Παρωτίτιδα

Ορισμός

Η παρωτίτιδα είναι μια ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει κυρίως της παρωτίδας αδένες - ένα από τα τρία ζεύγη σάλιο παραγωγής (σιελογόνους) αδένες, που βρίσκεται κάτω και μπροστά από τα αυτιά σας. Εάν εσείς ή το παιδί σας παρωτίτιδα συμβάσεων, μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο σε μία ή δύο παρωτίδας αδένες.

Παρωτίτιδα ήταν κοινά στην Ευρώπη μέχρι παρωτίτιδας εμβολιασμός έγινε ρουτίνα. Από τότε, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί δραματικά, έτσι τις πιθανότητές σας να πάρει παρωτίτιδας είναι χαμηλά. Οι επιπλοκές της παρωτίτιδας, όπως απώλεια ακοής, είναι δυνητικά σοβαρές, αλλά σπάνια.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την παρωτίτιδα. Παρωτίτιδας εστίες εξακολουθούν να συμβαίνουν στην Ευρώπη, και η παρωτίτιδα εξακολουθεί να είναι κοινή σε πολλά μέρη του κόσμου, έτσι ώστε να πάρει ο εμβολιασμός για την πρόληψη της παρωτίτιδας παραμένει σημαντική.

Συμπτώματα

Παρωτίτιδα. Μεμβράνες και υγρό γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.
Παρωτίτιδα. Μεμβράνες και υγρό γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Μερικοί άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον ιό της παρωτίτιδας είτε δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα ή πολύ ήπια αυτοί. Όταν τα σημεία και τα συμπτώματα κάνουν την ανάπτυξη, συνήθως εμφανίζονται περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό και μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • Πρησμένο, επώδυνη σιελογόνους αδένες σε μία ή και στις δύο πλευρές του προσώπου σας (παρωτίτιδα)
 • Πυρετός
 • Πονοκέφαλος
 • Αδυναμία και κόπωση
 • Απώλεια της όρεξης
 • Πόνος, ενώ το μάσημα ή την κατάποση

Το κύριο - και πιο γνωστό - σημάδι της παρωτίτιδας είναι πρησμένο σιελογόνους αδένες που προκαλούν τα μάγουλα να ρουφηξιά έξω. Στην πραγματικότητα, ο όρος "παρωτίτιδας" είναι ένα παλιό έκφρασης για εξογκώματα ή ανωμαλίες εντός του μάγουλα.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αν υποψιάζεστε ότι εσείς ή το παιδί σας έχει παρωτίτιδα, δείτε το γιατρό σας. Ας γραφείο του γιατρού σας να ξέρετε πριν πάτε στο ότι υποψιάζεστε παρωτίτιδας, έτσι ώστε δεν θα πρέπει να περιμένουμε τόσο καιρό στην αίθουσα αναμονής, ενδεχομένως να μολύνουν άλλους. Η παρωτίτιδα έχει γίνει μια ασυνήθιστη ασθένεια, έτσι είναι πιθανό ότι τα σημεία και τα συμπτώματα που προκαλούνται από άλλη πάθηση. Πρησμένα σιελογόνων αδένων και ο πυρετός μπορεί να αποτελεί ένδειξη φλεγμονή των αμυγδαλών (αμυγδαλίτιδα) ή δεσμευμένο σιελογόνων αδένων.

Άλλοι ιοί μπορούν να μολύνουν τα παρωτίδας αδένες, προκαλώντας παρωτίτιδας-όπως ασθένεια.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Η αιτία της παρωτίτιδας είναι ο ιός της παρωτίτιδας, η οποία εξαπλώνεται εύκολα από άτομο σε άτομο μέσω του μολυσμένου σάλιου. Αν δεν είστε ανοσοποιητικό, μπορεί να κολλήσετε παρωτίτιδας από την εισπνοή σταγονιδίων σάλιο ενός μολυσμένου ατόμου που μόλις φτερνίστηκε ή έβηξε. Μπορείτε επίσης να αναθέσει παρωτίτιδας από την κοινή χρήση σκευών ή φλιτζάνια με κάποιον που έχει παρωτίτιδα.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές της παρωτίτιδας είναι δυνητικά σοβαρές, αλλά σπάνια.

