Η θερμική εξάντληση

Ορισμός

Η θερμική εξάντληση είναι μια πάθηση της οποίας τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονη εφίδρωση και ταχυκαρδία, αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του σώματός σας. Είναι μία από τις τρεις θερμότητας που σχετίζονται με σύνδρομα, με θερμικές κράμπες είναι η πιο ήπια και θερμοπληξία είναι η πιο σοβαρή.

Αιτίες της θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνουν την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με υψηλή υγρασία, και την έντονη σωματική δραστηριότητα. Χωρίς άμεση θεραπεία, η θερμική εξάντληση μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Ευτυχώς, η θερμοπληξία μπορεί να προληφθεί.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Η θερμική εξάντληση. Ανεπάρκεια του σώματός σας να δροσιστεί.
Η θερμική εξάντληση. Ανεπάρκεια του σώματός σας να δροσιστεί.

Τα σημεία και συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης μπορεί να αναπτυχθεί ξαφνικά, ή την πάροδο του χρόνου, ειδικά με παρατεταμένες περιόδους άσκησης. Πιθανά συμπτώματα θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνουν:

 • Δροσερό, υγρό δέρμα με ανατριχιάσετε όταν στη θερμότητα
 • Heavy εφίδρωση
 • Λιποθυμία
 • Ζάλη
 • Κούραση
 • Αδύναμος, ταχυπαλμία
 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση κατά την ορθοστασία
 • Μυϊκές κράμπες
 • Ναυτία
 • Πονοκέφαλος

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αν νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε θερμική εξάντληση:

 • Σταματήστε όλες τις δραστηριότητες και το υπόλοιπο
 • Μετακίνηση σε ένα δροσερό μέρος
 • Πίνετε δροσερό νερό ή τα αθλητικά ποτά

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν τα σημάδια ή συμπτώματα σας επιδεινωθούν ή εάν δεν βελτιωθεί μέσα σε μία ώρα. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν η θερμοκρασία του σώματός σας φτάνει 104 F (40 C) ή υψηλότερη.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Θερμότητα του σώματος σας σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές θέρμανσης έχει ως αποτέλεσμα αυτό που ονομάζεται θερμοκρασία του πυρήνα σας - εσωτερική θερμοκρασία του σώματός σας. Το σώμα σας χρειάζεται να ρυθμίζει το κέρδος θερμότητας (και στο κρύο, η απώλεια θερμότητας) από το περιβάλλον για να διατηρείται η θερμοκρασία του πυρήνα που είναι φυσιολογικό, περίπου 98,6 F (37 ° C).

Ανεπάρκεια του σώματός σας να δροσιστεί
Σε ζεστό καιρό, το σώμα σας να δροσίζει κυρίως με την εφίδρωση. Η εξάτμιση του ιδρώτα σας ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός σας. Ωστόσο, όταν ασκείστε έντονα ή άλλως overexert σε ζεστό, υγρό καιρό, το σώμα σας είναι λιγότερο σε θέση να κρυώσει αποτελεσματικά.

Νεαρή ηλικία ή τα γηρατειά. Ξαφνικές αλλαγές της θερμοκρασίας.
Νεαρή ηλικία ή τα γηρατειά. Ξαφνικές αλλαγές της θερμοκρασίας.

Ως αποτέλεσμα, το σώμα σας μπορεί να αναπτύξει θερμότητα κράμπες, η πιο ήπια μορφή της θερμότητας που σχετίζονται με ασθένειες. Τα σημεία και συμπτώματα της θερμικές κράμπες περιλαμβάνουν συνήθως βαριά εφίδρωση, κόπωση, δίψα και μυϊκές κράμπες. Η έγκαιρη θεραπεία προλαμβάνει συνήθως θερμικές κράμπες από την πρόοδο σε θερμοπληξία.

Μπορείτε συνήθως να αντιμετωπίζουν κράμπες λόγω ζέστης με την κατανάλωση υγρών που περιέχουν ηλεκτρολύτες (όπως το Gatorade ή άλλα αθλητικά ποτά), να εμπλακούμε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως κλιματισμό ή σκιερό μέρος και ανάπαυσης.

Άλλες αιτίες
Εκτός από ζέστη και έντονη δραστηριότητα, περιλαμβάνουν και άλλες αιτίες της θερμικής εξάντλησης:

 • Αφυδάτωση, η οποία μειώνει την ικανότητα του σώματός σας να ιδρώνουν και να διατηρήσει μια κανονική θερμοκρασία
 • Η χρήση του αλκοόλ, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σας να ρυθμίζει τη θερμοκρασία σας
 • Ντύνετε, ιδιαίτερα σε ρούχα που δεν επιτρέπουν να εξατμίζεται ο ιδρώτας εύκολα

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει θερμική εξάντληση, αλλά ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν την ευαισθησία σας σε θερμότητα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Νεαρή ηλικία ή τα γηρατειά. Βρέφη και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 και ενήλικες άνω των 65 ετών είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο θερμικής εξάντλησης. Την ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως στους νέους και μπορεί να μειωθεί από φάρμακα ασθένεια, ή άλλους παράγοντες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
 • Ορισμένα φάρμακα. Φάρμακα που επηρεάζουν την ικανότητα του σώματός σας να παραμένετε ενυδατωμένοι και να ανταποκριθούν κατάλληλα σε θερμότητα περιλαμβάνουν μερικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών προβλημάτων (β-αναστολείς, διουρητικά), να μειώσει τα συμπτώματα αλλεργίας (αντιισταμινικά), σας ηρεμήσει (ηρεμιστικά), ή να μειώσει ψυχιατρικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις (αντιψυχωσικά). Επιπλέον, ορισμένες παράνομες ναρκωτικές ουσίες, όπως η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες και η έκσταση, μπορεί να αυξήσει την θερμοκρασία του πυρήνα σας.
 • Η παχυσαρκία. Carrying υπερβολικό βάρος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σας να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του και να προκαλέσει το σώμα σας να διατηρούν περισσότερη θερμότητα.
 • Ξαφνικές αλλαγές της θερμοκρασίας. Εάν δεν έχεις συνηθίσει στη ζέστη, είστε πιο επιρρεπείς σε θερμότητα που σχετίζονται με ασθένειες, όπως η θερμική εξάντληση. Ταξιδεύοντας σε ένα ζεστό κλίμα από ένα κρύο ή ζουν σε μια περιοχή που είναι έμπειρος ένα πρώιμο κύμα καύσωνα μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο τη θερμότητα που σχετίζονται με ασθένειες, επειδή το σώμα σας δεν είχε την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις υψηλότερες θερμοκρασίες.
 • Ένα υψηλό δείκτη θερμότητας. Ο δείκτης θερμότητας είναι μια ενιαία τιμή θερμοκρασίας που θεωρεί πως τόσο η εξωτερική θερμοκρασία και την υγρασία να σας κάνει να αισθάνεστε. Όταν η υγρασία είναι υψηλή, ο ιδρώτας σας δεν μπορεί να εξατμιστεί εύκολα, και το σώμα σας έχει μεγαλύτερη δυσκολία ψύξης ίδιο, για να είστε επιρρεπείς σε θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία. Όταν ο δείκτης θερμότητας είναι 91 F (33 C) και άνω, θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις για να δροσιστείτε.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Ανεπεξέργαστα, η θερμότητα εξάντληση μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του σώματός σας φτάνει 104 F (40 C) ή υψηλότερη. Θερμοπληξία απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα για να αποτραπούν μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Αν χρειάζεστε ιατρική φροντίδα λόγω θερμοπληξία, μπορεί να προκύψει στο ιατρικό προσωπικό που έχετε θερμική εξάντληση, ή μπορούν να λάβουν τη θερμοκρασία σας για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και το κράτος από θερμοπληξία. Αν οι γιατροί σας υποψιάζεστε ότι θερμοπληξία σας μπορεί να έχουν εξελιχθεί σε θερμοπληξία, μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον εξετάσεις, όπως οι εξής:

 • Μια εξέταση αίματος για να ελέγξει για χαμηλό νάτριο στο αίμα ή το κάλιο και το περιεχόμενο των αερίων στο αίμα σας.
 • Μια εξέταση ούρων για να ελέγξετε τη συγκέντρωση και τη σύνθεση των ούρων σας και να ελέγξετε τη λειτουργία των νεφρών σας, η οποία μπορεί να επηρεαστεί από θερμοπληξία
 • Οι εξετάσεις αίματος για να ελέγξει για ραβδομυόλυση - σοβαρές βλάβες στο μυϊκό ιστό σας
 • Απεικονιστικές εξετάσεις για να ελέγξει για βλάβες στα εσωτερικά όργανα σας

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας θερμοπληξία, κάνοντας τα εξής:

 • Υπόλοιπο σε ένα δροσερό μέρος. Να πάρει σε ένα κλιματιζόμενο κτίριο είναι το καλύτερο, αλλά τουλάχιστον, να βρείτε ένα σκιερό σημείο. Υπόλοιπο στην πλάτη σας με τα πόδια σας σηκωμένα ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς σας.
 • Πίνετε δροσερά υγρά. Stick με νερό ή τα αθλητικά ποτά. Μην πίνετε καθόλου οινοπνευματώδη ποτά, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση.
 • Εφαρμόστε δροσερό νερό στο δέρμα σας. Εάν είναι δυνατόν, να λάβει ένα δροσερό ντους ή απολαύστε ένα δροσερό μπάνιο. Μην χρησιμοποιείτε οινόπνευμα στο δέρμα σας.
 • Χαλαρώστε τα ρούχα. Αφαιρέστε τυχόν περιττά ρούχα και βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα σας είναι ελαφρύ και μη δεσμευτικό.

