Ασπεργίλλωση

Ορισμός

Ασπεργίλλωση είναι μια ομάδα ασθενειών που προκαλούνται από έναν ορισμένο τύπο καλουπιού. Αυτές οι ασθένειες επηρεάζουν συνήθως το αναπνευστικό σύστημα. Το καλούπι που προκαλεί τις ασθένειες, Aspergillus, εμφανίζεται ευρέως εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Τα περισσότερα στελέχη αυτής της μήτρας είναι αβλαβή. Όμως, λίγα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες όταν τα σπόρια τους εισπνέονται από άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, την υποκείμενη νόσο των πνευμόνων ή το άσθμα.

Σε ορισμένα άτομα, τα σπόρια προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Άλλοι άνθρωποι αναπτύσσουν ήπια έως σοβαρή λοιμώξεις των πνευμόνων. Η πιο σοβαρή μορφή της ασπεργίλλωση - εν τω βάθει ασπεργίλλωση - συμβαίνει όταν η λοίμωξη εξαπλώνεται στα αιμοφόρα αγγεία και πέρα.

Ασπεργίλλωση. Άλλοι τύποι ασπεργίλλωσης.
Ασπεργίλλωση. Άλλοι τύποι ασπεργίλλωσης.

Ανάλογα με τον τύπο της ασπεργίλλωση, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει παρατήρηση, αντιμυκητιασικά φάρμακα ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα της ασπεργίλλωση ποικίλλουν ανάλογα με το είδος της ασθένειας που αναπτύσσει:

Αλλεργική αντίδραση
Μερικοί άνθρωποι με άσθμα ή κυστική ίνωση έχουν μια αλλεργική αντίδραση στο μύκητα Aspergillus. Τα σημεία και συμπτώματα αυτής της κατάστασης, γνωστή ως αλλεργική ασπεργίλλωση, περιλαμβάνουν:

 • Πυρετός
 • Ο βήχας που μπορεί να φέρει το αίμα ή βύσματα βλέννης
 • Επιδείνωση του άσθματος

Μυκήτων μάζας
Μια αύξηση των μπερδεμένα ίνες μύκητα (μύκητας μπάλα) μπορεί να αναπτυχθεί εάν υπάρχουν κενά αέρα (κοιλότητες) στους πνεύμονες. Αυτό το είδος της ασπεργίλλωση ονομάζεται aspergilloma. Κοιλότητες του πνεύμονα μπορεί να αναπτυχθεί σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις των πνευμόνων, όπως το εμφύσημα, η φυματίωση ή προχωρημένο σαρκοείδωση. Ασπεργίλλωμα είναι μια καλοήθης κατάσταση που δεν μπορεί να παράγει αρχικά συμπτώματα, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει:

 • Ο βήχας, που συχνά φέρνει στο αίμα (αιμόπτυση), μερικές φορές μεγάλα ποσά
 • Συριγμός
 • Δύσπνοια
 • Ακούσια απώλεια βάρους
 • Κούραση

Λοίμωξη
Η πιο σοβαρή μορφή της ασπεργίλλωση, επεμβατική πνευμονική ασπεργίλλωση, συμβαίνει όταν η λοίμωξη εξαπλώνεται γρήγορα από τους πνεύμονες μέσω του αίματος σας για τον εγκέφαλο, την καρδιά, τα νεφρά ή το δέρμα σας. Αυτό συμβαίνει μόνο σε άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο, συχνά από τη χημειοθεραπεία. Τα σημεία και τα συμπτώματα εξαρτώνται από ποια όργανα επηρεάζονται, αλλά σε γενικές γραμμές, εν τω βάθει ασπεργίλλωση μπορεί να προκαλέσει:

 • Πυρετός και ρίγη
 • Βήχας που φέρνει το αίμα-ραβδώσεις πτύελα (αιμόπτυση)
 • Σοβαρή αιμορραγία από τους πνεύμονες σας
 • Δύσπνοια
 • Στο στήθος ή πόνο στις αρθρώσεις
 • Ρινορραγία
 • Οίδημα προσώπου από τη μία πλευρά
 • Δερματικές βλάβες

