 • Συνεχίζεται από διάρροιες που δεν ανταποκρίνονται σε over-the-counter (OTC) φάρμακα
 • Μια ανεξήγητη πυρετός που διαρκεί περισσότερο από μια ημέρα ή δύο
Ελκώδης κολίτιδα. Ελκώδης πρωκτίτιδα.
Ελκώδης κολίτιδα. Ελκώδης πρωκτίτιδα.

Αν και η ελκώδης κολίτιδα συνήθως δεν είναι μοιραία, είναι μια σοβαρή ασθένεια που, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα προκαλεί φλεγμονή και έλκη στο έντερο σας. Αλλά σε αντίθεση με του Crohn, η οποία μπορεί να επηρεάσει το παχύ έντερο σε διάφορα, ξεχωριστά τμήματα, η ελκώδης κολίτιδα συνήθως επηρεάζει ένα συνεχές τμήμα του εσωτερικού τοιχώματος του παχέος εντέρου αρχίζουν με το ορθό.

Κανείς δεν είναι αρκετά σίγουροι για το τι προκαλεί την ελκώδη κολίτιδα, αλλά υπάρχει συναίνεση ως προς το τι δεν κάνει. Οι ερευνητές δεν πιστεύουν πλέον ότι το άγχος είναι η κύρια αιτία, αν και το άγχος μπορεί συχνά να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Αντ 'αυτού, η σημερινή σκέψη επικεντρώνεται στις εξής πιθανότητες:

 • Ανοσοποιητικού συστήματος. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας ιός ή βακτήριο μπορεί να προκαλέσει έμμεσα την ελκώδη κολίτιδα. Το πεπτικό σύστημα παθαίνει φλεγμονή όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσπαθεί να παλέψουν την εισβολή μικροοργανισμών (παθογόνων). Είναι επίσης πιθανό ότι η φλεγμονή μπορεί να προέλθει από μια αυτοάνοση αντίδραση κατά την οποία το σώμα σας μία ανοσολογική απόκριση, ακόμη και αν δεν είναι παθογόνο είναι παρούσα.
 • Η κληρονομικότητα. Επειδή είστε πιο πιθανό να αναπτύξουν ελκώδη κολίτιδα, αν έχετε ένα γονέα ή αδελφό με την ασθένεια, οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι η γενετική μακιγιάζ μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο που συμβάλλει. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ελκώδη κολίτιδα δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό αυτής της διαταραχής.

Βλέπε επίσης

Οι παράγοντες κινδύνου

Η ελκώδης κολίτιδα προσβάλλει περίπου τον ίδιο αριθμό γυναικών και ανδρών. Οι παράγοντες κινδύνου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία. Ελκώδης κολίτιδα συνήθως αρχίζει πριν από την ηλικία των 30 ετών. Όμως, αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, και μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να αναπτύξουν τη νόσο μέχρι 50 ή 60 τους.
 • Φυλή ή την εθνικότητα. Αν και οι λευκοί έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε φυλή. Αν είστε Εβραίοι Ασκενάζι, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος.
 • Οικογενειακό ιστορικό. Είσαι σε μεγαλύτερο κίνδυνο, αν έχετε μια στενή σχέση, όπως ένα γονέα, αδελφό ή παιδί, με την ασθένεια.
 • Χρήση ισοτρετινοΐνη. Ισοτρετινοΐνη είναι ένα φάρμακο που μερικές φορές χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ουλές κυστική ακμή ή ακμή που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες. Θα χρησιμοποιηθεί για να πωλείται με το εμπορικό σήμα Accutane, αλλά ότι η μάρκα έχει διακοπεί, και είναι πλέον πωλούνται με τις εμπορικές ονομασίες Amnesteem, Claravis και Sotret.

  Υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες ως προς το αν η χρήση ισοτρετινοΐνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Μερικές μελέτες έχουν δείξει μια πιθανή σχέση, ενώ άλλες μελέτες έχουν βρει καμία τέτοια απόδειξη. Το ερώτημα αν υπάρχει ή όχι μια σύνδεση περιπλέκεται περαιτέρω από έρευνα που δείχνει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της χρήσης των αντιβιοτικών της τετρακυκλίνης και την ανάπτυξη της IBD. Πολλοί άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με ισοτρετινοΐνη για την ακμή και έχουν λάβει τετρακυκλινών ως μέρος της θεραπείας της ακμής τους. Οι μελέτες που έχουν εξετάσει την πιθανή σχέση μεταξύ IBD ισοτρετινοΐνη και δεν έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα του κατά πόσον τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για την ακμή μπορεί να έπαιξαν κάποιο ρόλο στην αύξηση του κινδύνου.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Πιθανές επιπλοκές της ελκώδους κολίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Σοβαρή αιμορραγία
 • Μια τρύπα στο κόλον (παχύ έντερο)
 • Σοβαρή αφυδάτωση
 • Ηπατική νόσος (σπάνια)
 • Πέτρες στα νεφρά
 • Οστεοπόρωση
 • Φλεγμονές του δέρματος σας, τις αρθρώσεις και τα μάτια
 • Ένας αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου
 • Μια ραγδαία διόγκωση του παχέος εντέρου (τοξικό μεγάκολο)

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε ελκώδη κολίτιδα, είναι πιθανό να ξεκινήσετε αρχικά μιλώντας με τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό. Ωστόσο, μπορεί να αναφέρεται στη συνέχεια σε έναν γιατρό που ειδικεύεται στις διαταραχές του πεπτικού συστήματος (γαστρεντερολόγο).

