Μανομετρία οισοφάγου

Ορισμός

Μανομετρία οισοφάγου (muh-NOM-UH-tree) είναι ένα τεστ που μετράει το πόσο καλά λειτουργεί οισοφάγο σας. Οισοφάγου σας είναι η μακρά, μυϊκός σωλήνας που συνδέει το λαιμό με το στομάχι σας. Μανομετρία οισοφάγου μετρά τις ρυθμικές συσπάσεις των μυών (περισταλτικές) που εμφανίζονται στον οισοφάγο σας όταν καταπιούν. Μανομετρία οισοφάγου μετρά επίσης το συντονισμό και τη δύναμη που ασκείται από τους μυς του οισοφάγου σας.

Κατά τη διάρκεια της μανομετρία οισοφάγου, ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα (καθετήρα) που περιέχει αισθητήρες διέρχεται μέσω της μύτης σας, κάτω από τον οισοφάγο και στο στομάχι σας. Μανομετρία οισοφάγου μπορεί να είναι χρήσιμη στη διάγνωση ορισμένων κυρίως ασυνήθιστο διαταραχές που επηρεάζουν τον οισοφάγο σας.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Μανομετρία οισοφάγου χρησιμοποιείται για να αξιολογήσει την κίνηση (κινητικότητα) των τροφίμων μέσω του οισοφάγου και μέσα στο στομάχι. Η δοκιμή μετρά πόσο καλά τις κυκλικές ζώνες των μυών (σφιγκτήρες) στην κορυφή και στο κάτω μέρος του οισοφάγου σας ανοίγουν και κλείνουν, καθώς και η πίεση, η δύναμη και το σχέδιο του κύματος του οισοφάγου συσπάσεις των μυών που μετακινεί τα τρόφιμα κατά μήκος.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μανομετρία οισοφάγου αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα που θα μπορούσαν να σχετίζονται με διαταραχές του οισοφάγου. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία)
 • Ο πόνος κατά την κατάποση (οδυνοφαγία)

Μανομετρία οισοφάγου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη διάγνωση μια σειρά από προϋποθέσεις:

 • Προβλήματα κατάποσης (δυσφαγία). Κατάποση προβλήματα είναι πιο πιθανό να έχουν προκληθεί από τέτοια πράγματα όπως αποφράξεις, στένωση (στένωση) ή φλεγμονή από ό, τι από τα θέματα κινητικότητας, έτσι ώστε αυτές οι αιτίες θα πρέπει να αποκλειστεί από άλλες δοκιμές πριν από την προσφυγή στο μανομετρία. Η διάχυτη οισοφαγικός σπασμός είναι ένα σπάνιο πρόβλημα στην κατάποση που μπορεί να προσδιοριστεί από μανομετρία. Είναι που ορίζονται από πολλούς, δυναμική, ανεπαρκώς συντονισμένες συσπάσεις των μυών του οισοφάγου σας.
 • Αχαλασία. Αυτή η ασυνήθιστη κατάσταση συμβαίνει όταν κατώτερου οισοφαγικού μυς σας (σφιγκτήρας) δεν χαλαρώνουν σωστά για να αφήσει τα τρόφιμα εισάγετε το στομάχι σας. Οι μύες στο τοίχωμα του οισοφάγου σας είναι συχνά ανεπαρκής, καθώς και. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην κατάποση και την αναγωγή των τροφίμων back up στο λαιμό σας.
 • Σκληρόδερμα. Σε πολλούς ανθρώπους με αυτή τη σπάνια προοδευτική νόσο, οι μύες του κάτω οισοφάγου παύουν να κινούνται, οδηγώντας σε σοβαρή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Μανομετρία οισοφάγου. Μετά μανομετρία οισοφάγου.
Μανομετρία οισοφάγου. Μετά μανομετρία οισοφάγου.

Αν σκέφτεστε να υποβάλλονται σε αντι-παλινδρόμηση χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), μανομετρία οισοφάγου μπορεί να συστηθεί για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αχαλασία ή σπασμός, η οποία δεν θα βοηθηθούν από τη χειρουργική επέμβαση ΓΟΠΝ.

Αν έχετε πόνο στο στήθος που δεν σχετίζονται με την καρδιά σας, μανομετρία οισοφάγου είναι συνήθως συνιστάται μόνο εάν είχατε μια ενδοσκόπηση, GERD έχει αποκλειστεί και έχετε κάποια προβλήματα στην κατάποση.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Μανομετρία οισοφάγου είναι γενικά ασφαλής, και οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Όμως, όπως συμβαίνει με κάθε ιατρική διαδικασία, δεν εμπεριέχουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Κατά τη διάρκεια της μανομετρία οισοφάγου, μπορεί να αντιμετωπίσετε:

 • Φίμωση όταν ο σωλήνας περνά στο λαιμό σας
 • Δακρύρροια
 • Ελαφρά αιμορραγία από τη μύτη
 • Δυσφορία στη μύτη και το λαιμό σας

Μετά μανομετρία οισοφάγου, μπορεί να έχετε κάποιες ήπιες παρενέργειες, όπως οι εξής:

 • Πονόλαιμος
 • Βουλωμένη μύτη
 • Μικρά ρινορραγία

Σπάνια, σοβαρές επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Καρδιακή αρρυθμία
 • Το περιεχόμενο του στομάχου ρέει πίσω στον οισοφάγο σας, το οποίο αναπνέουμε στους πνεύμονές σας (εισρόφηση)
 • Μια τρύπα στον οισοφάγο σας (διάτρηση)

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε να τρώτε και να πίνετε για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την μανομετρία οισοφάγου. Ο γιατρός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες. Επίσης, ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν φάρμακα που παίρνετε. Μπορεί να σας ζητηθεί να μην λάβει κάποια φάρμακα πριν από τη δοκιμή.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Μανομετρία οισοφάγου είναι μια διαδικασία εξωτερικών ασθενών γίνεται χωρίς νάρκωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι το ανέχονται καλά. Μπορεί να σας ζητηθεί να αλλάξετε σε μια νοσοκομειακή ποδιά πριν από την έναρξη της δοκιμής.

Κατά τη διάρκεια της μανομετρία οισοφάγου

 • Ενώ κάθεστε επάνω, ένα μέλος του σπρέι υγειονομικής περίθαλψης ομάδα σας στο λαιμό σας με μια αναισθητική φαρμακευτική αγωγή ή θέτει αναισθητική γέλη στη μύτη σας ή και τα δύο.
 • Ένας καθετήρας καθοδηγείται από τη μύτη σας στον οισοφάγο σας. Ο καθετήρας μπορεί να είναι επενδυμένα σε ένα γεμάτο με νερό περίβλημα. Δεν έχει καμία σχέση με την αναπνοή σας. Ωστόσο, τα μάτια σας μπορεί να το νερό, και μπορείτε να φιμώσει. Μπορεί να έχετε μια μικρή ρινορραγία από ερεθισμούς.
 • Μετά ο καθετήρας είναι στη θέση του, μπορεί να σας ζητηθεί να ξαπλώσετε ανάσκελα σε ένα τραπέζι εξετάσεις, ή μπορεί να σας ζητηθεί να παραμείνει στη θέση του.
 • Θα καταπιούν τότε οι μικρές γουλιές νερό. Καθώς το κάνετε, έναν υπολογιστή συνδεδεμένο με τον καθετήρα καταγράφει την πίεση, τη δύναμη και το σχέδιο του οισοφάγου συσπάσεις των μυών σας.
 • Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, θα σας ζητηθεί να αναπνέει αργά και ομαλά, παραμένουν ως ακόμη δυνατό, και να τα καταπιούν μόνο όταν σας ζητηθεί να το πράξουν.
 • Ένα μέλος της ομάδας υγείας σας μπορεί να κινηθεί κάτω από τον καθετήρα στο στομάχι σας, ενώ ο καθετήρας συνεχίζει τις μετρήσεις του.
 • Ο καθετήρας στη συνέχεια αποσύρεται βραδέως.

Η δοκιμή διαρκεί συνήθως 20 έως 30 λεπτά.

Μετά μανομετρία οισοφάγου
Όταν μανομετρία οισοφάγου σας είναι πλήρης, μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της μανομετρία οισοφάγου σας θα σταλεί στο γιατρό σας. Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε μία έως δύο ημέρες. Τα αποτελέσματα των δοκιμών μπορούν να χρησιμοποιούνται για να κατευθύνουν περαιτέρω επεξεργασία, εφόσον είναι αναγκαίο ή για να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε μια χειρουργική επέμβαση, εάν η δοκιμή ήταν μέρος της προεγχειρητικής αξιολόγησης. Σχέδιο για να συζητήσει τα αποτελέσματα με το γιατρό σας σε ένα δεύτερο ραντεβού.

Βλέπε επίσης