Απολίνωση των σαλπίγγων

Ορισμός

Η απολίνωση των σαλπίγγων - επίσης γνωστό ως έχουν σωλήνες σας δεμένα ή σαλπίγγων αποστείρωση - είναι ένα είδος μόνιμου ελέγχου των γεννήσεων. Κατά την απολίνωση των σαλπίγγων, οι σάλπιγγες μπλοκάρει κοπεί ή να αποτρέψει οριστικά την εγκυμοσύνη. Η απολίνωση των σαλπίγγων διαταράσσει την κίνηση του ωαρίου στη μήτρα για γονιμοποίηση και μπλοκ σπέρματος από το ταξίδι μέχρι τις σάλπιγγες προς το ωάριο. Η απολίνωση των σαλπίγγων δεν επηρεάζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο σας.

Μια απολίνωση των σαλπίγγων μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, ακόμη και μετά τον τοκετό ή σε συνδυασμό με άλλο κοιλιακή χειρουργική διαδικασία, όπως μια καισαρική τομή. Είναι δυνατόν να αντιστραφεί μια απολίνωση σαλπίγγων - αλλά η αντιστροφή απαιτεί σημαντική χειρουργική επέμβαση και δεν είναι πάντα αποτελεσματική.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Απολίνωση των σαλπίγγων είναι ένα από τα συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα χειρουργικές διαδικασίες αποστείρωσης για τις γυναίκες. Απολίνωση σαλπίγγων εμποδίζει διαρκώς την εγκυμοσύνη, που λήγει την ανάγκη για κάθε τύπο της αντισύλληψης. Μια απολίνωση των σαλπίγγων μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Απολίνωση των σαλπίγγων δεν είναι κατάλληλη για όλους, όμως. Ο γιατρός σας ή το φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης θα βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως τους κινδύνους και τα οφέλη της διαδικασίας αυτής. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας μιλήσω για άλλες επιλογές, όπως η υστεροσκοπική στείρωση. Υστεροσκοπική στείρωση περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός μικρού πηνίου ή άλλο ένθετο μέσα στις σάλπιγγες μέσα από τον τράχηλο. Το ένθετο προκαλεί ουλώδη ιστό για να σχηματίσει και να σφραγίσει τα ανοικτά σωληνάρια.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Απολίνωση σαλπίγγων είναι μια κοιλιακή λειτουργία. Κίνδυνοι που σχετίζονται με την απολίνωση των σαλπίγγων περιλαμβάνουν:

 • Βλάβη στο έντερο, κύστη ή μεγάλα αιμοφόρα αγγεία
 • Ανεπιθύμητη αντίδραση στην αναισθησία
 • Πληγή δεν επουλώνονται σωστά ή μολυνθεί
 • Η παρατεταμένη πυελικό ή κοιλιακό άλγος

Θα μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών από την απολίνωση των σαλπίγγων, εάν:

 • Είχατε προηγούμενη πυελική ή χειρουργική επέμβαση κοιλίας
 • Έχετε μια ιστορία της φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, η παχυσαρκία ή διαβήτη

Η απολίνωση των σαλπίγγων δεν θα σας προστατεύσει από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Κατά το πρώτο έτος μετά την απολίνωση των σαλπίγγων, υπολογίζεται ότι 1 στα 100 γυναικών θα μείνουν έγκυες. Η νεότερη είστε κατά τη στιγμή της απολίνωση των σαλπίγγων, το πιο πιθανό η αποστείρωση είναι να αποτύχει. Αν το κάνετε συλλάβουν μετά την απολίνωση των σαλπίγγων, υπάρχει μια μεγαλύτερη πιθανότητα ότι η εγκυμοσύνη θα είναι έκτοπη - όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα, συνήθως σε μια σάλπιγγα.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Απολίνωση σαλπίγγων. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Απολίνωση σαλπίγγων. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Πριν έχετε μια απολίνωση σαλπίγγων παροχέα υπηρεσιών υγείας σας κατά πάσα πιθανότητα θα:

 • Εξετάστε τους κινδύνους και τα οφέλη της αναστρέψιμες και μόνιμες μέθοδοι αντισύλληψης
 • Ρωτήστε σχετικά με τους λόγους για την επιλογή αποστείρωση και να συζητήσουν τους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λύπη, όπως η νεαρή ηλικία ή την οικογενειακή διχόνοια
 • Εξηγήστε τις λεπτομέρειες της διαδικασίας
 • Συζήτηση για τα αίτια και την πιθανότητα της αποτυχίας αποστείρωσης
 • Μοιραστείτε πληροφορίες για αναστροφή της περίδεσης σαλπίγγων απολίνωση
 • Σας βοηθήσει να επιλέξετε την καλύτερη στιγμή για να κάνει τη διαδικασία, όπως και λίγο μετά τον τοκετό ή σε συνδυασμό με άλλο κοιλιακή χειρουργική επέμβαση, όπως η καισαρική τομή

