Γαστρίτιδα

Ορισμός

Γαστρίτιδα περιγράφει μια ομάδα από τις συνθήκες με ένα κοινό σημείο: φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Η φλεγμονή της γαστρίτιδας είναι συχνά το αποτέλεσμα της λοίμωξης με τον ίδιο βακτήριο που προκαλεί τα περισσότερα έλκη του στομάχου. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες - όπως η ζημία, η τακτική χρήση ορισμένων αναλγητικών ή την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ - μπορεί επίσης να συμβάλει στη γαστρίτιδα.

Γαστρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά (οξεία γαστρίτιδα) ή μπορεί να συμβαίνουν αργά με το χρόνο (χρόνια γαστρίτιδα). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γαστρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε έλκη και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Για τους περισσότερους ανθρώπους, όμως, η γαστρίτιδα δεν είναι σοβαρή και βελτιώνει γρήγορα με τη θεραπεία.

Συμπτώματα

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της γαστρίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Ένα βασανιστικό ή καύση πόνο ή πόνο (δυσπεψία) στην άνω κοιλιακή χώρα σας, που μπορεί να γίνει είτε χειρότερα ή καλύτερα με την κατανάλωση
 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Ένα αίσθημα πληρότητας στην άνω κοιλιακή χώρα σας μετά το φαγητό

Γαστρίτιδα δεν προκαλεί πάντοτε σημεία και τα συμπτώματα.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Σχεδόν ο καθένας έχει βιώσει μια περίοδο δυσπεψίας και ερεθισμού του στομάχου. Οι περισσότερες περιπτώσεις δυσπεψίας είναι μικρής διάρκειας και δεν απαιτούν ιατρική φροντίδα. Αλλά εάν παρατηρήσετε σημάδια και συμπτώματα της γαστρίτιδας με συνέπεια για μια εβδομάδα ή περισσότερο, δείτε το γιατρό σας. Και να είστε βέβαιος να ενημερώσετε το γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στο στομάχι μετά τη λήψη κάθε συνταγή ή over-the-counter φάρμακα, ιδιαίτερα ασπιρίνη ή άλλα αναλγητικά.

Αν είστε εμετός αίματος, έχετε αίμα στα κόπρανά σας ή τα κόπρανα σας φαίνεται μαύρο, δείτε το γιατρό σας αμέσως για να προσδιοριστεί η αιτία.

Αιτίες

Γαστρίτιδα αναπτύσσεται συνήθως όταν το προστατευτικό στρώμα του στομάχου σας εξασθενεί ή καταστραφεί. Μια βλέννας-επένδυση φράγμα προστατεύει το τοίχωμα του στομάχου από τα οξέα που βοηθούν στην πέψη των τροφών. Αδυναμίες στο φράγμα επιτρέπουν πεπτικά υγρά σας για να βλάψει και να ερεθίζει το βλεννογόνο του στομάχου σας. Μια σειρά από ασθένειες και τις προϋποθέσεις που μπορούν να κάνουν προστατευτικό στρώμα στο στομάχι σας ευάλωτο σε βλάψουν και να αυξήσει τον κίνδυνο για γαστρίτιδα.

Γαστρίτιδα. Η τακτική χρήση αναλγητικών.
Γαστρίτιδα. Η τακτική χρήση αναλγητικών.

Η γαστρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή να αναπτύξουν μέσα σε εβδομάδες ή μήνες:

 • Οξεία γαστρίτιδα είναι φλεγμονή του στομάχου που αναπτύσσεται γρήγορα και διαρκεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.
 • Χρόνια γαστρίτιδα αναπτύσσεται σταδιακά και μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο της γαστρίτιδας περιλαμβάνουν:

