Αντισυλληπτικά σφουγγάρι

Ορισμός

Το αντισυλληπτικό σφουγγάρι είναι ένα είδος ελέγχου των γεννήσεων (αντισυλληπτικά) που αποτρέπει την είσοδο του σπέρματος στη μήτρα. Το αντισυλληπτικό σφουγγάρι είναι ένα μαλακό, σε σχήμα δίσκου συσκευή κατασκευασμένη από αφρό πολυουρεθάνης που εισάγεται στον κόλπο για να καλύψει τον τράχηλο της μήτρας. Το αντισυλληπτικό σφουγγάρι περιέχει σπερματοκτόνο, η οποία εμποδίζει ή σκοτώνει το σπέρμα.

Πριν από το φύλο, το αντισυλληπτικό σφουγγάρι εισάγεται βαθιά μέσα στον κόλπο, όπου συγκρατείται στη θέση του με κολπική μυς. Το αντισυλληπτικό σφουγγάρι έχει ένα λουρί για να βοηθήσει με την αφαίρεση.

Αντισυλληπτικά επιτελείο. Αφαιρέστε το σφουγγάρι από τη συσκευασία της.
Αντισυλληπτικά επιτελείο. Αφαιρέστε το σφουγγάρι από τη συσκευασία της.

Μόνο ένα αντισυλληπτικό σφουγγάρι - Σφουγγάρι Σήμερα - έχει Food and Drug Administration (FDA) έγκριση στις ΗΠΑ

Το αντισυλληπτικό σφουγγάρι μπορεί να αποτρέψει την εγκυμοσύνη, αλλά δεν προσφέρει προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Το αντισυλληπτικό σφουγγάρι είναι ένα over-the-counter αντισυλληπτικό μέσο. Το αντισυλληπτικό σφουγγάρι:

 • Δεν απαιτεί μια συνταγή ή τοποθέτηση
 • Μπορεί να εισαχθεί ώρα πριν από το φύλο και παρέχει προστασία από την εγκυμοσύνη για 24 ώρες
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφεδρική μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων
 • Δεν απαιτεί τη συνεργασία ενός εταίρου

Το αντισυλληπτικό σφουγγάρι δεν είναι κατάλληλη για όλους, όμως. Παροχέας υπηρεσιών υγείας σας μπορεί να αποθαρρύνει τη χρήση του αντισυλληπτικού σφουγγάρι εάν:

 • Είσαι ευαίσθητα ή αλλεργικά σε σπερματοκτόνο ή πολυουρεθάνη
 • Έχετε κολπική ανωμαλίες που εμποδίζουν την εφαρμογή, τοποθέτηση ή διατήρηση του αντισυλληπτικού σπόγγου
 • Έχετε συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • Έχετε ένα ιστορικό σύνδρομο τοξικού σοκ
 • Μπορείτε έδωσε πρόσφατα γεννήσει ή να είχε μια αποβολή ή έκτρωση
 • Είστε σε υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HIV ή αν έχετε τον ιό HIV ή AIDS
 • Θα είστε σε υψηλό κίνδυνο εγκυμοσύνης - είστε νεότεροι από την ηλικία 30, έχετε σεξ τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχατε προηγούμενη αποτυχία της αντισυλληπτικής μεθόδου με κολπική μεθόδους φραγμού, ή δεν είστε πιθανό να χρησιμοποιούν το αντισυλληπτικό σφουγγάρι με συνέπεια

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Υπολογίζεται ότι 12 από τις 100 γυναίκες που ποτέ δεν έχω γεννήσει θα μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους τυπική χρήση το αντισυλληπτικό σφουγγάρι. Υπολογίζεται ότι 24 από τις 100 γυναίκες που έχουν γεννήσει θα μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους τυπική χρήση του αντισυλληπτικού επιτελείο.

Το αντισυλληπτικό σφουγγάρι δεν προσφέρει προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Το αντισυλληπτικό σφουγγάρι και το σπερματοκτόνο απελευθερώνει μπορεί να προκαλέσει:

 • Κολπικό ερεθισμό ή ξηρότητα
 • Ουρολοίμωξη ή κολπική λοίμωξη
 • Ένα αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Πριν χρησιμοποιήσετε το αντισυλληπτικό σφουγγάρι, διαβάστε τις οδηγίες του προϊόντος προσεκτικά ή να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για συμβουλές. Χρησιμοποιήστε μια εφεδρική μέθοδο αντισύλληψης, όπως το ανδρικό προφυλακτικό ή από του στόματος αντισυλληπτικά, όταν χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά το αντισυλληπτικό σφουγγάρι.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Για να χρησιμοποιήσετε το αντισυλληπτικό σφουγγάρι:

