Ομφαλοπα-ρακέντηση

Ορισμός

Ομφαλοπα-ρακέντηση - επίσης γνωστό ως δειγματοληψία λώρο διαδερμική αίμα - είναι ένα πολύ εξειδικευμένο προγεννητική δοκιμασία στην οποία ένα δείγμα αίματος του μωρού αφαιρείται από τον ομφάλιο λώρο για τη δοκιμή.

Ομφαλοπα-ρακέντηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση ορισμένων όρων του αίματος και λοιμώξεις. Ομφαλοπα-ρακέντηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παραδώσει μεταγγίσεις αίματος και φαρμακευτική αγωγή για ένα μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου.

Χρήση ομφαλοπα-ρακέντηση μειώνεται, εντούτοις, δεδομένου ότι νεότερες μορφές της τεχνολογίας μπορούν ενίοτε να παρέχουν τις ίδιες πληροφορίες από τις δοκιμές που ενέχουν μικρότερο κίνδυνο αποβολής - όπως η αμνιοπαρακέντηση ή λήψη τροφοβλάστης.

Ομφαλοπα-ρακέντηση θα μπορούσαν να προσφερθούν κατά:

  • Η επιθυμητή πληροφορία δεν μπορεί να ληφθεί οποιοδήποτε άλλο τρόπο
  • Τα αποτελέσματα από άλλες προγεννητικές εξετάσεις είναι ασαφείς
  • Τα αποτελέσματα των δοκιμών θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την άμεση διαχείριση της εγκυμοσύνης

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Ομφαλοπα-ρακέντηση χρησιμοποιείται κυρίως για την ανίχνευση και τη θεραπεία παθήσεων του αίματος, όπως η εμβρυϊκή αναιμία - έλλειψη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων σε ένα αναπτυσσόμενο μωρό.

Εάν έχετε μια λοίμωξη, ομφαλοπα-ρακέντηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καθοριστεί αν το μωρό έχει τη μόλυνση, πάρα πολύ.

Εάν είναι απαραίτητο, ομφαλοπα-ρακέντηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραδώσει μεταγγίσεις αίματος και φαρμακευτική αγωγή στο μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Ομφαλοπα-ρακέντηση μεταφέρει δυνητικά σοβαρών κινδύνων, όπως οι εξής:

  • Η απώλεια της εγκυμοσύνης. Ομφαλοπα-ρακέντηση ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής από τις άλλες προγεννητικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η βιοψία χοριακών λαχνών και την αμνιοπαρακέντηση. Κάποια έρευνα υπολογίζει τον κίνδυνο τόσο υψηλές όσο 3 τοις εκατό για το γενικό πληθυσμό. Δεδομένου ότι πολλά μωρά είναι πολύ άρρωστος όταν η δοκιμή γίνεται, είναι συχνά δύσκολο να προσδιοριστεί κατά πόσον απώλεια του εμβρύου σχετίζεται με την ίδια τη διαδικασία ή την υγεία του μωρού.
  • Αιμορραγία. Αιμορραγία από την περιοχή όπου η βελόνα εισήχθη είναι δυνατή.
  • Η επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού του μωρού. Καρδιακό ρυθμό του μωρού θα μπορούσε να επιβραδύνει προσωρινά μετά την ομφαλοπα-ρακέντηση.
  • Λοίμωξη. Σπάνια, ομφαλοπα-ρακέντηση μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση της μήτρας.

Τελικά, η απόφαση να έχει ομφαλοπα-ρακέντηση είναι στο χέρι σας. Ο γιατρός σας ή γενετικό σύμβουλο μπορεί να σας βοηθήσει να σταθμίσει όλους τους παράγοντες στην απόφαση.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Πριν ομφαλοπα-ρακέντηση, μπορείτε να φάτε και να πιείτε, ως συνήθως.

Μπορεί να θέλετε να ρωτήσετε το σύντροφό σας ή άλλη στενή επαφή για να σας συνοδεύσει στο ραντεβού για συναισθηματική υποστήριξη ή για να σας μεταφέρει στο σπίτι αργότερα.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Ομφαλοπα-ρακέντηση γίνεται συνήθως σε μια εγκατάσταση εξωτερικών ασθενών ή το γραφείο του παρόχου της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει στο νοσοκομείο. Τουλάχιστον ένας βοηθός θα βοηθήσει πιθανόν παροχέα υπηρεσιών υγείας σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Περίπου 30 έως 60 λεπτά πριν από τη διαδικασία, μπορεί να δοθεί αντιβιοτικά για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης ενός μήτρας.

