Μετωπιαία άνοια

Ορισμός

Άνοιας (μετωποκροταφική εκφύλιση λοβού) είναι ένας γενικός όρος για μια διαφορετική ομάδα από ασυνήθιστες διαταραχές που επηρεάζουν κατά κύριο λόγο το μετωπιαίο και τον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου - οι περιοχές γενικά συνδέονται με την προσωπικότητα, τη συμπεριφορά και τη γλώσσα.

Άνοιας. Μαγνητική τομογραφία (MRI).
Άνοιας. Μαγνητική τομογραφία (MRI).

Σε μετωποκροταφική άνοια, τμήματα αυτών των ατροφία λοβούς ή να συρρικνωθεί. Τα σημεία και συμπτώματα ποικίλλουν, ανάλογα με το τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζονται. Μερικοί άνθρωποι με μετωποκροταφική άνοια υποστεί δραματικές αλλαγές στην προσωπικότητά τους και να γίνουν κοινωνικά απαράδεκτες, παρορμητική ή συναισθηματικά αδιάφορη, ενώ άλλοι χάνουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν και να κατανοούν τη γλώσσα.

Άνοιας είναι συχνά κακοί, όπως ένα ψυχιατρικό πρόβλημα ή η νόσος του Αλτσχάιμερ. Μετωποκροταφική άνοια, αλλά τείνει να εμφανιστεί σε νεαρότερη ηλικία από ό, τι τη νόσο του Αλτσχάιμερ, συνήθως μεταξύ των ηλικιών 40 και 70.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Προσδιορισμός με ακρίβεια ποιες παθήσεις εμπίπτουν στην κατηγορία των μετωποκροταφική άνοια παρουσιάζει μια ιδιαίτερη πρόκληση για τους επιστήμονες. Τα σημάδια και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από το ένα άτομο στο επόμενο. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει αρκετές ομάδες συμπτωμάτων που τείνουν να εμφανίζονται μαζί και είναι κυρίαρχη στις υποομάδες των ατόμων με τη διαταραχή. Περισσότερα από ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων μπορεί να είναι εμφανείς στο ίδιο άτομο. Τα σημάδια και τα συμπτώματα της μετωποκροταφική άνοια σταδιακά επιδεινώνεται, με το χρόνο, σχεδόν πάντα πάνω από χρόνια, τελικά απαιτεί 24ωρη φροντίδα.

Αλλαγές στη συμπεριφορά
Τα πιο κοινά σημεία και συμπτώματα μετωποκροταφική άνοια συνεπάγεται ακραίες αλλαγές στη συμπεριφορά και την προσωπικότητα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Όλο και ακατάλληλες ενέργειες
 • Η απώλεια της ενσυναίσθησης και άλλων διαπροσωπικών δεξιοτήτων
 • Η έλλειψη αποφάσεως και αναστολή
 • Απάθεια
 • Επαναλαμβανόμενες καταναγκαστική συμπεριφορά
 • Μια μείωση στην προσωπική υγιεινή
 • Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, κυρίως υπερφαγία
 • Η έλλειψη ευαισθητοποίησης της σκέψης ή αλλαγές της συμπεριφοράς

Προβλήματα ομιλίας και λόγου
Μερικά υποτύπους μετωποκροταφική άνοια χαρακτηρίζεται από την ανεπάρκεια ή απώλεια της ομιλίας και των γλωσσικών δυσκολιών. Για παράδειγμα, πρωτοπαθής προοδευτική αφασία χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη δυσκολία στη χρήση και την κατανόηση γραπτό και προφορικό λόγο. Οι άνθρωποι με άλλο υπότυπο, σημασιολογική άνοια, απόλυτη γραμματικά σωστή ομιλία που δεν έχει καμία σχέση με τη συνομιλία στο χέρι ή μπορεί να έχουν δυσκολία υπενθυμίζοντας τα λόγια για κοινά αντικείμενα.

Διαταραχές της κίνησης
Οι υπότυποι της σπανιότερες μετωποκροταφική άνοια χαρακτηρίζεται από τα προβλήματα με την κίνηση, παρόμοια με αυτά που σχετίζονται με τη νόσο του Parkinson ή αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), η οποία είναι επίσης συχνά ονομάζεται νόσος του Lou Gehrig.

Κίνηση που σχετίζονται με σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Τρόμος
 • Ακαμψία
 • Μυϊκοί σπασμοί
 • Κακή συντονισμού
 • Δυσκολία στην κατάποση
 • Μυϊκή αδυναμία

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Αξονική τομογραφία (CT).
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Αξονική τομογραφία (CT).

