Ωοθηκεκτομή (χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης ωοθηκών)

Η προφυλακτική ωοθηκεκτομή: πρόληψη του καρκίνου με χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών σας

Η προφυλακτική ωοθηκεκτομή (OH-βλάκας-UH-rek-tuh-me) μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού και του καρκίνου των ωοθηκών, αν είστε σε υψηλό κίνδυνο. Ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά αυτής της επιλογής πρόληψη του καρκίνου.

Οι γυναίκες με BRCA1 ή BRCA2 γονιδιακές μεταλλάξεις έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και του καρκίνου των ωοθηκών. Αρκετές επιλογές είναι διαθέσιμες για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου σε αυτές τις γυναίκες. Μια επιλογή είναι προληπτικά (προφυλακτική) ωοθηκεκτομή, η χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών. Αν και αφαίρεση ωοθηκών σας γίνεται συνήθως για να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, ωοθηκεκτομή μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

Τι είναι η ωοθηκεκτομή;

Σε μια ωοθηκεκτομή, ένας χειρουργός αφαιρεί δύο ωοθήκες σας - τα αμυγδαλωτά όργανα σε κάθε πλευρά της μήτρας σας. Ωοθήκες σας περιέχουν αυγά και εκκρίνει τις ορμόνες που ελέγχουν αναπαραγωγικού κύκλου σας. Αφαίρεση ωοθήκες σας μειώνει σημαντικά την ποσότητα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης που κυκλοφορεί στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να σταματήσει ή να επιβραδύνει καρκίνου του μαστού που χρειάζονται αυτές τις ορμόνες για να αναπτυχθούν.

Οι γυναίκες με BRCA μεταλλάξεις γονιδίων συνήθως έχουν επίσης σάλπιγγες τους αφαιρεθεί ταυτόχρονα (σαλπιγγοωοθηκεκτομή), δεδομένου ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ωαγωγού σωλήνα, καθώς και.

Ποιος μπορεί να εξετάσει προφυλακτική ωοθηκεκτομή;

Προφυλακτική ωοθηκεκτομή είναι συνήθως προορίζεται για τις γυναίκες με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του καρκίνου των ωοθηκών οφείλεται σε μία κληρονομική μετάλλαξη στο BRCA1 ή BRCA2 γονίδιο - δύο γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού, καρκίνο των ωοθηκών και άλλους καρκίνους. Υψηλού κινδύνου γυναίκες ηλικίας 35 ετών και άνω που έχουν συμπληρώσει τεκνοποίησης είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για την επέμβαση αυτή.

Ωοθηκεκτομή (χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης ωοθηκών). Κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά έως και 50 τοις εκατό σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Ωοθηκεκτομή (χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης ωοθηκών). Κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά έως και 50 τοις εκατό σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η προφυλακτική ωοθηκεκτομή μπορεί επίσης να συνιστάται εάν έχετε ένα ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού και του καρκίνου των ωοθηκών, αλλά καμία γνωστή γενετική μεταβολή. Θα μπορούσε επίσης να συνιστάται εάν έχετε μια ισχυρή πιθανότητα που φέρουν τη μετάλλαξη του γονιδίου με βάση το ιστορικό της οικογένειάς σας, αλλά επιλέγουν να μην προχωρήσει σε γενετικό έλεγχο.

Πόσο μπορεί να ωοθηκεκτομή να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου;

Αν έχετε μια μετάλλαξη BRCA, μια προφυλακτική ωοθηκεκτομή μπορεί να μειώσει σας:

 • Κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά έως και 50 τοις εκατό σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ως ένα παράδειγμα, εάν μια γυναίκα με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού είχε 60 τοις εκατό πιθανότητα να διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σε κάποιο σημείο στη διάρκεια της ζωής της, ωοθηκεκτομή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της να 30 τοις εκατό. Με άλλα λόγια, για κάθε 100 γυναίκες ακριβώς σαν κι αυτήν, 60 θα μπορούσε να αναμένεται να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού χωρίς ωοθηκεκτομή. Και 30 θα πρέπει να αναμένεται να διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού μετά την ωοθηκεκτομή.
 • Κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών κατά 80 με 90 τοις εκατό. Ως ένα παράδειγμα, εάν μια γυναίκα με υψηλό κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών είχαν 30 τοις εκατό πιθανότητα να διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών σε κάποιο σημείο στη διάρκεια της ζωής της, ωοθηκεκτομή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της σε 6 τοις εκατό, υποθέτοντας μια μείωση 80 τοις εκατό του κινδύνου. Με άλλα λόγια, για κάθε 100 γυναίκες ακριβώς σαν κι αυτήν, 30 θα μπορούσε να αναμένεται να διαγνωστούν με καρκίνο των ωοθηκών, χωρίς ωοθηκεκτομή. Και έξι θα αναμένεται να διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών μετά από ωοθηκεκτομή.

