Η κύφωση

Ορισμός

Η κύφωση είναι η στρογγυλοποίηση προς τα εμπρός πάνω μέρος της πλάτης σας. Κάποια στρογγυλοποίηση είναι φυσιολογικό, αλλά ο όρος «κύφωση» αναφέρεται συνήθως σε υπερβολική στρογγυλοποίηση - μερικές φορές ονομάζεται γύρο πίσω ή καμπούρα. Ενώ η κύφωση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι πιο συχνή σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, όπου η παραμόρφωση είναι γνωστή ως καμπούρα μεγάλης κυρίας.

Ηλικία που σχετίζονται με κύφωση εμφανίζεται συχνά μετά από οστεοπόρωση εξασθενεί οστά της σπονδυλικής στήλης σε σημείο που να ραγίσει και να συμπιεστεί. Μερικοί τύποι των βρεφών στόχου κύφωση ή εφήβους.

Ήπια κύφωση μπορεί να προκαλέσει μερικά προβλήματα. Αλλά σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να επηρεάσουν τους πνεύμονες, τα νεύρα σας, και άλλους ιστούς και όργανα, προκαλώντας πόνο και άλλα προβλήματα. Η θεραπεία για την κύφωση εξαρτάται από την ηλικία σας, η αιτία της καμπυλότητας και τα αποτελέσματά της.

Συμπτώματα

Εκτός από ένα ασυνήθιστα καμπύλες της σπονδυλικής στήλης, κύφωση μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στην πλάτη και ακαμψία σε μερικούς ανθρώπους. Ήπιες περιπτώσεις κύφωσης μπορεί να παράγει κανένα εμφανή σημάδια ή συμπτώματα.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε μια υπερβολική καμπύλη προς τα έξω στο πάνω μέρος της πλάτης σας ή στη σπονδυλική στήλη του παιδιού σας.

Αιτίες

Τα μεμονωμένα οστά (σπόνδυλοι), που συνθέτουν μια υγιή εμφάνιση της σπονδυλικής στήλης, όπως πλατείες στοιβάζονται σε μια στήλη. Κύφωση εμφανίζεται όταν οι σπόνδυλοι στο πάνω μέρος της πλάτης να γίνει πιο σφηνοειδές. Αυτή η παραμόρφωση μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία προβλημάτων, όπως οι εξής:

 • Οστεοπόρωση. Αυτό το κόκκαλο-αραίωση διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε θρυμματισμένο σπονδύλων (συμπιεστικά κατάγματα). Η οστεοπόρωση είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένες γυναίκες και σε άτομα που έχουν λάβει υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών για μεγάλες χρονικές περιόδους.
 • Εκφύλιση δίσκου. Soft κυκλικοί δίσκοι ενεργούν ως μαξιλάρια μεταξύ σπονδύλους. Με την ηλικία, αυτοί οι δίσκοι στεγνώσει και να συρρικνώνεται, η οποία επιδεινώνει συχνά κύφωση.
 • Καρκίνος και θεραπείες για τον καρκίνο. Ο καρκίνος στην σπονδυλική στήλη μπορεί να αποδυναμώσει σπονδύλων και να γίνουν πιο επιρρεπή σε κατάγματα συμπίεσης, όπως και θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία.
 • Νόσος του Scheuermann. Η κύφωση που σχετίζεται με τη νόσο Scheuermann, μια κληρονομική διαταραχή, συνήθως αρχίζει κατά την αύξηση που εμφανίζεται πριν από την εφηβεία. Τα αγόρια προσβάλλονται πιο συχνά από ό, τι τα κορίτσια.
 • Γενετικές ανωμαλίες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η σπονδυλική στήλη του μωρού δεν αναπτύσσεται σωστά στη μήτρα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κύφωση.

Μια υπερβολική καμπύλη στην άνω μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί επίσης να προκληθεί από καμπουριάζετε. Ονομάζεται ορθοστατική κύφωση, το πρόβλημα αυτό δεν περιλαμβάνει τυχόν παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης. Είναι πιο κοινή σε εφήβους, ιδιαίτερα τα κορίτσια.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Ορισμένες ομάδες ατόμων βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο της κύφωσης:

 • Έφηβα κορίτσια με κακή στάση του σώματος βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο στάσης κύφωση.
 • Τα αγόρια μεταξύ των ηλικιών 10 και 15 βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο κύφωση Scheuermann του.
 • Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με οστεοπόρωση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σπονδυλικών καταγμάτων που μπορεί να συμβάλει στην κύφωση.
 • Οι άνθρωποι που έχουν διαταραχές του συνδετικού ιστού, όπως το σύνδρομο Marfan, επίσης, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Επιπλοκές

