Τα σημεία ηλικίας (κηλίδες)

Ορισμός

Τα σημεία ηλικίας - που ονομάζεται επίσης κηλίδες και ηλιακές φακίδες από τον ήλιο - είναι επίπεδη γκρι, καφέ ή μαύρα στίγματα. Ποικίλλουν σε μέγεθος και συνήθως εμφανίζονται σε πρόσωπο, τα χέρια, τους ώμους και τα χέρια - περιοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον ήλιο. Αν και τα σημεία ηλικίας είναι πολύ συχνή στους ενήλικες ηλικίας άνω των 40 ετών, μπορεί να επηρεάσει τους νεότερους, καθώς και.

True σημεία ηλικίας είναι αβλαβή και δεν χρειάζονται θεραπεία, αλλά μπορεί να μοιάζουν καρκινικών νεοπλασιών. Για λόγους αισθητικής, τα σημεία ηλικίας μπορεί να χαλαρώσει με το δέρμα προϊόντα λεύκανσης ή να αφαιρεθούν. Ωστόσο, η πρόληψη σημεία ηλικίας - αποφεύγοντας τον ήλιο και χρησιμοποιώντας αντηλιακό - μπορεί να είναι ο ευκολότερος τρόπος για να διατηρήσουν τη νεανική εμφάνιση της επιδερμίδας σας και να αποφύγετε αυτά τα σκοτεινά σημεία του δέρματος.

Συμπτώματα

Τα σημεία ηλικίας συνήθως αναπτύσσεται σε άτομα με δίκαιη χροιά, αλλά μπορεί να δει σε άτομα με σκούρο δέρμα. Τα σημεία ηλικίας:

 • Είναι επίπεδη, οβάλ περιοχές αυξημένης μελάγχρωσης
 • Είναι συνήθως καφέ, μαύρο ή γκρι
 • Συμβαίνουν σε δέρμα που έχει την πιο έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια των ετών, όπως τις πλάτες των χεριών, των ποδιών κορυφές, το πρόσωπο, τους ώμους και το πάνω μέρος της πλάτης
Τα σημεία ηλικίας (κηλίδες). Τι να περιμένετε από το γιατρό σας.
Τα σημεία ηλικίας (κηλίδες). Τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τα σημεία ηλικίας κυμαίνονται από φακίδα μεγέθους με περισσότερο από μισή ίντσα (1 εκατοστού) απέναντι και να ομαδοποιήσετε, καθιστώντας τα πιο εμφανή.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Μπορεί να μην αρέσει ο τρόπος που φαίνονται, αλλά τα σημεία ηλικίας είναι συνήθως ακίνδυνες και δεν απαιτούν ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, ο γιατρός σας θα πρέπει να αξιολογήσει τα σημεία που είναι σκοτεινά ή έχουν αλλάξει στην εμφάνιση, γιατί αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι σημάδια του μελανώματος, μια σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος.

Είναι καλύτερο να έχουμε νέες αλλαγές στο δέρμα αξιολογηθεί από έναν γιατρό, ειδικά αν ένα σημείο ή βλάβη:

 • Είναι σκούροι
 • Αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς σε μέγεθος
 • Έχει ακανόνιστο περίγραμμα
 • Έχει έναν ασυνήθιστο συνδυασμό των χρωμάτων
 • Συνοδεύεται από κνησμό, ερυθρότητα, ευαισθησία ή αιμορραγία

Αιτίες

Τα σημεία ηλικίας που προκαλείται κυρίως από χρόνια από την έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία από τον ήλιο. Η χρήση των εμπορικών λάμπες μαυρίσματος και σολάριουμ μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη των κηλίδων.

Η χρωστική ουσία στο άνω στρώμα του δέρματος (επιδερμίδα) που δίνει στο δέρμα σας κανονικό χρώμα του ονομάζεται μελανίνη. Υπεριώδες φως επιταχύνει την παραγωγή της μελανίνης, δημιουργώντας ένα μαύρισμα που βοηθά στην προστασία βαθύτερα στρώματα του δέρματος από τις ακτίνες UV.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Ερωτήσεις για το γιατρό σας.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Ερωτήσεις για το γιατρό σας.

