Βηματοδότης

Ορισμός

Ο βηματοδότης είναι μια μικρή συσκευή, περίπου το μέγεθος ενός μισό κομμάτι του δολαρίου, που του τοποθετείται κάτω από το δέρμα κοντά στην καρδιά σας για να βοηθήσει στον έλεγχο του καρδιακού παλμού σας. Ο βηματοδότης εμφυτεύεται ως μέρος του τι είναι συχνά αναφέρεται ως "θεραπεία καρδιακού επανασυγχρονισμού."

Οι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται ένα βηματοδότη για διάφορους λόγους - ως επί το πλείστον οφείλεται σε έναν από μια ομάδα παθήσεων που ονομάζεται αρρυθμίες, στην οποία το ρυθμό της καρδιάς δεν είναι φυσιολογικό.

Η φυσιολογική γήρανση της καρδιάς μπορεί να διαταράξει τον καρδιακό ρυθμό σας, καθιστώντας νικήσει πολύ αργά. Καρδιά μυϊκή βλάβη που προκύπτει από μια καρδιακή προσβολή είναι μια άλλη κοινή αιτία των διαταραχών του καρδιακού παλμού σας. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τον καρδιακό ρυθμό σας, καθώς και. Για μερικούς, η γενετική συνθήκες προκαλούν μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό. Ανεξάρτητα από την υποκείμενη αιτία της μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, ένας βηματοδότης μπορεί να το διορθώσετε.

Βηματοδότη. Η γεννήτρια ερεθισμάτων.
Βηματοδότη. Η γεννήτρια ερεθισμάτων.

Ένας βηματοδότης μπορεί συχνά να εμφυτεύεται στο στήθος σας με μια μικρή χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να χρειαστεί να λάβει κάποια προληπτικά μέτρα στην καθημερινή σας ζωή μετά το βηματοδότη σας είναι εγκατεστημένο.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Βηματοδότες εμφυτεύονται για να βοηθήσει στον έλεγχο του καρδιακού παλμού σας. Μπορούν να εμφυτεύονται προσωρινά για τη θεραπεία μια αργή κτύπο της καρδιάς μετά από καρδιακή προσβολή, χειρουργική επέμβαση ή υπερβολική δόση φαρμάκων. Βηματοδότες μπορούν επίσης να εμφυτεύονται μόνιμα να διορθώσει ένα αργό καρδιακό ρυθμό (βραδυκαρδία), ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, για να βοηθήσει τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Για να καταλάβουμε πώς ένα βηματοδότη λειτουργεί, βοηθά να ξέρει πώς η καρδιά σας κτυπά.

Πώς χτυπάει η καρδιά σας
Η καρδιά είναι ένα μυώδες, μεγέθους γροθιάς αντλία με τέσσερις θαλάμους, δύο στην αριστερή πλευρά και δύο στα δεξιά. Οι άνω κοιλότητες είναι το δεξί και το αριστερό κόλπο. Οι χαμηλότερες επιμελητήρια είναι οι δεξιά και αριστερά κοιλία.

Για την καρδιά σας να λειτουργήσει σωστά, θαλάμους της καρδιάς πρέπει να εργάζονται με συντονισμένο τρόπο. Η καρδιά σας θα πρέπει επίσης να νικήσει σε ένα κατάλληλο ρυθμό - συνήθως 60-90 παλμούς το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας ενήλικες. Αν η καρδιά σας χτυπά πολύ αργά ή πολύ γρήγορα, δεν είναι αρκετό αίμα ρέει μέσα από το σώμα σας, που οδηγεί σε κόπωση, συμπτώματα λιποθυμία, δύσπνοια, σύγχυση, και άλλα και τα συμπτώματα.

Ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς σας ελέγχει δράση άντλησης των επιμελητηρίων ». Μια κανονική αρρυθμία αρχίζει στο δεξιό κόλπο σας, στο φλεβόκομβο. Αυτή η συστάδα των κυττάρων - φυσικό βηματοδότη σας - λειτουργεί σαν ένα μπουζί, δημιουργώντας τακτική ηλεκτρικούς παλμούς που ταξιδεύουν μέσω εξειδικευμένων μυϊκών ινών.

Ορισμός. Οδηγεί (ηλεκτρόδια).
Ορισμός. Οδηγεί (ηλεκτρόδια).