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομο και επειδή υπάρχουν συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να είστε καλά προετοιμασμένοι. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν περιορισμούς που χρειάζονται πριν τη συνάντηση. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός στη διατροφή σας.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, βιταμίνες ή συμπληρώματα που παίρνετε. Να είστε βέβαιος να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν παίρνετε οποιαδήποτε φυτικά σκευάσματα, όπως καλά.
 • Ζητήστε από ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο να έρθει μαζί σας. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να θυμόμαστε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορείτε να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων που μπορούν να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το χρόνο σας. Κατάλογος ερωτήσεις σας από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό στην περίπτωση του χρόνου εξαντλούνται. Για την ελκώδη κολίτιδα, ορισμένα βασικά ερωτήματα για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων μου;
 • Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα μου;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω; Για τις εξετάσεις αυτές απαιτούν ειδική προετοιμασία;
 • Είναι η κατάσταση αυτή προσωρινή ή μακροχρόνια;
 • Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες, και ποιά θα προτείνατε;
 • Τι είδους παρενέργειες μπορεί να περιμένω από τη θεραπεία;
 • Είναι κάθε συνταγή ή over-the-counter φάρμακα που πρέπει να αποφύγουμε;
 • Τι είδους παρακολούθηση και φροντίδα χρειάζομαι; Πόσο συχνά πρέπει να κάνω μια κολονοσκόπηση;
 • Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αρχική προσέγγιση που μου προτείνουν;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα μαζί;
 • Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που δεν μπορώ να φάω πια εκεί;
 • Θα είμαι σε θέση να συνεχίσω να δουλεύω;
 • Μπορώ να έχω τα παιδιά;
 • Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο είστε συνταγογράφηση μου εκεί;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Είναι έτοιμη να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από τα σημεία που θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο με. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Πότε είδατε για πρώτη φορά να εμφανίζονται τα συμπτώματα;
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Έχετε κοιλιακό πόνο;
 • Είχατε διάρροια; Πόσο συχνά;
 • Έχετε χάσει πρόσφατα το βάρος κατά λάθος;
 • Μήπως είναι κάτι που βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Τι, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;
 • Έχετε δοκιμάσει ποτέ προβλήματα με το ήπαρ, ηπατίτιδα ή ίκτερο;
 • Έχετε ποτέ λάβει την ισοτρετινοΐνη ακμή φαρμακευτική αγωγή;
 • Είχατε οποιαδήποτε προβλήματα με τις αρθρώσεις, τα μάτια, εξανθήματα του δέρματος σας ή πληγές, ή είχατε πληγές στο στόμα σας;
 • Έχετε ξυπνήσει από τον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της διάρροιας;
 • Έχετε ταξιδέψει πρόσφατα; Αν ναι, πού;
 • Είναι κανείς άλλος στο σπίτι σας άρρωστο με διάρροια;
 • Έχετε λάβει αντιβιοτικά πρόσφατα;

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας θα διαγνώσει πιθανό η ελκώδης κολίτιδα μόνο αφού αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες για τα σημάδια και τα συμπτώματα σας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn, ισχαιμική κολίτιδα, λοιμώξεις, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), εκκολπωματίτιδα και καρκίνο του παχέος εντέρου. Για να βοηθήσει επιβεβαιωθεί η διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας, μπορεί να έχει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δοκιμές και διαδικασίες:

