Τσιμπήματα μεδουσών

Ορισμός

Τσιμπήματα μεδουσών είναι σχετικά κοινά προβλήματα για τους ανθρώπους κολύμπι, παρυδάτια ή καταδύσεις σε νερά. Η μακρά πλοκάμια πίσω από το σώμα μεδουσών μπορεί να εκπληρώσει χιλιάδες μικροσκοπικές αγκαθωτό stingers που απελευθερώνουν το δηλητήριο μέσα στο δέρμα σας.

Jellyfish τσιμπήματα μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό σε σοβαρότητα. Πιο συχνά οδηγήσει σε άμεση πόνο και κόκκινο, ερεθισμένο σημάδια στο δέρμα. Μερικά τσιμπήματα μεδουσών μπορεί να προκαλέσει περισσότερο σε ολόκληρο το σώμα (συστηματική) ασθένεια, και σε σπάνιες περιπτώσεις, τσιμπήματα μεδουσών είναι απειλητική για τη ζωή.

Τα περισσότερα τσιμπήματα μεδουσών πάρει καλύτερα με τη θεραπεία στο σπίτι, αλλά σοβαρές αντιδράσεις απαιτούν επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Συμπτώματα

Η σοβαρότητα των αντιδράσεων σε τσιμπήματα μεδουσών εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ειδών και το μέγεθος του μέδουσα, η ηλικία και το μέγεθος του ατόμου, τη διάρκεια της έκθεσης, και την περιοχή του δέρματος επηρεάζεται. Κοινά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Άμεση πόνο καψίματος
 • Κόκκινο, καφέ ή μοβ γραμμές στο δέρμα - ουσιαστικά ένα "print" της επαφής ενός πλοκάμι με το δέρμα σας
 • Κνησμός
 • Τσούξιμο και το μούδιασμα
 • Πόνο έντονου σφιξίματος που μπορεί να εκπέμψει μέχρι ένα πόδι ή το χέρι στον κορμό

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες. Αποχρωματισμό του δέρματος μπορεί να διαρκέσει ένα με δύο μήνες.

Σοβαρή τσιμπήματα μεδουσών μπορεί να επηρεάσει πολλαπλά συστήματα του σώματος (συστηματική αντίδραση), όχι μόνο το δέρμα σας. Οι αντιδράσεις αυτές μπορεί να εμφανίζονται γρήγορα ή αρκετές ώρες μετά το τσίμπημα. Τα σημεία και συμπτώματα της σοβαρής τσιμπήματα μεδουσών μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Πονοκέφαλος
 • Μυϊκοί σπασμοί
 • Αδυναμία
 • Προβλήματα ελέγχει την κίνηση των μυών
 • Ζάλη
 • Πυρετός
 • Πόνος στις αρθρώσεις
 • Η απώλεια της συνείδησης
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Καρδιακή αρρυθμία
 • Ξαφνική απώλεια της λειτουργίας της καρδιάς (καρδιακή ανακοπή)

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Παρά το γεγονός ότι τα τσιμπήματα μεδουσών μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη, οι περισσότεροι είναι ήσσονος σημασίας και να πάρει καλύτερα με τη θεραπεία στο σπίτι.

Επιδιώξτε την επεξεργασία έκτακτης ανάγκης εάν:

 • Τσιμπήματα καλύπτουν μεγάλες περιοχές του δέρματος
 • Έχετε οποιαδήποτε συστηματικά συμπτώματα ή σοβαρή αντίδραση

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Jellyfish πλοκάμια περιέχουν μικροσκοπικά αγκαθωτό stingers (nematocysts). Κάθε nematocyst αποτελείται από μια μικρή λάμπα που έχει δηλητήριο και περιτυλιγμένα, αιχμηρά σωλήνα. Η μέδουσα χρησιμοποιεί το δηλητήριο για να προστατεύσει τον εαυτό της και να σκοτώσει θήραμα.

