Μηνιγγίτιδα

Ορισμός

Η μηνιγγίτιδα είναι μια φλεγμονή των μεμβρανών (μήνιγγες) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Το πρήξιμο που συνδέεται με μηνιγγίτιδα προκαλεί συχνά τις "σήμα κατατεθέν" σημεία και συμπτώματα αυτής της κατάστασης, όπως κεφαλαλγία, πυρετό και δυσκαμψία στον αυχένα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις της μηνιγγίτιδας στις ΗΠΑ προκαλούνται από μια ιογενή λοίμωξη, αλλά βακτηριακές και μυκητιακές λοιμώξεις, επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα. Ανάλογα με την αιτία της μόλυνσης, η μηνιγγίτιδα μπορεί να πάρει καλύτερα από μόνη της σε μια-δυο εβδομάδες - ή μπορεί να είναι μια απειλητική για τη ζωή έκτακτης ανάγκης που απαιτεί επείγουσα θεραπεία με αντιβιοτικά.

Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας έχει μηνιγγίτιδα, ζητήστε ιατρική φροντίδα αμέσως. Έγκαιρη θεραπεία της βακτηριακής μηνιγγίτιδας μπορεί να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές.

Συμπτώματα

Είναι εύκολο να μπερδέψετε τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα της μηνιγγίτιδας για τη γρίπη (γρίπη). Μηνιγγίτιδα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να εμφανισθούν για αρκετές ώρες ή σε μία ή δύο ημέρες.

Τα σημεία και συμπτώματα που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε μεγαλύτεροι από την ηλικία των 2 περιλαμβάνουν:

 • Ξαφνικό υψηλό πυρετό
 • Σοβαρή κεφαλαλγία που δεν είναι εύκολα συγχέεται με άλλα είδη κεφαλαλγίας
 • Στραβολαίμιασμα
 • Έμετος ή ναυτία με πονοκέφαλο
 • Σύγχυση ή δυσκολία συγκέντρωσης
 • Κατασχέσεις
 • Υπνηλία ή δυσκολία να ξυπνήσει
 • Ευαισθησία στο φως
 • Έλλειψη ενδιαφέροντος για ποτού και φαγητού
 • Εξάνθημα του δέρματος, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα

Επιγραφές σε νεογέννητα
Τα νεογέννητα και τα βρέφη δεν μπορούν να έχουν τα κλασικά σημάδια και τα συμπτώματα της κεφαλαλγίας και δυσκαμψία στον αυχένα. Αντ 'αυτού, τα σημάδια της μηνιγγίτιδας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Υψηλός πυρετός
 • Σταθερή κλάμα
 • Η υπερβολική υπνηλία ή ευερεθιστότητα
 • Αδράνεια ή νωθρότητα
 • Κακή διατροφή
 • Ένα εξόγκωμα στο μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού του μωρού (fontanel)
 • Η ακαμψία στο σώμα και το λαιμό του μωρού

Τα βρέφη με μηνιγγίτιδα μπορεί να είναι δύσκολο για την άνεση, και μπορεί ακόμη και να κλαίνε πιο δύσκολο όταν πήραν.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Ζητήστε ιατρική φροντίδα αμέσως εάν εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας έχει σημάδια ή συμπτώματα της μηνιγγίτιδας, όπως:

 • Πυρετός
 • Σοβαρή, αδυσώπητη κεφαλαλγία
 • Σύγχυση
 • Εμετός
 • Στραβολαίμιασμα
Μηνιγγίτιδα. Streptococcus pneumoniae.
Μηνιγγίτιδα. Streptococcus pneumoniae.

Ιογενής μηνιγγίτιδα μπορεί να βελτιωθεί χωρίς θεραπεία, αλλά η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι σοβαρή, μπορεί να έρθει πολύ γρήγορα και απαιτεί άμεση αντιβιοτική θεραπεία για να βελτιώσει τις πιθανότητες ανάκαμψης. Η καθυστέρηση της θεραπείας για βακτηριακή μηνιγγίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης του εγκεφάλου ή θάνατο. Επιπλέον, βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να αποβούν μοιραίες σε ένα θέμα ημερών.

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε τι είδους μηνιγγίτιδας εσείς ή το παιδί σας έχει χωρίς να δει το γιατρό σας και να υποβάλλονται σε δοκιμές νωτιαίο υγρό.

Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν κάποιο μέλος της οικογένειας ή κάποιος που έχει συνεργαστεί με μηνιγγίτιδα. Μπορεί να χρειαστεί να παίρνουν φάρμακα για να αποφευχθεί η μόλυνση.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Μηνιγγίτιδα προκύπτει συνήθως από μια ιογενή λοίμωξη, αλλά η αιτία μπορεί επίσης να είναι μια βακτηριακή λοίμωξη. Λιγότερο συχνά, μια μυκητιασική λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα. Επειδή οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι η πιο σοβαρή και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, τον εντοπισμό της πηγής της μόλυνσης είναι ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης ενός σχεδίου θεραπείας.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα
Οξεία βακτηριακή μηνιγγίτιδα συνήθως συμβαίνει όταν τα βακτήρια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και να μεταναστεύσουν προς τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Αλλά μπορεί επίσης να συμβεί όταν τα βακτήρια εισβάλλουν άμεσα τις μήνιγγες, ως αποτέλεσμα μιας μόλυνσης στο αυτί ή κόλπων, ή ένα κάταγμα κρανίου, ή σπάνια, μετά από κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις.

Μια σειρά από στελέχη των βακτηρίων μπορούν να προκαλέσουν οξεία βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Τα πιο κοινά περιλαμβάνουν:

 • Streptococcus pneumoniae (πνευμονιόκοκκος). Αυτό το βακτήριο είναι η πιο κοινή αιτία της βακτηριακής μηνιγγίτιδας σε βρέφη, τα μικρά παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Είναι πιο συχνά προκαλεί πνευμονία ή αυτί ή λοιμώξεις της ρινικής κοιλότητας. Υπάρχει ένα εμβόλιο για να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης αυτής της μόλυνσης.
 • Neisseria meningitidis (μηνιγγιτιδόκοκκος). Αυτό το βακτήριο είναι μια άλλη κύρια αιτία της βακτηριακής μηνιγγίτιδας. Μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα εμφανίζεται συνήθως όταν τα βακτηρίδια από μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού εισέλθουν στο αίμα σας. Αυτή η μόλυνση είναι ιδιαίτερα μεταδοτική. Επηρεάζει κυρίως τους εφήβους και νεαρούς ενήλικες, και μπορεί να προκαλέσει τοπικές επιδημίες σε κοιτώνες κολεγίου, οικοτροφεία και στρατιωτικές βάσεις. Υπάρχει ένα εμβόλιο για να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης αυτής της μόλυνσης.
 • Haemophilus influenzae (αιμόφιλος). Haemophilus influenzae τύπου b (Hib) χρησιμοποιείται για να είναι η κύρια αιτία της βακτηριακής μηνιγγίτιδας σε παιδιά. Αλλά τα νέα εμβόλια Hib - διαθέσιμο ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας πρόγραμμα ανοσοποίησης στην παιδική ηλικία στην Ευρώπη - έχουν μειώσει σημαντικά τον αριθμό των περιπτώσεων αυτού του τύπου μηνιγγίτιδας.
 • Listeria monocytogenes (λιστέρια). Αυτά τα βακτήρια μπορούν να βρεθούν σε μαλακά τυριά, χοτ-ντογκ και τα κονσερβοποιημένα κρέατα. Ευτυχώς, τα περισσότερα υγιή άτομα που εκτίθενται σε λιστέρια δεν νοσούν, αν και οι έγκυες γυναίκες, τα νεογνά, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα. Listeria μπορεί να διαπεράσει τον φραγμό του πλακούντα, και λοιμώξεις σε προχωρημένη εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει ένα μωρό να είναι νεκρά ή πεθαίνουν σύντομα μετά τη γέννηση. Οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, εξαιτίας της επίδρασης της νόσου ή φαρμακευτική αγωγή, είναι πιο ευάλωτα.

