Το σύνδρομο τοξικού σοκ

Ορισμός

Σύνδρομο τοξικού σοκ είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της βακτηριακής λοίμωξης. Έχει συνδεθεί ιστορικά με τη χρήση των υπεραπορροφητικών ταμπόν και περιστασιακά με τη χρήση των αντισυλληπτικών σφουγγάρια.

Συχνά τοξικά αποτελέσματα σοκ από τις τοξίνες που παράγονται από βακτήρια χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staph), αλλά η κατάσταση μπορεί επίσης να προκληθεί από τοξίνες που παράγονται από βακτήρια στρεπτόκοκκου ομάδας Α (ΕΣΕΕ).

Ενώ το σύνδρομο μπορεί να συμβεί σε γυναίκες με εμμηνορρυσία, μπορεί επίσης να επηρεάσει τους άνδρες, παιδιά και γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Οι παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο τοξικού σοκ περιλαμβάνουν πληγές του δέρματος και τη χειρουργική επέμβαση.

Τα σημεία και συμπτώματα του συνδρόμου τοξικού σοκ αναπτύσσουν ξαφνικά, και η ασθένεια μπορεί να αποβεί μοιραία. Μπορείτε να λάβει μέτρα για να μειώσει τον κίνδυνο του συνδρόμου τοξικού σοκ.

Συμπτώματα

Πιθανά σημεία και συμπτώματα του συνδρόμου τοξικού σοκ περιλαμβάνουν:

 • Ένα ξαφνικό υψηλό πυρετό
 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση)
 • Εμετός ή διάρροια
 • Ένα εξάνθημα που μοιάζει με ένα ηλιακό έγκαυμα, ιδιαίτερα στις παλάμες και τα πέλματα σας
 • Σύγχυση
 • Μυϊκούς πόνους
 • Ερυθρότητα των ματιών, του στόματος και του λαιμού σας
 • Κατασχέσεις
 • Πονοκέφαλοι

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Καλέστε το γιατρό σας αμέσως εάν παρουσιάσετε τα σημεία ή συμπτώματα του συνδρόμου τοξικού σοκ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν είστε έμμηνο ρύση ή έχουν μόλις τελειώσει εμμηνόρροια και έχουν τη χρήση ταμπόν ή αν έχετε ένα δέρμα ή λοίμωξη του τραύματος. Ενημερώστε το γιατρό σας ποια είναι τα συμπτώματά σας και πόσο καιρό έχετε να είχε.

Αιτίες

Σύνδρομο τοξικού σοκ μπορεί να συμβεί στον καθένα. Περίπου το ήμισυ των περιπτώσεων του συνδρόμου τοξικού σοκ συμβαίνουν σε ανθρώπους που δεν έχουν έμμηνο ρύση, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων γυναικών, ανδρών και παιδιών.

Σύνδρομο τοξικού σοκ έχει συσχετιστεί με:

 • Χρησιμοποιώντας υπεραπορροφητικές ταμπόν
 • Φορώντας ένα διάφραγμα ή αντισυλληπτικό σφουγγάρι
 • Έχοντας μια μόλυνση Staph ή strep, ειδικά αν έχετε πληγές δέρματος ή θεραπεία χειρουργικές τομές

Ταμπόν χρήση
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς ταμπόν μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο τοξικού σοκ. Μερικοί πιστεύουν ότι, όταν τα υπεραπορροφητικά ταμπόν παραμένουν στη θέση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα ταμπόν να γίνει ένα γόνιμο έδαφος για τα βακτηρίδια. Άλλοι έχουν προτείνει ότι οι υπεραπορροφητικές ίνες των ταμπόν μπορούν να χαράξουν την επιφάνεια του κόλπου, καθιστώντας δυνατό για τα βακτήρια ή τις τοξίνες τους να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο τεστ για το σύνδρομο τοξικού σοκ. Μπορεί να χρειαστεί να δώσετε δείγματα αίματος και ούρων για την ανίχνευση της παρουσίας της λοίμωξης από σταφυλόκοκκο ή στρεπτόκοκκο. Τα δείγματα από τον κόλπο, τον τράχηλο και του λαιμού μπορεί να σπογγίζεται για εργαστηριακή ανάλυση.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Σύνδρομο τοξικού σοκ. Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό.
Σύνδρομο τοξικού σοκ. Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό.

Εάν έχετε αναπτύξει σύνδρομο τοξικού σοκ, τότε μάλλον θα πρέπει να νοσηλευτεί και να χρειάζονται αντιβιοτικά. Οι γιατροί θα προσπαθήσουν να καθορίσουν την πηγή της μόλυνσης.

Μαζί με τα αντιβιοτικά, θα λάβετε υποστηρικτική φροντίδα για τη θεραπεία των σημείων και συμπτωμάτων του συνδρόμου τοξικού σοκ. Αν η αρτηριακή σας πίεση αρχίζει να μειώνεται (υπόταση), θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για να σταθεροποιηθεί και τα υγρά για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης.

Οι τοξίνες που παράγονται από τα βακτήρια Staph ή strep και τα συνοδευτικά υπόταση μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Αν αποτύχουν τα νεφρά σας, μπορεί να χρειαστεί αιμοκάθαρση.

Πρόληψη

Εμμηνορροϊκό σύνδρομο τοξικού σοκ μπορεί να προληφθεί με την αλλαγή ταμπόν, συχνά τουλάχιστον κάθε τέσσερις έως οκτώ ώρες. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε τη χαμηλότερη απορροφητικότητα ταμπόν μπορείτε, και να προσπαθήσουμε να εναλλάσσονται χρήση ταμπόν και σερβιέτες όποτε είναι δυνατόν. Αποφύγετε τη χρήση ταμπόν καθόλου όταν η ροή σας είναι πολύ ελαφρύ? Minipads χρησιμοποιούν αντ 'αυτού.

Σύνδρομο τοξικού σοκ μπορεί να επαναληφθεί. Οι άνθρωποι που έχω κάποτε μπορεί να το πάρει και πάλι. Αν είχατε σύνδρομο τοξικού σοκ ή μια προηγούμενη σοβαρή μόλυνση Staph ή strep, δεν χρησιμοποιούν ταμπόν καθόλου.