 • . Βακτηριακή λοίμωξη άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να βιώσει γαστρίτιδα - συνήθως χρόνια γαστρίτιδα. Ο μισός πληθυσμός του κόσμου είναι πιθανά να έχουν μολυνθεί με το βακτήριο, το οποίο θεωρείται για να περάσει από άτομο σε άτομο. Αλλά η πλειοψηφία των ατόμων που έχουν μολυνθεί δεν αντιμετώπισαν επιπλοκές της λοίμωξης από H. pylori. Σε ορισμένα άτομα, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να σπάσει εσωτερική προστατευτική επίστρωση του στομάχου, προκαλώντας αλλαγές στην επένδυση του στομάχου. Ο λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι βιώνουν οι επιπλοκές από την H. pylori λοίμωξη, όπως η γαστρίτιδα και έλκη, και άλλοι όχι, δεν είναι σαφής. Ωστόσο, οι γιατροί πιστεύουν ευπάθεια στο βακτήριο θα μπορούσε να κληρονομηθεί ή θα μπορούσε να προκληθεί από τις επιλογές του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και τα υψηλά επίπεδα άγχους.
 • Η τακτική χρήση αναλγητικών. Κοινή παυσίπονα, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.ά.) και η ναπροξένη (Aleve, Anaprox), μπορεί να προκαλέσουν τόσο οξεία γαστρίτιδα και χρόνια γαστρίτιδα. Χρησιμοποιώντας αυτά τα παυσίπονα τακτικά ή τη λήψη πάρα πολλά από αυτά τα φάρμακα μπορεί να μειώσει μια βασική ουσία που βοηθά στη διατήρηση της προστατευτικής επένδυσης του στομάχου σας. Προβλήματα στο στομάχι είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν εάν παίρνετε παυσίπονα μόνο περιστασιακά.
 • Μεγαλύτερης ηλικίας. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν αυξημένο κίνδυνο γαστρίτιδας, καθώς η επένδυση του στομάχου τείνει να λεπταίνει με την ηλικία και επειδή ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο πιθανό να έχουν H. pylori λοίμωξη ή αυτοάνοσες διαταραχές από ό, τι οι νεότεροι.
 • Η υπερβολική χρήση αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει και να διαβρώσει το βλεννογόνο του στομάχου σας, η οποία κάνει το στομάχι σας πιο ευάλωτο σε πεπτικά υγρά. Η υπερβολική χρήση αλκοόλ είναι πιο πιθανό να προκαλέσει οξεία γαστρίτιδα.
 • Στρες. Σοβαρή άγχος που οφείλεται στην σημαντική χειρουργική επέμβαση, τραυματισμός, εγκαύματα ή σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν οξεία γαστρίτιδα.
 • . Χολή παλινδρόμηση χολή - μια ουσία που βοηθά να αφομοιώσει τα λίπη - παράγεται στο ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη σας. Όταν είναι απελευθερώνεται από τη χοληδόχο κύστη, χολή ταξιδεύει στο λεπτό έντερο σας, μέσα από μια σειρά λεπτών σωλήνων. Κανονικά, ένα δαχτυλίδι που μοιάζει με σφιγκτήρα μυός (πυλωρική βαλβίδα) εμποδίζει την χολή να ρέει μέσα στο στομάχι σας από το λεπτό έντερο σας. Αλλά αν αυτή η βαλβίδα δεν λειτουργεί σωστά ή αν έχει αφαιρεθεί χειρουργικά, χολή μπορεί να ρέει μέσα στο στομάχι σας, που οδηγεί σε γαστρίτιδα.
 • Το σώμα σας επιτίθεται κυττάρων στο στομάχι σας. Ονομάζεται αυτοάνοση γαστρίτιδα, αυτό το είδος της γαστρίτιδας συμβαίνει όταν το σώμα σας επιτίθεται στα κύτταρα που απαρτίζουν το βλεννογόνο του στομάχου σας. Αυτό παράγει μια αντίδραση από το ανοσοποιητικό σας σύστημα που μπορεί να φορέσει μακριά στο προστατευτικό φράγμα στο στομάχι σας. Αυτοάνοση γαστρίτιδα είναι πιο συχνή σε άτομα με άλλες αυτοάνοσες διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Hashimoto και διαβήτη τύπου 1. Αυτοάνοση γαστρίτιδα μπορεί επίσης να σχετίζεται με την βιταμίνη Β-12 ανεπάρκειας.
 • Άλλες ασθένειες και παθήσεις. Γαστρίτιδα μπορεί να σχετίζεται με άλλες ιατρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του HIV / AIDS, η νόσος του Crohn και παρασιτικές λοιμώξεις.