Φλεγμονή
Οι περισσότερες επιπλοκές παρωτίτιδας περιλαμβάνουν φλεγμονή και οίδημα σε κάποιο μέρος του σώματος, όπως:

 • Όρχεις. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως ορχίτιδα, προκαλεί μία ή δύο όρχεις να πρηστεί σε άνδρες που έχουν φτάσει στην εφηβεία. Ορχίτιδα είναι επώδυνη, αλλά σπάνια οδηγεί σε στειρότητα - η ανικανότητα να τεκνοποιήσουν.
 • Πάγκρεας. Τα σημάδια και τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης, είναι γνωστή ως παγκρεατίτιδα, περιλαμβάνουν πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα, ναυτία και έμετο.
 • Ωοθήκες και τα στήθη. Οι γυναίκες που έχουν φθάσει στην εφηβεία μπορεί να έχει φλεγμονή στις ωοθήκες (oophoritis) ή στήθος (μαστίτιδα). Γονιμότητα σπάνια επηρεάζονται.
 • Εγκεφάλου. Μια ιογενής λοίμωξη, όπως η παρωτίτιδα, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα). Εγκεφαλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα και να γίνει απειλητική για τη ζωή.
 • Μεμβράνες και υγρό γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως μηνιγγίτιδα, μπορεί να συμβεί αν ο ιός της παρωτίτιδας εξαπλώνεται μέσω του αίματος σας για να μολύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα σας.

Άλλες επιπλοκές

 • Απώλεια ακοής. Σε σπάνιες περιπτώσεις, παρωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής, συνήθως μόνιμη, σε ένα ή και τα δύο αυτιά.
 • Αποβολή. Μολονότι δεν έχει αποδειχθεί, οι αναθέτουσες παρωτίτιδας, ενώ είστε έγκυος, ειδικά νωρίς, μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Καλέστε τον οικογενειακό γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχει σημεία και συμπτώματα κοινά σε παρωτίτιδα. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Πληροφορίες για τη συγκέντρωση των προτέρων.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Πληροφορίες για τη συγκέντρωση των προτέρων.

Πληροφορίες για τη συγκέντρωση των προτέρων

 • Pre-ραντεβού περιορισμούς. Ρωτήστε αν υπάρχουν τυχόν περιορισμοί που εσείς ή το παιδί σας θα πρέπει να ακολουθήσουν πριν από το διορισμό, όπως η διαμονή απομονωθεί από τους άλλους, έτσι ώστε να μην την εξάπλωση της μόλυνσης.
 • Σύμπτωμα ιστορία. Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που εσείς ή το παιδί σας είχε, και για πόσο καιρό.
 • Πρόσφατη έκθεση σε πιθανές πηγές μόλυνσης. Προσπαθήστε να θυμηθείτε αν εσείς ή το παιδί σας έχει εκτεθεί σε κάποιον με παρωτίτιδας σημεία και συμπτώματα κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
 • Βασικά ιατρικές πληροφορίες. Συμπεριλάβετε τυχόν άλλα προβλήματα υγείας και τα ονόματα των τυχόν συμπληρωμάτων φάρμακα και βιταμίνες εσείς ή το παιδί σας παίρνει.
 • Ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας. Γράψτε τις ερωτήσεις σας ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το χρόνο σας με το γιατρό σας.

Ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας σχετικά με παρωτίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία για αυτά τα σημάδια και τα συμπτώματα;
 • Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες;
 • Ποια προσέγγιση θεραπεία μου προτείνετε;
 • Πόσο σύντομα θα πρέπει να βελτιώσει τα συμπτώματα;
 • Υπάρχουν κάποιες θεραπείες στο σπίτι ή self-care μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα;
 • Είμαι ή είναι το παιδί μου μεταδοτική; Για πόσο καιρό;
 • Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης άλλων ατόμων;

Μην διστάσετε να ζητήσετε οποιαδήποτε άλλη απορία έχετε σχετικά με σας ή την κατάσταση του παιδιού σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

 • Ποιες είναι οι ενδείξεις και τα συμπτώματα που έχετε παρατηρήσει;
 • Πότε θα παρατηρήσετε πρώτα αυτά τα σημάδια και τα συμπτώματα;
 • Έχουν αυτά τα σημεία και τα συμπτώματα πάρει χειρότερα με την πάροδο του χρόνου;
 • Να συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά ή στους άνδρες, πόνο των όρχεων;
 • Έχει κάποιος άλλος που γνωρίζετε είχε σημάδια και συμπτώματα κοινά σε παρωτίτιδα κατά τις τελευταίες εβδομάδες;
 • Είστε εσείς και το παιδί σας για την τρέχουσα εμβολιασμοί σας;
 • Είστε εσείς ή το παιδί σας που νοσηλεύονται ή έχετε πρόσφατα υποβληθεί σε θεραπεία για τυχόν άλλες ιατρικές παθήσεις;
 • Τι φάρμακα που εσείς ή το παιδί σας που λαμβάνει σήμερα, συμπεριλαμβανομένων συνταγή και over-the-counter φάρμακα, καθώς και βιταμίνες και τα συμπληρώματα;
 • Είναι το παιδί σας στο σχολείο ή τη φροντίδα των παιδιών;
 • Είστε έγκυος ή θηλάζετε;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Ενώ περιμένετε για το ραντεβού σας, μπορείτε να είστε σε θέση να μειώσουν τα συμπτώματα με κρύα επιθέματα και over-the-counter παυσίπονα όπως η ιβουπροφένη (Advil, Motrin IB, κ.ά.) και η ακεταμινοφαίνη (Tylenol, άλλοι). Ωστόσο, δεν δίνουν ασπιρίνη σε ένα παιδί που έχει μια ιογενή ασθένεια, επειδή η ασπιρίνη έχει συσχετισθεί με την ανάπτυξη του συνδρόμου του Reye, το οποίο μπορεί να είναι σοβαρές.

Υπόλοιπο όσο το δυνατόν περισσότερο, και να αποφεύγουν την επαφή με τους άλλους μέχρι να δει το γιατρό. Παρωτίτιδα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική μέσα για την πρώτη εβδομάδα μετά εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα.

Εξετάσεις και διάγνωση

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι εσείς ή το παιδί σας έχει παρωτίτιδα, μια καλλιέργεια του ιού ή μια εξέταση αίματος μπορεί να χρειαστούν. Το ανοσοποιητικό σύστημα κάνει κανονικά αντισώματα για να σας βοηθήσει να την καταπολέμηση της λοίμωξης. Έτσι, εάν έχετε παρωτίτιδα, η εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει τα αντισώματα στο σύστημά σας, που αγωνίζονται τον ιό της παρωτίτιδας.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Επειδή η παρωτίτιδα προκαλείται από έναν ιό, τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά. Όπως και οι περισσότερες ιογενείς ασθένειες, μια μόλυνση της παρωτίτιδας πρέπει να εκτελέσετε απλώς την πορεία του. Ευτυχώς, τα περισσότερα παιδιά και ενήλικες ανάκτηση από μια απλή περίπτωση του ιού της παρωτίτιδας εντός περίπου δύο εβδομάδων.

Κατά γενικό κανόνα, δεν είστε πλέον θεωρείται μεταδοτική και μπορεί με ασφάλεια να επιστρέψουν στην εργασία ή το σχολείο μία εβδομάδα μετά τη διάγνωση του ιού της παρωτίτιδας.