Όταν κάτι έρχεται σε επαφή με το πλοκάμι - ένα ψάρι ή ένα ανθρώπινο - μικροσκοπικά ωθήσεις στην επιφάνεια της απελευθέρωσης πλοκάμι τα nematocysts. Η απότομη σωλήνας διαπερνά το δέρμα και απελευθερώνει το δηλητήριο, το οποίο επηρεάζει την άμεση περιοχή της επαφής και μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Μέδουσες που ξεβράστηκαν σε μια παραλία μπορεί να απελευθερώσει ακόμα δηλητηριώδες stingers εάν την αγγίξετε.

Τύποι των μεδουσών
Ενώ πολλοί τύποι των μεδουσών είναι σχετικά αβλαβή για τον άνθρωπο, μερικοί μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και είναι πιο πιθανό να προκαλέσει συστημικές αντιδράσεις. Τύποι μέδουσα είναι γνωστό ότι προκαλούν περισσότερο-σοβαρά προβλήματα σε άτομα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Μέδουσες Box. Επίσης κάλεσε σφήκες θάλασσα, κουτί μέδουσες είναι γενικά η πιο επιβλαβή μέδουσες για τον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πόνο. Απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις - αν και εξακολουθεί να είναι σχετικά σπάνια - είναι πιο κοινά με αυτά τα είδη. Τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών κουτί που βρέθηκαν στα ζεστά νερά των ωκεανών Ειρηνικού και του Ινδικού.
 • Πορτογάλος-of-πολέμων. Επίσης κάλεσε μέδουσες bluebottle, αυτά τα είδη ζουν κυρίως σε πιο θερμές θάλασσες. Ένας Πορτογάλος του πολέμου έχει ένα μπλε ή μοβ γεμισμένο με αέριο φούσκα που κρατά στη ζωή στην επιφάνεια του νερού και λειτουργεί ως ένα πανί.
 • Sea τσουκνίδες. Κοινή σε τόσο ζεστό και μέτρια δροσερά νερά, τσουκνίδες θάλασσα είναι τα πιο κοινά είδη των μεδουσών στη βορειοανατολική ακτή της Ευρώπης και άφθονα στην Chesapeake Bay.
 • Μέδουσες χαίτη λιονταριού. Αυτά είναι μεγαλύτερη μέδουσα στον κόσμο. Το σώμα της χαίτη λιονταριού μπορεί να φθάσει σε μια διάμετρο 10 πόδια (3 μέτρα). Είναι πιο συχνή σε πιο δροσερές, βόρειες περιοχές των ωκεανών Ειρηνικού και του Ατλαντικού.

Παράγοντες κινδύνου

Τσιμπήματα μέδουσας. Πορτογάλος-of-πολέμων.
Τσιμπήματα μέδουσας. Πορτογάλος-of-πολέμων.

Οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, καθώς και εκείνες με κακή υγεία, είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρές αντιδράσεις σε τσιμπήματα μέδουσας.

Καταστάσεις που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για να πάρει τσιμπήσει από μέδουσες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Κολύμβηση σε μια υπήνεμη ακτή
 • Κολύμβηση κατά καιρούς, όταν μέδουσες εμφανίζονται σε μεγάλους αριθμούς (γνωστό και ως Μέδουσα standard)
 • Κολύμβηση ή καταδύσεις χωρίς προστατευτικό ρουχισμό σε περιοχές μέδουσες
 • Παίζοντας ή την ηλιοθεραπεία σε μια περιοχή όπου οι μέδουσες ξεβράστηκαν στην παραλία
 • Το κολύμπι σε μια τοποθεσία που είναι γνωστή για να έχουν μεγάλο αριθμό των μεδουσών

Επιπλοκές

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μέδουσες τσιμπήματα δεν προκαλούν μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα. Μέδουσες χαίτη λιονταριού.
Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα. Μέδουσες χαίτη λιονταριού.

Υπερευαισθησία
Μερικοί άνθρωποι βιώνουν μια καθυστερημένη υπερευαισθησία - αλλεργία-όπως αντίδραση στο δηλητήριο - που μπορεί να παράγει φλύκταινες, εξάνθημα ή άλλους ερεθισμούς του δέρματος από μία εβδομάδα ή περισσότερο μετά το τσίμπημα μέδουσας.