 • Οι εξετάσεις αίματος. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε εξετάσεις αίματος για να ελέγξει για την αναιμία ή λοίμωξη. Εξετάσεις που αναζητούν την παρουσία ορισμένων αντισωμάτων μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει στη διάγνωση το είδος της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου που έχετε, αλλά αυτές οι εξετάσεις δεν μπορούν να κάνουν σίγουρα τη διάγνωση.
 • Δείγμα κοπράνων. Η παρουσία λευκών αιμοσφαιρίων στα κόπρανα σας δείχνει μια φλεγμονώδης νόσος, ενδεχομένως ελκώδη κολίτιδα. Ένα δείγμα κοπράνων μπορεί επίσης να βοηθήσει να αποκλείσει άλλες διαταραχές, όπως εκείνες που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς και παράσιτα. Πιο συγκεκριμένα, η μόλυνση με το βακτήριο Clostridium difficile μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη διάρροια, αλλά είναι επίσης πιο συχνές μεταξύ των ατόμων με ελκώδη κολίτιδα. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ελέγξει για μόλυνση του εντέρου, η οποία είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα με ελκώδη κολίτιδα.
 • Η κολονοσκόπηση. Αυτή η εξέταση επιτρέπει στο γιατρό σας για να δείτε ολόκληρο το έντερο σας, χρησιμοποιώντας ένα λεπτό, εύκαμπτο, φωτισμένο σωλήνα με ένα συνημμένο κάμερα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να λαμβάνει μικρά δείγματα ιστού (βιοψία) για εργαστηριακή ανάλυση. Μερικές φορές ένα δείγμα ιστού μπορεί να βοηθήσει για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.
 • Ευέλικτη σιγμοειδοσκόπηση. Σε αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ένα λεπτό, εύκαμπτο, φωτισμένο σωλήνα για να εξετάσει το σιγμοειδές, το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου σας. Η δοκιμή μπορεί να χάσετε τα προβλήματα ψηλά στην άνω και κάτω τελεία σας και δεν δίνουν μια πλήρη εικόνα για το πώς ένα μεγάλο μέρος του παχέος εντέρου έχει επηρεαστεί. Αλλά, εάν άνω και κάτω τελεία σας είναι σοβαρά φλεγμονή, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει αυτό το τεστ αντί ενός πλήρους κολονοσκόπηση.
 • Κλύσμα βαρίου. Αυτή η διαγνωστική εξέταση επιτρέπει στο γιατρό σας να αξιολογήσει ολόκληρο το παχύ έντερο σας με μια ακτινογραφία. Βάριο, ένα σκιαγραφικό διάλυμα, τοποθετείται στο έντερό σας, χρησιμοποιώντας ένα κλύσμα. Μερικές φορές προστίθεται αέρας, καθώς και. Το βάριο η επένδυση, δημιουργώντας μια σιλουέτα του ορθού, του παχέος εντέρου και ένα τμήμα του λεπτού εντέρου σας. Αυτή η δοκιμή χρησιμοποιείται σπάνια πια, και μπορεί να είναι επικίνδυνο, επειδή η πίεση που απαιτείται για να φουσκώνουν και να επικαλύπτουν το παχύ έντερο μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη του παχέος εντέρου. Για τα άτομα με σοβαρά συμπτώματα, ευέλικτη σιγμοειδοσκόπηση σε συνδυασμό με αξονική τομογραφία είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση.
 • X-ray. Μία απλή ακτινογραφία της κοιλιακής χώρας μπορεί να γίνει για να αποκλείσει τοξικό μεγάκολο ή διάτρησης, εφόσον οι όροι αυτοί ύποπτα συμπτώματα είναι σοβαρά.
 • Αξονική τομογραφία. Μια αξονική τομογραφία της κοιλιάς ή της λεκάνης σας μπορεί να γίνει εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται μία επιπλοκή από ελκώδη κολίτιδα ή φλεγμονή του λεπτού εντέρου που μπορεί να υποδηλώνει τη νόσο του Crohn. Μια αξονική τομογραφία μπορεί επίσης να αποκαλύψει πόσο του παχέος εντέρου είναι φλεγμονή.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και φάρμακα

Ο στόχος της ιατρικής αγωγής είναι να μειώσει τη φλεγμονή που προκαλεί σημεία και τα συμπτώματα σας. Στις καλύτερες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά και σε μακροχρόνια ύφεση. Η θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας είναι συνήθως είτε φαρμακευτική ή χειρουργική επέμβαση.

Γιατροί χρησιμοποιούν διάφορες κατηγορίες φαρμάκων που ελέγχουν τη φλεγμονή με διαφορετικούς τρόπους. Αλλά τα φάρμακα που λειτουργούν καλά για μερικούς ανθρώπους μπορεί να μην λειτουργήσει για τους άλλους, έτσι ώστε να μπορεί να πάρει χρόνο για να βρουν ένα φάρμακο που σας βοηθά. Επιπλέον, επειδή ορισμένα φάρμακα έχουν σοβαρές παρενέργειες, θα πρέπει να σταθμίσει τα οφέλη και τους κινδύνους από κάθε θεραπεία.

