Ρήξη σπλήνα

Ορισμός

Μια ρήξη σπλήνας είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που εμφανίζεται όταν σπλήνα σας αναπτύσσει ένα διάλειμμα στην επιφάνειά του. Σπλήνα σας, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από κλουβί σας στην αριστερή πλευρά σας, βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και το φίλτρο παλιά κύτταρα του αίματος από την κυκλοφορία του αίματός σας.

Μια ρήξη σπλήνας είναι γενικά προκαλείται από μια ισχυρή χτύπημα στην κοιλιά σας - κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής ατυχία, ένα fistfight ή ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, για παράδειγμα. Χωρίς θεραπεία έκτακτης ανάγκης, ρήξη σπλήνας μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή εσωτερικής αιμορραγίας.

Αν και ορισμένοι ρήξη σπλήνα απαιτούν επείγουσα χειρουργική επέμβαση, ορισμένα άτομα με ρήξη σπλήνας μπορεί να αντιμετωπιστεί με αρκετές ημέρες της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Συμπτώματα

Τα σημεία και τα συμπτώματα μιας ρήξη σπλήνας περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στο άνω αριστερό τμήμα της κοιλιάς
 • Τρυφερότητα όταν αγγίζετε το επάνω αριστερό μέρος της κοιλιάς
 • Ζαλάδα
 • Σύγχυση
Ρήξη σπλήνα. Τραυματισμό στην αριστερή πλευρά του σώματος.
Ρήξη σπλήνα. Τραυματισμό στην αριστερή πλευρά του σώματος.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Μια ρήξη σπλήνας είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό. Μετά από έναν τραυματισμό, αν έχετε πόνο στην άνω αριστερή κοιλιακή χώρα ή σημεία και συμπτώματα που υποδηλώνουν εσωτερική αιμορραγία - όπως ζαλάδα, σύγχυση, θολή όραση ή λιποθυμία - αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Αιτίες

Μια ρήξη σπλήνας μπορεί να οφείλεται σε:

 • Τραυματισμός στην αριστερή πλευρά του σώματος. Ρήξη σπλήνας συνήθως προκαλείται από ένα χτύπημα στο αριστερό άνω κοιλιακή χώρα ή στο αριστερό κάτω μέρος του στήθους, όπως μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια αθλητικών ατυχίες, καβγάδες και τα τροχαία ατυχήματα. Ένας τραυματισμένος ρήξη σπλήνας μπορεί αμέσως μετά το κοιλιακό τραύμα ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες μετά από τον τραυματισμό.
 • Μια διευρυμένη σπλήνα. Σπλήνα σας μπορεί να γίνει διευρυμένη όταν τα κύτταρα του αίματος συσσωρεύονται στο σπλήνα. Μια διευρυμένη σπλήνα μπορεί να προκληθεί από διάφορα υποκείμενα προβλήματα, όπως μονοπυρήνωση και άλλες λοιμώξεις, ηπατική νόσο, και καρκίνων του αίματος.

Επιπλοκές

Μια ρήξη σπλήνας μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή αιμορραγία στην κοιλιακή σας κοιλότητα.

Εξετάσεις και διάγνωση

Οι εξετάσεις και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση ρήξη σπλήνας περιλαμβάνουν:

 • Φυσική εξετάσεις. Γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει του ή της χέρια για να ασκήσουν πίεση στην κοιλιά σας για να καθορίσει το μέγεθος του σπλήνα σας και αν είστε αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε κοιλιακή ευαισθησία.
 • Αντλώντας υγρό από την κοιλιά σας. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μια βελόνα για να αντλήσει ένα δείγμα του υγρού από την κοιλιά σας. Αν το δείγμα αίματος αποκαλύπτει στην κοιλιά σας, μπορεί να σας παραπέμψουν για επείγουσα θεραπεία.
 • Οι εξετάσεις απεικόνισης της κοιλιάς σας. Εάν η διάγνωση σας δεν είναι σαφής, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα κοιλιακό αξονική τομογραφία ή άλλη απεικονιστική εξέταση για τον εντοπισμό ή να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων σας.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Η θεραπεία για μια ρήξη σπλήνας θα εξαρτηθεί από την κατάστασή σας. Μερικοί άνθρωποι με ρήξη σπλήνα απαιτούν άμεση χειρουργική επέμβαση. Σε άλλες περιπτώσεις, ρήξη σπλήνας μπορεί να θεραπεύσει με την ανάπαυση και το χρόνο.

Νοσηλεία ενώ η σπλήνα θεραπεύει
Πολλές μικρές και πολλά μέτρια μεγέθους βλάβες στο σπλήνα μπορούν να επουλωθούν χωρίς χειρουργική επέμβαση. Είναι πιθανό να μείνει στο νοσοκομείο ενώ οι γιατροί παρατηρούν την κατάστασή σας και να παρέχουν χειρουργική φροντίδα, όπως είναι η μετάγγιση αίματος, εάν είναι απαραίτητο.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την περιοδική παρακολούθηση αξονικές τομογραφίες για να εξασφαλιστεί ότι η σπλήνα σας έχει επουλωθεί.

Χειρουργική επέμβαση για να επισκευάσει ή να αφαιρέσετε την σπλήνα
Χειρουργική επέμβαση για ρήξη σπλήνας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Χειρουργική επέμβαση για την επισκευή του σπλήνα. Ο χειρουργός σας μπορεί να είναι σε θέση να επισκευάσει τη ρήξη στη σπλήνα σας με ράμματα.
 • Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους του σπλήνα. Εάν η σπλήνα σας είναι σπασμένο με τρόπο που καθιστά δυνατή για να καταργήσετε μόνο ένα τμήμα του, ο χειρουργός σας μπορεί να εκτελέσει μια διαδικασία που ονομάζεται μερική (υποσύνολο) σπληνεκτομή.
 • Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του σπλήνα (σπληνεκτομή). Δεν χρειάζεται σπλήνα για να επιβιώσουν. Αλλά το να είναι χωρίς σπλήνα σας αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τρόπους για να μειώσουν τον κίνδυνο της λοίμωξης.

Χειρουργική επέμβαση για να επισκευάσει ή να αφαιρέσετε την σπλήνα γίνεται συνήθως μέσα από πολλές μικρές τομές στην κοιλιά σας (λαπαροσκοπική χειρουργική). Οι ειδικές χειρουργικά εργαλεία και ένα φακό της κάμερας με ένα ελαφρύ εισάγεται μέσω των εντομών. Η κάμερα στέλνει εικόνες σε μια οθόνη, η οποία παρακολουθεί ο χειρουργός προκειμένου να καθοδηγήσει τα χειρουργικά εργαλεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει μια μεγάλη τομή για πρόσβαση στο σπλήνα.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Εάν έχετε διαγνωσθεί με μια διευρυμένη σπλήνα, ρωτήστε το γιατρό σας αν θα πρέπει να αποφεύγονται δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ρήξη σπλήνας. Για παράδειγμα, τα άτομα με μονοπυρήνωση - μια ιογενής λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει μια διευρυμένη σπλήνα - μπορεί να κληθεί να αποφεύγουν τα αθλήματα επαφής και άλλες δραστηριότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο κοιλιακού τραύματος για αρκετές εβδομάδες. Προστασία του σπλήνα από προσκρούσεις και τα χτυπήματα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της ρήξης σπλήνας.