Ερυθρά

Ορισμός

Ερυθράς, που ονομάζεται επίσης Γερμανική ιλαρά ή τριήμερη ιλαρά, είναι μια μεταδοτική ιογενής λοίμωξη καλύτερα γνωστό διακριτικό κόκκινο εξάνθημα του.

Ερυθράς δεν είναι το ίδιο όπως ιλαρά (rubeola), αν και οι δύο ασθένειες έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, όπως το κόκκινο εξάνθημα. Ωστόσο, ερυθράς προκαλείται από ένα διαφορετικό ιό από ό, τι ιλαρά και δεν είναι ούτε μολυσματική ούτε ως συνήθως, όπως σοβαρή με ιλαρά.

Η ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR), που συνήθως δίνεται σε παιδιά στην Ευρώπη δύο φορές πριν φτάσουν σε σχολική ηλικία, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην πρόληψη της ερυθράς. Λόγω της ευρείας χρήσης του εμβολίου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχει δηλώσει ερυθράς εξαλειφθεί στην Ευρώπη, αλλά προειδοποιεί τους γονείς για να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά τους να εμβολιαστούν για να αποτρέψει την επανεμφάνιση της.

Συμπτώματα

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ερυθράς είναι συχνά τόσο ήπια ότι είναι δύσκολο να παρατηρήσετε, ειδικά στα παιδιά. Εάν εμφανιστούν σημεία και συμπτώματα εμφανίζονται, που συνήθως εμφανίζονται μεταξύ δύο και τριών εβδομάδων μετά την έκθεση στον ιό. Μπορούν συνήθως διαρκούν περίπου δύο έως τρεις ημέρες και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ήπιο πυρετό των 102 F (38.9 C) ή χαμηλότερα
 • Πονοκέφαλος
 • Βουλωμένη μύτη ή καταρροή
 • Φλεγμονή, κόκκινα μάτια
 • Διευρυμένη, προσφορά λεμφαδένες στη βάση του κρανίου, το πίσω μέρος του λαιμού και πίσω από τα αυτιά
 • Μια λεπτή, ροζ εξάνθημα που αρχίζει στο πρόσωπο και γρήγορα εξαπλώνεται στον κορμό και στη συνέχεια τα χέρια και τα πόδια, προτού εξαφανιστούν με την ίδια σειρά
 • Πόνος στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα σε νεαρές γυναίκες

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι εσείς ή το παιδί σας μπορεί να έχουν εκτεθεί σε ερυθρά ή εάν έχετε τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω.

Αν είστε σχεδιάζει να μείνετε έγκυος, ελέγξτε μητρώο εμβολιασμού σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει εμβολιασμούς MMR σας. Εάν μια έγκυος γυναίκα ερυθράς συμβάσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της, ο ιός μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή σοβαρές γενετικές ανωμαλίες στο αναπτυσσόμενο έμβρυο της. Ερυθράς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η πιο κοινή αιτία της συγγενούς κώφωσης. Είναι καλύτερο για τις γυναίκες πρέπει να προστατεύονται από την ερυθρά πριν από την εγκυμοσύνη.

Εάν είστε έγκυος, θα υποβληθεί πιθανώς μια εξέταση ρουτίνας για τη θωράκιση έναντι της ερυθράς. Αλλά αν δεν έχετε λάβει το εμβόλιο και νομίζετε ότι μπορεί να έχουν εκτεθεί σε ερυθρά, επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως. Μια εξέταση αίματος μπορεί να επιβεβαιώσει ότι είστε ήδη ανοσία και είναι απίθανο να αναπτύξουν ερυθράς.

Αιτίες

Η αιτία της ερυθράς είναι ένας ιός που πέρασε από άτομο σε άτομο. Μπορεί να εξαπλωθεί όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, ή μπορεί να εξαπλωθεί από την άμεση επαφή με τις αναπνευστικές εκκρίσεις ενός μολυσμένου ατόμου, όπως βλέννα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από μια έγκυο γυναίκα για το αγέννητο παιδί της, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Ένα άτομο με ερυθρά είναι μεταδοτική από τις 10 ημέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος μέχρι περίπου μία ή δύο εβδομάδες μετά το εξάνθημα εξαφανίζεται. Ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια, πριν το άτομο συνειδητοποιεί ή αυτή έχει.

Η ερυθρά είναι σπάνια στην Ευρώπη, επειδή τα περισσότερα παιδιά λαμβάνουν ένα εμβολιασμό κατά της μόλυνσης σε μια νεαρή ηλικία. Ωστόσο, οι περιπτώσεις της ερυθράς συμβαίνουν, ως επί το πλείστον σε μη εμβολιασμένα αλλοδαπών ενηλίκων.

Η ασθένεια εξακολουθεί να είναι κοινή σε πολλά μέρη του κόσμου. Ο επιπολασμός της ερυθράς σε άλλες χώρες είναι κάτι για να εξετάσει πριν από τη μετάβαση στο εξωτερικό, ειδικά αν είστε έγκυος.