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Αντι-φλεγμονώδη φάρμακα είναι συχνά το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Σουλφασαλαζίνη (azulfidine). Σουλφασαλαζίνη μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων της ελκώδους κολίτιδας, αλλά έχει μια σειρά από παρενέργειες, όπως ναυτία, έμετος, διάρροια, αίσθημα καύσου και κεφαλαλγία. Μην πάρετε αυτό το φάρμακο εάν είστε αλλεργικοί σε φάρμακα sulfa.
 • Μεσαλαμίνης (Asacol, Lialda, άλλοι), βαλσαλαζίδη (colazal) και ολσαλαζίνη (Dipentum). Αυτά τα φάρμακα είναι διαθέσιμα σε από του στόματος μορφές καθώς επίσης και σε μορφές τοπικής, όπως κλύσματα και υπόθετα. Ποια μορφή θα πάρει εξαρτάται από την περιοχή του παχέος εντέρου σας που επηρεάζεται από την ελκώδη κολίτιδα. Αυτά τα φάρμακα τείνουν να έχουν λιγότερες παρενέργειες από ό, τι η σουλφασαλαζίνη και είναι γενικά πολύ καλά ανεκτό. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα συνδυασμό δύο διαφορετικών μορφών, όπως από του στόματος φάρμακα και ένα κλύσμα ή υπόθετο. Μεσαλαμίνη μπορεί να ανακουφίσει σημεία και συμπτώματα σε περισσότερο από το 90 τοις εκατό των ατόμων με ήπια ελκώδη κολίτιδα. Άτομα με πρωκτίτιδα τείνουν να ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία συνδυασμού με από του στόματος μεσαλαμίνης και υπόθετα. Για την αριστερά κολίτιδα, ο συνδυασμός της στοματικής μεσαλαμίνης και κλύσματα μεσαλαμίνης φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα από τον κάθε παράγοντα και αν τα συμπτώματα είναι ήπια έως μέτρια. Σπάνιες παρενέργειες περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, προβλήματα στα νεφρά και τα προβλήματα του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα).
 • Τα κορτικοστεροειδή. Κορτικοστεροειδή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, αλλά έχουν πολλές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης βάρους, η υπερβολική του προσώπου τρίχα, εναλλαγές της διάθεσης, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου 2, οστεοπόρωση, κατάγματα οστών, καταρράκτης, γλαύκωμα και αυξημένη ευπάθεια σε λοιμώξεις. Οι γιατροί χρησιμοποιούν συνήθως κορτικοστεροειδή μόνο αν έχετε μέτρια έως σοβαρή φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες. Τα κορτικοστεροειδή δεν είναι για μακροχρόνια χρήση, και η δόση είναι συνήθως κωνικό κάτω πάνω από δύο έως τρεις μήνες.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Να είστε ενήμεροι για τυχόν περιορισμούς που χρειάζονται πριν τη συνάντηση.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Να είστε ενήμεροι για τυχόν περιορισμούς που χρειάζονται πριν τη συνάντηση.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, ως μέσο για να προκαλέσει ύφεση. Για παράδειγμα, τα κορτικοστεροειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ένα ανοσοποιητικό σύστημα καταστολέα - τα κορτικοστεροειδή μπορούν να προκαλέσουν ύφεση, ενώ οι καταστολείς του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να βοηθήσει τη διατήρηση της υφέσεως. Μερικές φορές, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει βραχυπρόθεσμη χρήση στεροειδών κλύσματα για τη θεραπεία του κατώτερου παχέος εντέρου ή του ορθού σας.

Ανοσοκατασταλτικά συστήματος
Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τη φλεγμονή, αλλά στοχεύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και όχι η ίδια αντιμετώπιση της φλεγμονής. Επειδή τα ανοσοκατασταλτικά μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η βλάβη στο πεπτικό που προκαλείται από το ανοσοποιητικό αντίδραση του σώματός σας σε μια εισβολή ενός ιού ή βακτηρίου στο δικό σας ιστό. Καταστέλλοντας την απάντηση αυτή, η φλεγμονή είναι επίσης μειωμένη. Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα περιλαμβάνουν:

 • Αζαθειοπρίνη (Azasan, imuran) και μερκαπτοπουρίνη (purinethol) Επειδή η αζαθειοπρίνη και η μερκαπτοπουρίνη πράξη αργά -. Λαμβάνοντας τρεις μήνες ή περισσότερο χρόνο για να αρχίσουν να εργάζονται - είναι μερικές φορές συνδυάζονται αρχικά με κορτικοστεροειδή, αλλά με τον καιρό, φαίνεται να παράγει οφέλη για τους δικούς τους και τα στεροειδή μπορούν να γίνεται βαθμιαία.

  Παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν αλλεργικές αντιδράσεις, καταστολή του μυελού των οστών, λοιμώξεις, και φλεγμονή του ήπατος και του παγκρέατος. Υπάρχει επίσης ένας μικρός κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου με αυτά τα φάρμακα. Εάν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα, θα πρέπει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς με το γιατρό σας και να κάνετε τακτικά το αίμα σας για να δείτε τις πιθανές παρενέργειες. Εάν είχατε καρκίνο, συζητήστε το με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε αυτά τα φάρμακα.

