Πνευμονίτιδα

Ορισμός

Πνευμονίτιδα (noo-Moe-ΝΙΕ-TIS) είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε φλεγμονή του πνευμονικού ιστού. Παρά το γεγονός ότι η πνευμονία είναι τεχνικά ένα είδος πνευμονίτιδα, διότι η μόλυνση προκαλεί φλεγμονή, οι περισσότεροι γιατροί αναφέρεστε σε άλλες αιτίες της φλεγμονής των πνευμόνων όταν χρησιμοποιούν τον όρο "πνευμονίτιδα."

Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία περιλαμβάνουν την έκθεση σε αερομεταφερόμενα ερεθιστικές ουσίες στη δουλειά σας ή ενώ θα συμμετάσχει σε χόμπι σας. Ορισμένοι τύποι των θεραπειών κατά του καρκίνου, καθώς και ένα δεκάδες φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει πνευμονία.

Πνευμονίτιδα. Πότε να καλέσετε έναν γιατρό.
Πνευμονίτιδα. Πότε να καλέσετε έναν γιατρό.

Δυσκολία στην αναπνοή - συχνά συνοδεύεται από βήχα - είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της πνευμονίτιδα. Εξειδικευμένες εξετάσεις είναι απαραίτητες για να γίνει η διάγνωση. Η θεραπεία επικεντρώνεται στην αποφυγή ερεθιστικών και τη μείωση της φλεγμονής.

Συμπτώματα

Η πιο κοινή ένδειξη της πνευμονίτιδας είναι η δύσπνοια, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από ένα ξηρό βήχα. Αν πνευμονίτιδα είναι απαρατήρητα ή αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά χρόνια πνευμονίτιδα. Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό σε περιπτώσεις πνευμονίτιδα από υπερευαισθησία, στο οποίο μπορεί να εκτίθενται συνεχώς σε ένα ερεθιστικό των πνευμόνων χωρίς να το συνειδητοποιούν. Τα σημεία και συμπτώματα της χρόνιας πνευμονίτιδα περιλαμβάνουν:

 • Δύσπνοια
 • Βήχας
 • Κούραση
 • Απώλεια της όρεξης
 • Ακούσια απώλεια βάρους

Πότε να καλέσετε έναν γιατρό
Καλέστε το γιατρό σας οποιαδήποτε στιγμή έχετε δυσκολία στην αναπνοή.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Πνευμονίτιδα συμβαίνει όταν κάποια ερεθιστική ουσία που προκαλεί το μικροσκοπικό θύλακες αέρα (κυψελίδες) στους πνεύμονές σας για να γίνει φλεγμονή. Η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει την παράδοση του οξυγόνου στο αίμα σας.

Μια ποικιλία από ερεθιστικές ουσίες, που κυμαίνονται από αερομεταφερόμενα καλούπια σε φάρμακα χημειοθεραπείας, έχουν συνδεθεί με πνευμονίτιδα. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, η ειδική ουσία που προκαλεί τη φλεγμονή δεν είναι ποτέ εντοπιστεί. Πνευμονίτιδα αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ναρκωτικά. Μια ποικιλία των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλες συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων αντιβιοτικών, πολλά είδη χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και των φαρμάκων που διατηρούν τακτική κτύπο της καρδιάς σας. Η υπερδοσολογία της ασπιρίνης μπορεί να προκαλέσει πνευμονία.
 • Καλούπια. Ειδικές ποικιλίες μούχλα που σχετίζονται με πνευμονίτιδα έχουν λάβει ψευδώνυμα, όπως "πνεύμονα αγρότη» ή «ζεστό μπανιέρα πνεύμονα."
 • Πουλιά. Έκθεση σε φτερά ή περιττώματα πουλιών είναι μια κοινή αιτία της πνευμονίτιδα.
 • Θεραπείες ακτινοβολίας. Μερικοί άνθρωποι οι οποίοι υποβάλλονται σε θεραπεία με ακτινοβολία στο στήθος, όπως για καρκίνο του μαστού ή καρκίνο του πνεύμονα, μπορεί να αναπτυχθεί πνευμονίτιδα. Πνευμονίτιδα, επίσης, μπορεί να συμβεί μετά από ολόκληρο το σώμα θεραπεία με ακτινοβολία, η οποία είναι απαραίτητη για να προετοιμάσει ένα άτομο για μια μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Θεραπείες ακτινοβολίας.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Θεραπείες ακτινοβολίας.