Ιογενής μηνιγγίτιδα
Κάθε χρόνο, οι ιοί προκαλούν μεγαλύτερο αριθμό των περιπτώσεων μηνιγγίτιδας από ό, τι τα βακτήρια. Ιογενής μηνιγγίτιδα είναι συνήθως ήπιες και συχνά καθαρίζει από μόνη της. Μια ομάδα ιών γνωστών ως εντεροϊών είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες περιπτώσεις, ιογενή μηνιγγίτιδα στην Ευρώπη. Οι ιοί τείνουν να κυκλοφορούν στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Οι ιοί, όπως ιό του απλού έρπητα, ο ιός HIV, παρωτίτιδας, ιός του Δυτικού Νείλου και άλλοι, επίσης, μπορεί να προκαλέσει ιογενή μηνιγγίτιδα.

Χρόνια μηνιγγίτιδα
Χρόνιες μορφές μηνιγγίτιδας συμβαίνουν όταν αργή ανάπτυξη οργανισμών εισβάλλουν τις μεμβράνες και το υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο. Αν και η οξεία μηνιγγίτιδα χτυπά ξαφνικά, χρόνια μηνιγγίτιδα αναπτύσσεται σε δύο εβδομάδες ή και περισσότερο. Παρ 'όλα αυτά, τα σημάδια και τα συμπτώματα της χρόνιας μηνιγγίτιδας - πονοκέφαλοι, πυρετός, έμετος και ψυχική νέφωση - είναι παρόμοιες με εκείνες της οξείας μηνιγγίτιδας.

Μυκητιασική μηνιγγίτιδα
Μυκητιασική μηνιγγίτιδα είναι σχετικά σπάνια και προκαλεί χρόνια μηνιγγίτιδα. Μερικές φορές μπορεί να μιμηθεί οξεία βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Ωστόσο, αυτή η μορφή της μηνιγγίτιδας δεν είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο. Κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα είναι μια κοινή μυκητιασική μορφή της νόσου που προσβάλλει τα άτομα με ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού, όπως το AIDS. Είναι απειλητική για τη ζωή αν δεν αντιμετωπιστεί με ένα αντιμυκητιακό φάρμακο.

Το 2012, μυκητιασική μηνιγγίτιδα έκανε την είδηση, επειδή έχουν μολυνθεί ενέσεις κορτικοστεροειδών προκάλεσε ξέσπασμα multistate. Περιπτώσεις μυκητιασικής μηνιγγίτιδας συνδέθηκαν με μολυσμένα φάρμακα ένεση στη σπονδυλική στήλη για την πλάτη ή πόνο στον αυχένα.

Άλλες αιτίες μηνιγγίτιδας
Μηνιγγίτιδα μπορεί επίσης να προκύψουν από μη λοιμώδεις αιτίες, όπως χημικές αντιδράσεις, αλλεργίες φαρμάκων, ορισμένους τύπους καρκίνου και φλεγμονωδών ασθενειών όπως σαρκοείδωση.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για μηνιγγίτιδα περιλαμβάνουν:

 • Παράκαμψη εμβολιασμούς. Εάν εσείς ή το παιδί σας δεν έχει ολοκληρωθεί η συνιστώμενη ηλικία ή ενήλικας πρόγραμμα εμβολιασμού, ο κίνδυνος μηνιγγίτιδας είναι υψηλότερο.
 • Ηλικία. Περισσότερες περιπτώσεις ιογενούς μηνιγγίτιδας συμβαίνουν σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα συνήθως επηρεάζει άτομα κάτω των 20 ετών, ιδιαίτερα εκείνων που ζουν στις ρυθμίσεις της κοινότητας.
 • Ζώντας σε μια ρύθμιση κοινότητα. Φοιτητές που ζουν σε κοιτώνες, το προσωπικό σε στρατιωτικές βάσεις, και τα παιδιά σε οικοτροφεία και υπηρεσίες φύλαξης παιδιών βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο μηνιγγίτιδας μηνιγγιτιδόκοκκου. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος προκύπτει, πιθανόν επειδή το βακτήριο μεταδίδεται από την αναπνευστική οδό και τείνει να εξαπλωθεί γρήγορα, όπου συγκεντρώνονται μεγάλες ομάδες.
 • Κύηση Εάν είστε έγκυος, είστε σε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από λιστερίωση -. Μια μόλυνση που προκαλείται από λιστέρια βακτήρια, τα οποία επίσης μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα. Αν έχετε λιστερίωση, το αγέννητο μωρό σας είναι σε κίνδυνο, πάρα πολύ.
 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα Παράγοντες που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σας σύστημα -. Συμπεριλαμβανομένου του AIDS, τον αλκοολισμό, διαβήτη και τη χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων - επίσης να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε μηνιγγίτιδα. Απομάκρυνση του σπλήνα σας, ένα σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος σας, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές της μηνιγγίτιδας μπορεί να είναι σοβαρές. Όσο περισσότερο εσείς ή το παιδί σας έχει την ασθένεια χωρίς θεραπεία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος των κατασχέσεων και μόνιμη νευρολογική βλάβη, όπως οι εξής:

 • Η απώλεια της ακοής
 • Δυσκολία μνήμης
 • Μαθησιακές δυσκολίες
 • Εγκεφαλική βλάβη
 • Βάδισης προβλήματα
 • Κατασχέσεις
 • Νεφρική ανεπάρκεια
 • Σοκ
 • Θάνατος

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Neisseria meningitidis (μηνιγγιτιδόκοκκος).
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Neisseria meningitidis (μηνιγγιτιδόκοκκος).

Ανάλογα με την αιτία, η μηνιγγίτιδα μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Εάν έχετε εκτεθεί σε κάποιον με βακτηριακή μηνιγγίτιδα και θα αναπτύξουν συμπτώματα, πηγαίνετε σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης και αφήστε το ιατρικό προσωπικό γνωρίζει μπορεί να έχετε μηνιγγίτιδα.

Αν δεν είστε σίγουροι για το τι έχετε και καλέστε τον γιατρό σας για ένα ραντεβού, εδώ είναι το πώς να προετοιμαστούν για την επίσκεψή σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ή μετα-ραντεβού περιορισμούς. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός στη διατροφή σας. Επίσης, ρωτήστε αν μπορεί να χρειαστεί να μείνετε στο γραφείο του γιατρού σας για την παρατήρηση μετά τις δοκιμές σας.
 • Καταγράψτε συμπτώματα που έχετε, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη διάθεση, τη σκέψη ή τη συμπεριφορά σας. Σημειώστε όταν ανέπτυξε κάθε σύμπτωμα και αν είχατε κρύο ή συμπτώματα γρίπης.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, για τυχόν πρόσφατες κινήσεις, τις διακοπές ή αλληλεπίδραση με τα ζώα. Αν είστε φοιτητής, ο γιατρός σας πιθανότατα θα ζητήσει από τις ερωτήσεις για οποιαδήποτε παρόμοια σημεία ή συμπτώματα σε συγκατοίκους σας και τους συντρόφους dorm. Ο γιατρός σας θα θέλουν επίσης να γνωρίζουν το ιστορικό των εμβολιασμών σας.
 • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί. Μηνιγγίτιδα μπορεί να είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό. Πάρτε κάποιον που μπορεί να βοηθήσει να θυμάστε όλες τις πληροφορίες που ο γιατρός σας παρέχει και ποιος μπορεί να μείνει μαζί σας εάν χρειάζονται άμεση θεραπεία.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Για μηνιγγίτιδα, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Τι κάνετε θεραπεία μου προτείνετε;
 • Είμαι σε κίνδυνο μακροπρόθεσμων επιπλοκών;
 • Εάν η κατάστασή μου δεν είναι αντιμετωπίσιμη με τα αντιβιοτικά, τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το σώμα μου να ανακτήσει;
 • Είμαι μεταδοτική; Χρειάζεται να απομονωθούν;
 • Ποιος είναι ο κίνδυνος για την οικογένειά μου; Θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά φαρμακευτική αγωγή;
 • Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση για την ιατρική συνταγή είστε συνιστώντας εκεί;
 • Έχετε κάποια έντυπες πληροφορίες που μπορώ να έχω; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

 • Πότε ξεκίνησες να εμφανίσουν συμπτώματα;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας; Μήπως φαίνεται να χειροτερεύει;
 • Μήπως είναι κάτι που φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Έχετε εκτεθεί σε οποιονδήποτε με μηνιγγίτιδα;
 • Υπάρχει κάποιος στην οικογένειά σας έχουν παρόμοια συμπτώματα;
 • Ποια είναι η ιστορία εμβολιασμού σας;
 • Μην παίρνετε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα;
 • Έχετε άλλα προβλήματα υγείας, όπως αλλεργίες σε οποιαδήποτε φάρμακα;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Όταν καλείτε το γραφείο του γιατρού σας για ένα ραντεβού, να περιγράφει τον τύπο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας. Εάν ο γιατρός σας λέει ότι δεν χρειάζεται να έρχονται σε άμεση, ξεκούραση όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ είστε σε αναμονή για το ραντεβού σας.