Αν δεν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μέσα σε μία ώρα από τη χρήση αυτών των θεραπευτικών μέτρων, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Μπορεί να χορηγηθεί ενδοφλέβια (IV) υγρά για να σας βοηθήσει να ενυδάτωση. Βυθίζοντάς σας σε κρύο νερό, ομίχλη το δέρμα σας, βάζοντάς σας μπροστά από τους οπαδούς, ή με κρύο ή παγοκύστες και ψύξης κουβέρτες είναι μερικές από τις τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος σας.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Μπορείτε να πάρετε μια σειρά από προληπτικά μέτρα για την αποφυγή θερμικής εξάντλησης και άλλα θερμότητα που σχετίζονται με ασθένειες. Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, θυμηθείτε να:

 • Φορέστε loosefitting, ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα. Excess, σκούρα ή στενά ρούχα κατέχει στη θερμότητα και δεν αφήνετε το σώμα σας δροσερό σωστά επειδή αναστέλλει την εξάτμιση του ιδρώτα.
 • Αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα. Εάν πρόκειται να είναι σε εξωτερικούς χώρους, φορούν ένα ελαφρύ, πλατύγυρο καπέλο ή να χρησιμοποιήσετε μια ομπρέλα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τον ήλιο, καθώς και την εφαρμογή των αντηλιακών σε οποιοδήποτε εκτεθειμένο δέρμα. Έχοντας ένα ηλιακό έγκαυμα μειώνει την ικανότητα του σώματός σας να απαλλαγεί από τη θερμότητα.
 • Ζητήστε ένα δροσερό μέρος. Όντας σε ένα κλιματιζόμενο κτίριο, έστω και για λίγες ώρες, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη θερμοπληξία. Εάν το σπίτι σας δεν έχετε κλιματιστικό, εξετάστε το ενδεχόμενο ο χρόνος που περνούμε σε μια βιβλιοθήκη ή εμπορικό κέντρο. Τουλάχιστον, βρείτε ένα σκιερό σημείο. Fans από μόνη της δεν είναι κατάλληλες για την αντιμετώπιση υψηλή θερμοκρασία και υγρασία.
 • Πίνετε άφθονα υγρά. Μένοντας ενυδατωμένο θα βοηθήσει τον ιδρώτα του σώματός σας και να διατηρήσει μια φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος. Εάν ο γιατρός σας σας έχει πει για τον περιορισμό υγρών λόγω της κατάστασης της υγείας, να είστε βέβαιος να ελέγξει με αυτόν ή αυτήν για το πόσο επιπλέον θα πρέπει να πίνετε όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει. Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά.
 • Λάβετε επιπλέον προφυλάξεις με ορισμένα φάρμακα. Ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας αν τα φάρμακα που παίρνετε να σας κάνει πιο επιρρεπή σε θερμοπληξία και, αν ναι, τι μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε το σώμα σας από την υπερθέρμανση.
 • Αποφύγετε hot spots. Σε μια ζεστή ημέρα, η θερμοκρασία στο σταθμευμένο αυτοκίνητό σας μπορεί να αυξηθεί κατά 20 F (περίπου 6,7 C) σε μόλις 10 λεπτά. Αφήστε το αυτοκίνητό σας να κρυώσει, προτού το οδηγήσετε. Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά ή κάποιος άλλος σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο σε ζεστό καιρό για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα.
 • Αφήστε το σώμα σας εγκλιματίζεται στη θερμότητα. Εάν ταξιδεύετε κάπου ζεστά, ή οι θερμοκρασίες ξαφνικά να πηδήξει στην περιοχή σας, μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για το σώμα σας να συνηθίσει τη ζέστη. Θα πρέπει ακόμα να λάβουν προληπτικά μέτρα, αλλά εργάζονται ή την άσκηση στη θερμότητα πρέπει να γίνει πιο ανεκτό. Αν είστε σε διακοπές, τότε μάλλον δεν έχουν αρκετές εβδομάδες να περιμένει, αλλά είναι μια καλή ιδέα να περιμένετε τουλάχιστον λίγες μέρες πριν επιχειρήσετε έντονη δραστηριότητα στη ζέστη.

Είναι καλύτερο να μην ασκήσει ή να κάνουν οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα σε ζεστό καιρό, αλλά αν πρέπει, ακολουθήστε τις ίδιες προφυλάξεις και να ξεκουραστούν συχνά σε ένα δροσερό σημείο. Διαλείμματα και αναπλήρωση υγρών σας κατά το διάστημα αυτό θα βοηθήσει το σώμα σας ρυθμίζει τη θερμοκρασία σας.

Βλέπε επίσης