Μία ποικιλία μεταλλάξεων σε πολλά διαφορετικά γονίδια έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένες υποτύπους μετωποκροταφική άνοια. Αλλά περισσότερο από το ήμισυ των ανθρώπων που αναπτύσσουν μετωποκροταφική άνοια δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό άνοιας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μετωποκροταφική άνοια, οι πληγείσες περιοχές του εγκεφάλου που περιέχουν μικροσκοπικά όργανα Pick - παθολογική πρωτεΐνη-γεμάτο δομές που αναπτύσσονται στο εσωτερικό των κυττάρων του εγκεφάλου. Άνοιας ήταν κάποτε γνωστή ως νόσος του Pick, αλλά τώρα που η ορολογία είναι δεσμευμένο για τον υπότυπο που διαθέτει στην πραγματικότητα αυτές τις ανώμαλες δομές.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Ο κίνδυνος ανάπτυξης μετωποκροταφική άνοια είναι υψηλότερη εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό άνοιας. Δεν υπάρχουν άλλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Οι άνθρωποι που έχουν μετωποκροταφική άνοια συχνά δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν ένα πρόβλημα. Σε πολλές περιπτώσεις, τα μέλη της οικογένειας είναι αυτοί που παρατηρήσετε τα συμπτώματα και να μεριμνήσει για το διορισμό ενός γιατρού. Οικογενειακός γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν νευρολόγο ή ψυχολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση.

Τι μπορείτε να κάνετε
Επειδή δεν μπορεί να γνωρίζει όλα τα σημεία και τα συμπτώματα σας, είναι μια καλή ιδέα για να πάρει ένα μέλος της οικογένειας ή στενό φίλο μαζί σας στο ραντεβού του γιατρού. Μπορείτε επίσης να θελήσετε να ρίξετε μια γραπτή λίστα που περιλαμβάνει:

 • Λεπτομερείς περιγραφές των συμπτωμάτων σας
 • Πληροφορίες σχετικά με ιατρικά προβλήματα που είχατε στο παρελθόν
 • Πληροφορίες σχετικά με τα ιατρικά προβλήματα των γονιών ή τα αδέλφια σας
 • Όλα τα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής που παίρνετε
 • Οι ερωτήσεις που θέλετε να ζητήσει από τον γιατρό

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Εκτός από τη φυσική εξέταση, ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει και νευρολογική υγεία σας με τη δοκιμή σας:

 • Αντανακλαστικά
 • Η μυϊκή δύναμη
 • Τον τόνο των μυών
 • Αισθήσεις της αφής και της όρασης
 • Συντονισμός
 • Υπόλοιπο

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προβεί σε σύντομη αξιολόγησης της διανοητικής κατάστασης, η οποία μπορεί να αξιολογεί:

 • Μνήμη
 • Ικανότητες επίλυσης προβλημάτων
 • Προσοχής
 • Μετρώντας τις δεξιότητες
 • Χρήση της γλώσσας

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Δεν υπάρχει μία δοκιμή μπορεί να εντοπίσει μετωποκροταφική άνοια, έτσι ώστε οι γιατροί επιχειρούν να προσδιορίσουν ορισμένα χαρακτηριστικά, ενώ αποκλείονται άλλες πιθανές αιτίες.

Οι εξετάσεις αίματος
Για να δείτε αν τα συμπτώματα που προκαλούνται από μια διαφορετική κατάσταση, όπως ηπατική ή νεφρική νόσο, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος.

Νευροψυχολογικές δοκιμές
Μερικές φορές οι γιατροί αναλαμβάνουν μια πιο διεξοδική αξιολόγηση της αιτιολογίας και των δεξιοτήτων μνήμης. Αυτό το είδος της δοκιμής, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες για να ολοκληρωθεί, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην προσπάθεια να γίνει διάκριση μεταξύ των διαφόρων τύπων άνοιας σε πρώιμο στάδιο.

Τομογραφίες του εγκεφάλου
Με την εξέταση τις εικόνες του εγκεφάλου, οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσουν τυχόν ορατές ανωμαλίες - όπως πήγματα, αιμορραγία ή όγκους - που μπορεί να προκαλεί σημεία και συμπτώματα.

