Μετάγγιση αίματος

Ορισμός

Σε μια μετάγγιση αίματος, αιμοδοσίας προστίθεται στο ίδιο σου το αίμα. Η μετάγγιση αίματος μπορεί επίσης να γίνει για να συμπληρωθούν τα διάφορα συστατικά του αίματος σας, με την δωρεά των προϊόντων αίματος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια μετάγγιση αίματος γίνεται με το αίμα που έχετε δωρίσει μπροστά από το χρόνο, πριν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Κατά τη διάρκεια ενός τυπικού μετάγγιση αίματος, ορισμένα μέρη αίματος παραδοθεί μέσω μιας ενδοφλέβιας (IV) γραμμή που του τοποθετείται σε μία από τις φλέβες στο χέρι σου. Η μετάγγιση αίματος διαρκεί συνήθως μία έως δύο ώρες, αν και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορα.

Η μετάγγιση αίματος αυξάνει τα επίπεδα στο αίμα που είναι χαμηλά, είτε επειδή το σώμα σας δεν παράγει αρκετή ή γιατί το αίμα έχει χαθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, τραυματισμού ή ασθένειας.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι άνθρωποι λαμβάνουν μεταγγίσεις αίματος, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης, τραυματισμούς και τις ασθένειες. Το αίμα έχει πολλές συνιστώσες, όπως ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια, πλάσμα και αιμοπετάλια. Θα υποβληθούν σε μετάγγιση που παρέχει το μέρος ή τα μέρη του αίματος που θα είναι πιο χρήσιμο για σας. Ολόκληρο αίμα σημαίνει ότι το αίμα περιέχει όλα τα μέρη της, αλλά πλήρες αίμα σπάνια χρησιμοποιείται για μετάγγιση.

Οι ερευνητές εργάζονται για τους τρόπους για να αναπτύξουν ένα τεχνητό αίμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτός αντικατάστασης για το ανθρώπινο αίμα.

Χειρουργική επέμβαση, τραυματισμό ή αναιμία
Απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ή ως αποτέλεσμα της ζημίας μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία) και μπορεί να απαιτούν μετάγγιση του τι λέγεται συσκευασμένα ερυθρά αιμοσφαίρια, που σημαίνει ότι η δεδομένη αίμα περιέχει μία συγκέντρωση πλείστον ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, αναιμία από άλλες αιτίες μπορεί να απαιτούν μετάγγιση συμπυκνωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Καρκίνος
Καρκίνος μπορεί να μειώσει την παραγωγή του σώματός σας των ερυθρών αιμοσφαιρίων, λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων με πρόσκρουση των οργάνων που επηρεάζουν αίματος, όπως τα νεφρά, μυελό των οστών και τη σπλήνα. Φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία, επίσης, μπορεί να μειώσει συστατικά του αίματος. Μεταγγίσεις αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση τέτοιων αποτελεσμάτων.

Ασθένεια
Μερικές ασθένειες προκαλούν το σώμα σας να κάνει πολύ λίγα αιμοπετάλια ή παράγοντες πήξης. Μπορεί να χρειαστεί πλάσμα ή θρόμβωση μεταγγίσεις παράγοντας που πρέπει να κάνει για χαμηλά επίπεδα.

Λοίμωξη, ηπατική ανεπάρκεια ή σοβαρά εγκαύματα
Μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση πλάσματος, το υγρό μέρος του αίματος.

Διαταραχές του αίματος
Άνθρωποι με ασθένειες του αίματος, και εκείνων που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων ως μέρος της θεραπείας των ασθενειών αυτών, μπορούν να λαμβάνουν μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων.

Σοβαρή δυσλειτουργία του ήπατος
Η μετάγγιση της λευκωματίνης, μια πρωτεΐνη του αίματος, μπορεί να δοθεί για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων σοβαρών ηπατικών προβλημάτων.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Η μετάγγιση αίματος είναι μια κοινή διαδικασία που πηγαίνει συνήθως χωρίς επιπλοκές. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι. Ορισμένες αντιδράσεις μετάγγισης συμβεί κατά τη διάρκεια της μετάγγισης, ενώ άλλοι μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να αναπτύξουν ή να γίνει αισθητή.

