H. pylori λοίμωξη

Ορισμός

H. pylori λοίμωξη συμβαίνει όταν ένας είδος βακτηριδίου που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori) προσβάλλει το στομάχι σας, συνήθως κατά την παιδική ηλικία. Μια κοινή αιτία των πεπτικών ελκών, H. pylori λοίμωξη είναι παρούσα σε περίπου το ήμισυ των ανθρώπων στον κόσμο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν H. pylori λοίμωξη, γιατί ποτέ δεν αρρωσταίνουν από αυτό. Αν αναπτύξετε σημεία και συμπτώματα του πεπτικού έλκους, ο γιατρός σας θα σας εξετάσει κατά πάσα πιθανότητα για λοίμωξη από H. pylori, διότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Συμπτώματα

H. pylori λοίμωξη. Ζώντας σε συνθήκες συνωστισμού.
H. pylori λοίμωξη. Ζώντας σε συνθήκες συνωστισμού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με λοίμωξη από H. pylori δεν θα έχει οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα. Δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να γεννηθεί με μεγαλύτερη αντίσταση στις επιβλαβείς συνέπειες του H. pylori.

Όταν σημεία ή συμπτώματα εμφανίζονται με λοίμωξη από H. pylori, που μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ένας πόνος ή κάψιμο πόνος στην κοιλιά σας
 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Η συχνή ρέψιμο
 • Φούσκωμα
 • Η απώλεια βάρους

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε κάποια επίμονα σημάδια και τα συμπτώματα που σας ανησυχούν. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε:

 • Σοβαρή και επίμονη κοιλιακό άλγος
 • Δυσκολία στην κατάποση
 • Κόπρανα ή μαύρα σαν πίσσα κόπρανα
 • Αιματηρή ή μαύρο εμετό ή εμετό που μοιάζει με καφέ

Αιτίες

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω της άμεσης επαφής με την ύλη σάλιο, εμετό ή κοπράνων. H. pylori μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Η μόλυνση είναι συνήθως αποκτάται κατά την παιδική ηλικία.

Παράγοντες κινδύνου

Πολλοί άνθρωποι σύμβαση H. pylori, όπως τα παιδιά. Συμβαλλόμενα H. pylori στην ενήλικη ζωή είναι πολύ λιγότερο κοινή. Οι παράγοντες κινδύνου για λοίμωξη από H. pylori που σχετίζονται με τις συνθήκες διαβίωσης κατά την παιδική ηλικία σας, όπως:

 • Ζώντας σε συνθήκες συνωστισμού. Έχετε ένα μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης από H. pylori, αν ζείτε σε ένα σπίτι με πολλά άλλα άτομα.
 • Ζώντας χωρίς μια αξιόπιστη παροχή ζεστού νερού. Έχοντας μια αξιόπιστη παροχή ζεστού νερού μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε καθιστικό σας καθαρό και να μειώσει τον κίνδυνο του H. pylori.
 • Ζώντας σε μια αναπτυσσόμενη χώρα. Οι άνθρωποι που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου συνωστισμό και ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης μπορεί να είναι πιο συχνές, έχουν υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης από H. pylori.
 • Ζώντας με κάποιον που έχει μια λοίμωξη από H. pylori. Εάν κάποιος ζείτε με έχει H. pylori, είστε πιο πιθανό να έχουν επίσης H. pylori.

Επιπλοκές

Επιπλοκές που σχετίζονται με λοίμωξη από H. pylori περιλαμβάνουν:

 • Έλκη. Η. του πυλωρού μπορεί να βλάψει το προστατευτικό τοίχωμα του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Αυτό μπορεί να επιτρέψει το γαστρικό οξύ για να δημιουργήσουν μια ανοικτή πληγή (έλκος),.
 • Φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. H. pylori λοίμωξη μπορεί να ερεθίσει το στομάχι σας, προκαλώντας φλεγμονή (γαστρίτιδα).
 • Ο καρκίνος του στομάχου. H. pylori λοίμωξη είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για ορισμένους τύπους καρκίνου του στομάχου.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να δούμε πρώτα τον οικογενειακό σας γιατρό ή παθολόγο εάν έχετε συμπτώματα ή συμπτώματα που υποδηλώνουν μια επιπλοκή της λοίμωξης από H. pylori. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό ο οποίος αντιμετωπίζει ασθένειες του πεπτικού συστήματος (γαστρεντερολόγο).

