Κώμα

Ορισμός

Κώμα είναι μία κατάσταση παρατεταμένης απώλειας της συνείδησης που μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία προβλημάτων - τραυματική βλάβη της κεφαλής, εγκεφαλικό επεισόδιο, όγκο στον εγκέφαλο, φάρμακο ή δηλητηρίαση από οινόπνευμα, ή ακόμη και μια υποκείμενη ασθένεια, όπως ο διαβήτης ή μια μόλυνση.

Coma είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό. Χρειάζεται άμεση δράση για την διατήρηση της ζωής και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι γιατροί παραγγείλετε συνήθως μια μπαταρία των εξετάσεων αίματος και αξονική τομογραφία εγκεφάλου για να προσπαθήσει να προσδιορίσει τι προκαλεί το κώμα, έτσι ώστε την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να αρχίσει.

Comas σπάνια διαρκούν περισσότερο από μερικές εβδομάδες. Οι άνθρωποι που είναι αναίσθητος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να μετάβαση σε μια επίμονη φυτική κατάσταση. Ανάλογα με την αιτία κώμα, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε επίμονη φυτική κατάσταση για περισσότερο από ένα έτος είναι εξαιρετικά απίθανο να ξυπνήσει.

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα κώμα συνήθως περιλαμβάνουν:

 • Κλειστά τα μάτια
 • Η καθίζηση των αντανακλαστικών του στελέχους, όπως είναι οι μαθητές που δεν ανταποκρίνονται στο φως
 • Δεν αποκρίσεις των άκρων, με εξαίρεση αντανακλαστικών κινήσεων
 • Καμία απάντηση σε επώδυνα ερεθίσματα, εκτός αντανακλαστικών κινήσεων
 • Παράτυπη αναπνοή

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Coma είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό. Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα.

Αιτίες

Πολλοί τύποι των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει κώμα. Μερικά παραδείγματα είναι:

 • Τραυματικές βλάβες του εγκεφάλου. Τραυματικές βλάβες του εγκεφάλου, που συχνά προκαλείται από τις συγκρούσεις της κυκλοφορίας ή πράξεις βίας, είναι κοινές αιτίες των κώμα.
 • Stroke. Μειωθεί ή να διακοπεί παροχή αίματος στον εγκέφαλο (εγκεφαλικό επεισόδιο), η οποία μπορεί να προκληθεί από φραγμένες αρτηρίες ή ένα αιμοφόρο αγγείο έκρηξη, μπορεί να οδηγήσει σε κώμα.
 • Όγκοι. Οι όγκοι στον εγκέφαλο ή του εγκεφαλικού στελέχους μπορεί να προκαλέσει κώμα.
 • Διαβήτης. Σε άτομα με διαβήτη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που γίνονται πάρα πολύ υψηλό (υπεργλυκαιμία) ή πολύ χαμηλά (υπογλυκαιμία) μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή κώμα.
 • Έλλειψη οξυγόνου. Οι άνθρωποι που έχουν διασωθεί από πνιγμό ή εκείνους που έχουν αναβιώσει μετά από καρδιακή προσβολή δεν μπορεί να ξυπνήσει λόγω της έλλειψης οξυγόνου στον εγκέφαλο.
 • Λοιμώξεις. Λοιμώξεις όπως εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα διόγκωση αιτία (φλεγμονή) του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού ή των ιστών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο. Σοβαρές περιπτώσεις από αυτές τις λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου ή κώμα.
 • Κατασχέσεις. Συνεχίζεται κρίσεις που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα.
 • Τοξίνες. Έκθεση σε τοξίνες, όπως μονοξείδιο του άνθρακα ή μόλυβδο, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και κώμα.
 • Ναρκωτικά και αλκοόλ. Υπερβολική δόση ναρκωτικών ή αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε κώμα.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Coma. Τραυματικές βλάβες του εγκεφάλου.
Coma. Τραυματικές βλάβες του εγκεφάλου.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι ανακάμψει σταδιακά από το κώμα, άλλα εισέρχονται σε κατάσταση φυτού ή να πεθάνουν. Μερικοί άνθρωποι που αναρρώνουν από ένα κώμα μπορεί να έχει μεγάλες ή μικρές αναπηρίες.

Οι επιπλοκές μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια κώμα, συμπεριλαμβανομένων κατακλίσεις, λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και άλλα προβλήματα.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Coma είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση. Αν είστε με ένα πρόσωπο που αναπτύσσει σημεία και συμπτώματα κώμα, καλέστε το 911 ή τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης σας αμέσως.