Επιπλοκές

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η γαστρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε έλκος του στομάχου και αιμορραγία στο στομάχι. Ορισμένες μορφές της χρόνιας γαστρίτιδας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, ειδικά αν έχετε εκτεταμένη αραίωση του βλεννογόνο του στομάχου και οι αλλαγές στα κύτταρα του επένδυση του.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν τα σημεία και τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται παρά τη θεραπεία για τη γαστρίτιδα.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Ξεκινήστε κάνοντας ένα ραντεβού με τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό, εάν έχετε σημεία ή συμπτώματα της γαστρίτιδας. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι μπορεί να έχετε γαστρίτιδα, μπορεί να παραπεμφθεί σε ειδικό στις διαταραχές του πεπτικού συστήματος (γαστρεντερολόγο).

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομη, και επειδή υπάρχουν συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να είναι καλά προετοιμασμένοι. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός στη διατροφή σας.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, καθώς και κάθε βιταμίνες ή συμπληρώματα, που παίρνετε.
 • Θεωρήστε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να απορροφήσει όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Κατάλογος ερωτήσεις σας από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό στην περίπτωση χρόνος τρέχει έξω. Για γαστρίτιδα, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Τι προκαλεί τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;
 • Ποιες είναι οι άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Είναι η πάθηση μου προσωρινή ή χρόνια;
 • Ποια είναι η καλύτερη πορεία δράσης;
 • Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την αρχική προσέγγιση που μου πρότειναν;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα μαζί;
 • Υπάρχουν περιορισμοί που θα πρέπει να ακολουθήσετε εκεί;
 • Θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό; Ποια θα είναι το κόστος, και θα ασφαλιστική μου κάλυψη;
 • Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο είστε συνταγογράφηση μου εκεί;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;
 • Τι θα καθορίσει αν θα πρέπει να προγραμματίσετε μια επίσκεψη παρακολούθησης;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Η υπερβολική χρήση αλκοόλ.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Η υπερβολική χρήση αλκοόλ.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα, όπως καλά. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από τα σημεία που θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο για. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Ποια είναι τα συμπτώματά σας;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας; Για παράδειγμα, θα περιγράψει τον πόνο στο στομάχι σας ως "ελαφρώς άβολα" ή να "καίει";
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;
 • Μήπως είναι κάτι που φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας; Για παράδειγμα, η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων αυξάνουν τη δυσφορία σας;
 • Μήπως είναι κάτι που φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας; Για παράδειγμα, η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων ή τη λήψη αντιόξινων ή over-the-counter φάρμακα μειώνουν τη δυσφορία σας;
 • Έχετε βιώσει κάποια πρόσφατη απώλεια βάρους;
 • Πόσο συχνά παίρνετε παυσίπονα, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη;
 • Πόσο συχνά πίνετε αλκοόλ;
 • Πώς θα αξιολογούσατε το επίπεδο στρες σας;
 • Έχετε παρατηρήσει κάποια μαύρα κόπρανα ή αίμα στα κόπρανα σας;
 • Είχατε ποτέ έλκος;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Πριν από τον διορισμό σας, αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και τρώγοντας οποιαδήποτε τρόφιμα που φαίνεται να ερεθίσει το στομάχι σας, όπως αυτές που είναι πικάντικα, όξινα, τηγανητά ή λιπαρά. Όμως, μιλήστε με το γιατρό σας πριν διακόψετε οποιαδήποτε συνταγή φάρμακα που παίρνετε.