 • Μαγνητική τομογραφία (MRI). Ένα μηχάνημα MRI χρησιμοποιεί ραδιοκύματα και ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο για να παράγει λεπτομερείς εικόνες του εγκεφάλου σας. Θα ξαπλώσετε σε ένα στενό τραπέζι που γλιστρά μέσα στο σωλήνα σχήματος μηχανήματος μαγνητικής τομογραφίας, η οποία κάνει δυνατούς θορύβους χτυπάς κατά τη διάρκεια σαρώσεων. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μία ώρα ή περισσότερο. Μαγνητικές τομογραφίες είναι ανώδυνη, αλλά μερικοί άνθρωποι αισθάνονται κλειστοφοβία στο μηχάνημα.
 • Αξονική τομογραφία (CT). Για μια αξονική τομογραφία εγκεφάλου, που βρίσκονται σε ένα στενό τραπέζι που γλιστρά σε ένα μικρό θάλαμο. Ακτίνες Χ διέρχεται μέσα από το κεφάλι σας από διάφορες οπτικές γωνίες, και ένας υπολογιστής χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσει συγχρονική εικόνες, ή φέτες, του εγκεφάλου σας. Η εξέταση είναι ανώδυνη και διαρκεί περίπου 20 λεπτά.
 • Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET). Σαρώσεις PET χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα χαμηλής δόσης ραδιενεργό υλικό που είναι ένεση σε φλέβα για να απεικονίσει το μεταβολισμό του εγκεφάλου, που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ανωμαλιών.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Δεν υπάρχει θεραπεία για την μετωποκροταφική άνοια και δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος για να επιβραδύνει την εξέλιξη της. Η θεραπεία βασίζεται στην διαχείριση των συμπτωμάτων.

Φάρμακα

 • Αντικαταθλιπτικά. Ορισμένοι τύποι των αντικαταθλιπτικών, όπως η τραζοδόνη (Desyrel, OLEPTRO), μπορεί να μειώσει τα προβλήματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με μετωποκροταφική άνοια. Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) έχουν επίσης αποτελεσματική σε ορισμένες περιπτώσεις, αν και τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν αναμιχθεί.
 • Τα αντιψυχωσικά. Παρά το γεγονός ότι τα αντιψυχωσικά φάρμακα μερικές φορές χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς των μετωποκροταφική άνοια, οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Θεραπεία
Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν γλωσσικές δυσκολίες μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία με την ομιλία, να μάθουν εναλλακτικές στρατηγικές για την επικοινωνία.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φροντιστές μπορούν να μειώσουν τα προβλήματα συμπεριφοράς αλλάζοντας τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια. Παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • Αποφυγή εκδηλώσεων ή δραστηριοτήτων που προκαλούν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά
 • Πρόβλεψη των αναγκών και την ανακούφιση τους αμέσως
 • Διατηρώντας ένα ήρεμο περιβάλλον

Βλέπε επίσης

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Εάν έχετε διαγνωσθεί με μετωποκροταφική άνοια, που λαμβάνουν στήριξη, τη φροντίδα και τη συμπόνια από τους ανθρώπους που εμπιστεύεστε μπορεί να είναι ανεκτίμητη. Μέσα από το γιατρό σας ή το Διαδίκτυο, να βρουν μια ομάδα υποστήριξης για τα άτομα με μετωποκροταφική άνοια. Θα βρείτε πληροφορίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας, καθώς και ένα φόρουμ που σας δίνει την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες και τα συναισθήματά σας.

Για φροντιστές
Η φροντίδα για κάποιον με μετωποκροταφική άνοια μπορεί να είναι δύσκολο και αγχωτικό, λόγω των ακραίων μεταβολών προσωπικότητας και προβλήματα συμπεριφοράς που εξελίσσονται συχνά. Οι φροντιστές χρειάζονται βοήθεια - από τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους, ομάδες υποστήριξης, ή φροντίδα ανάπαυλας παρέχεται από ενήλικα κέντρα φροντίδας ή υπηρεσίες κατ 'οίκον φροντίδας υγείας.

Όταν ένα πρόσωπο με μετωποκροταφική άνοια απαιτεί 24ωρη φροντίδα, οι περισσότερες οικογένειες να στραφούν σε οίκους ευγηρίας. Σχέδια γίνει μπροστά από το χρόνο θα διευκολύνει αυτή τη μετάβαση και μπορούν να επιτρέπουν το άτομο να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Βλέπε επίσης