Άλλοι τύποι ασπεργίλλωσης
Εκτός από τους πνεύμονές σας, Aspergillus μπορούν να εισβάλουν σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως είναι τα ιγμόρεια σας. Σε κόλπων σας, μπορεί να προκαλέσει μια βουλωμένη μύτη, αποχέτευση (ενδεχομένως με αίμα), φλεγμονή, πυρετό, πόνο στο πρόσωπο και κεφαλαλγία.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αν έχετε άσθμα ή κυστική ίνωση, δείτε το γιατρό σας κάθε φορά που θα παρατηρήσετε μια αλλαγή στα συμπτώματα σας. Αν και ασπεργίλλωση μπορεί να μην είναι η αιτία, είναι σημαντικό να έχετε οποιαδήποτε προβλήματα αξιολογούνται. Εάν έχετε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και να αναπτύξει ένα ανεξήγητο πυρετό, δύσπνοια ή βήχα που φέρνει το αίμα, να πάρει άμεση ιατρική φροντίδα. Στην περίπτωση της εν τω βάθει ασπεργίλλωση, η έγκαιρη θεραπεία είναι τόσο ζωτικής σημασίας ότι η θεραπεία είναι συχνά ξεκίνησε πριν από τη λοίμωξη έχει διαγνωστεί.

Αιτίες

Aspergillus μούχλα είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Εξωτερικούς χώρους, που βρέθηκαν σε σάπια φύλλα και λίπασμα και για τα φυτά, τα δέντρα και καλλιέργειες σιτηρών. Στο εσωτερικό, τα σπόρια - τα αναπαραγωγικά μέρη της μούχλας - ευδοκιμούν στο χώρο του κλιματισμού και αγωγών θέρμανσης, μόνωση, και κάποια τρόφιμα και μπαχαρικά. Aspergillus είναι τόσο κοινή σε παλιά κτίρια, ακόμη και σε μεγάλα νοσοκομεία, ότι οι μικρές επιδημίες έχουν συμβεί σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όταν έχουν κοντινά κτίρια έχουν κατεδαφιστεί.

Καθημερινά έκθεση σε Aspergillus σπάνια αποτελεί πρόβλημα για τα άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν εισπνέονται σπόρια μούχλας, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος απλά περιβάλλουν και να τους καταστρέψουν. Αλλά οι άνθρωποι που έχουν ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα από την ασθένεια ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα έχουν λιγότερες καταπολέμηση της λοίμωξης των κυττάρων. Αυτό επιτρέπει aspergillus να πάρουν τη λαβή, εισβάλλουν στους πνεύμονες και, στις σοβαρότερες περιπτώσεις, άλλα μέρη του σώματος.

Ασπεργίλλωση δεν είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Ο κίνδυνος ανάπτυξης ασπεργίλλωση εξαρτάται από τη γενική υγεία σας και την έκταση της έκθεσης σας σε φόρμα, αλλά σε γενικές γραμμές, αυτοί οι παράγοντες να σας κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις:

