Λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων

Ορισμός

Λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων είναι μια σπάνια, αργή ανάπτυξη του καρκίνου του αίματος στην οποία μυελό των οστών σας κάνει πάρα πολλά κύτταρα Β (λεμφοκύτταρα), ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Αυτά τα επιπλέον κύτταρα Β είναι ανώμαλη και να δούμε «τριχωτό» κάτω από ένα μικροσκόπιο. Καθώς ο αριθμός των κυττάρων λευχαιμίας αυξάνεται, λιγότερα υγιή λευκά αιμοσφαίρια, τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια που παράγονται.

Λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες, και αυτό συμβαίνει πιο συχνά σε μεσήλικες και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι για το τι προκαλεί λευχαιμία τριχωτών κυττάρων, και δεν υπάρχει καμία θεραπεία. Λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων θεωρείται μια χρόνια ασθένεια, επειδή δεν μπορεί ποτέ να εξαφανιστεί εντελώς, αν και η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση για χρόνια.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα της λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων, αλλά μια εξέταση αίματος για μια άλλη ασθένεια ή πάθηση μπορεί να αποκαλύψει κατά λάθος λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων.

Λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων. Έκθεση σε ακτινοβολία.
Λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων. Έκθεση σε ακτινοβολία.

Άλλες φορές οι άνθρωποι με τριχωτά σημεία εμπειρία κυττάρων λευχαιμίας και συμπτώματα κοινά σε μια σειρά από ασθένειες και τις προϋποθέσεις, όπως:

 • Ένα αίσθημα πληρότητας στην κοιλιά σας που μπορεί να κάνει ότι είναι δυσάρεστο να τρώνε περισσότερο από λίγο σε έναν χρόνο
 • Κούραση
 • Εύκολη μώλωπες
 • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις
 • Αδυναμία
 • Η απώλεια βάρους

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε επίμονα σημάδια και τα συμπτώματα που σας ανησυχούν.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων. Οι γιατροί γνωρίζουν ότι ο καρκίνος εμφανίζεται όταν τα κύτταρα να αναπτύξουν τα λάθη στο DNA τους. Στην περίπτωση της λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων, οι μεταλλάξεις στο DNA των οστών προκαλούν βλαστικά κύτταρα μυελού σας για να δημιουργήσει πάρα πολλά λευκά αιμοσφαίρια τα οποία δεν λειτουργούν σωστά. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τις μεταλλάξεις του DNA που οδηγούν σε λευχαιμία τριχωτών κυττάρων.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων. Δεν είναι όλες οι μελέτες συμφωνούν στο ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο της νόσου. Κάποια έρευνα δείχνει ότι τον κίνδυνο της λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων αυξήσεις που βασίζονται σε σας:

 • Η έκθεση σε ακτινοβολία. Οι άνθρωποι που εκτίθενται σε ακτινοβολία, όπως είναι εκείνοι που εργάζονται γύρω από μηχανήματα ακτίνων Χ ή εκείνους που έλαβαν θεραπεία με ακτινοβολία για τον καρκίνο, μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων.
 • Έκθεση σε χημικές ουσίες. Βιομηχανική και γεωργικές χημικές ουσίες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ένα ρόλο στην ανάπτυξη της λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι δεν είναι αυτή η περίπτωση.
 • Η έκθεση σε πριονίδι. Μερικές μελέτες έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ της εργασίας με ξύλο και πριονίδι και αυξημένο κίνδυνο λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων. Αλλά αυτή η σύνδεση δεν έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων εξελίσσεται πολύ αργά και μερικές φορές παραμένει σταθερό για πολλά χρόνια. Για το λόγο αυτό, συμβαίνουν λίγες επιπλοκές της νόσου. Ωστόσο, χωρίς θεραπεία λευχαιμία τριχωτών κυττάρων που εξελίσσεται Μαΐου παραγκωνίζει υγιή κύτταρα του αίματος, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές, όπως:

 • Λοιμώξεις. Χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων σας βάλει σε κίνδυνο των λοιμώξεων που το σώμα σας θα μπορούσε αλλιώς παλέψουν.
 • Αιμορραγία. Χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων καθιστούν δύσκολο για το σώμα σας για να σταματήσει η αιμορραγία μόλις ξεκινά. Αν έχετε μια ήπια χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, μπορεί να παρατηρήσετε ότι εμφανίζετε μώλωπες πιο εύκολα. Πολύ χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων μπορεί να προκαλέσει αυθόρμητη αιμορραγία από τη μύτη ή τα ούλα.
 • Αναιμία. Ένα χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων σημαίνει λιγότερα κύτταρα είναι διαθέσιμα για να μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα σας. Αυτό ονομάζεται αναιμία. Η αναιμία προκαλεί κούραση.

Αυξημένος κίνδυνος δεύτερου καρκίνου
Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με λευχαιμία τριχωτών κυττάρων μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ένα δεύτερο τύπο του καρκίνου. Δεν είναι σαφές κατά πόσον αυτός ο κίνδυνος οφείλεται στην επίδραση λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων στο σώμα ή αν ο κίνδυνος προέρχεται από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων. Δεύτερη καρκίνοι που βρέθηκαν σε ανθρώπους για την αγωγή της λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων περιλαμβάνουν Hodgkin λεμφώματος και μη-Hodgkin λέμφωμα, μεταξύ άλλων.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να ξεκινήσει από την πρώτη δει τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι μπορεί να έχετε λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων, μπορεί να αναφέρεται σε ένα γιατρό ο οποίος αντιμετωπίζει ασθένειες του αίματος και του μυελού των οστών (αιματολόγος).

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομη, και επειδή υπάρχουν συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να είμαστε προετοιμασμένοι. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε και να ξέρετε τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός στη διατροφή σας.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Θεωρήστε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να θυμόμαστε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Η έκθεση σε χημικές ουσίες.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Η έκθεση σε χημικές ουσίες.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Κατάλογος ερωτήσεις σας από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό στην περίπτωση χρόνος τρέχει έξω. Για λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Έχω λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Θα χρειάζονται θεραπεία για λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων μου;
 • Αν δεν έχουν τη θεραπεία, θα λευχαιμία μου επιδεινωθεί;
 • Αν μου χρειάζονται θεραπεία, ποιες είναι οι επιλογές μου;
 • Θα θεραπεία να θεραπεύσει λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων μου;
 • Ποιες είναι οι παρενέργειες της κάθε θεραπευτική επιλογή;
 • Είναι μια θεραπεία που αισθάνεστε ότι είναι καλύτερο για μένα;
 • Πώς θα τη θεραπεία του καρκίνου επηρεάζουν την καθημερινή ζωή μου;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα μαζί;
 • Υπάρχουν περιορισμοί που θα πρέπει να ακολουθήσετε εκεί;
 • Θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό; Ποια θα είναι το κόστος, και θα ασφαλιστική μου κάλυψη;
 • Φυλλάδια εκεί ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να ζητήσετε άλλες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να επιτρέψει περισσότερο χρόνο αργότερα για να καλύψει άλλα σημεία που θέλετε να αντιμετωπίσει. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Όταν άρχισαν για πρώτη φορά να εμφανίζονται τα συμπτώματα;
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Για τη διάγνωση της λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξετάσεις και διαδικασίες που περιλαμβάνουν:

 • Φυσική εξετάσεις με το αίσθημα σπλήνα σας -. Ένα οβάλ σχήμα όργανο στην αριστερή πλευρά της άνω κοιλιακή χώρα σας - ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει εάν είναι διευρυμένη. Μια διευρυμένη σπλήνα μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση της πληρότητας στην κοιλιά σας που το καθιστά άβολα για να φάει. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ελέγξει για διόγκωση των λεμφαδένων που μπορεί να περιέχουν τα κύτταρα της λευχαιμίας.
 • Οι εξετάσεις αίματος. Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί τις αιματολογικές εξετάσεις, όπως η γενική εξέταση αίματος, για να παρακολουθεί τα επίπεδα των κυττάρων στο αίμα σας. Οι άνθρωποι με λευχαιμία τριχωτών κυττάρων έχουν χαμηλά επίπεδα και των τριών τύπων κυττάρων του αίματος - ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Μια άλλη εξέταση αίματος που ονομάζεται ένα επίχρισμα περιφερικού αίματος αναζητά τριχωτών κυττάρων λευχαιμίας κυττάρων σε ένα δείγμα του αίματός σας.
 • Βιοψίας μυελού των οστών. Κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας μυελού των οστών, μια μικρή ποσότητα του μυελού των οστών έχει αφαιρεθεί από την περιοχή του ισχίου σας. Αυτό το δείγμα χρησιμοποιείται για να ψάξουν για τριχωτών κυττάρων λευχαιμίας κυττάρων και να παρακολουθεί τα υγιή κύτταρα του αίματός σας.
 • Αξονική τομογραφία (CT scan). Η αξονική τομογραφία δείχνει λεπτομερείς εικόνες από το εσωτερικό του σώματός σας. Ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει μια αξονική τομογραφία για τον εντοπισμό διεύρυνση της σπλήνας και οι λεμφαδένες σας.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Η θεραπεία δεν είναι πάντα απαραίτητη για τα άτομα με λευχαιμία τριχωτών κυττάρων. Επειδή αυτός ο καρκίνος εξελίσσεται πολύ αργά και μερικές φορές δεν προχωρήσει καθόλου, μερικοί άνθρωποι προτιμούν να περιμένουν για τη θεραπεία του καρκίνου τους, μόνο εάν προκαλεί σημεία και συμπτώματα. Η πλειονότητα των ατόμων με λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων χρειάζονται τελικά θεραπεία.

Αν και μπορεί να είναι πρόθυμοι να απελευθερώσει το σώμα σας από τον καρκίνο εάν έχετε διαγνωσθεί με λευχαιμία τριχωτών κυττάρων, δεν υπάρχει πλεονέκτημα για την έγκαιρη θεραπεία. Σε αντίθεση με κάποιες άλλες μορφές καρκίνου, λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων είναι πολύ θεραπεύσιμη σε όλα τα στάδια, πράγμα που σημαίνει ότι η αναμονή για τη θεραπεία του καρκίνου σας δεν θα κάνει καμία διαγραφή λιγότερο πιθανό.

Αν λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων σας προκαλεί σημεία και συμπτώματα, μπορεί να αποφασίσει να υποβληθεί σε θεραπεία. Δεν υπάρχει θεραπεία για την λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων. Αλλά θεραπείες είναι αποτελεσματικές στο να λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων σε ύφεση για χρόνια.

Χημειοθεραπεία
Οι γιατροί θεωρούν φάρμακα χημειοθεραπείας την πρώτη γραμμή της θεραπείας για λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων θα βιώσουν πλήρη ή μερική ύφεση μέσω της χρήσης της χημειοθεραπείας. Δύο χημειοθεραπεία φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε λευχαιμία τριχωτών κυττάρων:

 • Κλαδριβίνη (leustatin). Θεραπεία για λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων συνήθως ξεκινά με κλαδριβίνη. Λάβετε μια συνεχή έγχυση του φαρμάκου μέσα σε μία φλέβα για αρκετές ημέρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν cladribine εμπειρία πλήρη ύφεση που μπορεί να διαρκέσει για αρκετά χρόνια. Αν τριχωτών επιστρέφει λευχαιμίας κυττάρων σας, μπορεί να αντιμετωπιστεί με κλαδριβίνη και πάλι. Οι παρενέργειες της κλαδριβίνης ενδέχεται να περιλαμβάνουν μόλυνση και πυρετό.
 • Πεντοστατίνης (nipent). Πεντοστατίνης προκαλεί ποσοστά ύφεσης παρόμοια με cladribine, αλλά είναι δεδομένη με διαφορετικό χρονοδιάγραμμα. Οι άνθρωποι που παίρνουν πεντοστατίνης λαμβάνουν εγχύσεις κάθε δεύτερη εβδομάδα για τρεις έως έξι μήνες. Οι παρενέργειες της πεντοστατίνης μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, ναυτία και λοίμωξη.