Επαγγέλματα ή χόμπι
Ορισμένα επαγγέλματα και χόμπι φέρουν μεγαλύτερο κίνδυνο πνευμονίτιδα, όπως οι εξής:

 • Γεωργία. Πολλοί τύποι γεωργικές εργασίες εκθέτουν τους εργαζομένους σε αεροζόλ σταγονιδίων και τα φυτοφάρμακα. Η εισπνοή αιωρούμενων σωματιδίων από το μουχλιασμένο σανό είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες των επαγγελματικών πνευμονίτιδα. Μούχλα σωματίδια μπορεί επίσης να εισπνεύσει κατά τη διάρκεια της συγκομιδής των σιτηρών και άχυρο.
 • Οι χειρισμό Bird. Εργαζομένων σε πτηνοτροφεία και οι άνθρωποι που εκτρέφουν ή να κρατήσει το κατοικίδιο ζώο πουλιά συχνά εκτεθειμένοι σε περιττώματα, φτερά και άλλα υλικά που μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία.
 • Hot Ταμπς και υγραντήρες. Moldy συνθήκες σε καυτές σκάφες μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, επειδή η δράση φυσαλίδων κάνει μια ομίχλη που μπορεί να εισπνεύσει. Υγραντήρες Home είναι μια άλλη κοινή δεξαμενή για το καλούπι.

Η θεραπεία του καρκίνου
Ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να προκαλέσει πνευμονίτιδα, όπως μπορεί και η ακτινοθεραπεία στους πνεύμονες. Ο συνδυασμός των δύο αυξάνει τον κίνδυνο.

Επιπλοκές

Πνευμονίτιδα που περνά απαρατήρητος ή χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη των πνευμόνων. Κανονικά, θύλακες αέρα μέσα στους πνεύμονες σας τεντώσει και να χαλαρώσετε με κάθε αναπνοή. Η χρόνια φλεγμονή του λεπτού ιστού που καλύπτει κάθε θύλακα αέρα μπορεί να κάνει την θύλακες αέρα ουλή και να γίνει άκαμπτη - σκληρή σαν αποξηραμένα επιτελείο. Αυτό ονομάζεται πνευμονική ίνωση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, πνευμονική ίνωση μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Ενώ μπορείτε να συμβουλευτείτε αρχικά τον οικογενειακό σας γιατρό, αυτός ή αυτή μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν πνευμονολόγο - ένας γιατρός που ειδικεύεται στις διαταραχές του πνεύμονα.

Τι μπορείτε να κάνετε
Μπορεί να θέλετε να γράψετε μια λίστα που περιλαμβάνει:

 • Λεπτομερείς περιγραφές των συμπτωμάτων σας, ακόμη και όταν άρχισαν και αν κάτι φαίνεται να τα κάνουν χειρότερα ή καλύτερα
 • Πληροφορίες σχετικά με ιατρικά προβλήματα που είχατε και τις θεραπείες τους
 • Πληροφορίες σχετικά με τα ιατρικά προβλήματα των γονιών ή τα αδέλφια σας
 • Όλα τα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής που παίρνετε
 • Οι ερωτήσεις που θέλετε να ζητήσει από τον γιατρό

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και τη φυσική εξέταση μπορεί να παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για το τι μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματά σας. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει κάποια από τις παρακάτω ερωτήσεις:

 • Έχετε τώρα ή έχετε καπνίσει ποτέ τον καπνό;
 • Τι τύπους των επαγγελμάτων είχατε;
 • Έχετε ένα ζεστό μπάνιο ή υγραντήρα στο σπίτι;
 • Είστε πάντα γύρω από τα περιστέρια ή πτηνά συντροφιάς;

Εξετάσεις και διάγνωση

Για να γίνει διάκριση πνευμονίτιδα από άλλες διαταραχές των πνευμόνων, είναι πιθανό να έχετε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δοκιμές.

Οι εξετάσεις απεικόνισης
Στις περισσότερες περιπτώσεις, πνευμονία επηρεάζει μόνο ένα μικρό, τοπικό τμήμα των πνευμόνων σας, ενώ οι επιπτώσεις της μη λοιμώδους πνευμονίτιδας συχνά εξαπλωθεί σε όλες τις πέντε λοβούς των πνευμόνων σας.