Στις περιοχές του δέρματος που έχουν χρόνια συχνή και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, τα σημεία ηλικίας εμφανίζονται όταν μελανίνης γίνεται "συσσωμάτωμα" ή παράγεται σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις. Εκτός από την έκθεση στον ήλιο, απλά να γίνει μεγαλύτερα μπορεί να προκαλέσει την επιπλέον παραγωγή μελανίνης.

Γενετικό σας μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στο πόσο ευαίσθητοι είστε στην ανάπτυξη των κηλίδων.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Αν και ο καθένας μπορεί να αναπτύξει τα σημεία ηλικίας, μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την κατάσταση, αν:

 • Έχουν ανοιχτόχρωμα ή ανοιχτόχρωμο δέρμα
 • Έχετε ένα ιστορικό συχνών ή έντονη έκθεση στον ήλιο ή το ηλιακό έγκαυμα

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να ξεκινήσει βλέποντας τον οικογενειακό γιατρό σας ή το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν σας καλούν να κανονίσει μια συνάντηση, μπορεί να παραπεμφθεί σε ειδικό σε ασθένειες του δέρματος (δερματολόγος).

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

 • Πότε θα παρατηρήσετε πρώτα τα σημεία στο δέρμα σας;
 • Μήπως οι κηλίδες εμφανίζονται σταδιακά ή γρήγορα;
 • Έχετε παρατηρήσει οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές στην εμφάνιση του δέρματός σας;
 • Είναι η φαγούρα κατάσταση, προσφορά ή με άλλο τρόπο ενοχλητικό;
 • Έχετε βιώσει συχνές ή σοβαρές ηλιακά εγκαύματα;
 • Πόσο συχνά έχετε εκτεθεί στον ήλιο ή την υπεριώδη ακτινοβολία;
 • Μήπως σας προστατεύσει τακτικά το δέρμα σας από την υπεριώδη ακτινοβολία;
 • Τι είδους προστασία από τον ήλιο χρησιμοποιείτε;

Ερωτήσεις για το γιατρό σας
Οι ερωτήσεις μπορεί να θέλετε να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Τι ύποπτες αλλαγές στο δέρμα μου θα πρέπει να κοιτάξω;
 • Αν οι κηλίδες, στην πραγματικότητα, τα σημεία ηλικίας, τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την εμφάνιση;
 • Τι αποτελέσματα μπορώ να περιμένω;

Εξετάσεις και διάγνωση

Διάγνωση σημεία ηλικίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Οπτική επιθεώρηση. Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει συνήθως τα σημεία ηλικίας με την οπτική επιθεώρηση του δέρματός σας.
 • Βιοψία του δέρματος. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει άλλες εξετάσεις, όπως η βιοψία δέρματος. Κατά τη διάρκεια μιας βιοψία δέρματος, ο γιατρός σας παίρνει ένα μικρό δείγμα από το δέρμα σας (βιοψία) για μικροσκοπική ανάλυση. Μια βιοψία του δέρματος γίνεται συνήθως στο γραφείο ενός γιατρού, χρησιμοποιώντας ένα τοπικό αναισθητικό.