Κύφωση μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες επιπλοκές:

 • Τα προβλήματα της εικόνας του σώματος. Έφηβοι, ειδικά, μπορεί να αναπτύξει μια κακή εικόνα του σώματος από το να έχουν ένα στρογγυλεμένο πίσω ή φορώντας ένα στήριγμα για να διορθώσει την κατάσταση.
 • Πόνο στην πλάτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, η οποία μπορεί να γίνει σοβαρή και απενεργοποίηση.
 • Αναπνευστικές δυσκολίες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η καμπύλη μπορεί να προκαλέσει το κλουβί για να πιέζουν τους πνεύμονές σας, αναστέλλοντας την ικανότητά σας να αναπνέει.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Αν εσείς ή το παιδί σας έχει σημάδια ή συμπτώματα κοινά σε κύφωση, κλείστε ένα ραντεβού με τον οικογενειακό γιατρό σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν γιατρό που ειδικεύεται στη διάγνωση και θεραπεία των διαταραχών της σπονδυλικής στήλης.

Τι μπορείτε να κάνετε
Πριν από το ραντεβού σας, μπορεί να θέλετε να γράψετε μια λίστα με απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Όταν δεν θα παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα;
 • Μήπως τυχόν κακώσεις της σπονδυλικής στήλης συμβαίνουν γύρω από το ίδιο χρονικό διάστημα;
 • Έχει οποιαδήποτε βιολογική συγγενείς είχαν παρόμοια σημεία και συμπτώματα ή έχουν διαγνωστεί με διαταραχή της σπονδυλικής στήλης;
 • Ποια φάρμακα και τα συμπληρώματα παίρνετε τακτικά;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει κάποια από τις παρακάτω ερωτήσεις:

 • Υπάρχει κάποιο πόνο εκεί; Αν ναι, πού ακριβώς πονάει;
 • Να συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη ή ανεξήγητη απώλεια βάρους;
 • Να συμπτώματα περιλαμβάνουν αδυναμία, μούδιασμα, δυσκολία στο περπάτημα, ή αλλαγές στην ουροδόχο κύστη ή το έντερο συνήθειες;
 • Να συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση ή δύσπνοια;

Εξετάσεις και διάγνωση

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα ελέγχει το ύψος σας και μπορεί να σας ζητήσει να λυγίσει προς τα εμπρός από τη μέση, ενώ αυτός ή αυτή τις απόψεις της σπονδυλικής στήλης από την πλευρά της. Με την κύφωση, η στρογγυλοποίηση του πάνω μέρος της πλάτης μπορεί να γίνει πιο εμφανής σε αυτή τη θέση. Ο γιατρός σας μπορεί να εκτελέσει επίσης μια νευρολογική εξέταση για να ελέγξει τα αντανακλαστικά σας και τη δύναμη των μυών.

Οι εξετάσεις απεικόνισης
Ανάλογα με τα σημεία και τα συμπτώματα σας, μπορεί να χρειαστείτε:

 • Οι ακτίνες-Χ. Plain ακτίνες Χ χρησιμοποιούνται για να προσδιοριστεί ο βαθμός καμπυλότητας μπορεί να ανιχνεύσει και παραμορφώσεις των σπονδύλων, η οποία βοηθά τον προσδιορισμό του είδους της κύφωσης.
 • Αξονική τομογραφία (CT scan). Εάν απαιτείται μεγαλύτερη λεπτομέρεια, ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει μια αξονική τομογραφία, η οποία λαμβάνει X-ray εικόνες από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες και στη συνέχεια τα συνδυάζει για να σχηματίσουν συγχρονική εικόνες των εσωτερικών δομών.
 • Μαγνητική τομογραφία (MRI). Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται έναν όγκο ή λοίμωξη, αυτός ή αυτή μπορεί να ζητήσει μία μαγνητική τομογραφία της σπονδυλικής σας στήλης. MRI χρησιμοποιεί ραδιοκύματα και ένα ισχυρό μαγνήτη για να παράγει λεπτομερείς εικόνες των δύο οστών και των μαλακών ιστών.