 • Κυκλοσπορίνη (gengraf, Neoral, Sandimmune). Αυτό το ισχυρό φάρμακο προορίζεται κανονικά για τους ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονται καλά σε άλλα φάρμακα ή που αντιμετωπίζουν την πιθανή χειρουργική επέμβαση, λόγω της σοβαρής ελκώδους κολίτιδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κυκλοσπορίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθυστερήσει την χειρουργική επέμβαση μέχρι να είστε αρκετά ισχυρή για να υποστούν τη διαδικασία. Σε άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται για να ελέγξει τα σημεία και τα συμπτώματα μέχρι να αρχίσει λιγότερο τοξικά φάρμακα εργασίας. Η κυκλοσπορίνη αρχίζει εργάζονται σε μία έως δύο εβδομάδες, αλλά επειδή έχει τη δυνατότητα για σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων νεφρική βλάβη, κατασχέσεις και θανατηφόρων λοιμώξεων, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της θεραπείας. Υπάρχει επίσης ένας μικρός κίνδυνος καρκίνου με αυτά τα φάρμακα, έτσι ενημερώσετε το γιατρό σας εάν είχατε στο παρελθόν καρκίνο.
 • Infliximab (Remicade). Αυτό το φάρμακο είναι ειδικά για τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή ελκώδη κολίτιδα οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται ή δεν μπορούν να ανεχθούν άλλες θεραπείες. Λειτουργεί γρήγορα να φέρει σε ύφεση, ειδικά για τους ανθρώπους που δεν έχουν ανταποκριθεί καλά στα κορτικοστεροειδή. Αυτό το φάρμακο μπορεί να αποτρέψει μερικές φορές χειρουργική επέμβαση για μερικούς ανθρώπους. Λειτουργεί με εξουδετέρωση μιας πρωτεΐνης που παράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα είναι γνωστή ως παράγοντας νέκρωσης των όγκων (TNF). Infliximab βρίσκει το TNF στο αίμα σας και να απομακρύνει πριν προκαλέσει φλεγμονή στον εντερικό σωλήνα σας.

  Μερικοί άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια, τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, και τα άτομα με καρκίνο ή με ιστορικό καρκίνου δεν μπορεί να λάβει infliximab. Το φάρμακο έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης, ιδίως της φυματίωσης και επανενεργοποίηση της ιογενούς ηπατίτιδας, και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα του αίματος και του καρκίνου. Θα πρέπει να έχετε μια δερματική δοκιμασία για φυματίωση, μια ακτινογραφία θώρακος και δοκιμασία για την ηπατίτιδα Β πριν από τη λήψη infliximab.

  Επίσης, επειδή infliximab περιέχει πρωτεΐνες ποντικού, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους - αντιδράσεις που μπορεί να καθυστερήσει για εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας. Μόλις ξεκίνησε, infliximab γενικώς συνεχίζεται ως μακροχρόνια θεραπεία, αν και η αποτελεσματικότητά του μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.

 • Το adalimumab (Humira) είναι μια εναλλακτική λύση για inflixmab για τους ανθρώπους των οποίων η ελκώδης κολίτιδα δεν έχει βοηθηθεί από άλλα φάρμακα όπως η αζαθειοπρίνη ή 6 mercaptopurine. Μπορεί επίσης να θεωρηθεί για τους ανθρώπους που αρχικά βελτιώνονται με infliximab, αλλά στη συνέχεια η βελτίωση σταματάει? Αλλά όφελός του σε αυτήν την κατάσταση παραμένει αναπόδεικτη. Το adalimumab, όπως η ινφλιξιμάμπη, φέρει ένα μικρό κίνδυνο λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης και σοβαρές μυκητιασικές λοιμώξεις. Πριν από τη λήψη adalimumab, θα πρέπει να έχετε μια δερματική δοκιμασία για φυματίωση, μια ακτινογραφία θώρακος και δοκιμασία για την ηπατίτιδα Β. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του adalimumab είναι ερεθισμός του δέρματος και πόνος στο σημείο της ένεσης, ναυτία, ρινική καταρροή και λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

Άλλα φάρμακα
Εκτός από τον έλεγχο της φλεγμονής, ορισμένα φάρμακα μπορεί να βοηθήσει να ανακουφίσει τα σημεία και τα συμπτώματα σας. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ελκώδους κολίτιδας σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες:

 • Αντιβιοτικά. Άτομα με ελκώδη κολίτιδα που κάνουν πυρετό είναι πιθανό να δοθούν αντιβιοτικά για να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τον έλεγχο της μόλυνσης.
 • Anti-διαρροϊκά. Για σοβαρή διάρροια, η λοπεραμίδη (Imodium) μπορεί να είναι αποτελεσματική. Χρησιμοποιήστε αντιδιαρροϊκά φάρμακα με μεγάλη προσοχή, ωστόσο, επειδή αυξάνουν τον κίνδυνο τοξικό μεγάκολο.
 • Αναλγητικά. Για ήπιο πόνο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ακεταμινοφαίνη (Tylenol, κ.ά.). Μην χρησιμοποιείτε ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.ά.), ναπροξένη (Aleve) ή ασπιρίνη. Αυτά είναι πιθανό να κάνει τα συμπτώματά σας χειρότερα.
 • Τα συμπληρώματα σιδήρου. Εάν πάσχετε από χρόνια εντερική αιμορραγία, μπορεί να αναπτύξει σιδηροπενική αναιμία. Η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των επιπέδων σιδήρου σας στα φυσιολογικά επίπεδα και να μειώσει αυτό το είδος της αναιμίας στιγμή που η αιμορραγία έχει σταματήσει ή μειωθεί.

Χειρουργική
Εάν η διατροφή και αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή ή άλλες θεραπείες δεν σταματήσουν τα σημεία και τα συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση.