Άλλοι όροι
Άλλες καταστάσεις που μπορεί να μοιάζουν με τα σημεία ηλικίας και ότι ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να αποκλείσει περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Τυφλοπόντικες. Παρόλο που εμφανίζονται συχνά ως μικρές, σκούρο καφέ κηλίδες, κρεατοελιές (σπίλοι) διαφέρουν στο χρώμα και το μέγεθος. Μπορούν να αυξηθεί ή επίπεδη και μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα σας.
 • Σμηγματορροϊκή κεράτωση. Αυτά μαύρισμα, καφέ ή μαύρο όγκοι έχουν κονδυλωμάτων-όπως και κηρώδη, επικολληθεί από άλλες πηγές σχετικά με την εμφάνιση και κυμαίνονται σε μέγεθος από πολύ μικρά σε πάνω από 1 ίντσα (2,5 εκατοστά) απέναντι.
 • Φακίδες κακοήθης. Ένας τύπος καρκίνου του δέρματος είναι γνωστή ως μελάνωμα φακίδες κακοήθης μπορεί να αναπτυχθεί σε περιοχές της μακροχρόνιας έκθεσης στον ήλιο. Φακίδες κακοήθης ξεκινά ως μαύρισμα, καφέ ή μαύρο βλάβες που σιγά-σιγά σκουραίνει και να διευρύνει. Τείνουν να έχουν ένα ακανόνιστο περίγραμμα και άνιση χρωματισμό, και μπορούν να είναι ελαφρώς αυξημένα.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με την εμφάνιση των κηλίδων, οι θεραπείες είναι διαθέσιμες για να φωτίσει ή να τα καταργήσετε. Δεδομένου ότι η χρωστική ουσία που βρίσκεται στη βάση της επιδερμίδας - το ανώτερο στρώμα του δέρματος - τυχόν θεραπείες ως στόχο να φωτίσει τα σημεία ηλικίας πρέπει να διαπεράσει το στρώμα του δέρματος.

Θεραπείες Spot Ηλικία περιλαμβάνουν:

 • Φάρμακα. Συνταγή κρέμες λεύκανσης (υδροκινόνη) χρησιμοποιηθεί μόνο του ή μαζί με ρετινοειδή (τρετινοΐνη) και ένα ήπιο στεροειδές μπορούν να εξασθενίσουν σταδιακά τις κηλίδες κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών. Προστασία από τον ήλιο με ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με δείκτη ηλιακής προστασίας (SPF) από 30 συνιστούμε αν χρησιμοποιείτε θεραπείες φαρμάκων. Οι θεραπείες μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή φαγούρα, ερυθρότητα, κάψιμο ή ξηρότητα.
 • Θεραπεία με λέιζερ. Θεραπεία με λέιζερ καταστρέφει μελανίνη που παράγουν κύτταρα (μελανοκύτταρα) χωρίς να καταστρέφουν την επιφάνεια του δέρματος. Θεραπείες με λέιζερ συνήθως απαιτούν αρκετές συνεδρίες. Μετά τη θεραπεία, τα σημεία ηλικίας εξασθενίσει σταδιακά κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων ή μηνών. Η θεραπεία με laser έχει λίγες παρενέργειες, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρά αποχρωματισμό του δέρματος.
 • Κατάψυξη (κρυοθεραπεία). Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την εφαρμογή υγρό άζωτο ή άλλο πάγωμα παράγοντα στα σημεία ηλικίας να καταστρέψει το επιπλέον χρωστική ουσία. Δεδομένου ότι η περιοχή θεραπεύει, το δέρμα εμφανίζεται πιο ανοιχτό. Η κατάψυξη είναι συνήθως χρησιμοποιείται σε ένα μόνο σημείο ηλικία ή μια μικρή ομάδα των κηλίδων. Η θεραπεία μπορεί να ερεθίσει προσωρινά το δέρμα και ενέχει έναν μικρό κίνδυνο μόνιμες ουλές ή αποχρωματισμό.
 • Dermabrasion. Αυτή η διαδικασία αποτελείται από τρίψιμο κάτω (πλανίσματος), το επιφανειακό στρώμα του δέρματός σας με μια ταχύτατα περιστρεφόμενη βούρτσα. Αυτή η διαδικασία απομακρύνει την επιφάνεια του δέρματος, καθώς και ένα νέο στρώμα του δέρματος αυξάνεται στη θέση του. Προσωρινή ερυθρότητα και σχηματισμό ψώρα μπορεί να προκύψει από αυτή τη θεραπεία.
 • Χημικές φλούδες. Ένα χημικό peeling περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός οξέος, το οποίο καίει το εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας, για τα σημεία ηλικίας. Όπως φλούδες του δέρματος σας, το νέο δέρμα να σχηματίζει πάρει τη θέση του. Πολλές θεραπείες μπορεί να είναι απαραίτητη πριν παρατηρήσετε κάποια αποτελέσματα. Προστασία από τον ήλιο συνιστάται έντονα μετά από αυτή τη θεραπεία. Προσωρινή ερεθισμός είναι πιθανό, και υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος αποχρωματισμού.