Σε μελέτες, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού και του καρκίνου των ωοθηκών ποικίλλει. Και τον ατομικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του καρκίνου των ωοθηκών ποικίλλει ανάλογα με πολλούς παράγοντες, όπως το οικογενειακό ιστορικό σας, τις επιλογές του τρόπου ζωής σας και άλλες στρατηγικές που χρησιμοποιείτε για να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου. Για μερικές γυναίκες, ωοθηκεκτομή μπορεί να προσφέρει μεγάλη μείωση του κινδύνου. Για τις άλλες γυναίκες, τους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης και τις πιθανές παρενέργειες μπορεί να μην αξίζει τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της ωοθηκεκτομή;

Ωοθηκεκτομή, είναι μια γενικά ασφαλής διαδικασία που ενέχει ένα μικρό κίνδυνο επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης, εντερική απόφραξη και τη ζημία στα εσωτερικά όργανα. Ο κίνδυνος επιπλοκών εξαρτάται από το πώς η διαδικασία εκτελείται.

Αλλά περισσότερο σχετικά είναι οι επιπλοκές που μπορεί να προέλθει από την απώλεια των ορμονών που παρέχονται από τις ωοθήκες σας. Σε γυναίκες που δεν έχουν ακόμη να υποβληθούν σε εμμηνόπαυση, ωοθηκεκτομή προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση. Πρόωρη εμμηνόπαυση φέρνει πολλούς κινδύνους, όπως οι εξής:

 • Λέπτυνση των οστών (οστεοπόρωση). Αφαίρεση ωοθήκες σας μειώνει την ποσότητα των οιστρογόνων κόκαλα κτίριο σώμα σας παράγει. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ένα σπασμένο οστό.
 • Ταλαιπωρίες της εμμηνόπαυσης. Εξάψεις, ξηρότητα του κόλπου, σεξουαλικά προβλήματα, διαταραχές ύπνου και μερικές φορές γνωστικές αλλαγές είναι τα προβλήματα για ορισμένες γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση. Αφαίρεση ωοθήκες σας δεν σημαίνει ότι θα έχετε αμέσως αυτά τα προβλήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης θα αναπτυχθεί θα συμβεί νωρίτερα και είναι πιο πιθανό να μειώσουν την ποιότητα της ζωής σας, ό, τι και αν συμβεί κατά τη διάρκεια της φυσικής εμμηνόπαυσης.
 • Αυξημένος κίνδυνος καρδιακής νόσου. Κίνδυνος για υψηλή χοληστερόλη και τις καρδιακές παθήσεις μπορεί να αυξηθεί εάν οι ωοθήκες σας έχουν αφαιρεθεί.
 • Παρατεταμένη κίνδυνο καρκίνου. Προφυλακτική ωοθηκεκτομή δεν εξαλείφει εντελώς τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών. Ένας τύπος καρκίνου που μοιάζει και συμπεριφέρεται όμοια με καρκίνο των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί μετά αφαιρούνται οι ωοθήκες και τις σάλπιγγες. Ο κίνδυνος αυτού του τύπου καρκίνου, που ονομάζεται περιτοναϊκή πρωτογενή καρκίνο, είναι χαμηλή - πολύ χαμηλότερη από την ισόβιο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, αν οι ωοθήκες παραμένουν άθικτες.

Η προφυλακτική ωοθηκεκτομή μπορεί να ανακουφίσει ένα μεγάλο μέρος του άγχους σας σχετικά με την ανάπτυξη είτε ασθένεια, αλλά αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης μπορεί επίσης να λάβει μια συναισθηματική διοδίων σε σας. Ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να αποκτήσετε παιδιά, θα μπορεί να θρηνήσουν την απώλεια της γονιμότητας σας. Ή ίσως, όπως και μερικά, έχουν μια ισχυρή αίσθηση της θηλυκότητας συνδέεται με τη γονιμότητα σας και αναπαραγωγικό κύκλο.

Βλέπε επίσης

Η προφυλακτική ωοθηκεκτομή: πρόληψη του καρκίνου με χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών σας

Μήπως οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν μετεμμηνοπαυσιακής ορμονικής θεραπείας μετά την εκτομή των ωοθηκών;

Η χρήση χαμηλής δόσης ορμονικής θεραπείας μετά την ωοθηκεκτομή είναι αμφιλεγόμενη. Ενώ οι μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση της ορμονικής θεραπείας μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας από καρκίνο του μαστού, άλλες μελέτες δείχνουν πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για τη δική του.

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προφυλακτική ωοθηκεκτομή και δεν χρησιμοποιούν θεραπεία με αυξητική ορμόνη μέχρι την ηλικία των 45 ετών έχουν υψηλότερο ποσοστό πρόωρου θανάτου, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και νευρολογικές ασθένειες. Δεν είναι σαφές ότι τα υψηλότερα ποσοστά αυτών των ασθενειών που οφείλονται σε χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων που προκαλείται από ωοθηκεκτομή, αλλά οι γιατροί συνήθως συνιστούν ότι οι νεότερες γυναίκες που έχουν προκληθεί χειρουργικά εμμηνόπαυση να εξετάσουν τη λήψη χαμηλής δόσης ορμονικής θεραπείας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και να σταματήσει από την ηλικία των 45 ή 50.

Η προφυλακτική ωοθηκεκτομή μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο της απώλειας της μνήμης και την άνοια. Αλλά οι μελέτες δείχνουν ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με τη χρήση της ορμονικής θεραπείας μετά από χειρουργική επέμβαση.

Δεν είναι απολύτως σαφές τι επιπτώσεις θεραπεία με αυξητική ορμόνη μπορεί να έχει για τον κίνδυνο για καρκίνο. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η βραχυπρόθεσμη θεραπεία με αυξητική ορμόνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε γυναίκες με BRCA μεταλλάξεις που έχουν υποβληθεί σε προφυλακτική ωοθηκεκτομή. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με την ιδιαίτερη κατάστασή σας. Αν αποφασίσετε να λαμβάνει χαμηλή δόση οιστρογόνων, σχεδιάζουν να διακόψουν αυτή τη θεραπεία μετά την ηλικία των 50.

Μπορείτε να επιλέξετε να έχουν μήτρα σας αφαιρεθεί κατά την επέμβαση ωοθηκεκτομή σας, έτσι ώστε να μπορείτε να πάρετε ένα είδος ορμονικής θεραπείας (μόνο οιστρογόνα θεραπεία με αυξητική ορμόνη), η οποία μπορεί να είναι ασφαλέστερο για τις γυναίκες με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Συζήτηση για τα οφέλη και τους κινδύνους της υστερεκτομή με τον χειρουργό σας.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την ωοθηκεκτομή για την πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών εκεί;

Οι ερευνητές μελετούν άλλους τρόπους για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες που έχουν υψηλό κίνδυνο της νόσου. Αλλά δεν έχουν οι άλλοι τρόποι για την πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο όσο ωοθηκεκτομή έχει. Για το λόγο αυτό, για τις περισσότερες γυναίκες με BRCA μεταλλάξεις, οι γιατροί συνιστούν ωοθηκεκτομή.

Αλλά ωοθηκεκτομή δεν είναι σωστό για κάθε γυναίκα με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών. Έτσι, μιλάμε για τις εναλλακτικές λύσεις με το γιατρό σας να κατανοήσουν καλύτερα πώς μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Αυξημένη προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο των ωοθηκών. Μπορείτε να επιλέξετε να έχουν προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου των ωοθηκών δύο φορές το χρόνο για να ψάξουν για πρώιμα σημάδια του καρκίνου. Screening συνήθως περιλαμβάνει μια εξέταση αίματος για τον καρκίνο του αντιγόνου CA 125 και εξετάσεις υπερήχων των ωοθηκών σας. Στη θεωρία, η αύξηση της εξέτασης πρέπει να είναι σε θέση να βοηθήσει τους γιατρούς να πιάσει τον καρκίνο των ωοθηκών σε πρώιμα στάδια της, αλλά αν αυτό είναι δυνατόν με τις σημερινές μεθόδους ελέγχου δεν είναι σαφής. Οι δοκιμές διαλογής είναι μη επεμβατική, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι σώζουν ζωές.
 • Τα αντισυλληπτικά χάπια. Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη των χαπιών ελέγχου των γεννήσεων μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών κατά μέσο όρο-κινδύνου γυναίκες. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν αντισυλληπτικά χάπια μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες υψηλού κινδύνου, όπως εκείνοι με BRCA μεταλλάξεις. Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε αυτή την ομάδα υψηλού κινδύνου των γυναικών. Ωστόσο, τα οφέλη της μείωσης κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών φαίνεται να αντισταθμίζουν το μικρό κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Είναι γενικά συνιστάται ότι τα αντισυλληπτικά χάπια να χρησιμοποιηθεί για όχι περισσότερο από πέντε έτη.

Δεν μαστεκτομή προσφέρουν μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού;

Ναι. Χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει το στήθος σας (μαστεκτομή) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 90 τοις εκατό. Για παράδειγμα, εάν ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής σας είναι το 50 τοις εκατό, η προληπτική μαστεκτομή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σας σε 5 τοις εκατό. Με άλλα λόγια, για κάθε 100 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε προληπτική μαστεκτομή, πέντε θα μπορούσε να διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Γιατί μπορεί μια γυναίκα να επιλέξουν για την ωοθηκεκτομή πάνω από μαστεκτομή;

Λόγοι για μια γυναίκα μπορεί να επιλέξει ωοθηκεκτομή πάνω από μαστεκτομή περιλαμβάνει:

 • Ωοθηκεκτομή μειώνει τον κίνδυνο των δύο καρκίνων. Ωοθηκεκτομή μειώνει τον κίνδυνο τόσο του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου των ωοθηκών, ενώ η μαστεκτομή μειώνει μόνο τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.
 • Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για την πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών. Καρκίνος των ωοθηκών είναι μερικές φορές θεωρείται ως μια μεγαλύτερη απειλή από τον καρκίνο του μαστού επειδή δεν ανιχνεύεται εύκολα και μπορεί να ανιχνευθεί σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, όταν διαγνωσθεί. Υπάρχουν εξετάσεις, όπως η μαστογραφία και μαγνητική τομογραφία του μαστού, για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο σε πολύ υψηλού κινδύνου γυναίκες.
 • Αφαίρεση ωοθήκες σας δεν επηρεάζει την εμφάνισή σας. Μερικές γυναίκες ανησυχούν για το πώς θα δούμε αν έχουν τα στήθη τους αφαιρεθεί. Ωοθηκεκτομή, δεν θα επηρεάσει την εμφάνισή σας.

Αυτά τα οφέλη θα πρέπει να σταθμίζονται έναντι των κινδύνων της ωοθηκεκτομή και την πρόωρη εμμηνόπαυση που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα.

Τι ερωτήσεις θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας;

Η απόφαση για προφυλακτική ωοθηκεκτομή είναι μια προκλητική και δύσκολη χωρίς σαφώς σωστό ή λάθος απάντηση. Έρχεται κάτω σε μια προσωπική επιλογή που μόνο μπορεί να κάνει, αλλά και συμβουλές από έναν γενετικό σύμβουλο, έναν ειδικό σε θέματα υγείας του μαστού ή γυναικολόγος ογκολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μια πιο τεκμηριωμένη απόφαση.

Ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας ή άλλο φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης περιλαμβάνουν:

 • Τι είναι ο κίνδυνος μου του καρκίνου του μαστού;
 • Τι είναι ο κίνδυνος μου καρκίνου των ωοθηκών;
 • Ποιες είναι οι επιλογές μου για να μειώσει τον κίνδυνο μου από τον καρκίνο του μαστού;
 • Ποιες είναι οι επιλογές μου για να μειώσει τον κίνδυνο μου από καρκίνο των ωοθηκών;
 • Ποια είναι τα οφέλη και τους κινδύνους της κάθε επιλογής;
 • Ποιες είναι μερικές καλές πηγές πληροφοριών για τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου μου;
 • Πόσο χρόνο μπορώ να πάρω για την έρευνα τις επιλογές μου και να κάνουμε μια απόφαση;
 • Αν αποφασίσω ότι η προφυλακτική ωοθηκεκτομή δεν είναι σωστό για μένα αυτή τη στιγμή, μπορώ να αλλάξω το μυαλό μου αργότερα;
 • Τι συμβουλή θα δίνατε το φίλο σας ή μέλος της οικογένειας αν ήταν στην κατάστασή μου;

Ο προσδιορισμός αν προφυλακτική ωοθηκεκτομή είναι σωστό για σας - και όταν μπορεί να είναι σωστό για σας - εξαρτάται από τον ατομικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και το πόσο επιθετική θέλετε να είστε στις προσπάθειες πρόληψης του καρκίνου σας.

Βλέπε επίσης