Αυτοί που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις δηλητήριο μέδουσες μπορεί να αναπτύξει μια σοβαρή, δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) κατά την έκθεση σε μέδουσες. Μια πλημμύρα των χημικών ουσιών που απελευθερώνονται από το ανοσοποιητικό σας σύστημα κατά τη διάρκεια της αναφυλαξίας μπορεί να σας αναγκάσει να πάει σε σοκ. Η αρτηριακή σας πίεση πέφτει απότομα, και η στένωση των αεραγωγών μπλοκ φυσιολογική αναπνοή.

Σπάνιες επιπλοκές
Σε σπάνιες περιπτώσεις, τσιμπήματα μέδουσας μπορεί να προκαλέσει:

 • Λοίμωξη
 • Ουλές

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Τα περισσότερα τσιμπήματα μεδουσών μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπείες που προορίζονται να απενεργοποιήσετε stingers και να διευκολύνει τον πόνο.

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρές ή συστημικές αντιδράσεις χρειάζονται άμεση περίθαλψη έκτακτης ανάγκης που μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αναζωογόνησης. Εάν ένα τσίμπημα μέδουσας οδηγεί σε ξαφνική απώλεια της λειτουργίας της καρδιάς (καρδιακή ανακοπή), άμεση καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR) είναι απαραίτητη. Μία ένεση της επινεφρίνης μπορεί να απαιτείται για την αναφυλαξία.
 • Υποστήριξη της ζωής. Εάν έχετε μια σοβαρή αντίδραση που επηρεάζει πολλές λειτουργίες του σώματος, η πρώτη προτεραιότητα στην αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης είναι να σταθεροποιήσει την αναπνοή σας, τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και άλλες ζωτικές λειτουργίες.
 • Antivenin. Αν το τσίμπημα είναι από μια μέδουσα κουτί, μπορεί να χρειαστεί μια άμεση δόση ενός φαρμάκου που θα εξουδετερώνει το δηλητήριο (antivenin).
 • Έλεγχο του πόνου. Εάν ένα τσίμπημα μέδουσα προκαλεί έντονο πόνο, μια ένεση του φαρμάκου πόνου μπορεί να είναι απαραίτητη.

Οι άνθρωποι που έχουν τσιμπήματα που καλύπτουν μια μεγάλη περιοχή ή που έχουν υποστεί σοβαρές ή συστηματικές αντιδράσεις παρατηρούνται συνήθως για τουλάχιστον έξι με οκτώ ώρες, λόγω των πιθανών καθυστερημένες αντιδράσεις.

Άλλες ιατρικές θεραπείες
Άλλες περιπτώσεις μπορεί να απαιτήσει γιατρό-υπό την επίβλεψη της θεραπείας:

 • Υπερευαισθησία. Εξάνθημα ή άλλη αντίδραση του δέρματος εξαιτίας της καθυστερημένης υπερευαισθησίας μπορεί να αντιμετωπίζονται με από του στόματος αντιισταμινικά ή κορτικοστεροειδή αλοιφές ή κρέμες.
 • Μάτια που έχουν επηρεαστεί. Ένα τσίμπημα μέδουσας που συμβαίνουν σε ή κοντά σε ένα μάτι απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα για την κατάλληλη έξαψη του ματιού. Ένας γιατρός που ειδικεύεται στη φροντίδα των ματιών (οφθαλμίατρος) θα εξετάσει πιθανό το μάτι και μπορεί να συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή αλοιφές ή σταγόνες για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Τα περισσότερα τσιμπήματα μεδουσών μπορεί να αντιμετωπιστεί με σχετικά απλό στο σπίτι διορθωτικά μέτρα. Κατάλληλα μέτρα περιλαμβάνονται:

 • Αφαιρέστε τα πλοκάμια. Όταν έρχεστε σε επαφή με μέδουσες με πλοκάμια, μπορεί να αποκολληθούν από τις μέδουσες και να κολλήσει στο δέρμα σας. Αφαιρέστε τυχόν εναπομείναντα κομμάτια πλοκάμι πλένοντας την περιοχή με θαλασσινό νερό. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει το δηλητηριώδες stingers (nematocysts) που είναι ενσωματωμένα στο δέρμα σας, αλλά δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα το δηλητήριο. Επίσης, αποφεύγετε να αγγίζετε τα πλοκάμια με τα χέρια σας. Εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε ένα αντικείμενο, όπως μια πιστωτική κάρτα για να βουρτσίζετε απαλά μακριά. Το τρίψιμο μακριά με μια πετσέτα ή τα ρούχα είναι πιθανό να προκαλέσει την απόρριψη περισσότερο δηλητήριο.
 • . Απενεργοποίηση stingers ξέπλυμα Γενναιόδωρα την προσβεβλημένη περιοχή με το ξίδι για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα να απενεργοποιήσετε τα nematocysts ορισμένων ειδών - κυρίως το κλείσιμο των nematocysts ενσωματωμένα στο δέρμα που δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμη δηλητήριο. Μια απενεργοποίηση θεραπεία συνιστάται για τσουκνίδες θάλασσα ή Πορτογάλος-of-wars είναι μια πάστα από μαγειρική σόδα και το θαλασσινό νερό.
 • Ανακούφιση από τον πόνο ή ενόχληση. Υπήρξε κάποια διαφωνία για το αν κρύο ή ζέστη είναι καλύτερο για την ανακούφιση του πόνου. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι μούσκεμα την πληγείσα περιοχή σε ανεκτό ζεστό φρέσκο ​​νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά - μετά το ξύδι ή μαγειρική σόδα θεραπεία - μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην ανακούφιση του πόνου, επειδή η θερμότητα μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα του δηλητηρίου. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι μεταξύ 104 και 113 F (40 και 45 C). Λοσιόν ή αλοιφές, όπως λοσιόν καλαμίνα ή λιδοκαΐνη, μπορεί να ανακουφίζουν από τον κνησμό ή δυσφορία.

Διορθωτικά μέτρα για να αποφευχθεί η
Ένας αριθμός στο σπίτι θεραπείες έχουν προταθεί, αλλά είναι γενικά δεν συνιστάται, είτε επειδή δεν υπάρχει καμία έρευνα δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας τη χρήση τους ή η έρευνα δείχνει ότι δεν είναι αποτελεσματικά. Αυτές οι θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • Ανθρώπινα ούρα
 • Tenderizer κρέας
 • Αιθανόλη
 • Επίδεσμοι πίεσης

Πρόληψη

Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τα τσιμπήματα μεδουσών:

 • Να φοράτε προστατευτική στολή. Όταν κολύμβηση ή καταδύσεις σε περιοχές όπου τσιμπήματα μεδουσών είναι δυνατό, φορέστε μια στολή ή άλλα προστατευτικά ρούχα. Κατάδυση καταστήματα πωλούν προστατευτικό "ταιριάζει δέρματος" ή "ταιριάζει κεντρί" κατασκευασμένα από λεπτό, υψηλής τεχνολογίας ύφασμα.
 • Λάβετε πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες. Μιλήστε με ναυαγοσώστες, κατοίκων ή των υπαλλήλων με ένα τοπικό τμήμα υγείας πριν από την κολύμβηση ή καταδύσεις στα παράκτια ύδατα, ειδικά σε περιοχές όπου οι μέδουσες είναι κοινά.
 • Αποφύγετε το νερό κατά τη διάρκεια της σεζόν μέδουσες. Μείνετε έξω από το νερό όταν οι αριθμοί μέδουσες είναι υψηλές.
 • Μην βουτήξετε. Για να αποφύγετε τα τσιμπήματα στο πρόσωπο, δεν βουτιά σε νερά που μπορεί να έχει τσούχτρες.
 • Χρησιμοποιήστε προστατευτικά λοσιόν. Υπάρχει κάποια κλινικές ενδείξεις ότι ορισμένες λοσιόν, όπως Safe λοσιόν Θάλασσα, μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα τσιμπήματα μετά από έκθεση σε μέδουσες πλοκάμια.

Αν τσιμπήσει, αφήνοντας το νερό, όπως το δυνατόν πιο ήρεμα, αντί να πλατσουρίζουν, μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω ενεργοποίηση των stingers.