Χειρουργική επέμβαση μπορεί να εξαλείψει συχνά την ελκώδη κολίτιδα. Αλλά αυτό συνήθως σημαίνει την απομάκρυνση ολόκληρου του παχέος εντέρου και του ορθού (πρωκτοκολεκτομή) σας. Στο παρελθόν, μετά από αυτήν την χειρουργική επέμβαση που θα φορούν ένα μικρό σάκο πάνω από ένα άνοιγμα στην κοιλιά (ειλεού στόμα) για να συλλέγει τα κόπρανα. Όμως, μια διαδικασία που ονομάζεται ειελεοπρωκτική αναστόμωση εξαλείφει την ανάγκη να φορούν μια τσάντα. Αντ 'αυτού, ο χειρουργός σας κατασκευάζει ένα σάκο από το τέλος του λεπτού εντέρου σας. Η θήκη είναι τότε που συνδέονται άμεσα με τον πρωκτό σας. Αυτό σας επιτρέπει να απομακρύνει τα απόβλητα πιο φυσιολογικά, αν και μπορεί να έχουν πιο συχνές κινήσεις του εντέρου που είναι πιο μαλακά ή υγρά επειδή δεν έχετε πλέον άνω και κάτω τελεία σας για να απορροφήσει το νερό.

Εγκυμοσύνη
Οι γυναίκες με ελκώδη κολίτιδα μπορεί να έχουν συνήθως επιτυχής κύηση, ειδικά αν μπορούν να κρατήσουν την ασθένεια σε ύφεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην ιδανική περίπτωση, θα μείνει έγκυος όταν η ασθένεια σας είναι σε ύφεση. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να μην ενδείκνυται για χρήση κατά την κύηση, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, και τα αποτελέσματα ορισμένων φαρμάκων μπορεί να συνεχίζονται και μετά τη διακοπή. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να διαχειριστεί την ασθένειά σας πριν την σύλληψη. Εάν σταματήσετε ορισμένα φάρμακα, τα αποτελέσματά τους μπορεί να καθυστερήσει. Υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της ελκώδους κολίτιδας στο αγέννητο παιδί σας αν ο σύντροφός σας δεν έχει ελκώδη κολίτιδα είναι λιγότερο από 10 τοις εκατό.

Επιτήρησης του καρκίνου
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου συχνά χρειάζεται να γίνει πιο συχνά, επειδή οι άνθρωποι που έχουν ελκώδη κολίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Έχει συστήσει ότι τα άτομα με πανκολίτιδα αρχίζουν παχέος εντέρου προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου με κολονοσκόπηση οκτώ χρόνια μετά τη διάγνωση. Για εκείνους που έχουν αφήσει κολίτιδα, διαλογή με κολονοσκόπηση συνιστάται αρχής γενομένης 10 χρόνια μετά τη διάγνωση. Άτομα με πρωκτίτιδα μπορεί να ακολουθήσει τις συνήθεις κατευθυντήριες γραμμές για προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου που απαιτούν μια κολονοσκόπηση κάθε 10 χρόνια αρχίζει στην ηλικία των 50.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε αβοήθητοι όταν αντιμετωπίζετε την ελκώδη κολίτιδα. Όμως, οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων σας και να επιμηκύνει το χρόνο μεταξύ των flare-ups.

Διατροφή
Δεν υπάρχει καμία σταθερή απόδειξη ότι αυτό που τρώτε να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Αλλά ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας, ειδικά κατά τη διάρκεια flare-up στην κατάστασή σας. Είναι μια καλή ιδέα να δοκιμάσετε την αφαίρεση από τη διατροφή σας κάτι που φαίνεται να κάνουν σημεία και τα συμπτώματα σας επιδεινωθούν. Εδώ είναι μερικές προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν:

 • Περιορίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να είναι δυσανεξία στη λακτόζη, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι η διάρροια, κοιλιακό άλγος και φυσικού αερίου βελτιωθεί όταν θα περιορίσει ή να εξαλείψει τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορεί να είναι δυσανεξία στη λακτόζη - δηλαδή, το σώμα σας δεν μπορεί να χωνέψει το σάκχαρο του γάλακτος (λακτόζη), στα γαλακτοκομικά τρόφιμα. Αν ναι, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν ενζύμου, όπως lactaid, για να σπάσει η λακτόζη. Αν χρειάζεστε βοήθεια, διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε μια υγιεινή διατροφή που είναι χαμηλή σε λακτόζη. Λάβετε υπόψη ότι με τον περιορισμό πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων, θα πρέπει να βρουν άλλες πηγές ασβεστίου, όπως τα συμπληρώματα.
 • Πειραματιστείτε με φυτικές ίνες. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι το θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφής. Αλλά αν έχετε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, φυτικές ίνες μπορεί να κάνει διάρροια, πόνο και το φυσικό αέριο χειρότερα. Αν τα ωμά φρούτα και τα λαχανικά σας ενοχλούν, δοκιμάστε στον ατμό, το ψήσιμο ή βράσιμο τους. Ελέγξτε με το γιατρό σας πριν από την προσθήκη σημαντικών ποσοτήτων φυτικών ινών στη διατροφή σας.
 • Αποφύγετε τα τρόφιμα πρόβλημα. Αποφύγετε τροφές που φαίνεται να χειροτερεύουν τα συμπτώματα σας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν "αεριώδης» τρόφιμα, όπως τα φασόλια, το λάχανο και το μπρόκολο, οι πρώτες χυμούς φρούτων και φρούτα, ποπ κορν, καφεΐνη και τα ανθρακούχα ποτά.
 • Τρώτε μικρά γεύματα. Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε καλύτερα διατροφικές πέντε ή έξι μικρά γεύματα αντί για δύο ή τρία μεγαλύτερα.
 • Πίνετε άφθονα υγρά. Προσπαθήστε να πίνετε άφθονα υγρά καθημερινά. Νερό είναι το καλύτερο. Ποτά που περιέχουν καφεΐνη διεγείρει τα έντερα σας και μπορεί να χειροτερέψει τη διάρροια, ενώ τα αεριούχα ποτά συχνά παράγουν αέρια.
 • Ρωτήστε σχετικά με πολυβιταμίνες. Επειδή ελκώδη κολίτιδα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά και τη διατροφή σας, μπορεί να είναι περιορισμένη, βιταμινών και ανόργανων αλάτων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον εφοδιασμό λείπουν θρεπτικά συστατικά. Δεν παρέχουν βασικές πρωτεΐνες και θερμίδες, όμως, και δεν πρέπει να αποτελεί υποκατάστατο για τα γεύματα.
 • Συζητήστε με έναν διαιτολόγο. Εάν αρχίσετε να χάνετε βάρος ή η διατροφή σας έχει γίνει πολύ περιορισμένη, μιλήστε με έναν διαιτολόγο.

Στρες
Αν και το στρες δεν προκαλεί φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, μπορεί να κάνει σημεία και τα συμπτώματα σας πολύ χειρότερη και μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις της νόσου. Στρεσογόνα γεγονότα μπορεί να κυμαίνεται από μικρές ενοχλήσεις σε μια κίνηση, η απώλεια της εργασίας ή το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.

Όταν είστε τόνισε, η κανονική διαδικασία της πέψης σας μπορεί να αλλάξει, με αποτέλεσμα το στομάχι σας να αδειάζει πιο αργά και να εκκρίνει περισσότερα οξέα. Στρες μπορεί επίσης να επιταχύνει ή να επιβραδύνει την δίοδο των εντερικών περιεχομένων. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μεταβολές στην ίδια εντερικό ιστό.

Αν και δεν είναι πάντα δυνατό να αποφύγετε το άγχος, μπορείτε να μάθετε τρόπους για να βοηθήσουν στη διαχείριση της. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

 • Άσκηση. Ακόμη και η ήπια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, να ανακουφίσει την κατάθλιψη και την ομαλοποίηση της λειτουργίας του εντέρου. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με ένα πρόγραμμα άσκησης που είναι σωστό για εσάς.
 • Βιοανάδραση. Αυτή η τεχνική μείωσης του στρες σας βοηθά να μειώσετε την ένταση των μυών και να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό σας με τη βοήθεια μιας μηχανής ανατροφοδότηση. Σας διδάσκονται πώς να παράγουν αυτές τις αλλαγές μόνοι σας. Ο στόχος είναι να σας βοηθήσει να μπείτε σε μια χαλαρή κατάσταση, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν πιο εύκολα με το άγχος. Η βιοανάδραση διδάσκεται συνήθως σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα.
 • Τακτικές ασκήσεις χαλάρωσης και αναπνοής. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση του στρες είναι να εκτελέσετε ασκήσεις χαλάρωσης και αναπνοής. Μπορείτε να πάρετε μαθήματα γιόγκα και διαλογισμό ή πρακτική στο σπίτι με βιβλία, CD ή DVD.
 • Ύπνωση. Ύπνωση μπορεί να μειώσει το κοιλιακό άλγος και φούσκωμα. Ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας μπορεί να σας διδάξει πώς να μπείτε σε μια χαλαρή κατάσταση.
 • . Άλλες τεχνικές αναιρέσει ώρα κάθε μέρα για δραστηριότητες που μπορείτε να βρείτε χαλάρωσης - ακούγοντας μουσική, διαβάζοντας, παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή ή απλά κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο.

Βλέπε επίσης

Εναλλακτική ιατρική

Πολλοί άνθρωποι με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα ή νόσο του Crohn, έχουν χρησιμοποιήσει κάποια μορφή εναλλακτικών ή συμπληρωματικών θεραπειών. Οι παρενέργειες και η αναποτελεσματικότητα των συμβατικών θεραπειών μπορεί να είναι μεταξύ των λόγων για την αναζήτηση εναλλακτικής φροντίδας.