 • Αφαιρέστε το σφουγγάρι από τη συσκευασία της. Βρέξτε το αντισυλληπτικό σφουγγάρι με περίπου 2 κουταλιές της σούπας (30 ml): καθαρό νερό και πιέστε το απαλά μέχρι το σφουγγάρι γίνεται sudsy. Νερό ενεργοποιεί το σπερματοκτόνο μέσα στο αντισυλληπτικό σφουγγάρι. Καμία πρόσθετη σπερματοκτόνο είναι απαραίτητη.
 • Τοποθετήστε το αντισυλληπτικό σφουγγάρι. Βρείτε μια άνετη θέση, όπως οκλαδόν με τα πόδια σας ελαφρώς εξαπλωθεί πέρα. Χωρίστε χείλη σας με το ένα χέρι. Με το άλλο σας χέρι, κρατήστε το αντισυλληπτικό σφουγγάρι με το λουρί προς τα κάτω και το λακκάκι προς τα πάνω. Διπλώστε τις πλευρές του αντισυλληπτικού σπόγγου προς τα πάνω. Στρέψτε το διπλωμένο αντισυλληπτικό σφουγγάρι προς τον κόλπο σας και να χρησιμοποιήσετε ένα ή δύο δάχτυλα για να σύρετε το σφουγγάρι στον κόλπο σας, στο μέτρο μέχρι που θα πάει. Να είστε προσεκτικοί για να μην ωθήσει το νύχι σας μέσα από το αντισυλληπτικό σφουγγάρι, ενώ το τοποθετείτε. Μόλις εισαχθεί, ο σπόγγος προσφέρει προστασία κύησης για έως 24 ώρες.
 • Ελέγξτε την τοποθέτηση του αντισυλληπτικού επιτελείο. Σύρετε το δάχτυλό σας γύρω από την άκρη του αντισυλληπτικό σφουγγάρι για να βεβαιωθείτε ότι ο τράχηλός σας καλύπτεται.
 • Μετά το σεξ, αφήστε το αντισυλληπτικό σπόγγο στη θέση του για τουλάχιστον έξι ώρες. Ωστόσο, μην την αφήνετε σε περισσότερο από 24 ώρες.
 • Αφαιρέστε το αντισυλληπτικό σφουγγάρι. Αφαιρέστε απαλά το αντισυλληπτικό σφουγγάρι τραβώντας το λουρί. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το λουρί, να φέρει τα κάτω ή να κατανοήσουν το αντισυλληπτικό σφουγγάρι μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σας και τραβήξτε. Εάν η κολπική μυς σας εξακολουθούν να κατέχουν το αντισυλληπτικό σφουγγάρι καλά, περιμένετε μερικά λεπτά και δοκιμάστε ξανά. Slip ένα δάχτυλο ανάμεσα στο αντισυλληπτικό σφουγγάρι και του τραχήλου σας από τη μία πλευρά να σπάσει κάθε αναρρόφηση. Να είστε προσεκτικοί για να μην ωθήσει το νύχι σας μέσα από το σφουγγάρι, ενώ το αφαιρείτε. Αφού αφαιρέσετε το αντισυλληπτικό σφουγγάρι, βεβαιωθείτε ότι είναι ακόμα άθικτο. Αν το αντισυλληπτικό σφουγγάρι σχίζεται κατά την απομάκρυνση, τρέχει ένα δάχτυλο γύρω από το πάνω μέρος του κόλπου σας για να σαρώσει όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του σφουγγαριού.
 • Πετάξτε το χρησιμοποιημένο σπόγγο. Τοποθετήστε το χρησιμοποιημένο σφουγγάρι στα σκουπίδια. Μην το ρίχνετε στη λεκάνη της τουαλέτας. Ποτέ ξανά ένα αντισυλληπτικό σφουγγάρι.

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το αντισυλληπτικό σφουγγάρι κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Douching δεν συνιστάται - αλλά αν ντους, περιμένετε μέχρι τουλάχιστον έξι ώρες μετά το σεξ για να αποφύγει το πλύσιμο μακριά σπερματοκτόνο. Μην κάνετε κολπικές πλύσεις, ενώ το αντισυλληπτικό σφουγγάρι είναι στο κόλπο σας.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν:

 • Έχετε τα σημάδια και τα συμπτώματα του συνδρόμου τοξικού σοκ, όπως ξαφνικό υψηλό πυρετό, διάρροια, ζάλη, έμετος, λιποθυμία ή εξάνθημα που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα
 • Έχετε πρόβλημα αφαιρώντας το αντισυλληπτικό σφουγγάρι ή είστε σε θέση να αφαιρέσει μόνο ένα μέρος του σφουγγαριού

Βλέπε επίσης