Λεμφοκύττωσης (υψηλό αριθμό λεμφοκυττάρων)

Ορισμός

Λεμφοκυττάρωση (Lim-εχθρό-sie-Toe-sis), ή υψηλή λεμφοκυττάρων, είναι η αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται λεμφοκύτταρα (LIM-εχθρό-sites). Λεμφοκύτταρα είναι ένα σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Θα βοηθήσει παλέψουν ασθενειών, έτσι είναι φυσιολογικό να δείτε μια προσωρινή αύξηση του αριθμού των λεμφοκυττάρων μετά από μια μόλυνση.

Μια μετράνε σημαντικά υψηλότερο από 3.000 λεμφοκύτταρα σε ένα μικρολίτρο αίματος είναι γενικά θεωρείται ότι είναι λεμφοκυττάρωση σε ενήλικες. Στα παιδιά, το όριο για λεμφοκυττάρωση ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, αλλά μπορεί να είναι τόσο υψηλές όσο 7.000 έως 9.000 λεμφοκύτταρα ανά μικρολίτρο. Τα ακριβή όρια για λεμφοκυττάρωσης μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς από το ένα εργαστήριο στο άλλο.

Αιτίες

Μπορεί να έχετε μια λεμφοκυττάρων που είναι υψηλότερο από ό, τι θα αναμενόταν, αλλά έχουν λίγα, αν υπάρχουν, τα συμπτώματα. Ο γιατρός σας θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσει αν αυτό είναι μια ακίνδυνη, προσωρινή κατάσταση, όπως μπορεί να συμβεί μετά από μια ασθένεια, ή αν αντιπροσωπεύει κάτι πιο σοβαρό, όπως ο καρκίνος του αίματος ή χρόνιας λοίμωξης. Πριν αποφασίσετε αν ένα λεμφοκυττάρων είναι «πολύ υψηλή» ή είναι μια αιτία ανησυχίας, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να εκτελέσει άλλες δοκιμές.

Εάν ο γιατρός σας καθορίσει λεμφοκυττάρων σας είναι υψηλή, το αποτέλεσμα της δοκιμής μπορεί να είναι ένδειξη μιας από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Μόλυνση (βακτηριακή, ιογενής, άλλο)
  • Καρκίνος του συστήματος του αίματος ή του λεμφικού
  • Μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί συνεχή (χρόνια) φλεγμονής

Οι συγκεκριμένες αιτίες της λεμφοκυττάρωσης περιλαμβάνουν:

Οι αιτίες που εμφανίζονται εδώ συνήθως συνδέονται με αυτό το σύμπτωμα. Εργασία με το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης για μια ακριβή διάγνωση.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Ο αυξημένος αριθμός λεμφοκυττάρων βρίσκεται συνήθως όταν ο γιατρός σας έχει διατάξει δοκιμές για να διαγνώσει έναν όρο που είστε ήδη βιώνουμε. Είναι σπάνια μια απροσδόκητη διαπίστωση ή απλά ανακαλύφθηκε κατά τύχη. Συζητήστε με το γιατρό σας για το τι σημαίνουν τα αποτελέσματα των δοκιμών σας. Ο αυξημένος αριθμός λεμφοκυττάρων και τα αποτελέσματα από άλλες δοκιμές μπορούν να αναφέρουν ήδη την αιτία της ασθένειάς σας, ή ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει άλλες δοκιμές για να ελέγξει περαιτέρω την κατάστασή σας.