Σπερματοκτόνο

Ορισμός

Σπερματοκτόνο είναι μια ουσία που περιέχει χημικές ουσίες, όπως nonoxynol-9, που ακινητοποιούν ή να σκοτώσει το σπέρμα. Σπερματοκτόνο μπει στο κόλπο πριν από το σεξ για να αποτρέψει την είσοδο του σπέρματος στη μήτρα. Σπερματοκτόνο είναι διαθέσιμα χωρίς συνταγή και έρχεται σε πολλές μορφές, όπως κρέμα, τζελ, αφρός, φιλμ, υπόθετο και tablet.

Σπερματοκτόνο δεν είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων, όταν χρησιμοποιείται μόνο του. Ωστόσο, σπερματοκτόνο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με μια μέθοδο φραγμού - όπως το προφυλακτικό, το διάφραγμα ή του τραχήλου της μήτρας καπάκι - την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Σπερματοκτόνο δεν προσφέρει προστασία από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Σπερματοκτόνο είναι μια αντισυλληπτική ουσία που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εγκυμοσύνης. Σπερματοκτόνο:

 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή με μια μέθοδο φραγμού, όπως ένα προφυλακτικό, το διάφραγμα, αντισυλληπτικό σφουγγάρι ή του τραχήλου της μήτρας καπάκι
 • Δεν απαιτεί τη συνεργασία εταίρων
 • Δεν απαιτείται ιατρική συνταγή
 • Δεν έχει τις ίδιες παρενέργειες όπως η αυξητική-με βάση τις μεθόδους ελέγχου των γεννήσεων
 • Αυξάνει λίπανση κατά τη διάρκεια του σεξ

Σπερματοκτόνο δεν είναι κατάλληλη για όλους, όμως. Παροχέας υπηρεσιών υγείας σας μπορεί να αποθαρρύνει τη χρήση των σπερματοκτόνο εάν:

 • Είστε σε υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HIV ή αν έχετε τον ιό HIV ή AIDS
 • Έχετε συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • Θα είστε σε υψηλό κίνδυνο εγκυμοσύνης - είστε νεότεροι από την ηλικία 30, έχετε σεξ τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, ή δεν είστε πιθανό να χρησιμοποιούν με συνέπεια σπερματοκτόνο

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Υπολογίζεται ότι 28 από 100 γυναίκες που χρησιμοποιούν σπερματοκτόνο μόνο θα μείνουν έγκυες κατά το πρώτο έτος κανονικής χρήσης. Σπερματοκτόνο είναι πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της εγκυμοσύνης, όταν χρησιμοποιείται με μια μέθοδο φραγμού ελέγχου των γεννήσεων.

Σπερματοκτόνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Ερεθισμός του κόλπου - όπως κάψιμο ή φαγούρα ή εξάνθημα - είναι η πιο κοινή παρενέργεια της σπερματοκτόνο. Είναι επίσης δυνατό να έχουν μια αλλεργική αντίδραση στο σπερματοκτόνο.

Σπερματοκτόνο δεν προσφέρει προστασία από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Στην πραγματικότητα, η συχνή χρήση σπερματοκτόνο μπορεί να αυξήσει ερεθισμός του κόλπου, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HIV ή άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Ομοίως, σπερματοκτόνο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από του ορθού, επειδή μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και να αυξήσει τον κίνδυνο προσβολής από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Πριν από τη χρήση σπερματοκτόνο, διαβάστε τις οδηγίες του προϊόντος προσεκτικά. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Πριν από τη χρήση σπερματοκτόνο, διαβάστε τις οδηγίες του προϊόντος προσεκτικά. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες.

Τι μπορείτε να περιμένετε

Για να χρησιμοποιήσετε σπερματοκτόνο:

 • Επιλέξτε έναν τύπο σπερματοκτόνο. Αφροί, τζελ και κρέμες προσφέρουν άμεση προστασία, ενώ υπόθετα, ταινίες και δισκία πρέπει να εισαχθούν 10 έως 30 λεπτά πριν από το σεξ για να διαλυθεί και να γίνει ενεργό. Αν περισσότερες από μία ώρα περνά μεταξύ της εφαρμογής της σπερματοκτόνο και το φύλο, reapply σπερματοκτόνο.
 • Εφαρμόστε σπερματοκτόνο. Βρείτε μια άνετη θέση, όπως ξαπλωμένη. Χρησιμοποιήστε ένα applicator ή τα δάχτυλά σας για να εισαγάγετε σπερματοκτόνο στον κόλπο σας πάνω ή κοντά του τραχήλου της μήτρας σας. Εάν χρησιμοποιείτε ένα applicator, συμπληρώστε το απλικατέρ με τη συνιστώμενη ποσότητα κρέμας, τζελ ή αφρό και τοποθετήστε το στον κόλπο σας όσο θα πάει. Πιέστε το έμβολο της εφαρμογής για να απελευθερώσει το σπερματοκτόνο κοντά στον τράχηλο της μήτρας σας. Για να εισαγάγετε σπερματοκτόνο με το χέρι, πλένετε και να στεγνώνετε τα χέρια σας και τοποθετήστε το υπόθετο, φιλμ ή tablet με τα δάχτυλά σας. Σύρετε τα δάχτυλά σας κατά μήκος του πίσω τοιχώματος του κόλπου σας όσο μπορείτε, έτσι ώστε η σπερματοκτόνο καλύπτει ή στηρίζεται πάνω ή κοντά του τραχήλου της μήτρας σας. Εάν χρησιμοποιείτε σπερματοκτόνο με ένα διάφραγμα ή του τραχήλου της μήτρας καπάκι, ακολουθήστε τις οδηγίες που συνοδεύουν τη συσκευή. Αν κάνετε σεξ περισσότερο από μία φορά, ισχύουν φρέσκο ​​σπερματοκτόνο πριν από κάθε σεξουαλική επαφή.
 • Να είστε προσεκτικοί μετά το σεξ. Για μέγιστη αποτελεσματικότητα, βεβαιωθείτε ότι το σπερματοκτόνο παραμένει στο κόλπο σας για τουλάχιστον έξι ώρες μετά το σεξ. Μετά από έξι ώρες, δεν υπάρχει καμία ανάγκη για να καθαρίσετε οποιοδήποτε υπόλοιπο σπερματοκτόνο από τον κόλπο σας. Douching δεν συνιστάται - αλλά αν επιλέξετε να ντους μετά το σεξ, περιμένετε τουλάχιστον έξι ώρες.
Σπερματοκτόνο. Επιλέξτε ένα είδος σπερματοκτόνο.
Σπερματοκτόνο. Επιλέξτε ένα είδος σπερματοκτόνο.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε:

 • Επίμονη ερεθισμός του κόλπου
 • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Βλέπε επίσης