Αν δεν είστε έχοντας μια απολίνωση σαλπίγγων λίγο μετά τον τοκετό ή κατά τη διάρκεια μιας καισαρική τομή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αντισύλληψη για τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη διαδικασία και να συνεχίσει να χρησιμοποιεί αντισύλληψη μέχρι την επόμενη περίοδό σας για να μειώσετε την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Αφού η διαδικασία που γίνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου ή κατά τη διάρκεια των ημερών μεταξύ περιόδου και ωορρηξίας σας, μειώνει επίσης την πιθανότητα εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει ένα ευαίσθητο τεστ εγκυμοσύνης κατά την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε έγκυος.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Απολίνωση σαλπίγγων γίνεται συνήθως με ένα λαπαροσκόπιο - ένας λεπτός σωλήνας, με ένα φακό της φωτογραφικής μηχανής και το φως - υπό βραχείας δράσης γενική ή τοπική αναισθησία. Αυτό μπορεί να γίνει, ενώ είστε ανάκτηση από κολπικό τοκετό (minilaparotomy) ή κατά τη διάρκεια μιας καισαρική τομή την παράδοση. Μπορεί επίσης να γίνει ως εξωνοσοκομειακή διαδικασία (διάστημα απολίνωση σαλπίγγων) ξεχωριστά από τον τοκετό.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Εάν έχετε μια απολίνωση σαλπίγγων ως εξωνοσοκομειακή διαδικασία, μια βελόνα εισάγεται μέσω αφαλό σας και την κοιλιά σας διογκώνεται με αέριο (διοξείδιο του άνθρακα ή υποξείδιο του αζώτου). Στη συνέχεια, μια μικρή τομή που γίνεται, και το λαπαροσκόπιο εισάγεται στην κοιλιά σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια δεύτερη μικρή τομή για να εισαγάγετε ειδικές λαβίδες αντιληφθεί. Χρησιμοποιώντας εργαλεία που διέρχονται μέσα από το κοιλιακό τοίχωμα, σφραγίζει το γιατρό σας οι σάλπιγγες καταστρέφοντας τμήματα των σωλήνων ή το κλείδωμα τους με πλαστικούς δακτυλίους ή κλιπ.

Αν έχετε μια απολίνωση σαλπίγγων μετά από κολπικό τοκετό, ο γιατρός σας είναι πιθανό να κάνουν μια μικρή τομή κάτω από τον ομφαλό σας, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση σε ακόμα διευρυμένη μήτρα και σάλπιγγες. Αν έχετε μια απολίνωση σαλπίγγων κατά τη διάρκεια μιας καισαρική τομή, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει την τομή που έγινε για να παραδώσει το μωρό.

Ορισμός. Μετά τη διαδικασία.
Ορισμός. Μετά τη διαδικασία.

Μετά τη διαδικασία
Εάν η κοιλιά σας ήταν φουσκωμένα με αέριο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, το αέριο θα πρέπει να αποσυρθεί. Μπορεί να επιτραπεί να πάει στο σπίτι μερικές ώρες μετά την επέμβαση. Εάν έχετε την διαδικασία, σε συνδυασμό με τον τοκετό, η απολίνωση των σαλπίγγων δεν είναι πιθανό να παρατείνουν την παραμονή σας στο νοσοκομείο.

Το αν δεν έχετε την απολίνωση των σαλπίγγων, σε συνδυασμό με τον τοκετό, θα πρέπει να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μία ημέρα μετά από τη διαδικασία. Θα έχετε κάποια ενόχληση στο σημείο της τομής. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε:

 • Κοιλιακό άλγος ή κράμπες
 • Κούραση
 • Ζάλη
 • Gassiness ή φούσκωμα
 • Πόνος στον ώμο
 • Πονόλαιμος

Μπορείτε να πάρετε ακεταμινοφαίνη (Tylenol, κ.α.) ή ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.ά.) για την ανακούφιση από τον πόνο, αλλά και να αποφεύγουν τη χρήση ασπιρίνης, δεδομένου ότι μπορεί να προωθήσει αιμορραγία. Μπορείτε να κολυμπά 48 ώρες μετά τη διαδικασία, αλλά αποφύγετε την υπερβολική προσπάθεια ή το τρίψιμο της τομής για μία εβδομάδα. Στεγνώστε προσεκτικά την τομή μετά το μπάνιο.

Αποφύγετε την έντονη ανύψωση και το σεξ για μία εβδομάδα. Επαναλάβει τις συνήθεις δραστηριότητές σας σταδιακά, καθώς θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Ράμματα σας θα διαλυθεί και δεν θα απαιτεί την αφαίρεση. Κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας μια εβδομάδα μετά τη διαδικασία για να βεβαιωθείτε ότι είστε επούλωση σωστά.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αμέσως αν παρουσιάσετε:

 • Μια θερμοκρασία 101 F (38,3 C) ή μεγαλύτερης
 • Λιποθυμικές
 • Σοβαρό κοιλιακό πόνο που είναι επίμονη ή χειροτερεύει μετά από 12 ώρες
 • Αιμορραγία από την τομή σας που είναι επίμονη ή χειροτερεύει μετά από 12 ώρες, παρά τη χρήση της πίεσης και επιδέσμους
 • Απαλλαγή από την τομή σας που είναι επίμονη ή χειροτερεύει

Αν νομίζετε ότι είστε έγκυος, ανά πάσα στιγμή μετά την απολίνωση των σαλπίγγων, επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως.

Λάβετε υπόψη ότι αν και αναστροφή της περίδεσης σαλπίγγων απολίνωση είναι δυνατόν, η διαδικασία είναι περίπλοκη και δεν είναι εγγυημένη για να είναι αποτελεσματική.

Βλέπε επίσης