Όταν ένα ηλεκτρικό ερέθισμα φτάνει τόσο το δεξί και το αριστερό κόλπο, που σύμβασης και το αίμα συμπίεση στις κοιλίες. Μετά από ένα κλάσμα του δευτερολέπτου καθυστέρηση να μπορέσουν οι κοιλίες να γεμίσει, η παρόρμηση φτάσει τις κοιλίες, καθιστώντας τους σύμβαση και το αίμα της αντλίας με το υπόλοιπο σώμα σας.

Τι κάνει ένας βηματοδότης
Μια εμφυτευμένη ηλεκτρονική βηματοδότη μιμείται τη δράση των φυσικών βηματοδότη. Ένα εμφυτευμένο βηματοδότη αποτελείται από δύο μέρη:

 • Η γεννήτρια ερεθισμάτων. Αυτό το μικρό μεταλλικό δοχείο στεγάζει μια μπαταρία και το ηλεκτρικό κύκλωμα που ρυθμίζει την ταχύτητα των ηλεκτρικών παλμών αποστέλλονται στην καρδιά σας.
 • Οδηγεί (ηλεκτρόδια). Μία έως τρεις ευέλικτο, μονωμένα καλώδια είναι το καθένα τοποθετείται σε ένα θάλαμο ή θαλάμους της καρδιάς σας και να παραδώσει τα ηλεκτρικούς παλμούς για να ρυθμίσετε τον καρδιακό ρυθμό σας.

Βηματοδότες παρακολουθεί κτύπο της καρδιάς σας και, εάν είναι πάρα πολύ αργή, ο βηματοδότης θα επιταχύνει το ρυθμό της καρδιάς σας με την αποστολή ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά σας. Επιπλέον, οι περισσότεροι βηματοδότες έχουν αισθητήρες που ανιχνεύουν την κίνηση του σώματος ή του ρυθμού της αναπνοής, η οποία σηματοδοτεί το βηματοδότη για να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό σας κατά τη διάρκεια της άσκησης για να καλύψει την αυξημένη ανάγκη του σώματός σας για το αίμα και το οξυγόνο.

Single-βηματοδότες
Αυτοί οι τύποι βηματοδοτών μεταφέρουν συνήθως ηλεκτρικά ερεθίσματα από τη γεννήτρια ερεθισμάτων στη δεξιά κοιλία της καρδιάς σας.

Διπλού θαλάμου βηματοδότες
Διπλού θαλάμου βηματοδότες μεταφέρουν ηλεκτρικούς παλμούς από τη γεννήτρια ερεθισμάτων τόσο της δεξιάς κοιλίας και του δεξιού κόλπου της καρδιάς σας. Τα ερεθίσματα βοηθούν στον έλεγχο του χρονισμού των συσπάσεων μεταξύ των δύο θαλάμων.

Biventricular βηματοδότες
Biventricular βηματοδότες είναι μια θεραπευτική επιλογή για τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια οι καρδιές »ηλεκτρικά συστήματα έχουν καταστραφεί. Σε αντίθεση με ένα κανονικό βηματοδότη, μια αμφικοιλιακής βηματοδότη διεγείρει τα δύο κάτω θαλάμους της καρδιάς σας (δεξιά και αριστερά κοιλία) για να κάνουν την καρδιά να χτυπά αποτελεσματικά. Μια αμφικοιλιακής ρυθμούς βηματοδότη δύο κοιλίες, έτσι ώστε το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των αντλιών κοιλιακού μυός μαζί. Αυτό επιτρέπει στην καρδιά σας να αντλεί το αίμα πιο αποτελεσματικά. Επειδή αυτή η θεραπεία επαναφέρει τις κοιλίες «μηχανισμό άντλησης, είναι επίσης αναφέρεται ως θεραπεία καρδιακού επανασυγχρονισμού (CRT).