Πρόληψη

Σε γενικές γραμμές, είστε θεωρείται ανοσία σε παρωτίτιδα, εάν είχατε στο παρελθόν τη λοίμωξη ή αν έχετε εμβολιαστεί κατά της παρωτίτιδας.

Το εμβόλιο παρωτίτιδας δίνεται συνήθως ως ένα συνδυασμένο εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR), τον εμβολιασμό, το οποίο περιέχει την ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική μορφή του κάθε εμβολίου. Δύο δόσεις του εμβολίου MMR συνιστάται πριν από ένα παιδί μπαίνει σχολείο:

 • Η πρώτη μεταξύ των ηλικιών 12 έως 15 μηνών
 • Η δεύτερη ηλικίες μεταξύ 4 και 6 ετών, ή μεταξύ 11 και 12, αν προηγουμένως δεν δοθεί

Σε απάντηση σε μια εκδήλωση της παρωτίτιδας στις μεσοδυτικές πολιτείες, φοιτητές και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ιδίως ενθαρρύνονται να βεβαιωθείτε ότι είχα δύο δόσεις του εμβολίου MMR. Μία εφάπαξ δόση δεν φαίνεται να παρέχουν επαρκή προστασία κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας. Δεδομένου ότι η σύσταση για τη δεύτερη δόση δεν είχε ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 1980 ή στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πολλοί νέοι ενήλικες μπορεί να μην έχουν λάβει τη δεύτερη δόση τους και θα πρέπει να έχουν ένα τώρα.

Εκείνοι που δεν χρειάζονται το εμβόλιο MMR
Δεν χρειάζεστε ένα εμβόλιο εάν:

 • Είχε δύο δόσεις του εμβολίου MMR μετά από 12 μήνες της ηλικίας ή μία δόση του εμβολίου MMR συν μια δεύτερη δόση του εμβολίου ιλαράς
 • Είχε μία δόση MMR και δεν είστε σε υψηλό κίνδυνο της ιλαράς ή παρωτίτιδας έκθεσης
 • Έχετε εξετάσεις αίματος που δείχνουν ότι είστε ανοσία στην ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά
 • Είναι ένας άνθρωπος που γεννήθηκε πριν το 1957
 • Είναι μια γυναίκα που γεννήθηκε πριν το 1957 και δεν σκοπεύετε να έχουν πια παιδιά, είχατε ήδη το εμβόλιο της ερυθράς ή έχετε μια θετική δοκιμασία ερυθράς

Επίσης, το εμβόλιο δεν συνιστάται για:

 • Οι έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες
 • Οι άνθρωποι που είχαν μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση σε ζελατίνη ή το αντιβιοτικό νεομυκίνη
 • Οι άνθρωποι με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ή άτομα που λαμβάνουν από του στόματος στεροειδή, εκτός εάν τα οφέλη του εμβολίου υπερβαίνουν τους κινδύνους

Εκείνοι που θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο MMR
Αν δεν ταιριάζουν με τα κριτήρια που αναφέρονται παραπάνω για να μην πάρει εμβολιαστεί, πρέπει να εμβολιαστούν, εάν:

 • Είναι μια μη έγκυα γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία
 • Παρευρεθεί στο κολλέγιο, σχολή ή μεταδευτεροβάθμια σχολείο
 • Εργασία σε ένα νοσοκομείο, ιατρείο, το παιδί κέντρο φροντίδας ή το σχολείο
 • Σχεδιάζετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό ή να λάβει μια κρουαζιέρα

Εκείνοι που θα πρέπει να περιμένουν για να πάρουν το εμβόλιο MMR
Σκεφτείτε να περιμένει εάν:

 • Είσαι μετρίως ή σοβαρά άρρωστα. Περιμένετε μέχρι να ανακάμψει.
 • Είσαι έγκυος. Περιμένετε μέχρι να γεννήσει.

Εκείνοι που πρέπει να ελέγξετε με τους γιατρούς τους
Ελέγξτε με το γιατρό σας πριν να εμβολιαστεί για την παρωτίτιδα, εάν:

 • Έχετε καρκίνο
 • Έχετε μια αιματολογική διαταραχή
 • Έχετε μια ασθένεια που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όπως το HIV / AIDS
 • Είσαι που υποβάλλονται σε θεραπεία με φάρμακα, όπως στεροειδή, που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Οι παρενέργειες του εμβολίου
Δεν μπορείτε να πάρετε παρωτίτιδας από το εμβόλιο MMR, και οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν δεν έχει παρενέργειες από το εμβόλιο. Λίγα μπορεί να εμφανίσουν ήπιο πυρετό ή εξάνθημα, και μερικοί άνθρωποι (κυρίως ενήλικες) έχουν άλγη αρθρώσεων αργότερα για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Λιγότερο από ένας στους 1 εκατομμύριο δόσεις προκαλεί μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Παρά το γεγονός ότι έχουν διατυπωθεί ανησυχίες σχετικά με μια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου MMR και του αυτισμού, εκτενείς αναφορές από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής, το Ινστιτούτο Ιατρικής και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονικά αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ του εμβολίου MMR και του αυτισμού.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Αν εσείς ή το παιδί σας έχει παρωτίτιδα, ο χρόνος και το υπόλοιπο είναι οι καλύτερες θεραπείες. Υπάρχει λίγο ο γιατρός σας μπορεί να κάνει για να επιταχύνει την ανάκτηση. Αλλά μπορείτε να πάρετε κάποια μέτρα για να διευκολύνει τον πόνο και την ταλαιπωρία και να κρατήσει τους άλλους από τη μόλυνση.

 • Ξεκουραστείτε στο κρεβάτι μέχρι να υποχωρήσει ο πυρετός.
 • Απομονώστε τον εαυτό σας ή το παιδί σας για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου σε άλλους. Κάποιος με παρωτίτιδα είναι πιο μεταδοτικός μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες μετά την εκδήλωση των σημείων και συμπτωμάτων.
 • Πάρτε over-the-counter αναλγητικά, όπως η ακεταμινοφαίνη (Tylenol, κ.α.) ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, κ.ά.) για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Ενήλικες μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν ασπιρίνη. Να είστε προσεκτικοί όταν δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά ή εφήβους. Αν και η ασπιρίνη έχει εγκριθεί για χρήση σε παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών, τα παιδιά και οι έφηβοι που αναρρώνουν από τη γρίπη-όπως συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνουν ασπιρίνη. Αυτό συμβαίνει επειδή η ασπιρίνη έχει συνδεθεί με το σύνδρομο του Reye, μια σπάνια αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, σε αυτά τα παιδιά.
 • Χρησιμοποιήστε μια ζεστή ή κρύα κομπρέσα για να απαλύνει τον πόνο των πρησμένοι αδένες.
 • Φορέστε ένα αθλητικό υποστηρικτής και χρησιμοποιήστε κρύες κομπρέσες για να απαλύνει τον πόνο των όρχεων διαγωνισμού.
 • Αποφύγετε τα τρόφιμα που απαιτούν πολλή μάσημα. Αντ 'αυτού, δοκιμάστε το ζωμό που βασίζονται σούπες ή μαλακές τροφές, όπως πουρέ πατάτας ή μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης, για τροφή.
 • Αποφύγετε ξινά τρόφιμα, όπως τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί, τα οποία διεγείρουν την παραγωγή σάλιου.
 • Πίνετε άφθονα υγρά.

Εάν το παιδί σας έχει παρωτίτιδα, ρολόι για επιπλοκές. Καλέστε το γιατρό σας εάν το παιδί σας:

 • Πυρετός των 103 F (39 C) ή μεγαλύτερης
 • Προβλήματα τρώει ή πίνει
 • Σύγχυση και αποπροσανατολισμός
 • Κοιλιακό άλγος
 • Στα αγόρια, ο πόνος και πρήξιμο των όρχεων