Επειδή οι θεραπείες σημείο ηλικία θεωρούνται καλλυντικά, την ασφάλιση σας δεν μπορεί να πληρώσει γι 'αυτές. Και επειδή οι διαδικασίες μπορεί να έχουν παρενέργειες, να συζητήσουν τις επιλογές σας προσεκτικά με το δερματολόγο σας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το δερματολόγο σας είναι ειδικά εκπαιδευμένο και έμπειρο στην τεχνική σκέφτεστε.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Πολλοί fade κρέμες και λοσιόν για λεύκανση τα σημεία ηλικίας είναι διαθέσιμα σε πολυκαταστήματα, στα φαρμακεία και στο Διαδίκτυο. Αυτά μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των κηλίδων, ανάλογα με το πόσο σκούρα είναι τα σημεία και πόσο συχνά εφαρμόζετε την κρέμα. Η τακτική χρήση για αρκετές εβδομάδες ή μήνες μπορεί να είναι απαραίτητες για την παραγωγή αισθητά αποτελέσματα.

Αν έχετε επιλέξει ένα over-the-counter (nonprescription) κρέμα ξεθωριάζει, επιλέξτε ένα που περιέχει υδροκινόνη, deoxyarbutin, γλυκολικό οξύ ή kojic οξύ. Σημειώστε ότι ορισμένα προϊόντα, ιδίως εκείνα που περιέχουν υδροκινόνη, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Πρόληψη

Για να αποφύγετε τα σημεία ηλικίας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για τον περιορισμό της έκθεσης στον ήλιο σας:

 • Αποφύγετε τον ήλιο μεταξύ 22:00 π.μ. και 4 Επειδή οι ​​ακτίνες του ήλιου είναι πιο έντονη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προσπαθήστε να προγραμματίσετε τις υπαίθριες δραστηριότητες για άλλες ώρες της ημέρας.
 • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό. Δεκαπέντε έως 30 λεπτά πριν βγείτε έξω, να εφαρμόζουν ευρέως φάσματος αντηλιακά που παρέχει προστασία από την UVA και UVB φως. Ευρέος φάσματος αντηλιακά περιέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συστατικά: avobenzone, κινοξεικό, ecamsule, ανθρανιλικό μενθυλεστέρα, μεθοξυκινναμωμικό οκτύλιο, σαλικυλικό οκτυλεστέρα, οξυβενζόνη, σουλισοβενζόνη, διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) τουλάχιστον 15. Εφαρμόστε το αντηλιακό γενναιόδωρα, και εφαρμόστε ξανά κάθε δύο ώρες - ή πιο συχνά αν είστε κολύμπι ή εφίδρωση.
 • Cover up. Για την προστασία από τον ήλιο, φορέστε ένα πλατύγυρο καπέλο, που παρέχει μεγαλύτερη προστασία από ό, τι κάνει ένα καπέλο του μπέιζμπολ ή ζελατίνα του γκολφ, και πυκνή ύφανση ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια σας. Μπορεί επίσης να εξετάσει φορώντας ρούχα σχεδιασμένα για να παρέχουν προστασία από τον ήλιο. Ένας παράγοντας υπεριώδους προστασίας (UPF) 40 έως 50 παρέχει την καλύτερη προστασία. UV-αποκλειστές ρούχα μπορούν να χάσουν προστατευτική λειτουργία τους εάν είναι τεντωμένα, να βραχεί ή να πλένονται επανειλημμένα.

Βλέπε επίσης