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Επιπλοκές από το να έχουν τη χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση βηματοδότη σας είναι ασυνήθιστο, αλλά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

 • Λοίμωξη όπου ο βηματοδότης εμφυτεύθηκε
 • Αλλεργική αντίδραση στη χρωστική ουσία ή αναισθησία χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σας
 • Οίδημα, μώλωπες ή αιμορραγία στο σημείο της γεννήτριας, ιδιαίτερα αν παίρνετε αντιπηκτικά
 • Βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία ή νεύρα σας κοντά στο βηματοδότη
 • Κατέρρευσε πνεύμονα
 • Διάτρηση του μυ της καρδιάς σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία στην επένδυση (περικάρδιο) της καρδιάς σου και μπορεί να απαιτούν επείγουσα ιατρική φροντίδα

Απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές από την εμφύτευση βηματοδότη είναι σπάνιες.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Πριν ο γιατρός σας αποφασίσει αν χρειάζεστε ένα βηματοδότη, θα έχετε αρκετές δοκιμές γίνονται για να ανακαλύψει την αιτία της καρδιακής αρρυθμίας σας. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα. Σε αυτό το μη επεμβατική εξέταση, τα μαξιλάρια αισθητήρα με καλώδια που συνδέονται, που ονομάζεται ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο στήθος σας και μερικές φορές τα άκρα για τη μέτρηση ηλεκτρικούς παλμούς της καρδιάς σας. Ξυλοδαρμό μοτίβο καρδιά σας μπορεί να προσφέρει ενδείξεις για το είδος άτακτου καρδιακού ρυθμού που έχετε.
 • Holter της παρακολούθησης. Επίσης γνωστό ως μια περιπατητική παρακολούθηση ηλεκτροκαρδιογράφημα, Το Holter καταγράφει ρυθμούς της καρδιάς σας για μια ολόκληρη περίοδο 24 ωρών. Σύρματα από τα ηλεκτρόδια στο στήθος σας, πηγαίνετε σε μια μπαταρία που λειτουργεί με συσκευή εγγραφής μεταφέρονται στην τσέπη σας ή να φορεθεί σε μια ζώνη ή ιμάντα ώμου. Αν είστε φορώντας την οθόνη, θα κρατήσει ένα ημερολόγιο των δραστηριοτήτων και τα συμπτώματά σας. Ο γιατρός σας θα συγκρίνει το ημερολόγιο με τις ηλεκτρικές ηχογραφήσεις για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε την αιτία των συμπτωμάτων σας.
 • Ηχοκαρδιογράφημα. Αυτή η μη επεμβατική εξέταση χρησιμοποιεί αβλαβή ηχητικά κύματα που επιτρέπουν στο γιατρό σας για να δείτε την καρδιά σας χωρίς να κάνετε μια τομή. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ένα μικρό, πλαστικό μέσο που ονομάζεται αισθητήριο τοποθετείται στο στήθος σας. Συλλέγει αντανακλάται ηχητικά κύματα (ηχώ) από την καρδιά σας και τα μεταδίδει σε ένα μηχάνημα που χρησιμοποιεί τα ηχητικά μοτίβα κύματος για να συνθέσει τις εικόνες του παλλόμενη καρδιά σας σε μια οθόνη. Αυτές οι εικόνες δείχνουν πόσο καλά την καρδιά σας λειτουργεί, και κατέγραψε εικόνες επιτρέπουν στο γιατρό σας να μετρήσει το μέγεθος και το πάχος του μυοκαρδίου σας.
 • Τεστ κόπωσης. Ορισμένα καρδιακά προβλήματα συμβαίνουν μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Για το τεστ κοπώσεως, υπερηχοκαρδιογράφημα ή το ηλεκτροκαρδιογράφημα έχει ληφθεί πριν και αμέσως μετά το περπάτημα σε διάδρομο ή ποδηλασία σε στατικό ποδήλατο. Άλλοι τύποι διάδρομο τεστ κοπώσεως μπορεί επίσης να γίνει για να αξιολογήσουν την καρδιά σας, συμπεριλαμβανομένης μιας δοκιμής κατανάλωσης οξυγόνου που μετρά πόσο οξυγόνο το σώμα σας χρησιμοποιεί.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση του βηματοδότη συνήθως γίνεται ενώ είστε ξύπνιοι και συνήθως διαρκεί μερικές ώρες. Θα σας δοθεί ένα ηρεμιστικό για να χαλαρώσετε, και η περιοχή όπου βηματοδότη έχει τοποθετηθεί θα αποκοιμίσει.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ένα ή περισσότερα ευέλικτο, μονωμένα καλώδια (καλώδια ή ηλεκτρόδια) εισάγονται σε μια μεγάλη φλέβα κάτω ή κοντά στην κλείδα σας και να κατευθύνεται προς την καρδιά σας με τη βοήθεια των ακτίνων X εικόνες. Ένα άκρο κάθε σύρματος στερεώνεται στην κατάλληλη θέση στην καρδιά σας, ενώ το άλλο άκρο συνδέεται με τη γεννήτρια παλμών, η οποία είναι συνήθως εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα κάτω από την κλείδα σας.

Μετά τη διαδικασία
Θα συνήθως παραμένουν στο νοσοκομείο για μία ημέρα αφού ένα βηματοδότη. Πριν φύγετε, βηματοδότη σας είναι προγραμματισμένο να ταιριάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες σας βηματοδότησης. Μια επίσκεψη είναι συχνά προγραμματιστεί να βεβαιωθείτε ότι οι ρυθμίσεις του βηματοδότη σας είναι σωστές.

Μετά από αυτό, οι περισσότεροι βηματοδότες μπορεί να ελέγχεται εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας την ασύρματη τεχνολογία. Χρησιμοποιώντας το κινητό σας ή σήματα ραδιοσυχνοτήτων, βηματοδότη σας μεταδίδει και λαμβάνει πληροφορίες ανάμεσα σε εσάς και το γραφείο του γιατρού σας, όπου ο γιατρός σας μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα - όπως καρδιακό παλμό και ρυθμό σας, πώς βηματοδότη σας λειτουργεί, και το υπόλοιπο της ζωής της μπαταρίας. Remote μεταδόσεις μπορούν να γίνουν σε προγραμματισμένα χρονικά διαστήματα ή σε έκτακτες φορές, αν βηματοδότη σας στέλνει μια προειδοποίηση, ή μπορείτε να στείλετε μια μετάδοση, αν έχετε μια ανησυχία. Remote τεχνολογία σημαίνει λιγότερα ταξίδια στο γραφείο του γιατρού, αλλά θα πρέπει ακόμα να εξεταστεί από το γιατρό σας στο πρόσωπο για προγραμματισμένες εξετάσεις.

Μετά από τη διαδικασία σας για την εμφύτευση βηματοδότη, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να αποφύγετε την έντονη άσκηση ή βαριά ανύψωση για περίπου ένα μήνα. Μπορεί να έχετε κάποιες πόνους και τους πόνους κοντά στην περιοχή όπου βηματοδότη σας εμφυτεύθηκε. Αυτοί οι πόνοι μπορεί να ανακουφιστεί με over-the-counter φάρμακα, όπως η ακεταμινοφαίνη (Tylenol, κ.α.) ή ιβουπροφαίνη (Motrin IB, Advil, κ.ά.), αλλά και μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε παυσίπονα.

Ειδικές προφυλάξεις
Είναι απίθανο ότι βηματοδότη σας θα σταματήσει να λειτουργεί σωστά εξαιτίας ηλεκτρικών παρεμβολών. Ακόμα, θα πρέπει να πάρετε μερικές προφυλάξεις:

 • Τα κινητά τηλέφωνα. Είναι ασφαλές να μιλάμε για ένα κινητό τηλέφωνο, αλλά αποφεύγετε να τοποθετείτε το κινητό σας τηλέφωνο απευθείας πάνω από το site εμφύτευση βηματοδότη σας, όταν το τηλέφωνο είναι ενεργοποιημένο. Αν και είναι απίθανο, βηματοδότη θα μπορούσε να παρερμηνεύουν το κινητό τηλέφωνο σήμα ως έναν κτύπο της καρδιάς και να παρακρατήσει βηματοδότησης, που παράγουν τα συμπτώματα, όπως η ξαφνική κόπωση.
 • Συστήματα ασφαλείας. Περνώντας μέσα από έναν ανιχνευτή μετάλλων αεροδρόμιο δεν θα παρεμβαίνει με βηματοδότη σας, αν και το μέταλλο μπορεί να ηχήσει ο συναγερμός. Αλλά μην καθυστερούν κοντά ή κλίνει ενάντια σε ένα σύστημα ανίχνευσης μετάλλων. Αν το προσωπικό ασφαλείας επιμένουν να χρησιμοποιούν ένα φορητό ανιχνευτή μετάλλων, να τους ζητήσει να μην κρατάτε τη συσκευή κοντά στο βηματοδότη σας περισσότερο από όσο χρειάζεται ή να ζητήσετε μια εναλλακτική μορφή της προσωπικής αναζήτησης. Για να αποφύγετε πιθανά προβλήματα, φέρουν δελτίο ταυτότητας δηλώνοντας ότι έχετε βηματοδότη.
 • Ιατρικός εξοπλισμός. Εάν ένας γιατρός εξετάζει οποιαδήποτε ιατρική διαδικασία που περιλαμβάνει την εντατική έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, πείτε ή αυτήν που έχετε βηματοδότη. Οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν μαγνητική τομογραφία, η θεραπευτική ακτινοβολία για τη θεραπεία του καρκίνου και της λιθοτριψίας με κρουστικά κύματα, η οποία χρησιμοποιεί κύματα σοκ για να διαλύσουν μεγάλες πέτρες στα νεφρά ή χολόλιθοι. Αν έχετε χειρουργική επέμβαση, μια διαδικασία για τον έλεγχο της αιμορραγίας (electrocautery) μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία του βηματοδότη.
 • Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξοπλισμού. Stand τουλάχιστον 2 πόδια (60 εκατοστά) από τον εξοπλισμό συγκόλλησης, υψηλής τάσης μετασχηματιστές ή μοτέρ-γεννήτρια. Εάν εργάζεστε γύρω από τον εν λόγω εξοπλισμό, ο γιατρός σας μπορεί να οργανώσει μια δοκιμή στο χώρο εργασίας σας για να διαπιστώσει αν επηρεάζει βηματοδότη.

Συσκευές που είναι απίθανο να προκαλεί παρεμβολές στο βηματοδότη σας περιλαμβάνουν φούρνους μικροκυμάτων, τηλεοράσεις και τα τηλεχειριστήρια, τα ραδιόφωνα, φρυγανιέρες, ηλεκτρικές κουβέρτες, ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές και ηλεκτρικά τρυπάνια.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Μόλις βηματοδότη εμφυτεύεται, η μπαταρία θα πρέπει να διαρκέσει πέντε έως 10 χρόνια, που είναι η μέση διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Όταν η μπαταρία ενός βηματοδότη φθείρεται, γεννήτρια παλμών ολόκληρου του βηματοδότη έχει αντικατασταθεί, και θα χρειαστείτε μια άλλη διαδικασία για να τοποθετήσετε τη συσκευή σας. Το αποτέλεσμα του βηματοδότη σας, μπορεί να παραμείνει στη θέση του - αν και μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθεί τελικά - και η διαδικασία για την αλλαγή της μπαταρίας του βηματοδότη σας είναι συχνά πιο γρήγορα και απαιτεί λιγότερο χρόνο αποκατάστασης από τη διαδικασία για την εμφύτευση βηματοδότη πρώτη σας.

Βηματοδότες είναι μια τυπική θεραπεία για πολλές συνθήκες που επηρεάζουν το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς σας. Με την πρόληψη αργό ρυθμό της καρδιάς, βηματοδότες μπορεί να θεραπεύσει τα συμπτώματα, όπως κόπωση, ζάλη και λιποθυμία. Επειδή οι περισσότεροι από βηματοδότες σήμερα ρυθμίζει αυτόματα τον καρδιακό ρυθμό σας για να ταιριάζει με το επίπεδο της φυσικής σας δραστηριότητας, που μπορεί να σας επιτρέψει να συνεχίσετε μια πιο ενεργό τρόπο ζωής.

Βηματοδότες και στο τέλος του κύκλου ζωής
Αν έχετε βηματοδότη και να γίνει ανιάτων με μια κατάσταση που δεν σχετίζονται με την καρδιά σας, όπως ο καρκίνος, είναι πιθανό ότι βηματοδότη θα μπορούσε να παρατείνει τη διαδικασία του θανάτου. Οι γιατροί και οι ερευνητές έχουν ποικίλες απόψεις για απενεργοποίηση ενός βηματοδότη στο τέλος του κύκλου ζωής τους καταστάσεις.

Αν έχετε βηματοδότη και ανησυχούν για την απενεργοποίησή του, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί επίσης να θέλετε να μιλήσετε με μέλη της οικογένειας ή άλλο πρόσωπο που διορίζεται για να κάνει ιατρικές αποφάσεις για σας σχετικά με το τι θα θέλατε να κάνετε στο τέλος του κύκλου ζωής τους καταστάσεις φροντίδας.

Βλέπε επίσης