Αλλεργική αντίδραση και κυψέλες
Ακόμα κι αν θα πρέπει να δοθεί στο αίμα που να ταιριάζει με τον τύπο του αίματός σας, είναι ακόμα πιθανό ότι θα μπορούσατε να έχετε μια αλλεργική αντίδραση σε τμήματα του μετάγγιση αίματος. Τα σημάδια και τα συμπτώματα συνήθως περιορίζεται σε κνίδωση και κνησμό. Αυτοί οι τύποι αντιδράσεων μετάγγισης συνήθως αντιμετωπίζονται με αντιισταμινικά και σπανίως είναι σοβαρή. Σπάνια, μια πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση μπορεί να συμβεί και τα σημάδια και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, χαμηλή αρτηριακή πίεση, το άγχος, ταχυκαρδία και ναυτία.

Πυρετός
Όταν ο πυρετός αναπτύσσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια της μετάγγισης ή αμέσως μετά, μπορεί να είναι αυτό που ονομάζεται εμπύρετη αντίδραση. Ο πυρετός είναι συνήθως δεν είναι σοβαρά. Αλλά επειδή πυρετοί μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας σοβαρής αντίδρασης, εάν αναπτύξουν ένα κατά τη διάρκεια μετάγγισης γιατρός σας θα σταματήσει τη μετάγγιση να κάνει περαιτέρω εξετάσεις, πριν αποφασίσει αν θα συνεχίσει. Πυρετός μπορεί να συνοδεύεται από ρίγη και τρέμουλο.

Η μετάγγιση αίματος. Χειρουργική επέμβαση, τραυματισμό ή αναιμία.
Η μετάγγιση αίματος. Χειρουργική επέμβαση, τραυματισμό ή αναιμία.

Οξεία αιμολυτική αντίδραση του ανοσοποιητικού
Αυτή είναι μια πολύ σπάνια αλλά σοβαρή αντίδραση μετάγγιση στην οποία το σώμα σας επιτίθεται στα μετάγγιση ερυθρών αιμοσφαιρίων, επειδή ο τύπος αίματος του δότη δεν είναι μια σωστή αντιστοιχία. Σε απάντηση στην επίθεση, που μεταγγίζονται ερυθρά αιμοσφαίρια απελευθερώνουν μια ουσία στο αίμα σας που βλάπτει τα νεφρά σας. Αυτό συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από μια μετάγγιση. Τα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ναυτία, ρίγη, πόνος στη μέση ή στο στήθος και σκούρα ούρα.

Τραυματισμό του πνεύμονα
Μετάγγιση σχετίζονται με οξεία πνευμονική βλάβη (TRALI) πιστεύεται να προκύψουν λόγω αντισώματα ή άλλες ουσίες βιολογικές στα συστατικά του αίματος. Με TRALI, οι πνεύμονες καταστραφεί, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναπνοή. Συνήθως, TRALI συμβαίνει μέσα σε μία έως έξι ώρες από τη μετάγγιση. Οι άνθρωποι συνήθως ανακάμψει, ειδικά όταν αντιμετωπίζονται γρήγορα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πεθαίνουν μετά TRALI ήταν πολύ άρρωστος πριν από τη μετάγγιση.

Αίματος λοιμώξεις
Δωρητές αίματος τράπεζες για τους παράγοντες κινδύνου και την εξέταση αιμοδοσίας για τη μείωση του κινδύνου που συνδέεται με μετάγγιση λοιμώξεων, αλλά μερικές φορές εξακολουθούν να συμβαίνουν. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες μετά από μια μετάγγιση αίματος για να καθορίσει ότι έχετε μολυνθεί με τον ιό, βακτήριο ή παράσιτο.

Εκτίμηση των κινδύνων της αναθέτουσας αυτών των ασθενειών, αφού υποβληθούν σε μετάγγιση αίματος:

  • HIV - 1 σε 2,3 εκατομμύρια μεταγγίσεις.
  • Ανθρώπινα Τ-λεμφοτρόπος - 1 από κάθε 2 εκατομμύρια μεταγγίσεις.
  • Ηπατίτιδα Β - 1 στους 350.000 μεταγγίσεις.
  • Η ηπατίτιδα C επηρεάζει - 1 σε 2 εκατομμύρια μεταγγίσεις.
  • Ιός του Δυτικού Νείλου - 1 από κάθε 350.000 μονάδες αίματος στην Ευρώπη.
  • Σήψη (βακτηριακή λοίμωξη του αίματος) - 1 σε 1 εκατομμύριο μεταγγίσεις.

Καθυστερημένη αιμολυτική αντίδραση
Αυτή είναι παρόμοια με την οξεία αιμολυτική αντίδραση του ανοσοποιητικού, αλλά αυτό συμβαίνει πολύ πιο αργά. Το σώμα σας επιτίθεται στα δότη ερυθρών αιμοσφαιρίων, αλλά σε τέτοιο αργό ρυθμό ώστε να μπορεί να πάρει λίγο χρόνο - συνήθως μία έως τέσσερις εβδομάδες - για να παρατηρήσετε μια μείωση των επιπέδων των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η υπερφόρτωση σιδήρου
Πολλαπλές μεταγγίσεις αίματος μπορεί να οδηγήσει σε πάρα πολύ σιδήρου στο αίμα σας. Αυτό μπορεί να βλάψει τα μέρη του σώματός σας, όπως το ήπαρ και η καρδιά. Οι άνθρωποι με υπερφόρτωση σιδήρου (αιμοχρωμάτωση) μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπεία αποσιδήρωσης, η οποία χρησιμοποιεί φάρμακα για να απομακρυνθεί η περίσσεια σιδήρου.

Μοσχεύματος έναντι ξενιστή
Όταν τα λευκά αιμοσφαίρια στο αίμα του δότη επιτίθενται τα κύτταρα στο σώμα σας, αυτό λέγεται σχετίζονται με τη μετάγγιση μοσχεύματος έναντι του ξενιστή. Αυτή η ασθένεια είναι συχνά θανατηφόρα. Είναι επίσης μια πολύ σπάνια πάθηση που είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι αυτές που υποβάλλονται σε θεραπεία για τη λευχαιμία ή λέμφωμα. Τα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, εξάνθημα, διάρροια και μη φυσιολογικά αποτελέσματα εξετάσεων ηπατικής λειτουργίας.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Το αίμα σας θα ελεγχθεί πριν από τη μετάγγιση για να καθορίσει εάν ο τύπος αίματός σας είναι Α, Β, ΑΒ ή Ο και το κατά πόσο το αίμα σας είναι ρέζους θετικό ή ρέζους αρνητικό. Δωρεά αίματος που είναι συμβατό με τον τύπο του αίματός σας θα πρέπει να επιλεγεί για τη μετάγγιση.

Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τα επίπεδα δραστηριότητας ή τη διατροφή σας πριν από μια μετάγγιση.

Εάν είχατε μια αντίδραση σε προηγούμενη μεταγγίσεις αίματος, φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Οι μεταγγίσεις αίματος είναι συνήθως γίνεται σε ένα νοσοκομείο, εξωτερικά ιατρεία ή στο γραφείο του γιατρού. Η μετάγγιση αίματος διαρκεί συνήθως μία ή δύο ώρες, ανάλογα με το ποια μέρη του αίματος που λαμβάνετε και πόσο αίμα θα πρέπει να έχετε. Είστε συνήθως καθισμένοι ή ξαπλωμένοι για τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Πριν από τη μετάγγιση αρχίζει, σε έλεγχο ταυτοποίησης θα γίνει για την εξασφάλιση είστε δίνεται το σωστό αίμα. Στη συνέχεια, μια γραμμή IV με μια βελόνα εισάγεται σε ένα από τα αιμοφόρα αγγεία σας, και η δωρεά αίματος που είναι ήδη αποθηκευμένα σε μια πλαστική σακούλα εισέρχεται στο αίμα σας μέσω του IV. Μια νοσοκόμα θα σας παρακολουθεί καθ 'όλη τη διαδικασία.

Αν παρουσιάσετε πυρετό, δύσπνοια, πόνος στο σημείο της μετάγγισης ή ρίγη, ή αν αισθανθείτε φαγούρα ή άβολα, πείτε το νοσηλευτή σας.

Μετά τη διαδικασία
Η βελόνα και IV γραμμή θα πρέπει να αφαιρεθεί. Μπορεί να αναπτυχθεί ένας μικρός μώλωπας γύρω από την περιοχή IV, αλλά αυτό θα πρέπει να πάει μακριά με το χρόνο.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Μπορεί να χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις αίματος για να δούμε πώς το σώμα σας ανταποκρίνεται στο αίμα του δότη και να ελέγξει εάν τα επίπεδα στο αίμα σας έχουν φτάσει στο κατάλληλο επίπεδο.

Για παράδειγμα, εάν πριν από τη μετάγγιση που ήταν αναιμικά, που σημαίνει ότι είχαν χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων, ο γιατρός σας θα ελέγξει για να δει πόσο η μετάγγιση έθεσε ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα σας.

Ή, εάν είχατε χαμηλά αιμοπετάλια, λόγω των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει το αίμα σας για να δείτε αν η μετάγγιση ενισχύθηκε αρκετά ο αριθμός των αιμοπεταλίων σας. Ορισμένες συνθήκες απαιτούν επανειλημμένες μεταγγίσεις αίματος.

Βλέπε επίσης