Βιολογικές θεραπείες
Βιολογική θεραπεία προσπαθεί να κάνει τα καρκινικά κύτταρα πιο αναγνωρίσιμο στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μόλις το ανοσοποιητικό σας σύστημα εντοπίζει τα καρκινικά κύτταρα ως εισβολείς, μπορεί να ορίσει για την καταστροφή του καρκίνου σας. Οι δύο τύποι βιολογικών θεραπειών που χρησιμοποιούνται σε λευχαιμία τριχωτών κυττάρων:

 • Ιντερφερόνη. Μπορείτε να λάβετε ιντερφερόνη περίπτωση που η χημειοθεραπεία δεν ήταν αποτελεσματική ή αν δεν μπορείτε να πάρετε τη χημειοθεραπεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν μερική ύφεση με ιντερφερόνη, η οποία έχει ληφθεί για ένα χρόνο. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν συμπτώματα γρίπης, όπως πυρετό και κόπωση.
 • Rituximab (Rituxan). Rituximab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα εγκριθεί για τη θεραπεία μη-Hodgkin λέμφωμα και χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, αν και είναι μερικές φορές χρησιμοποιείται σε λευχαιμία τριχωτών κυττάρων. Εάν η χημειοθεραπεία φάρμακα δεν έχουν εργαστεί για σας ή δεν μπορείτε να πάρετε τη χημειοθεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει rituximab. Οι παρενέργειες του rituximab περιλαμβάνουν πυρετό και λοίμωξη.

Χειρουργική
Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση σπλήνα (σπληνεκτομή) θα μπορούσε να είναι μια επιλογή εάν ρήξης σπλήνας σας ή αν είναι διευρυμένη και προκαλεί πόνο. Αν και αφαίρεση σπλήνας σας δεν μπορεί να θεραπεύσει λευχαιμία τριχωτών κυττάρων, μπορεί να αποκαταστήσει συνήθως κανονική του αίματος. Σπληνεκτομή δεν χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις. Όλα τα χειρουργική επέμβαση ενέχει τον κίνδυνο αιμορραγίας και λοίμωξης.

Βλέπε επίσης

Εναλλακτική ιατρική

Μερικοί άνθρωποι με καρκίνο διαπιστώσετε ότι συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου. Η συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική δεν μπορεί να θεραπεύσει λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων σας, αλλά μπορεί να προσφέρει χρήσιμες τρόπους για να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία. Συζητήστε με το γιατρό σας αν σας ενδιαφέρει στην προσπάθεια:

 • Βελονισμός. A ένθετα επαγγελματία μικροσκοπικές βελόνες μέσα στο δέρμα σας σε συγκεκριμένα σημεία κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας βελονισμού. Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ναυτίας και του εμέτου που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία. Ο βελονισμός μπορεί να είναι ασφαλής όταν γίνεται από έναν πιστοποιημένο επαγγελματία. Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να συστήσει έναν επαγγελματία στην κοινότητά σας. Ο βελονισμός δεν είναι ασφαλής, αν έχετε χαμηλό αριθμό αίματος ή εάν παίρνετε αντιπηκτικά.
 • Αρωματοθεραπεία. Αρωματοθεραπεία χρησιμοποιεί αρωματικά έλαια που εκπέμπουν ευχάριστα αρώματα, όπως η λεβάντα. Έλαια μπορείτε να κάνετε μασάζ στο δέρμα σας, προστίθεται στο νερό του μπάνιου ή να θερμανθεί για να απελευθερώσει τις μυρωδιές τους. Aromatherapy μπορεί να βοηθήσει να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να ανακουφίσει την πίεση. Αρωματοθεραπεία είναι ασφαλής, αλλά τα έλαια που εφαρμόζονται στο δέρμα σας μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, οπότε ελέγξτε τα συστατικά πρώτα.
 • Μασάζ. Ένας θεραπευτής χρησιμοποιεί του ή της χέρια να ζυμώσει τους μυς σας και των μαλακών ιστών. Μασάζ μπορεί να βοηθήσει να ανακουφίσει το άγχος και την κούραση. Πολλά αντικαρκινικά κέντρα έχουν θεραπευτές μασάζ που εργάζονται με άτομα που έχουν καρκίνο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο δεν πρέπει να έχουν ένα μασάζ, αν μετράει το αίμα τους είναι χαμηλά. Ζητήστε από τον θεράποντα μασάζ για να αποφύγετε τη χρήση βαθιά πίεση. Ένα μασάζ δεν πρέπει να βλάψει, οπότε μιλήσει εάν αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια ενός μασάζ.
 • Θεραπείες νου-σώματος. Θεραπείες νου-σώματος μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου. Νου-σώματος θεραπείες περιλαμβάνουν διαλογισμό και τεχνικές χαλάρωσης, όπως η καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση. Νου-σώματος θεραπείες είναι γενικά ασφαλείς. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει με αυτές τις θεραπείες ή μπορείτε να τα κάνετε μόνοι σας.