Πίνετε άφθονα υγρά και να λαμβάνουν ακεταμινοφαίνη (Tylenol, κ.ά.) για να μειώσει τον πυρετό σας και πόνους στο σώμα. Αποφύγετε την ασπιρίνη και τα φάρμακα που ονομάζονται μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα, η οποία δεν μπορεί να είναι ασφαλής για τους ανθρώπους με θεραπεία μηνιγγίτιδα. Επίσης, αποφύγετε τυχόν φάρμακα που μπορεί να σας κάνει λιγότερο εγρήγορση. Μην πηγαίνετε στη δουλειά ή στο σχολείο.

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο οικογενειακός γιατρός ή παιδίατρος μπορεί να σας διάγνωση της μηνιγγίτιδας βασίζεται σε ένα ιατρικό ιστορικό, τη φυσική εξέταση και ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει για σημεία λοίμωξης γύρω από το κεφάλι, τα αυτιά, το λαιμό και το δέρμα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Εσείς ή το παιδί σας μπορεί να υποβάλλονται στις ακόλουθες διαγνωστικές εξετάσεις:

 • Καλλιέργειες αίματος. Αίμα λαμβάνεται από μία φλέβα στέλνεται σε ένα εργαστήριο και τοποθετήθηκαν σε ένα ειδικό πιάτο για να δούμε αν μεγαλώνει μικροοργανισμούς, ιδιαίτερα βακτήρια. Ένα δείγμα μπορεί επίσης να τοποθετηθεί σε μια διαφάνεια, στην οποία έχουν προστεθεί λεκέδες (χρώση κατά Gram), στη συνέχεια εξετάζεται κάτω από ένα μικροσκόπιο για τα βακτηρίδια.
 • Imaging. Ακτίνες Χ και αξονική τομογραφία (CT) σαρώνει του κεφάλι, το στήθος ή τα ιγμόρεια μπορεί να αποκαλύψει οίδημα ή φλεγμονή. Αυτές οι δοκιμές μπορούν επίσης να βοηθήσουν το γιατρό σας να φανεί για τη μόλυνση σε άλλες περιοχές του σώματος που μπορεί να σχετίζονται με μηνιγγίτιδα.
 • Spinal Tap (οσφυονωτιαία παρακέντηση). Η οριστική διάγνωση της μηνιγγίτιδας απαιτεί ανάλυση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού σας (ΚΠΣ), τα οποία συλλέγονται κατά τη διάρκεια μια διαδικασία γνωστή ως μια οσφυονωτιαία παρακέντηση. Σε ανθρώπους με μηνιγγίτιδα, το ρευστό ΕΝΥ συχνά δείχνει ένα χαμηλό σάκχαρο (γλυκόζη) επίπεδο, μαζί με αυξημένο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων και αυξημένη πρωτεΐνη.

  Η ανάλυση του ΕΝΥ μπορεί επίσης να βοηθήσει το γιατρό σας να προσδιορίσει την ακριβή βακτήριο αυτό είναι που προκαλεί την ασθένεια. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ιογενή μηνιγγίτιδα, αυτός ή αυτή μπορεί να διατάξει τη βάση το DNA τεστ είναι γνωστή ως αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) ή μια δοκιμή για να ελέγξει για αντισώματα εναντίον ορισμένων ιών για να ελέγξει για τις συγκεκριμένες αιτίες της μηνιγγίτιδας. Αυτό βοηθά να προσδιοριστεί κατάλληλη θεραπεία και πρόγνωση.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Η θεραπεία εξαρτάται από το είδος της μηνιγγίτιδας εσείς ή το παιδί σας έχει.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα
Οξεία βακτηριακή μηνιγγίτιδα απαιτεί άμεση θεραπεία με ενδοφλέβια αντιβιοτικά και, πιο πρόσφατα, τα φάρμακα κορτιζόνης, για να εγγυηθεί την είσπραξη και να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως πρήξιμο του εγκεφάλου και επιληπτικές κρίσεις. Το αντιβιοτικό ή συνδυασμό αντιβιοτικών που ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει εξαρτάται από τον τύπο των βακτηριδίων που προκαλούν τη λοίμωξη. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα αντιβιοτικό ευρέως φάσματος έως ότου αυτός ή αυτή μπορεί να καθορίσει την ακριβή αιτία της μηνιγγίτιδας.