 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για εν τω βάθει ασπεργίλλωση. Τα άτομα που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μετά υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης - κυρίως του μυελού των οστών ή μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων - ή άτομα που έχουν ορισμένες μορφές καρκίνου του αίματος είναι η πιο πληγεί σοβαρά. Οι άνθρωποι με μεταγενέστερο στάδιο AIDS μπορεί επίσης να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
 • Χαμηλό επίπεδο λευκού αιμοσφαιρίων. Λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται ουδετερόφιλα παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση μυκητιάσεων. Έχοντας ένα πολύ χαμηλό επίπεδο αυτών των κυττάρων (ουδετεροπενία) οφείλεται σε χημειοθεραπεία, μια μεταμόσχευση οργάνου ή λευχαιμία κάνει πολύ πιο ευαίσθητα σε διηθητική ασπεργίλλωση. Έτσι, δεν έχει χρόνια κοκκιωματώδη νόσο - μια κληρονομική διαταραχή που επηρεάζει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Κοιλότητες του πνεύμονα. Μια μάζα των μπερδεμένα ίνες μύκητα (aspergilloma) μπορεί να αναπτυχθεί όταν τα σπόρια μούχλας βλαστήσουν σε ένα επουλωθεί εναέριο χώρο (κοιλότητα) στους πνεύμονές σας. Η τερηδόνα είναι περιοχές που έχουν καταστραφεί από την ακτινοβολία στον πνεύμονα ή από σοβαρές ασθένειες των πνευμόνων, όπως η φυματίωση ή σαρκοείδωση - ένα noncancerous ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες και άλλα όργανα.
 • Άσθμα ή κυστική ίνωση. Άτομα με άσθμα και κυστική ίνωση είναι πιο πιθανό να έχουν μια αλλεργική αντίδραση στη μούχλα Aspergillus. Αυτό μπορεί να είναι πιο πιθανό να συμβεί σε ανθρώπους των οποίων η πνευμονική προβλήματα είναι μακροχρόνια και δύσκολο να ελεγχθεί.
 • Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Αυτό είναι ένα ασυνήθιστο ρευματολογική νόσο των πνευμόνων που πλήττει κυρίως τη σπονδυλική στήλη. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν aspergillomas, ιδιαίτερα αν είναι άνδρες καπνιστές.
 • Μακροχρόνια θεραπεία με κορτικοστεροειδή. Μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ευκαιριακών λοιμώξεων, ανάλογα με την υποκείμενη νόσο που θεραπεύεται και τι άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται.
 • . Μία παραμονή στο νοσοκομείο Aspergillus μούχλα βρίσκεται σε πολλές επιφάνειες νοσοκομείο - bedrails, τα φυτά, χειρουργικά εργαλεία, αγωγοί κλιματισμού και μόνωσης. Αν και υγιείς άνθρωποι δεν είναι πιθανό να επηρεαστούν, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σοβαρή ασθένεια είναι ιδιαίτερα ευπαθή σε λοιμώξεις.
 • Γενετική μακιγιάζ. Γενετικοί παράγοντες μπορεί να κάνει ορισμένους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις ασπεργίλλωση.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης, ασπεργίλλωση μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία από σοβαρές επιπλοκές:

 • Καταστροφή των οστών και την εξάπλωση της λοίμωξης. Λοίμωξη με Aspergillus στα ιγμόρεια σας μπορεί να καταστρέψει τα οστά του προσώπου. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί πέρα ​​από τα ιγμόρεια σας και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, αν έχετε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Αιμορραγία. Δύο aspergillomas και εν τω βάθει ασπεργίλλωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και μερικές φορές θανατηφόρα, αιμορραγία στους πνεύμονες σας.
 • Συστηματική λοίμωξη. Η πιο σοβαρή επιπλοκή της εν τω βάθει ασπεργίλλωση είναι η εξάπλωση της μόλυνσης σε άλλα μέρη του σώματός σας, ειδικά στον εγκέφαλο, την καρδιά και τα νεφρά. Διηθητική ασπεργίλλωση εξαπλώνεται ραγδαία και είναι συχνά θανατηφόρα, παρά την έγκαιρη θεραπεία.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν ασπεργίλλωση συνήθως έχουν μια υποκείμενη κατάσταση, όπως άσθμα ή κυστική ίνωση, ή έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω ασθένειας ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Εάν έχετε συμπτώματα ασπεργίλλωση και ήδη υποβληθεί σε θεραπεία για μια πάθηση, καλέστε τον γιατρό που κανονικά παρέχει φροντίδα σας για την εν λόγω κατάσταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν σας καλούν να δημιουργήσει ένα ραντεβού, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Εάν έχετε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και να αναπτύξει ένα ανεξήγητο πυρετό, δύσπνοια ή βήχα που φέρνει το αίμα, αναζητούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Αν έχετε χρόνο για να προετοιμαστούν πριν από την επίσκεψη στον ιατρό σας, εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι μπορείτε να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ή μετα-ραντεβού περιορισμούς. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων.
 • Γράψτε για τις βασικές ιατρικές πληροφορίες σας. Εάν πρόκειται να δούμε ένα νέο γιατρό, φέρει μια σύνοψη των άλλων προϋποθέσεων για την οποία είστε σε θεραπεία, όπως και τα πρόσφατα ιατρικά ραντεβού ή σε νοσοκομείο.
 • Φέρτε όλα σας τα φάρμακα μαζί σας, κατά προτίμηση στην αρχική τους φιάλες. Εάν ο γιατρός σας πρόκειται να δείτε δεν έχει πρόσβαση στα ιατρικά αρχεία σας ή την προηγούμενη απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες ή αξονική τομογραφία, προσπαθήστε να πάρετε αντίγραφα αυτών να πάρετε μαζί σας.
 • Πάρτε μαζί σας ένα μέλος της οικογένειας ή φίλος. Ασπεργίλλωση μπορεί να είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό. Πάρτε κάποιον που μπορεί να καταλάβει και να ανακαλέσετε όλες τις πληροφορίες που ο γιατρός σας παρέχει και ποιος μπορεί να μείνει μαζί σας εάν χρειάζονται άμεση θεραπεία.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ετοιμάστε μια λίστα με ερωτήσεις, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το χρόνο σας με το γιατρό σας. Για ασπεργίλλωση, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Τι προκαλεί τα συμπτώματα μου; Θα γράψω για αυτά για μένα;
 • Εκτός από την πιο πιθανή αιτία, ποιες είναι οι πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα μου;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Χρειάζεται να νοσηλευτεί;
 • Τι κάνετε θεραπεία μου προτείνετε;
 • Εάν η πρώτη θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική, τι θα δοκιμάσετε το επόμενο βήμα;
 • Είμαι σε κίνδυνο παρενεργειών από τα φάρμακα που είστε συνιστώντας; Τι είναι αυτά;
 • Πώς θα την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία μου;
 • Είμαι σε κίνδυνο μακροπρόθεσμων επιπλοκών από αυτή την κατάσταση;
 • Έχω μια άλλη κατάσταση της υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα αυτούς τους όρους;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να ζητήσετε πρόσθετες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας, ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω ορισμένα ερωτήματα, όπως οι εξής:

 • Ποια είναι τα συμπτώματά σας;
 • Πότε ξεκίνησες να εμφανίσουν συμπτώματα;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας; Μήπως φαίνεται να χειροτερεύει;
 • Έχετε είχε πυρετό;
 • Είστε έχοντας δυσκολία στην αναπνοή;
 • Είσαι βήχας με αίμα;
 • Τι άλλο σας απασχολεί;

Εξετάσεις και διάγνωση

Διάγνωση μια μόλυνση που προκαλείται από το μύκητα Aspergillus μπορεί να είναι δύσκολη. Aspergillus είναι κοινή στο περιβάλλον και μερικές φορές που βρέθηκαν στον σίελο και στα πτύελα των υγιών ανθρώπων. Τι περισσότερο, είναι δύσκολο να διακρίνει Aspergillus από άλλα καλούπια κάτω από το μικροσκόπιο, και τα συμπτώματα της λοίμωξης είναι παρόμοια με εκείνα των συνθηκών όπως η φυματίωση.

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δοκιμές:

 • Imaging δοκιμή Μια ακτινογραφία θώρακος ή αξονική τομογραφία (CT scan) -. Ένα είδος ακτίνων Χ που παράγει περισσότερες λεπτομερείς εικόνες από τις συμβατικές ακτινογραφίες κάνει - μπορεί να αποκαλύψει συνήθως μια μυκητιασική μάζα (aspergilloma), καθώς και χαρακτηριστικές ενδείξεις της εισβολής και αλλεργική ασπεργίλλωση.
 • Αναπνευστική έκκριση (πτύελα) δοκιμής. Σε αυτή τη δοκιμή, ένα δείγμα των πτυέλων σας βάφονται με χρωστική ουσία και ελέγχονται για την παρουσία του Aspergillus νηματίων. Το δείγμα στη συνέχεια τοποθετείται σε μια ουσία η οποία ενθαρρύνει το καλούπι για να αυξηθεί για να βοηθήσει την επιβεβαίωση της διάγνωσης.
 • Ιστών και αιματολογικές εξετάσεις. Διάγνωση της αλλεργικής ασπεργίλλωση απαιτεί συνήθως το δέρμα και αιματολογικές εξετάσεις. Για τη δοκιμή του δέρματος, μια μικρή ποσότητα αντιγόνου Aspergillus εγχέεται στο δέρμα του αντιβραχίου σας. Εάν το αίμα σας έχει αντισώματα στο καλούπι, θα αναπτύξει ένα σκληρό, κόκκινο εξόγκωμα στο σημείο της ένεσης. Οι εξετάσεις αίματος αναζητούν υψηλά επίπεδα συγκεκριμένων αντισωμάτων, που δείχνει μια αλλεργική αντίδραση.
 • Βιοψία. Εξετάζοντας ένα δείγμα ιστού από τους πνεύμονες ή τα ιγμόρεια σας κάτω από το μικροσκόπιο είναι συνήθως απαραίτητη για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της εν τω βάθει ασπεργίλλωση.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Ασπεργίλλωση θεραπείες ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της νόσου. Πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • Παρατήρηση. Aspergillomas συχνά δεν χρειάζονται θεραπεία και τα φάρμακα δεν είναι συνήθως αποτελεσματική στην αντιμετώπιση αυτών των μυκήτων μάζες. Αντ 'αυτού, aspergillomas που δεν προκαλούν συμπτώματα μπορεί απλά να παρακολουθείται στενά από την ακτινογραφία θώρακος.
 • Από του στόματος κορτικοστεροειδή. Ο στόχος στη θεραπεία αλλεργικών ασπεργίλλωση είναι να αποτραπούν οι υπάρχουσες άσθμα ή κυστική ίνωση από το κακό στο χειρότερο. Ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι με από του στόματος κορτικοστεροειδή. Αντιμυκητιασικά φάρμακα από μόνα τους δεν είναι χρήσιμη για την αλλεργική βρογχοπνευμονική ασπεργίλλωση, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή για τη μείωση της δόσης των στεροειδών και να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων.
 • Αντιμυκητιασικά φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα είναι η τυπική θεραπεία για επεμβατικές πνευμονική ασπεργίλλωση. Ιστορικά, το φάρμακο της επιλογής έχει αμφοτερικίνη Β, αλλά η νεότερη βορικοναζόλη φάρμακα (Vfend) είναι τώρα προτιμάται επειδή φαίνεται πιο αποτελεσματικό και μπορεί να έχει λιγότερες παρενέργειες. Όλα τα αντιμυκητιασικά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ωστόσο, όπως βλάβες στα νεφρά και το ήπαρ, και συχνά αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα που δίνονται σε άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Χειρουργική. Επειδή αντιμυκητιασικά φάρμακα δεν διαπερνούν aspergillomas πολύ καλά, η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του μύκητα μάζα είναι η πρώτη επιλογή θεραπείας, όταν η αιμορραγία από τη μάζα στους πνεύμονες. Όμως, η χειρουργική επέμβαση είναι επικίνδυνη, και ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει αντ 'αυτού τον εμβολισμό. Σε αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός σας, συνήθως ένα ακτινολόγο, κλωστές ένα μικρό καθετήρα στην αρτηρία που αιματώνει την κοιλότητα που περιέχει την μπάλα μύκητα, και εγχέει ένα ειδικό υλικό που φράζει την αρτηρία. Αν και αυτή η διαδικασία μπορεί να σταματήσει μαζική αιμορραγία, αυτό δεν την εμποδίζει από το να επανεμφανιστούν, έτσι είναι γενικά θεωρείται μια προσωρινή θεραπεία.

Πρόληψη

Είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί aspergillus εντελώς, αλλά αν είχατε μια μεταμόσχευση ή υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, προσπαθήστε να μείνετε μακριά από τις πιο προφανείς πηγές της μούχλας, όπως εργοτάξια, σωρούς λιπάσματος και αποθηκεύονται σε κόκκους. Εάν έχετε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να φορέσει μια μάσκα προσώπου για να μην εκτεθούν σε μολυσματικούς παράγοντες.