Αυτές οι θεραπείες συνήθως δεν ρυθμίζονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι οι θεραπείες τους είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές, αλλά δεν χρειάζεται να το αποδείξει. Επειδή ακόμη και τα φυσικά βότανα μπορεί να έχουν παρενέργειες και να προκαλέσουν επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις, μιλήστε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτικές ή συμπληρωματικές θεραπείες.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες έχουν καλές αποδείξεις για τη χρήση τους στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας, αλλά μερικές μπορεί τελικά να αποδειχθεί ευεργετική περιλαμβάνουν:

 • Προβιοτικά. Επειδή τα βακτήρια στο έντερο έχουν ενοχοποιηθεί στην ελκώδη κολίτιδα, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η προσθήκη περισσότερων από τα ευεργετικά βακτήρια (προβιοτικά) που βρίσκονται κανονικά στην πεπτική οδό μπορεί να βοηθήσει την καταπολέμηση της ασθένειας.
 • Το ιχθυέλαιο. Ιχθυέλαιο λειτουργεί ως ένα αντι-φλεγμονώδη, αλλά οι μελέτες για τα πιθανά οφέλη της για τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα είχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα.
 • Aloe vera. Χυμός αλόης βέρα έχει φιλοδοξούσε να έχουν ένα αντι-φλεγμονώδη δράση για τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα, αλλά δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για να στηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό. Επιπλέον, όταν προσλαμβάνεται, aloe vera μπορεί να έχει καθαρτική δράση.
 • Ο βελονισμός. Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο βελονισμός είναι προς όφελος των ατόμων με ελκώδη κολίτιδα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελονών στο δέρμα, η οποία μπορεί να διεγείρει την απελευθέρωση των φυσικών παυσίπονων του σώματος.
 • Tumeric. Κουρκουμίνη, μια ένωση που βρίσκεται στο μπαχαρικό κουρκούμη, έχει συνδυαστεί με το πρότυπο ελκώδη κολίτιδα θεραπείες, όπως κορτικοστεροειδή ή σουλφασαλαζίνη, σε κλινικές δοκιμές. Αυτός ο συνδυασμός βοήθησε τη βελτίωση των συμπτωμάτων και επέτρεψε μικρότερες δόσεις των τυποποιημένων φαρμάκων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Αυτά τα στοιχεία προέρχονται από δύο μικρές μελέτες, όμως. Απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν από αυτή τη θεραπεία μπορεί να συστηθεί.

Αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε μια εναλλακτική θεραπεία, φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας, έτσι ώστε αυτός ή αυτή μπορεί να σας ενημερώσει για τυχόν αλληλεπιδράσεις. Μπορείτε επίσης να μάθετε αν μια συγκεκριμένη θεραπεία έχει μελετηθεί σε αξιόπιστες μελέτες, το Εθνικό Κέντρο για τη συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική σε 888-644-6226 ή με την εξέταση στην ιστοσελίδα της.

Βλέπε επίσης

Αντιμέτωποι και υποστήριξη

Η ελκώδης κολίτιδα δεν σας επηρεάζει μόνο σωματικά - που παίρνει μια συναισθηματική διοδίων, καθώς και. Εάν τα σημεία και τα συμπτώματα είναι σοβαρά, η ζωή σας μπορεί να περιστρέφεται γύρω από μια συνεχή ανάγκη να τρέξει στην τουαλέτα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί μόλις και μετά βίας να είναι σε θέση να φύγει από το σπίτι. Όταν το κάνετε, μπορεί να ανησυχείτε για ένα ατύχημα, και αυτό το άγχος πιθανό τα συμπτώματά σας χειρότερα.

Ακόμη και αν τα συμπτώματα είναι ήπια, το φυσικό αέριο και ο κοιλιακός πόνος μπορεί να είναι δύσκολο να είστε σε δημόσιο χώρο. Μπορείτε επίσης να αισθάνεστε παρεμποδίζεται από διαιτητικούς περιορισμούς ή αμηχανία από τη φύση της νόσου σας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες - απομόνωση, αμηχανία και άγχος - μπορεί να μεταβάλουν σημαντικά τη ζωή σας. Μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Οι ομάδες υποστήριξης
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αισθάνονται περισσότερο στον έλεγχο είναι να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την ελκώδη κολίτιδα. Οργανισμοί όπως η νόσο του Crohn και Κολίτιδα Ίδρυμα της Ευρώπης έχουν κεφάλαια σε όλη τη χώρα για την παροχή πληροφοριών και την πρόσβαση σε ομάδες υποστήριξης. Ρωτήστε το γιατρό σας, τη νοσοκόμα ή το διαιτολόγο για να εντοπίσετε το κεφάλαιο πλησιέστερο σε εσάς, ή να επικοινωνήσετε απευθείας την οργάνωση στο 888-MY-gut-PAIN (888-694-8872).

Συμβουλευτική
Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο ο οποίος είναι εξοικειωμένος με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και τις συναισθηματικές δυσκολίες που μπορεί να προκαλέσει. Ρωτήστε το γιατρό σας για μια παραπομπή, αν νομίζετε παροχή συμβουλών μπορεί να είναι χρήσιμο για σας.

Βλέπε επίσης