Επιπλοκές

Η ερυθρά είναι μια ήπια λοίμωξη. Μόλις είχε την ασθένεια, είστε συνήθως μόνιμη ανοσία. Μερικές γυναίκες με αρθρίτιδα εμπειρία ερυθράς στους καρπούς δάχτυλα, και τα γόνατα, η οποία συνήθως διαρκεί για περίπου ένα μήνα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ερυθράς μπορεί να προκαλέσει μια μόλυνση του αυτιού (μέση ωτίτιδα) ή φλεγμονή του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα).

Ωστόσο, εάν είστε έγκυος όταν ερυθράς σύμβασης, οι συνέπειες για το αγέννητο παιδί σας μπορεί να είναι σοβαρή. Έως και 90 τοις εκατό των βρεφών που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν ερυθράς κατά τη διάρκεια των πρώτων 11 εβδομάδων της εγκυμοσύνης αναπτύξουν σύνδρομο συγγενούς ερυθράς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα ή περισσότερα προβλήματα, όπως οι εξής:

 • Καθυστέρηση της ανάπτυξης
 • Καταρράκτης
 • Κώφωση
 • Συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς
 • Ελαττώματα σε άλλα όργανα
 • Νοητική υστέρηση
Ερυθράς. Μήπως θα πρέπει να έχετε το εμβόλιο MMR;
Ερυθράς. Μήπως θα πρέπει να έχετε το εμβόλιο MMR;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το έμβρυο είναι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, αλλά η έκθεση αργότερα στην εγκυμοσύνη είναι επίσης επικίνδυνη.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Όπως σας προετοιμάσει για το ραντεβού σας, είναι μια καλή ιδέα να γράψετε οποιαδήποτε απορία έχετε. Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από οποιαδήποτε σημεία που θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο για. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Έχετε εμβολιαστεί για την ερυθρά;
 • Πόσο καιρό είχατε συμπτώματα, όπως εξάνθημα ή πόνο στις αρθρώσεις;
 • Έχετε εκτεθεί σε οποιονδήποτε με ερυθρά;
 • Έχετε ταξιδέψει σε άλλες χώρες κατά τις τελευταίες εβδομάδες; Σε ποιες χώρες;
 • Μήπως είναι κάτι που φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Μήπως είναι κάτι που φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;

Όταν κάνετε check in για το διορισμό, φροντίστε να ενημερώσετε το check-in desk που υποψιάζεστε ότι μια μολυσματική ασθένεια. Μπορούν να επιλέξουν να σας δώσει μια μάσκα προσώπου ή να σας δείξει στο δωμάτιό σας αμέσως.

Εξετάσεις και διάγνωση

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Οι παρενέργειες του εμβολίου.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Οι παρενέργειες του εμβολίου.

Το εξάνθημα της ερυθράς μπορεί να μοιάζει με πολλές άλλες ιογενείς εξανθήματα. Έτσι, οι γιατροί συνήθως ερυθράς επιβεβαιώνουν με τη βοήθεια των εργαστηριακών εξετάσεων. Μπορεί να έχετε μια κουλτούρα του ιού ή μια εξέταση αίματος, η οποία μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία των διαφόρων τύπων των αντισωμάτων ερυθράς στο αίμα σας. Αυτά τα αντισώματα δείχνουν αν είχατε μια πρόσφατη ή παλιά λοίμωξη ή ένα εμβόλιο ερυθράς.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Καμία θεραπεία θα συντομεύσει την πορεία της μόλυνσης ερυθράς, και τα συμπτώματα είναι τόσο ήπια ότι η θεραπεία συνήθως δεν είναι απαραίτητη. Ωστόσο, οι γιατροί συστήνουν συχνά απομόνωση από τους άλλους - ιδιαίτερα οι έγκυες γυναίκες - κατά τη διάρκεια της μολυσματικής περιόδου.

Αν προσβληθείτε από ερυθρά, ενώ είστε έγκυος, να συζητήσουν τους κινδύνους για το μωρό σας με το γιατρό σας. Εάν θέλετε να συνεχίσετε την εγκυμοσύνη σας, μπορεί να σας δοθεί αντισώματα που ονομάζονται υπεράνοσης σφαιρίνη που μπορεί να καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Αυτό μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα, αλλά δεν εξαλείφει την πιθανότητα το μωρό σας αναπτύσσει σύνδρομο συγγενούς ερυθράς.

Στήριξη ενός βρέφους που γεννιούνται με σύνδρομο συγγενούς ερυθράς ποικίλλει ανάλογα με την έκταση των προβλημάτων του βρέφους. Τα παιδιά με πολλαπλές επιπλοκές μπορεί να απαιτεί έγκαιρη θεραπεία από μια ομάδα ειδικών.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν ένα παιδί ή ενήλικας έχει μολυνθεί με ερυθράς, απαιτούνται απλές self-care μέτρα:

 • Ξεκουραστείτε στο κρεβάτι ανάλογα με τις ανάγκες.
 • Πάρτε ακεταμινοφαίνη (Tylenol, κ.ά.) για ανακούφιση από πυρετό και πόνους.
 • Ενημερώστε τους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους - ιδιαίτερα οι έγκυες γυναίκες - σχετικά με τη διάγνωση σας, εάν ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στην ασθένεια.
 • Αποφύγετε τους ανθρώπους που πάσχουν από ασθένειες που προκαλούν ελλιπή ή καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Πείτε το σχολείο ή το παιδί παροχέα του παιδιού σας τη φροντίδα που το παιδί σας έχει ερυθράς.