Μολυσμένων κόλπων ή mastoids - τα οστά πίσω από το εξωτερικό αυτί που συνδέονται με το μέσο αυτί - μπορεί να χρειαστεί να αποξηρανθεί.

Ιογενής μηνιγγίτιδα
Αντιβιοτικά δεν μπορεί να θεραπεύσει ιογενή μηνιγγίτιδα, και οι περισσότερες περιπτώσεις βελτιώσουν από μόνα τους σε αρκετές εβδομάδες. Θεραπεία της ήπιες περιπτώσεις της ιογενούς μηνιγγίτιδας συνήθως περιλαμβάνει:

 • Ξεκούραση στο κρεβάτι
 • Αφθονία των υγρών
 • Over-the-counter φάρμακα πόνου να βοηθήσει να μειώσει τον πυρετό και ανακουφίζει πόνους στο σώμα

Εάν η αιτία της μηνιγγίτιδας σας είναι ένας ιός του έρπητα, ένα αντι-ιικό φάρμακο είναι διαθέσιμο.

Άλλοι τύποι μηνιγγίτιδας
Εάν η αιτία της μηνιγγίτιδας σας είναι ασαφής, ο γιατρός σας μπορεί να ξεκινήσει αντι-ιική και αντιβιοτική θεραπεία, ενώ μια αιτία έχει προσδιοριστεί.

Μυκητιασική μηνιγγίτιδα κατεργάζεται με αντιμυκητιασικά φάρμακα. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, έτσι ώστε η θεραπεία μπορεί να αναβληθεί μέχρι ένα εργαστήριο μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η αιτία είναι μύκητες. Χρόνια μηνιγγίτιδα αντιμετωπίζεται με βάση την υποκείμενη αιτία, η οποία είναι συχνά μυκήτων.

Μη λοιμώδεις μηνιγγίτιδα οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση ή αυτοάνοση νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα κορτιζόνη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχει θεραπεία μπορεί να απαιτείται, διότι η κατάσταση μπορεί να επιλύσει μόνη της. Σχετίζονται με τον καρκίνο μηνιγγίτιδα απαιτεί θεραπεία για την ατομική του καρκίνου.

Πρόληψη

Μηνιγγίτιδα προκύπτει συνήθως από μεταδοτικές λοιμώξεις. Κοινή βακτήρια ή ιούς που μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του βήχα, φτάρνισμα, φιλί, ή να μοιράζονται σκεύη φαγητού, μια οδοντόβουρτσα ή ένα τσιγάρο. Είσαι επίσης σε αυξημένο κίνδυνο, αν ζείτε ή εργάζεστε με κάποιον που έχει την ασθένεια.

Αυτά τα βήματα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μηνιγγίτιδας:

 • Πλύνετε τα χέρια σας. Προσεκτική πλύσιμο των χεριών είναι σημαντική για την αποφυγή της έκθεσης σε μολυσματικούς παράγοντες. Διδάξτε στα παιδιά σας να πλένουν τα χέρια τους συχνά, ειδικά πριν τρώνε και μετά τη χρήση της τουαλέτας, ξοδεύοντας το χρόνο σε ένα γεμάτο δημόσιους χώρους ή ήμερα ζώα. Δείξτε τους πώς να πλένουν τα χέρια τους δυναμικά, καλύπτει τόσο το μπροστινό και πίσω μέρος του κάθε χέρι με σαπούνι και ξεπλύνετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
 • Πρακτική καλή υγιεινή. Μην το μερίδιο ποτά, τρόφιμα, καλαμάκια, σκεύη φαγητού, χείλη βάλσαμα ή οδοντόβουρτσες με κανέναν άλλον. Διδάξτε στα παιδιά και τους εφήβους να αποφευχθεί η ανταλλαγή αυτών των στοιχείων πάρα πολύ.
 • Μείνετε υγιείς. Διατηρήστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με να πάρει αρκετό υπόλοιπο, τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή με πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
 • Καλύψτε το στόμα σας. Όταν πρέπει να βήχετε ή φτερνίζεστε, φροντίστε να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας.
 • Εάν είστε έγκυος, να φροντίσει με τα τρόφιμα. Μειώστε τον κίνδυνο λιστερίωση, αν είστε έγκυος από το μαγείρεμα του κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των hot dogs και deli κρέας, 165 F (74 C), και την αποφυγή μαλακά τυριά από μη παστεριωμένο γάλα, συμπεριλαμβανομένης της φέτα, queso, brie και το camembert. Μην τρώτε αυτούς τους τύπους των τυριών εκτός και αν επισημαίνεται σαφώς ότι έγιναν με παστεριωμένο γάλα.

Εμβολιασμούς
Ορισμένες μορφές της βακτηριακής μηνιγγίτιδας μπορούν να προληφθούν με εμβόλια τα ακόλουθα:

 • Haemophilus influenzae τύπου b (Hib). Παιδιά στην Ευρώπη λαμβάνουν τακτικά το εμβόλιο ως μέρος της συνιστώμενης χρονοδιάγραμμα των εμβολίων, ξεκινώντας περίπου 2 μηνών. Το εμβόλιο συνιστάται επίσης για μερικούς ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που πάσχουν από δρεπανοκυτταρική νόσο ή το AIDS και εκείνων που δεν έχουν σπλήνα.
 • Πνευμονιοκοκκικό συζευγμένο εμβόλιο (PCV7). Αυτό το εμβόλιο είναι επίσης μέρος του κανονικού προγράμματος εμβολιασμού για τα παιδιά μικρότερα των 2 ετών στην Ευρώπη. Επιπλέον, συνιστάται για παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 5, οι οποίοι βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο πνευμονιοκοκκικής νόσου, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που πάσχουν από χρόνια καρδιακή ή πνευμονική νόσο ή καρκίνο.
 • Haemophilus influenzae τύπου b και Neisseria meningitidis οροομάδες C και Υ (Hib-mency). Αυτό το εμβόλιο συνιστάται για παιδιά μικρότερα των 19 μηνών, αλλά όχι μικρότερα των 6 εβδομάδων, οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Αυτό περιλαμβάνει τα παιδιά με ένα δεν λειτουργεί σωστά σπλήνα και δρεπανοκυτταρική αναιμία. Το εμβόλιο χορηγείται σε τέσσερις δόσεις, στην ηλικία των 2 μηνών, 4 μηνών, 6 μηνών, καθώς και μεταξύ των ηλικιών 12 μήνες και 15 μήνες.
 • Πνευμονιοκοκκικό πολυσακχαριδικό εμβόλιο (PPSV). Μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες που χρειάζονται προστασία από την πνευμονιοκοκκική βακτήρια μπορούν να λάβουν αυτό το εμβόλιο. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστά την PPSV εμβόλιο για όλους τους ενήλικες άνω των 65 ετών, για τους νεότερους ενήλικες και παιδιά που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακή νόσο, διαβήτη ή δρεπανοκυτταρική αναιμία, καθώς και για εκείνους που δεν έχουν α σπλήνα.
 • Συζευγμένο εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου (mcv4). Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστά ότι μία μόνο δόση των MCV4 να χορηγείται σε παιδιά ηλικίας 11 έως 12, με μια αναμνηστική πυροβόλησε δοθεί σε ηλικία 16 ετών. Αν το εμβόλιο δίδεται για πρώτη φορά μεταξύ των ηλικιών 13 και 15, η ενισχυτική δόση συνιστάται μεταξύ 16 και 18. Εάν η πρώτη βολή που δίνεται στα 16 ετών και άνω, δεν αναμνηστική είναι απαραίτητη.

  Αυτό το εμβόλιο μπορεί επίσης να δοθεί σε μικρότερα παιδιά που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο της βακτηριακής μηνιγγίτιδας ή οι οποίοι έχουν εκτεθεί σε κάποιον με την ασθένεια. Είναι εγκεκριμένο για χρήση σε παιδιά από την ηλικία των 9 μηνών. Είναι, επίσης, χρησιμοποιείται για τον εμβολιασμό τους υγιείς ανθρώπους που έχουν εκτεθεί σε εστίες, αλλά δεν έχουν προηγουμένως εμβολιασθεί.

Βλέπε επίσης