Επώδυνη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια)

Ορισμός

Επώδυνη σεξουαλική επαφή μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους - που κυμαίνονται από σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα ψυχολογικά προβλήματα. Πολλές γυναίκες βιώνουν επώδυνη σεξουαλική επαφή σε κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ο ιατρικός όρος για την επώδυνη συνουσία είναι η δυσπαρεύνια (dis-puh-ROO-ne-UH) - που ορίζεται ως επίμονη ή επαναλαμβανόμενη γεννητικών πόνος που εμφανίζεται λίγο πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή. Συζητήστε με το γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε επώδυνη συνουσία. Θεραπείες επικεντρωθεί στην υποκείμενη αιτία, και μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη ή τη μείωση αυτό το κοινό πρόβλημα.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Εάν αντιμετωπίζετε επώδυνη σεξουαλική επαφή, μπορεί να αισθάνεστε:

 • Πόνος μόνο σε σεξουαλική διείσδυση (είσοδος)
 • Ο πόνος με κάθε διείσδυση, ακόμη και βάζοντας σε ένα ταμπόν
 • Πόνος με ορισμένους εταίρους ή ακριβώς κάτω από ορισμένες συνθήκες
 • Νέα πόνο μετά από προηγουμένως πόνο χωρίς επαφή
 • Βαθιά πόνο κατά τη διάρκεια ενθουσιώδεις, η οποία συχνά περιγράφεται ως «κάτι που ανεβαίνει"
 • Καύση πόνο ή πόνο πόνο

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Εάν αντιμετωπίζετε επώδυνη σεξουαλική επαφή, μιλήστε με το γιατρό σας. Αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να βοηθήσει τη σεξουαλική ζωή σας, συναισθηματική οικειότητα σας και την εικόνα του εαυτού σας.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Φυσικές αιτίες της επώδυνη σεξουαλική επαφή τείνουν να διαφέρουν, ανάλογα με το αν ο πόνος εμφανίζεται κατά την εισαγωγή ή με βαθιά ενθουσιώδεις. Συναισθηματική παράγοντες μπορούν να συνδέονται με πολλούς τύπους επώδυνη συνουσία.

Επώδυνη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια). Η ανεπαρκής λίπανση.
Επώδυνη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια). Η ανεπαρκής λίπανση.

Πόνο εισόδου
Πόνος κατά τη διάρκεια της διείσδυσης μπορεί να σχετίζεται με μια σειρά παραγόντων, όπως οι εξής:

 • Η ανεπαρκής λίπανση. Αυτό είναι συχνά το αποτέλεσμα δεν είναι αρκετό ερωτικά παιχνίδια. Η ανεπαρκής λίπανση είναι επίσης συνήθως προκαλείται από μια πτώση στα επίπεδα οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση, μετά τον τοκετό ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα είναι γνωστό ότι αναστέλλουν την επιθυμία ή διέγερση, η οποία μπορεί να μειώσει τη λίπανση και να κάνουν σεξ επώδυνη. Αυτά περιλαμβάνουν τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα υψηλής πίεσης του αίματος, ηρεμιστικά, αντιισταμινικά και ορισμένα χάπια ελέγχου των γεννήσεων.
 • Κακώσεις, τραύμα ή ερεθισμό. Αυτό περιλαμβάνει τραυματισμό ή ερεθισμό από ένα ατύχημα, πυελική χειρουργική επέμβαση, γυναικεία περιτομή, περινεοτομή ή συγγενή ανωμαλία.
 • Φλεγμονή, λοίμωξη ή διαταραχή του δέρματος. Μια μόλυνση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων σας ή του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει επώδυνη συνουσία. Έκζεμα ή άλλα δερματικά προβλήματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων σας, επίσης, μπορεί να είναι το πρόβλημα.
 • Vaginismus. Ακούσια σπασμούς των μυών του κολπικού τοιχώματος (vaginismus) μπορούν να κάνουν απόπειρες διείσδυσης είναι πολύ επώδυνη.