Πρόληψη

Το εμβόλιο ερυθράς δίνεται συνήθως ως ένα συνδυασμένο εμβολιασμό κατά της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, το οποίο περιέχει την ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική μορφή του κάθε εμβολίου. Οι γιατροί συστήνουν ότι τα παιδιά λαμβάνουν το εμβόλιο MMR μεταξύ 12 και 15 μηνών, και πάλι μεταξύ 4 και 6 ετών - πριν από την είσοδο του σχολείου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τα κορίτσια λαμβάνουν το εμβόλιο για την πρόληψη της ερυθράς κατά τη διάρκεια μελλοντικές εγκυμοσύνες.

Συνήθως τα μωρά προστατεύονται από την ερυθρά για έξι έως οκτώ μήνες μετά τη γέννηση, λόγω της ασυλίας πέρασαν από τις μητέρες τους. Εάν ένα παιδί απαιτεί προστασία από την ερυθρά πριν από τις 12 μηνών - για παράδειγμα, για ορισμένα ταξίδια στο εξωτερικό - το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί το νωρίτερο ηλικία των 6 μηνών. Αλλά τα παιδιά που εμβολιάζονται νωρίς ακόμα πρέπει να εμβολιάζονται στις συνιστώμενες ηλικίες αργότερα.

Μήπως θα πρέπει να έχετε το εμβόλιο MMR;
Δεν χρειάζεστε ένα εμβόλιο εάν:

 • Είχε δύο δόσεις του εμβολίου MMR μετά από 12 μήνες της ηλικίας ή μία δόση του εμβολίου MMR συν μια δεύτερη δόση του εμβολίου ιλαράς
 • Έχετε εξετάσεις αίματος που δείχνουν ότι είστε ανοσία στην ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά
 • Είναι ένας άνθρωπος που γεννήθηκε πριν το 1957
 • Είναι μια γυναίκα που γεννήθηκε πριν το 1957 και δεν σκοπεύετε να έχουν πια παιδιά, είχατε ήδη το εμβόλιο της ερυθράς, ή έχετε μια θετική δοκιμή ασυλίας ερυθράς

Θα πρέπει να πάρετε ένα εμβόλιο, αν δεν ταιριάζουν με τα κριτήρια που αναφέρονται παραπάνω και:

 • Είναι μια μη έγκυα γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία
 • Παρευρεθεί στο κολλέγιο, σχολή ή μεταδευτεροβάθμια σχολείο
 • Εργασία σε ένα νοσοκομείο, ιατρείο, το παιδί κέντρο φροντίδας ή το σχολείο
 • Σχεδιάζετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό ή να λάβει μια κρουαζιέρα

Το εμβόλιο δεν συνιστάται για:

 • Οι έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες
 • Οι άνθρωποι που είχαν μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση σε ζελατίνη, το αντιβιοτικό νεομυκίνη, ή μια προηγούμενη δόση του εμβολίου MMR

Αν έχετε καρκίνο, μια διαταραχή του αίματος ή άλλη ασθένεια, ή να λάβει φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μιλήστε με το γιατρό σας πριν να πάρει ένα εμβόλιο MMR.

Οι παρενέργειες του εμβολίου
Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν δεν έχει παρενέργειες από το εμβόλιο. Περίπου το 15 τοις εκατό των ανθρώπων που αναπτύσσουν πυρετό μεταξύ επτά και 12 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, και περίπου 5 τοις εκατό των ανθρώπων που αναπτύσσουν ένα ήπιο εξάνθημα. Μερικοί έφηβοι και ενήλικες γυναίκες βιώνουν προσωρινή πόνο στις αρθρώσεις ή δυσκαμψία μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Λιγότεροι από ένας στους ένα εκατομμύριο δόσεις προκαλεί μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Κατά τα τελευταία χρόνια, καθώς ο αριθμός των παιδιών που διαγιγνώσκονται με αυτισμό έχει αυξηθεί - χωρίς μια σαφή εξήγηση - έχουν εκτεταμένες ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετικά με μια πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου MMR και του αυτισμού. Ωστόσο, εκτενείς αναφορές από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής, το Ινστιτούτο Ιατρικής, καθώς και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονικά αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ του εμβολίου MMR και του αυτισμού. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία επιστημονική όφελος για το διαχωρισμό των εμβολίων. Οι οργανώσεις αυτές να σημειώσετε ότι ο αυτισμός συχνά εντοπίζονται σε νήπια ηλικίας μεταξύ 18 μηνών και 30 μηνών, η οποία συμβαίνει να είναι για την ώρα τα παιδιά δίνονται πρώτο εμβόλιο MMR τους. Αλλά αυτή η σύμπτωση χρόνου δεν πρέπει να συγχέεται για μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Βλέπε επίσης