Εξετάσεις και διάγνωση

Αν ο γιατρός σας είναι πιθανό να υποπτεύεται γαστρίτιδα μετά να σου μιλάνε για το ιατρικό ιστορικό σας και να εκτελεί μια προσεκτική εξέταση, μπορεί να έχετε, επίσης, εξετάσεις για να εντοπίσει την ακριβή αιτία. Οι δοκιμές αυτές περιλαμβάνουν:

 • Δοκιμές για το H. pylori. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν το βακτήριο H. pylori είναι παρούσα στο σώμα σας. Ποιο είδος της δοκιμασίας που υφίστανται εξαρτάται από την κατάστασή σας. H. pylori μπορεί να ανιχνευθεί με μια εξέταση αίματος, ένα σκαμνί δοκιμή ή δοκιμασία αναπνοής. Για τη δοκιμή αναπνοής, μπορείτε να πιείτε ένα ποτηράκι σαφές, άγευστο υγρό που περιέχει ραδιενεργό άνθρακα. H. pylori διασπά το υγρό δοκιμής στο στομάχι σας. Αργότερα, θα φυσήξει σε μια τσάντα, η οποία στη συνέχεια σφραγίζεται. Αν έχετε μολυνθεί με H. pylori, δείγμα αναπνοής σας θα περιέχει το ραδιενεργό άνθρακα.
 • Χρησιμοποιώντας ένα πεδίο για να εξετάσει ανώτερο πεπτικό σας σύστημα (ενδοσκόπηση). Κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης, ο γιατρός σας περνά από ένα κοίλο σωλήνα εξοπλισμένο με φακό (ενδοσκόπιο) κάτω από το λαιμό σας και στον οισοφάγο, το στομάχι και το λεπτό έντερο. Χρησιμοποιώντας το ενδοσκόπιο, ο γιατρός σας αναζητά σημάδια φλεγμονής. Αν μια ύποπτη περιοχή βρίσκεται, ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει μικρά δείγματα ιστού (βιοψία) για εργαστηριακή εξέταση. Η βιοψία μπορεί επίσης να προσδιορίσει την παρουσία του H. pylori στο βλεννογόνο του στομάχου σας.
 • X-ray του ανώτερου πεπτικού συστήματος σας. Μερικές φορές ονομάζεται ένα χελιδόνι βαρίου ή του ανώτερου γαστρεντερικού σειρά, αυτή η σειρά των ακτίνων Χ δημιουργεί εικόνες του οισοφάγου, του στομάχου και στο λεπτό έντερο για να ψάξουν για ανωμαλίες. Κατά τη διάρκεια της X-ray, μπορείτε να καταπιεί ένα λευκό, μεταλλικό υγρό (που περιέχουν βάριο) που παλτά πεπτικού συστήματος σας και να κάνει ένα έλκος πιο ορατή.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Η θεραπεία της γαστρίτιδας εξαρτάται από τη συγκεκριμένη αιτία. Η οξεία γαστρίτιδα που προκαλείται από ΜΣΑΦ ή αλκοόλ μπορεί να απαλλαγεί από την διακοπή της χρήσης των ουσιών αυτών. Χρόνια γαστρίτιδα που προκαλείται από λοίμωξη από H. pylori αντιμετωπίζεται με την εξάλειψη των βακτηρίων. Οι περισσότεροι θεραπεία γαστρίτιδας σχεδιάζει επίσης να ενσωματώσει φάρμακα που αντιμετωπίζουν οξύ του στομάχου, προκειμένου να μειώσει τα σημάδια και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε και την προώθηση της επούλωσης στο στομάχι σας.