Βλέπε επίσης

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Οι γιατροί θεωρούν λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων μια χρόνια μορφή καρκίνου, διότι ποτέ δεν πηγαίνει εντελώς μακριά. Ακόμα κι αν επιτύχουν ύφεση, θα απαιτήσει πιθανότατα επισκέψεις παρακολούθησης με το γιατρό σας για την παρακολούθηση του καρκίνου σας και εξετάσεις αίματος. Γνωρίζοντας ότι ο καρκίνος σας θα μπορούσε να επανέλθει ανά πάσα στιγμή μπορεί να είναι αγχωτική. Για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσουν, θα μπορούσε να εξετάσει προσπαθεί να:

 • Βρείτε αρκετά για να αισθάνονται άνετα οι αποφάσεις αποφάσεων για τη φροντίδα σας. Μάθετε για λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων σας και τη θεραπεία της, έτσι ώστε να μπορείτε να αισθάνονται πιο σίγουροι για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη θεραπεία σας. Έχοντας μια καλύτερη ιδέα για το τι να περιμένουμε από τη θεραπεία και τη ζωή μετά τη θεραπεία μπορεί να σας κάνει να αισθάνονται περισσότερο στον έλεγχο του καρκίνου σας. Ρωτήστε το γιατρό σας, τη νοσοκόμα ή άλλο επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης για να προτείνουμε κάποιες αξιόπιστες πηγές πληροφοριών για να ξεκινήσετε.
 • Σύνδεση με άλλους επιζώντες του καρκίνου. Ενώ οι φίλοι και η οικογένειά παρέχουν ένα σημαντικό δίκτυο υποστήριξης κατά τη διάρκεια της εμπειρίας του καρκίνου σας, δεν μπορούν πάντα να καταλάβουν τι είναι σαν να αντιμετωπίσει τον καρκίνο. Άλλες επιζώντες του καρκίνου προσφέρει ένα μοναδικό δίκτυο υποστήριξης. Ρωτήστε το γιατρό σας ή άλλο μέλος της ομάδας υγείας σας για τις ομάδες ή οργανώσεις υποστήριξης στην κοινότητά σας, που μπορεί να σας συνδέσει με άλλους επιζώντες του καρκίνου. Οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρκίνου και την Λευχαιμία και Κοινωνία λεμφώματος προσφέρουν σε απευθείας σύνδεση δωμάτια συνομιλίας και πίνακες συζητήσεων.
 • Φροντίστε τον εαυτό σας. Δεν μπορείτε να ελέγξετε αν λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων σας έρχεται πίσω, αλλά μπορείτε να ελέγξετε άλλες πτυχές της υγείας σας. Φροντίστε τον εαυτό σας με την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής με πολλά φρούτα και λαχανικά και να ασκείστε τακτικά. Ένα υγιές σώμα μπορεί πιο εύκολα να αποκρούσει λοιμώξεις, και θα πρέπει να χρειαστεί να λάβουν θεραπεία για τον καρκίνο και πάλι, θα είστε σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες της θεραπείας.

Βλέπε επίσης