Όταν αρχίζει η διαδικασία παροχέα υπηρεσιών υγείας σας θα χρησιμοποιούν υπερήχους για να καθορίσει την ακριβή θέση του μωρού στη μήτρα σας. Θα ξαπλώσετε ανάσκελα σε ένα τραπέζι εξετάσεις και ο γιατρός σας θα εφαρμόσει ένα ειδικό gel στην κοιλιά σας. Αυτός ή αυτή θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια μια μικρή συσκευή γνωστή ως μετατροπέας υπερήχων για να δείξει τη θέση του μωρού σας σε μια οθόνη.

Στη συνέχεια, ο γιατρός σας θα καθαρίσει την κοιλιά σας με ένα αντισηπτικό. Μερικές φορές, τοπικό αναισθητικό χρησιμοποιείται για να διευκολύνει δυσφορία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά συχνά δεν είναι απαραίτητη.

Καθοδηγούμενη από τον υπέρηχο, ο γιατρός σας θα εισάγει μια λεπτή, κοίλη βελόνα μέσω του κοιλιακού τοιχώματος σας και στη μήτρα σας. Μία μικρή ποσότητα αίματος από τη φλέβα του ομφάλιου λώρου θα πρέπει να αποσυρθεί σε μια σύριγγα, και η βελόνα θα πρέπει να αφαιρεθεί.

Θα πρέπει να βρεθεί ακόμα, ενώ η βελόνα έχει εισαχθεί και το αίμα αφαιρείται. Μπορεί να παρατηρήσετε μια αίσθηση τσιμπήματος όταν η βελόνα εισέρχεται στο δέρμα σας, και ίσως αισθάνεστε κράμπες όταν η βελόνα εισέρχεται στη μήτρα σας.

Η όλη διαδικασία διαρκεί συνήθως περίπου μία ώρα, αν και το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου είναι αφιερωμένο στην εξέταση με υπερήχους.

Το μωρό σας θα αντικαταστήσει φυσικά την μικρή ποσότητα αίματος που είναι αφαιρεθεί.

Σπάνια, ένα δείγμα αίματος δεν μπορεί να ληφθεί από τον ομφάλιο λώρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα δείγμα αίματος μπορεί να ληφθεί από μία φλέβα στο ήπαρ του μωρού.

Μετά τη διαδικασία
Μετά από το δείγμα αίματος που λαμβάνεται, μπορεί να αντιμετωπίσετε κράμπες ή μια μικρή ποσότητα της κολπικής αιμορραγίας.

Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει υπερηχογράφημα ή μια εξωτερική οθόνη εργασίας για την παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού του μωρού σας για μία ή δύο ώρες μετά από τη διαδικασία.

Όταν σας επιτρέπεται να πάει στο σπίτι, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει αναπαύεται για το υπόλοιπο της ημέρας. Θα πιθανό να είναι σε θέση να επαναλάβει τις συνήθεις δραστηριότητες την επόμενη μέρα.

Εάν έχετε συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγη ή κολπική αιμορραγία, επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως.

Εν τω μεταξύ, το δείγμα αίματος θα πρέπει να αναλυθεί σε ένα εργαστήριο. Τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι συνήθως διαθέσιμα μέσα σε λίγες μέρες - ή σε ορισμένες περιπτώσεις, μέσα σε λίγες ώρες.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Ο γιατρός σας ή μια γενετική σύμβουλος θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τα αποτελέσματα της ομφαλοπα-ρακέντηση σας.

Εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών σας είναι φυσιολογικό, follow-up δοκιμές δεν είναι συνήθως απαραίτητη. Ωστόσο, οι συνθήκες που οδηγούν σε ομφαλοπα-ρακέντηση συχνά χρειάζονται συνεχή παρέμβαση.

Ομφαλοπα-ρακέντηση. Η επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού του μωρού.
Ομφαλοπα-ρακέντηση. Η επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού του μωρού.

Αν το μωρό σας έχει μια λοίμωξη, για παράδειγμα, ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τις επιλογές θεραπείας. Αν το μωρό σας έχει σοβαρή αναιμία, αυτός ή αυτή μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος μέσω του ομφάλιου λώρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έγκαιρη παράδοση είναι απαραίτητη.

Εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών σας δείχνουν ότι το μωρό σας έχει μια κατάσταση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, ίσως βρεθούμε αντιμέτωποι με στρέψει αποφάσεις - όπως το αν θα συνεχίσει την εγκυμοσύνη. Ζητήστε υποστήριξη από την ομάδα της υγειονομικής περίθαλψης σας, τους αγαπημένους σας και άλλες στενές επαφές κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

Βλέπε επίσης