Όταν φτάσετε στο νοσοκομείο, έκτακτης ανάγκης προσωπικό των δωματίων θα πρέπει ως το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από την οικογένεια και τους φίλους για το τι συνέβη στο θιγόμενο πρόσωπο πριν από το κώμα. Στο δρόμο προς το νοσοκομείο, μπορεί να σας τα ακόλουθα ερωτήματα:

 • Μήπως το κώμα αρχίσει απότομα ή σταδιακά;
 • Υπήρξαν προβλήματα με την όραση, ζάλη ή μούδιασμα των προτέρων εκεί;
 • Μήπως το προσβεβλημένο άτομο έχει ιστορικό σπασμών διαβήτη ή εγκεφαλικά επεισόδια;
 • Μήπως παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στην υγεία του επηρεαζόμενου προσώπου, στο χρονικό διάστημα μέχρι το κώμα, όπως πυρετός ή επιδείνωση πονοκέφαλο;
 • Μήπως παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στην ικανότητα του επηρεαζόμενου ατόμου να λειτουργεί στο χρονικό διάστημα μέχρι το κώμα, όπως συχνές πτώσεις ή σύγχυση;
 • Μήπως το προσβεβλημένο άτομο χρησιμοποιεί οποιαδήποτε συνταγή ή φάρμακα χωρίς συνταγή;

Εξετάσεις και διάγνωση

Επειδή οι άνθρωποι σε κώμα δεν μπορούν να εκφραστούν, οι γιατροί πρέπει να βασίζονται σε φυσικά στοιχεία και πληροφορίες που παρέχονται από τις οικογένειες και τους φίλους. Να είστε έτοιμοι να δώσετε πληροφορίες σχετικά με το άτομο που έχει προσβληθεί, όπως οι εξής:

 • Γεγονότα που οδήγησαν μέχρι το κώμα, όπως ο εμετός ή πονοκεφάλους
 • Λεπτομέρειες για το πώς το προσβεβλημένο άτομο έχασε τις αισθήσεις του, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον αυτό συνέβη ξαφνικά ή την πάροδο του χρόνου
 • Τυχόν εμφανείς ενδείξεις ή συμπτώματα πριν από την απώλεια συνείδησης
 • Το ιατρικό ιστορικό του ατόμου που πάσχει, όπως άλλες συνθήκες αυτός ή αυτή μπορεί να είχε στο παρελθόν, όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επιθέσεις
 • Οι πρόσφατες αλλαγές στην υγεία ή τη συμπεριφορά του επηρεαζόμενου προσώπου
 • Χρήση ναρκωτικών το προσβεβλημένο άτομο, συμπεριλαμβανομένων συνταγή και over-the-counter φάρμακα, καθώς και μη εγκεκριμένα φάρμακα ή παράνομη, ψυχαγωγικών ναρκωτικών

Φυσική εξετάσεις
Σε μια φυσική εξέταση, οι γιατροί θα ελέγχει τις κινήσεις και τα αντανακλαστικά του θιγόμενου προσώπου, απάντηση σε επώδυνα ερεθίσματα, και το μέγεθος της κόρης. Οι γιατροί θα τηρούν πρότυπα αναπνοής για να βοηθήσει στη διάγνωση της αιτίας του κώματος. Οι γιατροί μπορεί επίσης να ελέγξετε το δέρμα για τα σημάδια της τυχόν μώλωπες οφείλεται σε τραύμα.

Για να προσδιορίσετε το επίπεδο του επηρεαζόμενου προσώπου της συνείδησης, οι γιατροί μπορούν να μιλήσουν δυνατά ή πιέστε με τη γωνία του κρεβατιού γνάθο ή καρφί. Οι γιατροί θα παρακολουθήσουν για σημάδια της διέγερσης, όπως φωνητικές θορύβους, ανοίγοντας τα μάτια ή κίνηση.

Οι γιατροί θα δοκιμάσει αντανακλαστικές κινήσεις των ματιών. Οι δοκιμές αυτές μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αιτία του κώματος και τη θέση της βλάβης του εγκεφάλου.

Οι γιατροί μπορεί επίσης να squirt παγωμένο ή ζεστό νερό στα κανάλια αυτί του επηρεαζόμενου προσώπου και να παρατηρήσει αντιδράσεις των ματιών.

Εργαστηριακές δοκιμές
Τα δείγματα αίματος θα πρέπει να ληφθούν για τον έλεγχο:

 • Γενική εξέταση αίματος
 • Ηλεκτρολύτες, γλυκόζη, του θυρεοειδούς και η ηπατική λειτουργία
 • Δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακα
 • Υπερδοσολογία φαρμάκων ή αλκοόλ

Η οσφυονωτιαία παρακέντηση (οσφυονωτιαία παρακέντηση) μπορεί να ελέγξει για σημάδια των λοιμώξεων στο νευρικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια μιας νωτιαίο βρύσης, ένας γιατρός ή ειδικός εισάγει μια βελόνα μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα και συλλέγει μια μικρή ποσότητα υγρού για ανάλυση.

Τομογραφίες του εγκεφάλου
Οι εξετάσεις απεικόνισης βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν τους τομείς της εγκεφαλικής βλάβης. Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αξονική τομογραφία (CT scan). Μια αξονική τομογραφία χρησιμοποιεί μια σειρά από ακτίνες Χ για να δημιουργήσετε μια λεπτομερή εικόνα του εγκεφάλου. Η αξονική τομογραφία μπορεί να δείξει μια εγκεφαλική αιμορραγία, όγκοι, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες παθήσεις. Η δοκιμή αυτή χρησιμοποιείται συχνά για να διαγνώσει και να προσδιορίσει την αιτία της κώμα.
 • Μαγνητική τομογραφία (MRI). Μια μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί ισχυρά ραδιοκύματα και μαγνήτες για να δημιουργήσετε μια λεπτομερή εικόνα του εγκεφάλου. Μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να ανιχνεύσει εγκεφαλικού ιστού που έχει πληγεί από ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλικές αιμορραγίες και άλλες συνθήκες. MRI σαρώσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την εξέταση της στελέχους και βαθιές δομές του εγκεφάλου.
 • Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG). Ένα EEG μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα μέσα στον εγκέφαλο. Οι γιατροί αποδίδουν μικρά ηλεκτρόδια στο τριχωτό της κεφαλής. Οι γιατροί στείλει ένα χαμηλό ηλεκτρικό ρεύμα μέσω των ηλεκτροδίων. Οι ηλεκτρικές ωθήσεις του εγκεφάλου, στη συνέχεια καταγράφονται. Η δοκιμή αυτή μπορεί να καθορίσει αν επιληπτικές κρίσεις μπορεί να είναι η αιτία του κώματος.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Coma είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό. Οι γιατροί θα ελέγχουν πρώτα αεραγωγών του θιγόμενου ατόμου και να βοηθήσει να διατηρήσει την αναπνοή (αναπνοή) και την κυκλοφορία. Οι γιατροί μπορεί να δώσει βοήθεια στην αναπνοή, μεταγγίσεις αίματος και άλλων υποστηρικτική φροντίδα.

Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης μπορεί να διαχειρίζεται τη γλυκόζη ή τα αντιβιοτικά ενδοφλεβίως, ακόμη και πριν από τα αποτελέσματα των δοκιμών του αίματος επιστροφής, στην περίπτωση των διαβητικών σοκ ή μια μόλυνση που επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Θεραπεία ποικίλλει, ανάλογα με την αιτία του κώματος. Μια διαδικασία ή φάρμακα για να ανακουφίσει την πίεση στον εγκέφαλο οφείλεται σε οίδημα στον εγκέφαλο μπορεί να χρειαστούν. Αν το κώμα είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής δόσης ναρκωτικών, οι γιατροί θα δώσει φάρμακα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Αν το κώμα οφείλεται σε επιληπτικές κρίσεις, οι γιατροί θα δώσει φάρμακα για κατασχέσεις ελέγχου.

Άλλες θεραπείες μπορεί να επικεντρωθεί σε φάρμακα ή θεραπείες για την αντιμετώπιση μιας υποκείμενης νόσου, όπως ο διαβήτης ή ηπατική νόσο.

Μερικές φορές η αιτία κώμα μπορεί να αντιστραφεί πλήρως και το προσβεβλημένο άτομο θα ανακτήσει τη φυσιολογική λειτουργία. Αλλά αν το προσβεβλημένο άτομο έχει υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, αυτός ή αυτή μπορεί να υποστεί μόνιμες αναπηρίες ή δεν μπορεί ποτέ να ανακτήσει τις αισθήσεις τους. Το άτομο μπορεί να εισέλθει σε μια επίμονη φυτική κατάσταση ή εγκεφαλικό θάνατο.