Βαθύ πόνο
Βαθιά πόνος εμφανίζεται συνήθως με βαθιά διείσδυση και μπορεί να είναι πιο έντονη με ορισμένες θέσεις. Οι αιτίες περιλαμβάνουν:

 • Ορισμένες ασθένειες και συνθήκες. Ο κατάλογος περιλαμβάνει ενδομητρίωση, φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, πρόπτωση μήτρας, retroverted μήτρας, ινομυώματα της μήτρας, κυστίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αιμορροΐδες και κύστεις ωοθηκών.
 • Χειρουργικές επεμβάσεις ή ιατρικές θεραπείες. Ουλές από χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν πυελική περιοχή σας, όπως υστερεκτομή, μπορεί να προκαλέσει μερικές φορές επώδυνη σεξουαλική επαφή. Επιπλέον, ιατρικές θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές που κάνουν σεξ επώδυνη.

Συναισθηματικοί παράγοντες
Τα συναισθήματα είναι βαθιά συνδεδεμένη με τη σεξουαλική δραστηριότητα και μπορεί να παίξει ένα ρόλο σε κάθε είδους σεξουαλική πόνου. Συναισθηματικοί παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • Ψυχολογικά προβλήματα. Άγχος, κατάθλιψη, τις ανησυχίες σχετικά με τη φυσική εμφάνισή σας, ο φόβος της οικειότητας ή προβλήματα σχέσεων μπορεί να συμβάλει σε ένα χαμηλό επίπεδο της εγρήγορσης και τη συνακόλουθη δυσφορία ή πόνο.
 • Στρες. Πυελικούς μυς σας δάπεδο τείνουν να ενισχύσουν ως απάντηση στο άγχος στη ζωή σας. Αυτό μπορεί να συμβάλει στον πόνο κατά τη συνουσία.
 • Ιστορία της σεξουαλικής κακοποίησης. Οι περισσότερες γυναίκες με δυσπαρεύνια δεν έχουν ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά αν έχουν κακοποιηθεί, μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Κακώσεις, τραύμα ή ερεθισμό.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Κακώσεις, τραύμα ή ερεθισμό.

Μερικές φορές, μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς αν οι ψυχολογικοί παράγοντες που σχετίζονται με δυσπαρεύνια. Αρχικός πόνος μπορεί να οδηγήσει σε φόβο του επαναλαμβανόμενο πόνο, γεγονός που καθιστά δύσκολο να χαλαρώσουν, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο πόνο. Όπως και με οποιοδήποτε πόνο στο σώμα σας, μπορείτε να αρχίσετε αποφεύγοντας τις δραστηριότητες που σας συνδέουν με τον πόνο.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Αν έχετε υποτροπιάζοντα πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, μιλώντας με το γιατρό σας είναι το πρώτο βήμα για την επίλυσή του. Γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας και οι γυναικολόγοι συχνά ρωτούν για το σεξ και την οικειότητα ως μέρος μιας ρουτίνας ιατρική επίσκεψη, και μπορείτε να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να συζητήσετε τις ανησυχίες σας. Τακτική γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει το πρόβλημα ή να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό ο οποίος μπορεί.

Τι μπορείτε να κάνετε
Για να προετοιμαστεί για αυτή τη συζήτηση με το γιατρό σας:

 • Προσέξτε για τυχόν σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε, όπως πότε και πόσο συχνά θα αντιμετωπίσετε τους συνήθως.
 • Κάντε μια λίστα με βασικές ιατρικές σας πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των όρων για την οποία είστε σε θεραπεία, καθώς και τα ονόματα όλων των φαρμάκων, βιταμίνες ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Εξετάστε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας και να τα γράψει. Φέρτε μαζί επιστολόχαρτο και ένα στυλό για να σημειώνω τις πληροφορίες, όπως ο γιατρός σας εξετάζει τις ερωτήσεις σας.

Μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Τι θα μπορούσε να προκαλεί το πρόβλημά μου;
 • Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορώ να κάνω για να βελτιώσει την κατάστασή μου;
 • Θεραπείες Τι είναι διαθέσιμες;
 • Τι βιβλία ή άλλα υλικά ανάγνωσης μπορεί να σας συστήσει; Σας προτείνουμε οποιαδήποτε ιστοσελίδες;

Οι ερωτήσεις ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει
Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε και να αξιολογήσει την ορμονική κατάσταση σας. Οι ερωτήσεις ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει να περιλαμβάνει:

 • Έχετε οποιεσδήποτε σεξουαλικές ανησυχίες;
 • Νιώθετε πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ;
 • Πότε ξεκίνησε ο πόνος;
 • Που νιώθεις τον πόνο;
 • Μήπως ο πόνος να συμβεί κάθε φορά που κάνει σεξ ή μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις;
 • Είστε σε θέση να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με το σύντροφό σας;
 • Μήπως κάθε άλλη, nonsexual δραστηριότητες, επίσης, να σας προκαλέσει πόνο;
 • Πόση αγωνία νιώθετε για σεξουαλικές ανησυχίες σας;
 • Νιώθετε επίσης κολπικό ερεθισμό, φαγούρα ή κάψιμο;
 • Έχετε ποτέ διαγνωστεί με μια κατάσταση γυναικολογικό ή είχαν χειρουργική γυναικολογική;
 • Ποια φάρμακα ή συμπληρώματα βιταμινών παίρνετε;

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Μια ιατρική αξιολόγηση για δυσπαρεύνια συνήθως αποτελείται από:

 • Ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει, όταν ο πόνος σας ξεκίνησε, ακριβώς εκεί που πονάει, πώς αισθάνεται, και αν αυτό συμβαίνει με κάθε σεξουαλικό σύντροφο και κάθε σεξουαλική θέση. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ρωτήσετε σχετικά με το σεξουαλικό ιστορικό σας, χειρουργικό ιστορικό και την προηγούμενη εμπειρία του τοκετού. Μην αφήσετε την αμηχανία σας σταματήσει από το να δώσει ειλικρινείς απαντήσεις. Οι ερωτήσεις αυτές παρέχουν ενδείξεις για την αιτία του πόνου σας.
 • Μια γυναικολογική εξέταση. Κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης, ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει για σημάδια ερεθισμού του δέρματος, λοίμωξη ή ανατομικά προβλήματα. Αυτός ή αυτή μπορεί επίσης να προσπαθήσει να προσδιορίσει τη θέση του πόνου σας, εφαρμόζοντας ελαφρά πίεση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και των πυελικών μυών. Μία οπτική εξέταση του κολπικού διόδου, χρησιμοποιώντας ένα όργανο που ονομάζεται ένα κάτοπτρο για να διαχωριστούν τα τοιχώματα του κόλπου, μπορεί να πραγματοποιηθεί επίσης. Μερικές γυναίκες που βιώνουν επώδυνη σεξουαλική επαφή είναι επίσης άβολα κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης πυέλου, δεν έχει σημασία πόσο απαλό είναι ο γιατρός. Μπορείτε να ζητήσετε να σταματήσει την εξέταση ανά πάσα στιγμή, εάν είναι πάρα πολύ επίπονο.
 • Πρόσθετες δοκιμές. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι ορισμένες αιτίες της επώδυνη σεξουαλική επαφή, αυτός ή αυτή μπορεί να συστήσει επίσης ένα υπερηχογράφημα πυέλου.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Επιλογές θεραπείας θα ποικίλει, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία του πόνου.

Φάρμακα
Εάν μια μόλυνση ή ιατρική κατάσταση συμβάλλει στον πόνο σας, η θεραπεία της υποκείμενης αιτίας μπορεί να επιλύσει το πρόβλημά σας. Αλλαγή φάρμακα που είναι γνωστό ότι προκαλούν προβλήματα λίπανσης μπορεί επίσης να εξαλείψει τα συμπτώματα σας. Για τις περισσότερες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, δυσπαρεύνια προκαλείται από ανεπαρκή λίπανση που προκύπτουν από τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων. Συχνά, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με ιατρική συνταγή κρέμας, δισκίου ή εύκαμπτο δακτύλιο που απελευθερώνει πολύ μικρές ποσότητες οιστρογόνου απευθείας στο κόλπο σας.