Τεστ νεύρων
Αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε μούδιασμα ή αδυναμία των μυών, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει διάφορες δοκιμές που μπορεί να καθορίσει πόσο καλά νευρικά ερεθίσματα ταξιδεύουν μεταξύ των νωτιαίο μυελό και τα άκρα σας.

Αναπνευστικής λειτουργίας
Εάν η κύφωση σας είναι σοβαρή, ο γιατρός σας μπορεί να θέλετε να ελέγξετε για να δείτε αν η καμπύλη είναι να παρεμβαίνει με την ικανότητά σας να αναπνέει. Αυτός ή αυτή μπορεί να ζητήσει εξετάσεις που μετρούν πόσο αέρα τους πνεύμονές σας μπορεί να κρατήσει και πόσο γρήγορα μπορείτε να αδειάσει τους πνεύμονές σας.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Η κύφωση. Καρκίνος και θεραπείες για τον καρκίνο.
Η κύφωση. Καρκίνος και θεραπείες για τον καρκίνο.

Θεραπείας κύφωση εξαρτάται από την αιτία της κατάστασης και τα σημεία και τα συμπτώματα που είναι παρόντες.

Φάρμακα
Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει:

 • Τα παυσίπονα. Εάν over-the-counter φάρμακα, όπως η ακεταμινοφαίνη (Tylenol, άλλοι), η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.α.) ή ναπροξένη (Aleve) δεν είναι αρκετά, ισχυρότερα φάρμακα πόνου είναι διαθέσιμο από τη συνταγή.
 • Ναρκωτικά οστεοπόρωση. Σε πολλούς ανθρώπους, κύφωση είναι η πρώτη ένδειξη ότι έχουν οστεοπόρωση. Bone-ενίσχυση φάρμακα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πρόσθετα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, που θα μπορούσε να προκαλέσει κύφωση σας να επιδεινωθεί.

Θεραπεία
Ορισμένοι τύποι κύφωση μπορεί να βοηθηθεί από:

 • Ασκήσεις. Stretching ασκήσεις μπορεί να βελτιώσει την ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης. Οι ασκήσεις που ενισχύουν τους κοιλιακούς μυς μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της στάσης του σώματος.
 • Αντιστήριξη. Παιδιά που έχουν τη νόσο Scheuermann μπορεί να είναι σε θέση να σταματήσει την εξέλιξη της κύφωσης φορώντας ένα στήριγμα του σώματος, ενώ τα οστά τους εξακολουθεί να αυξάνεται.

Χειρουργικές και άλλες διαδικασίες
Εάν η καμπύλη κύφωση είναι πολύ σοβαρή, ιδιαίτερα εάν η καμπύλη τσιμπώντας το νωτιαίο μυελό ή ρίζες των νεύρων, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση για να μειωθεί ο βαθμός καμπυλότητας.

Η πιο συνηθισμένη διαδικασία, που ονομάζεται σπονδυλοδεσία, συνδέει δύο ή περισσότερα από την πληγείσα σπονδύλων μόνιμα. Χειρουργοί τοποθετήστε τα κομμάτια του οστού μεταξύ των σπονδύλων και στη συνέχεια σφίξτε τους σπονδύλους μαζί με πλάκες μεταλλικά σύρματα, και βίδες.

Το ποσοστό επιπλοκών για την σπονδυλική χειρουργική επέμβαση είναι σχετικά υψηλή. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν την αιμορραγία, μόλυνση, πόνος, νευρική βλάβη, την αρθρίτιδα και την εκφύλιση του δίσκου. Εάν η χειρουργική επέμβαση δεν διορθώσει το πρόβλημα, μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση μπορεί να απαιτηθεί.

Βλέπε επίσης

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Η εφηβεία είναι μια εποχή που οι νέοι παλεύουν με τις φυσικές και συναισθηματικές αλλαγές. Έχοντας μια αξιοσημείωτη σπονδυλική παραμόρφωση ή φορώντας ένα στήριγμα μπορεί να κάνει αυτό το δύσκολο διάστημα ακόμη πιο δύσκολη.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει τη φροντίδα τους ανθρώπους να στραφούν σε, συμπεριλαμβανομένων υποστηρικτική οικογένεια και τους φίλους, ή ακόμα και ένα επαγγελματία σύμβουλο, εάν είναι απαραίτητο. Εξετάστε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια ομάδα υποστήριξης για τους γονείς και τα παιδιά με κύφωση ή άλλες δυσμορφίες της σπονδυλικής στήλης για να βοηθήσει εσάς και το παιδί σας να συνδεθούν με άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις.