Πρωκτικό φαγούρα

Ορισμός

Πρωκτικό φαγούρα είναι μια συχνή πάθηση. Η φαγούρα, που βρίσκονται στον πρωκτό ή στο δέρμα ακριβώς γύρω από τον πρωκτό σας, είναι συχνά έντονος και μπορεί να συνοδεύεται από μια ισχυρή επιθυμία να το μηδέν. Μπορείτε να βρείτε πρωκτικό κνησμό να είναι ενοχλητική και δυσάρεστη.

Επίσης κάλεσε κνησμός ani (proo-RIE-tus A-nie), πρωκτικό κνησμό έχει πολλές αιτίες, όπως τα προβλήματα του δέρματος, υπερβολική πλύσιμο ή αιμορροΐδες.

Εάν η φαγούρα στον πρωκτό είναι επίμονη, μιλήστε με το γιατρό σας. Με την κατάλληλη θεραπεία και self-care μέτρα, οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν πλήρη ανακούφιση από φαγούρα στον πρωκτό.

Συμπτώματα

Πρωκτικό φαγούρα μπορεί επίσης να σχετίζεται με κάψιμο και πόνος. Η φαγούρα και ερεθισμό μπορεί να είναι προσωρινές ή περισσότερο ανθεκτικές, ανάλογα με την αιτία.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Οι περισσότεροι φαγούρα στον πρωκτό δεν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, δείτε το γιατρό σας εάν:

 • Πρωκτικό φαγούρα είναι σοβαρή ή διαρκεί περισσότερο από ένα με δύο μήνες
 • Υπάρχει αιμορραγία από το ορθό
 • Δεν μπορώ να καταλάβω τι προκαλεί μια επίμονη φαγούρα

Επίμονη φαγούρα στον πρωκτό μπορεί να σχετίζεται με μια πάθηση του δέρματος ή άλλο πρόβλημα υγείας που απαιτεί ιατρική θεραπεία.

Αιτίες

Πιθανές αιτίες του πρωκτού φαγούρα περιλαμβάνουν:

 • Ερεθισμός του δέρματος. Τριβή και την υγρασία μπορεί να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα στην περιοχή του πρωκτού. Αυτή η ενόχληση μερικές φορές προκαλεί φαγούρα στον πρωκτό. Αρώματα, χρώματα και μαλακτικά σε προϊόντα όπως σαπούνι και χαρτί τουαλέτας μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό και φαγούρα στον πρωκτό. Η κατάχρηση αυτών των προϊόντων συχνά επιδεινώνει το πρόβλημα.
 • Πεπτικά προβλήματα. Επαναλαμβανόμενες κρίσεις διάρροιας μπορεί να προκαλέσει πρωκτικό ερεθισμό και φαγούρα. Τυχαίας διαρροής των περιττωμάτων (κοπράνων ακαθαρσίες ή ακράτεια) είναι συχνά ένας παράγοντας που συμβάλλει.
 • Αιμορροΐδες. Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τη μεμβράνη που γραμμές το χαμηλότερο μέρος του ορθού και του πρωκτού σας. Συχνά εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της φίλτρα κατά την κυκλοφορία του εντέρου. Πρωκτικό φαγούρα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της αιμορροΐδες.
 • Λοιμώξεις. Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τον πρωκτό και μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στον πρωκτό. Στα παιδιά, το παράσιτο που προκαλεί pinworms μπορεί να προκαλέσει επίμονη φαγούρα στον πρωκτό. Ενήλικες στο ίδιο νοικοκυριό μπορεί επίσης να μολυνθεί. Άλλα παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια φαγούρα. Μολύνσεις ζύμης, που συνήθως επηρεάζουν και τις γυναίκες, μπορεί επίσης να προκαλέσει φαγούρα στην περιοχή του πρωκτού.
 • Ασθένεια του δέρματος. Μερικές φορές, πρωκτικό φαγούρα είναι το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης ασθένειας του δέρματος, όπως η ψωρίαση ή δερματίτιδα επαφής.
 • Πρωκτικό όγκων. Σπάνια, καλοήθεις ή καρκινικών όγκων μέσα ή γύρω από τον πρωκτό μπορεί να είναι μια αιτία του πρωκτού φαγούρα.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Συχνά, δεν θα πρέπει να δείτε ένα γιατρό για πρωκτικό κνησμό. Αν η φαγούρα είναι επίμονη, θα φέρει με το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας σας. Ανάλογα με την αιτία της φαγούρα στον πρωκτό σας, το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό του δέρματος (δερματολόγο) ή ένας γιατρός που ειδικεύεται στη θεραπεία του ορθού και του πρωκτού προβλήματα (proctologist).

Πρωκτικό φαγούρα. Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.
Πρωκτικό φαγούρα. Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.

Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να προετοιμαστούν για τον πρώτο διορισμό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Προετοιμάζοντας μια λίστα ερωτήσεων για το γιατρό σας θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Για φαγούρα στον πρωκτό, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων μου;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Είναι αυτό το πρόβλημα προσωρινά;
 • Θεραπείες Τι είναι διαθέσιμες; Ποια μου προτείνετε;
 • Θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

 • Πότε ξεκίνησες να εμφανίσουν συμπτώματα;
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή μήπως έρχονται και παρέρχονται?
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Είχατε πρόσφατες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, όπως διάρροια ή χαλαρά κινήσεις του εντέρου;
 • Τι είδος σαπουνιού ή άλλα καθαριστικά χρησιμοποιείτε στο σώμα σας;
 • Μήπως είναι κάτι που φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Καθαρίστε την περιοχή απαλά αμέσως μετά τις κινήσεις του εντέρου και στεγνώστε καλά. Να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και χαλαρά ρούχα. Προσπαθήστε να μην το μηδέν.