 • Ακτινογραφία θώρακος. Αυτή η ανώδυνη εξέταση προκαλεί μια μικρή ποσότητα της ακτινοβολίας να περάσει μέσα από το στήθος σας για να παράγει εικόνες των πνευμόνων σας. Ακτινογραφίες πάρει μόνο λίγα λεπτά για να εκτελέσει.
 • Αξονική τομογραφία (CT). Αξονικές τομογραφίες συνδυάζουν X-ray εικόνες που λαμβάνονται από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες σε λεπτομερείς συγχρονική εικόνες. Αυτό το τεστ περιλαμβάνει την ανώδυνη που βρίσκεται σε ένα στενό πίνακα που ολισθαίνει σε ένα μεγάλο, σε σχήμα ντόνατ μηχάνημα. Αξονική τομογραφία συνήθως διαρκεί λιγότερο από 15 λεπτά για να εκτελέσει. Αξονική τομογραφία δίνει πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις αλλαγές στους πνεύμονές σας από ό, τι μια ακτινογραφία θώρακος μπορεί να προσφέρει.

Δοκιμασίες της πνευμονικής λειτουργίας
Ένα τεστ που ονομάζεται σπιρομέτρηση μετρά την ποσότητα του αέρα που είστε σε θέση να εισπνέετε και να εκπνέετε σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να μετρήσει το πόσο αποτελεσματικά τους πνεύμονές σας μεταφέρει τα αέρια από τον αέρα στην κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ένας άλλος τρόπος για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των πνευμόνων σας είναι να μετρήσει τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα σας με ένα οξύμετρο - μια συσκευή που ανώδυνα σφιγκτήρες στο δάχτυλό σας.

Βρογχοσκόπηση
Η βρογχοσκόπηση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ένα εύκαμπτο σωλήνα με σπείρωμα κάτω από το λαιμό σας για να δείτε αεραγωγούς σας και να συλλέγουν δείγματα από τους πνεύμονές σας. Μόλις ο σωλήνας είναι στη θέση του, ο γιατρός σας μπορεί να αδειάζει ένα τμήμα του πνεύμονα σας με ένα διάλυμα θαλασσινού νερού για την συλλογή των κυττάρων των πνευμόνων και άλλων υλικών. Αυτή η διαδικασία έκπλυσης είναι γνωστό ως μια πλύση. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να εισάγετε ένα μικρό εργαλείο, μέσω του βρογχοσκοπίου για να αφαιρέσει ένα μικρό δείγμα κυττάρων από τον ιστό των πνευμόνων για τη δοκιμή.

Χειρουργική βιοψία πνεύμονος
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να εξετάσει ένα μεγαλύτερο δείγμα ιστού από διάφορες θέσεις μέσα στους πνεύμονες σας, που δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της βρογχοσκόπησης. Μια χειρουργική διαδικασία για να αποκτήσουν αυτά τα δείγματα μπορεί να είναι απαραίτητη.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Εάν έχετε υπερευαισθησία ή χημική πνευμονίτιδα, η αποφυγή των αλλεργιογόνων είναι μια κοινή λογική προσέγγιση στη θεραπεία. Με την εξάλειψη της έκθεσης στο αλλεργιογόνο ή ερεθιστικό τους πνεύμονές σας, τότε μάλλον θα παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματά σας μειώσουν.

Σε σοβαρές περιπτώσεις της πνευμονίτιδας, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Τα κορτικοστεροειδή. Φάρμακα που μειώνουν τη φλεγμονή, όπως η πρεδνιζόνη, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της πνευμονίτιδα. Τα κορτικοστεροειδή συνήθως λαμβάνεται ως χάπι. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τη μείωση της φλεγμονής στους πνεύμονές σας. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώξεων και συνδέεται με τη λέπτυνση των οστών (οστεοπόρωση).
 • Αντιβιοτικά. Εάν έχετε μια βακτηριακή λοίμωξη στους πνεύμονες σας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό, που μπορεί να δοθεί μέσα από μια φλέβα στο χέρι σας ή λαμβάνεται ως χάπι, ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης.
 • Θεραπεία με οξυγόνο. Εάν έχετε πολλά αναπνευστικά προβλήματα, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία με οξυγόνο μέσω μιας μάσκας ή πλαστικό σωλήνα με αιχμές που ταιριάζουν στα ρουθούνια σας. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται θεραπεία με οξυγόνο συνεχώς, ενώ άλλοι μπορεί να χρειάζονται μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης ή του ύπνου.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Η διάγνωση της πνευμονίτιδα μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας ώστε να βελτιώσετε την υγεία σας.

Για παράδειγμα, αν τα καθήκοντα σας εκθέσει σε ουσίες που ερεθίζουν τους πνεύμονες σας, μιλήστε με το γιατρό και τον προϊστάμενό σας στην εργασία σχετικά με τις επιλογές για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, όπως φορώντας μια μάσκα γύρη ή προσωπική αναπνευστήρας σκόνης. Εάν ένα χόμπι, όπως η ιδιοκτησία των πτηνών, που προκαλεί το πρόβλημα, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν τελείως.