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομη, και επειδή υπάρχουν συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να είναι καλά προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε
Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός στη διατροφή σας. Πριν από τον διορισμό σας, ίσως να θέλετε να γράψετε μια λίστα που απαντά στις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Όταν άρχισαν τα συμπτώματά σας; Μήπως κάτι να γίνουν καλύτερα ή χειρότερα;
 • Οι γονείς ή τα αδέλφια σας ποτέ βιώσει παρόμοια προβλήματα;
 • Ποια φάρμακα ή συμπληρώματα παίρνετε τακτικά;

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Για λοίμωξη από H. pylori, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Πώς H. pylori λοίμωξη προκαλεί τις επιπλοκές είμαι αντιμετωπίζετε;
 • Μπορεί H. pylori να προκαλέσει άλλες επιπλοκές;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Έχετε κάποια φυλλάδια για το θέμα αυτό;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας ανά πάσα στιγμή που δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να επιτρέψει περισσότερο χρόνο για να καλύψει άλλα σημεία που θέλετε να αντιμετωπίσει. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Μην παίρνετε τακτικά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.ά.);

Εξετάσεις και διάγνωση

Οι εξετάσεις και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για να καθοριστεί εάν έχετε λοίμωξη από H. pylori περιλαμβάνουν:

 • Εξέταση αίματος. Ανάλυση ενός δείγματος αίματος μπορεί να αποκαλύψει στοιχεία μιας δραστικής ή προηγούμενη λοίμωξη από H. pylori στο σώμα σας. Ένα δείγμα αίματος συνήθως συλλέγεται από τσιμπήσει το δάχτυλό σας.
 • Τεστ αναπνοής. Σε ένα τεστ αναπνοής, θα καταπιεί ένα χάπι, υγρό ή πουτίγκα που περιέχει ραδιενεργά μόρια διοξειδίου του άνθρακα. Εάν έχετε μια λοίμωξη από H. pylori, το ραδιενεργό άνθρακα απελευθερώνεται όταν το διάλυμα διασπάται στο στομάχι σας. Το σώμα σας απορροφά το ραδιενεργό άνθρακα και αποβάλλει όταν εκπνέετε. Εκπνέετε σε μια τσάντα και ο γιατρός σας χρησιμοποιεί μια ειδική συσκευή για την ανίχνευση της ραδιενεργού άνθρακα.
 • Τεστ κοπράνων. Μία εργαστηριακή εξέταση που ονομάζεται δοκιμασία αντιγόνου σκαμνί αναζητά ξένες πρωτεΐνες (αντιγόνα) που σχετίζεται με λοίμωξη από H. pylori στα κόπρανα σας.
 • Πεδίο δοκιμής. Τη διάρκεια μιας εξέτασης ενδοσκόπηση, κλωστές γιατρό σας ένα μακρύ εύκαμπτο σωλήνα εφοδιασμένο με μια μικροσκοπική κάμερα (ενδοσκόπιο), κάτω από το λαιμό και τον οισοφάγο και στο στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο σας. Χρησιμοποιώντας αυτό το μέσο, ​​ο γιατρός σας μπορεί να δείτε τυχόν παρατυπίες στην ανώτερη πεπτική οδό σας και να αφαιρέσετε τα δείγματα ιστού (βιοψία). Αυτά τα δείγματα αναλύθηκαν για λοίμωξη από H. pylori.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Οι λοιμώξεις Η. pylori αντιμετωπίζεται συνήθως με δύο ποικιλίες των αντιβιοτικών ταυτόχρονα, να βοηθήσει στην πρόληψη των βακτηρίων από την ανάπτυξη ενός αντοχή σε ένα συγκεκριμένο αντιβιοτικό. Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει επίσης ένα οξύ φάρμακο καταστολής, για να βοηθήσει το βλεννογόνο του στομάχου σας θεραπεύσει.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να υποβάλλονται σε έλεγχο για H. pylori αρκετές εβδομάδες μετά τη θεραπεία σας. Εάν οι εξετάσεις δείξουν ότι ο θεραπείας ήταν ανεπιτυχής, μπορεί να υποβληθούν σε μια άλλη γύρο της θεραπείας με ένα διαφορετικό συνδυασμό των αντιβιοτικών φαρμάκων.

Πρόληψη

Σε περιοχές του κόσμου όπου η H. pylori λοίμωξη και τις επιπλοκές της είναι κοινά, οι γιατροί δοκιμάσουν κάποιες φορές υγιών ατόμων για H. pylori. Αν υπάρχει ένα όφελος για τη θεραπεία του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, όταν δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα της λοίμωξης είναι αμφιλεγόμενο μεταξύ των γιατρών. Εάν ανησυχείτε για λοίμωξη από H. pylori ή νομίζετε ότι μπορεί να έχουν υψηλό κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, μιλήστε με το γιατρό σας. Μαζί μπορείτε να αποφασίσετε εάν μπορείτε να ωφεληθείτε από τον έλεγχο του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.