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να διαγνώσει την αιτία του κνησμού σας απλά ζητώντας σας τις ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας.

Αν η αιτία του κνησμού σας δεν είναι προφανής, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό του δέρματος (δερματολόγο) ή ένας γιατρός που ειδικεύεται στη θεραπεία του ορθού και του πρωκτού προβλήματα (proctologist) για περαιτέρω αξιολόγηση. Μια εξέταση του ορθού μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για να μπορείτε να πάρετε μια απάντηση - και μια λύση - σε μια πολύ δυσάρεστη πρόβλημα.

Άλλες εξετάσεις, όπως proctoscopy ή κολονοσκόπηση για να δείτε περισσότερα από το πεπτικό σύστημα, μερικές φορές χρειάζεται για να προσδιορίσει μια υποκείμενη αιτία της φαγούρα στον πρωκτό. Ωστόσο, η ακριβής αιτία του κνησμού μπορεί ποτέ να εντοπιστεί.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Θεραπεία του πρωκτού φαγούρα εξαρτάται από την αιτία του προβλήματος. Μπορεί να περιλαμβάνει self-care μέτρα, αλλαγές στη διατροφή σας, η θεραπεία των λοιμώξεων ή, σπάνια, η χειρουργική επέμβαση για να διορθώσει ένα υποκείμενο πρόβλημα.

Φάρμακα
Φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν περιλαμβάνουν:

 • Over-the-counter κρέμα ή αλοιφή που περιέχει υδροκορτιζόνη (cortaid, την προετοιμασία H αντι-φαγούρα κρέμες). Εφαρμόστε με φειδώ στην πληγείσα περιοχή για να μειώσει τη φλεγμονή και τον κνησμό.
 • Μια προστατευτική αλοιφή που περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου (Desitin, Balmex). Εφαρμόζεται στην προσβεβλημένη περιοχή, αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει.
 • Antihistimine. Αν τα συμπτώματά σας είναι χειρότερα τη νύχτα, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιισταμινικό να μειωθεί φαγούρα μέχρι τοπικές θεραπείες τεθεί σε ισχύ.
 • Αντιπαρασιτική αγωγή. Πολλά φάρμακα είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία των εντέρων λοιμώξεων. Μία μόνο δόση μπορεί να θεραπεύσει τη μόλυνση, αλλά συχνά η δεύτερη δόση χορηγείται μία έως δύο εβδομάδες αργότερα.

Με την κατάλληλη θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν την ανακούφιση από φαγούρα στον πρωκτό σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Πρωκτικό φαγούρα που συνεχίζεται για περισσότερο από ένα με δύο μήνες θα πρέπει να αξιολογηθεί από το γιατρό σας.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Πρόληψη του πρωκτού φαγούρα αφορά κυρίως το πλύσιμο σωστά και αποφυγή ερεθιστικών. Αν έχετε ήδη πρωκτικό κνησμό, δοκιμάστε αυτά τα self-care μέτρα:

 • Καθαρίστε απαλά. Πλύνετε την περιοχή αμέσως μετά τις κινήσεις του εντέρου. Μην τρίβετε και αποφύγετε τη χρήση σαπουνιού. Αντ 'αυτού, χρησιμοποιήστε ένα υγρό σφουγγαράκι, άοσμο υγρό χαρτί τουαλέτας ή ένα μικρό μπουκάλι συμπίεση του νερού για να καθαρίσει την περιοχή.
 • Στεγνώστε καλά. Μετά τον καθαρισμό, σκουπίστε την περιοχή με στεγνό χαρτί τουαλέτας ή μια πετσέτα ή να χρησιμοποιήσετε ένα πιστολάκι για τα μαλλιά. Σκόνη Cornstarch μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει την περιοχή ξηρά.
 • Μην το μηδέν. Ξύσιμο ερεθίζει περαιτέρω το δέρμα σας και οδηγεί σε επίμονη φλεγμονή. Εάν δεν μπορεί να ανεχθεί την φαγούρα, βάλτε μια κρύα κομπρέσα στην περιοχή ή να λάβει μια χλιαρό μπάνιο για να βρει κάποια άμεση ανακούφιση.
 • Να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και χαλαρά ρούχα. Αυτό βοηθά να κρατήσει την περιοχή ξηρά. Αποφεύγετε να φοράτε καλσόν και άλλα ενδύματα tightfitting επειδή αυτά μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία.
 • Αποφύγετε ερεθιστικά. Να αποφεύγετε τα αφρόλουτρα και των γεννητικών οργάνων αποσμητικά. Μειώστε ή αποφύγετε ροφήματα, όπως καφέ ή αναψυκτικά τύπου κόλα, και τα τρόφιμα που ξέρετε μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Αποφύγετε την υπερβολική χρήση των καθαρτικών.
 • Διατηρήστε τακτική, σταθερές κινήσεις του εντέρου. Εάν μαλακά κόπρανα ή συχνές κινήσεις του εντέρου είναι ένα πρόβλημα, προσθέτοντας σταδιακά φυτικές ίνες στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει. Συμπληρώματα φυτικών ινών, μια τέτοια Metamucil ή Citrucel, μπορεί επίσης να βοηθήσει.