Θεραπεία
Διαφορετικοί τύποι θεραπείας, επίσης, μπορεί να είναι χρήσιμη, όπως οι εξής:

 • Η θεραπεία απευαισθητοποίησης. Κατά τη διάρκεια αυτής της θεραπείας, μπορείτε να μάθετε κολπική ασκήσεις χαλάρωσης που μπορεί να μειώσει τον πόνο. Θεραπευτής σας μπορεί να συστήσει ασκήσεις του πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegel) ή άλλες τεχνικές για να μειώσει τον πόνο κατά τη συνουσία.
 • Συμβουλευτική ή το φύλο της θεραπείας. Αν το σεξ ήταν οδυνηρό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μια αρνητική συναισθηματική αντίδραση στη σεξουαλική διέγερση, ακόμη και μετά τη θεραπεία. Εάν εσείς και ο σύντροφός σας έχουν αποφύγει οικειότητα λόγω της επώδυνη σεξουαλική επαφή, μπορεί να χρειαστεί επίσης να βοηθήσει τη βελτίωση της επικοινωνίας με το σύντροφό σας και την αποκατάσταση της σεξουαλικής οικειότητας. Μιλώντας σε ένα θεραπευτή ή σύμβουλο σεξ μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση αυτών των θεμάτων.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσει τον πόνο με λίγες αλλαγές στη σεξουαλική ρουτίνα σας:

 • Εναλλαγή θέσεων. Εάν αντιμετωπίσετε οξύ πόνο κατά τη διάρκεια της ενθουσιώδεις, το πέος μπορεί να χτυπήσει τραχήλου της μήτρας σας ή τονίζοντας τους μυς του πυελικού εδάφους, προκαλώντας πόνο ή κράμπες πόνο. Αλλάζοντας θέσεις μπορεί να βοηθήσει. Μπορείτε να δοκιμάσετε να είναι στην κορυφή του συντρόφου σας κατά τη διάρκεια του σεξ. Οι γυναίκες έχουν συνήθως περισσότερο έλεγχο σε αυτή τη θέση, έτσι ώστε να μπορεί να είναι σε θέση να ρυθμίζουν τη διείσδυση σε βάθος που αισθάνεται καλά για εσάς.
 • Επικοινωνούν. Συζήτηση σχετικά με το τι αισθάνεται καλά και τι όχι. Αν χρειάζεστε το σύντροφό σας να πάω αργά, ας πούμε έτσι.
 • Μη βιαστείτε. Μεγαλύτερη ερωτικά παιχνίδια μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση φυσική λίπανση σας. Και μπορεί να μειώσει τον πόνο, καθυστερώντας τη διείσδυση μέχρι να αισθανθείτε πλήρως ξύπνησε.
 • Χρησιμοποιήστε λιπαντικά. Μια προσωπική λιπαντικό μπορεί να κάνει σεξ πιο άνετα. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες ή ρωτήστε το γιατρό σας να συστήσει ένα προϊόν για να δοκιμάσετε? Για μερικές γυναίκες, τα προσωπικά λιπαντικά που περιέχουν γλυκερίνη μπορεί να προωθήσει μολύνσεις ζύμης.

Βλέπε επίσης

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Μέχρι την κολπική διείσδυση γίνεται λιγότερο επώδυνη και ενοχλητική, εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να βρει άλλες επιλογές για να είναι πιο άνετα, πιο ικανοποιητική και πιο διασκεδαστικό από το κανονικό σας πρόγραμμα. Αισθησιακό μασάζ, φιλιά και αμοιβαίος αυνανισμός μπορεί όλα να είναι καλές εναλλακτικές λύσεις σε συνουσία.

Βλέπε επίσης