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της γαστρίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Αντιβιοτικά φάρμακα για να σκοτώσει H. Pylori. Εάν H. pylori βρίσκεται στο πεπτικό σύστημα σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα συνδυασμό αντιβιοτικών για να σκοτώσουν το βακτήριο. Αντιβιοτικό σχήματα είναι διαφορετικά σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη, τα αντιβιοτικά που προβλέπονται για τη θεραπεία του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού περιλαμβάνουν αμοξυκιλλίνη, κλαριθρομυκίνη (Biaxin), μετρονιδαζόλη (Flagyl) και της τετρακυκλίνης. Θα χρειαστεί πιθανότατα να λάβει αντιβιοτικά για δύο εβδομάδες, ανάλογα με το είδος και ο αριθμός τους.
 • Τα φάρμακα που μπλοκάρουν την παραγωγή οξέος και την προώθηση της επούλωσης. Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων μειώνουν οξέος αναστέλλοντας τη δράση των τμημάτων των κυττάρων που παράγουν οξύ. Τα φάρμακα αυτά περιλαμβάνουν τη συνταγή και over-the-counter φάρμακα ομεπραζόλη (Prilosec), λανσοπραζόλη (Prevacid), rabeprazole (Aciphex), εσομεπραζόλη (Nexium), dexlansoprazole (Dexilant) και παντοπραζόλη (Protonix). Η μακροχρόνια χρήση των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων, ιδιαίτερα σε υψηλές δόσεις, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του ισχίου, του καρπού και της σπονδυλικής στήλης κατάγματα. Ρωτήστε το γιατρό σας αν ένα συμπλήρωμα ασβεστίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτό.
 • Τα φάρμακα για τη μείωση της παραγωγής οξέος αναστολείς οξύ -. Που ονομάζεται επίσης ισταμίνης (H-2) αναστολείς - να μειώσει το ποσό του οξέος που απελευθερώνονται στο πεπτικό σύστημα σας, η οποία ανακουφίζει από τον πόνο γαστρίτιδα και ενθαρρύνει την επούλωση. Διαθέσιμο από τη συνταγή ή over-the-counter, οξύ αναστολείς περιλαμβάνουν ρανιτιδίνη (Zantac), φαμοτιδίνη (Pepcid), σιμετιδίνη (Tagamet) και nizatidine (Axid).
 • Τα αντιόξινα που εξουδετερώνουν τα οξέα του στομάχου. Ο γιατρός σας μπορεί να περιλαμβάνει ένα αντιόξινο σε θεραπευτική αγωγή φαρμάκων σας. Τα αντιόξινα εξουδετερώνουν υπάρχον οξέων στο στομάχι και μπορεί να προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα ή διάρροια, ανάλογα με τα κύρια συστατικά.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Μπορείτε να βρείτε κάποια ανακούφιση από τα σημεία και τα συμπτώματα, αν:

 • Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα. Εάν αντιμετωπίζετε συχνά δυσπεψία, τρώτε μικρότερα και συχνότερα γεύματα για την άμβλυνση των επιπτώσεων του οξέος του στομάχου.
 • Αποφύγετε ερεθιστικές τροφές. Αποφύγετε τα τρόφιμα που ερεθίζουν το στομάχι σας, ειδικά εκείνων που είναι πικάντικα, όξινα, τηγανητά ή λιπαρά.
 • Πίνετε αλκοόλ με μέτρο, αν όχι καθόλου. Υπερβολική χρήση οινοπνεύματος μπορεί να ερεθίσει το βλεννογόνο επένδυση του στομαχιού σας. Περιορίστε τον εαυτό σας με ένα ποτό την ημέρα αν είστε γυναίκα, ποτά ή δύο την ημέρα αν είστε άνδρας.
 • Εξετάστε την αλλαγή αναλγητικά. Εάν χρησιμοποιείτε παυσίπονα τακτικά, ρωτήστε το γιατρό σας εάν η ακεταμινοφαίνη (Tylenol, κ.ά.) μπορεί να είναι μια επιλογή για σας. Αυτό το φάρμακο είναι λιγότερο πιθανό να επιδεινώσει το πρόβλημα στο στομάχι σας.
 • Διαχειριστείτε το άγχος. Στρες μπορεί να κάνει τα συμπτώματα γαστρίτιδας σας χειρότερα. Το στρες μπορεί να είναι αναπόφευκτη, αλλά μπορείτε να μάθετε να την αντιμετωπίσει. Αν έχετε πρόβλημα χαλάρωσης, θεωρούν προσπαθώντας ηρεμώντας δραστηριότητες, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα ή tai chi.

Πρόληψη

Πρόληψη H. pylori λοίμωξη
Δεν είναι σαφές πόσο spreads του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο ή μέσω των τροφίμων και του νερού. Μπορείτε να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τον εαυτό σας από τις λοιμώξεις, όπως η H. pylori, με συχνά πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό και τρώγοντας τροφές που έχουν ψηθεί εντελώς.