Αίμα στα ούρα (αιματουρία)

Ορισμός

Βλέποντας το αίμα στα ούρα σας μπορεί να προκαλέσει κάτι περισσότερο από μια μικρή ανησυχία. Ωστόσο, αίμα στα ούρα - γνωστή ιατρικά ως αιματουρία - δεν είναι πάντα ένα θέμα ανησυχίας. Η έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει αίμα στα ούρα, για παράδειγμα. Έτσι, μπορεί μια σειρά από κοινά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη. Αλλά ουροποιητικού αιμορραγία μπορεί επίσης να δείξει μια σοβαρή διαταραχή.

Υπάρχουν δύο τύποι του αίματος στα ούρα. Αίμα που μπορείτε να δείτε ονομάζεται μακροσκοπική αιματουρία. Ακράτεια αίμα που είναι ορατή μόνο κάτω από ένα μικροσκόπιο που είναι γνωστό ως μικροσκοπική αιματουρία και βρίσκεται όταν ο γιατρός σας εξετάσεις ούρων σας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί η αιτία για την αιμορραγία.

Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Αίμα στα ούρα που προκαλείται από την άσκηση συνήθως πηγαίνει μακριά από μόνη της μέσα σε μία ή δύο ημέρες, αλλά και άλλα προβλήματα που συχνά απαιτούν ιατρική φροντίδα.

Συμπτώματα

Το ορατό σημάδι της αιματουρία είναι ροζ, κόκκινο ή κόλα-χρωματισμένα ούρα - το αποτέλεσμα της παρουσίας ερυθρών αιμοσφαιρίων. Χρειάζεται πολύ λίγο αίμα για να παράγουν κόκκινα ούρα, και η αιμορραγία συνήθως δεν είναι επώδυνη. Αν δώσετε και θρόμβους αίματος στα ούρα σας, αυτό μπορεί να είναι οδυνηρή. Πολλές φορές, όμως, αίμα στα ούρα εμφανίζεται χωρίς άλλα σημεία ή συμπτώματα.

Σε πολλές περιπτώσεις, μπορείτε να έχετε αίμα στα ούρα σας που είναι ορατή μόνο κάτω από ένα μικροσκόπιο (μικροσκοπική αιματουρία).

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Παρά το γεγονός ότι πολλές περιπτώσεις αιματουρίας δεν είναι σοβαρή, είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να παρατηρήσετε αίμα στα ούρα σας. Λάβετε υπόψη σας ότι ορισμένα φάρμακα, όπως το καθαρτικό Ex-lax, και ορισμένα τρόφιμα, όπως τα τεύτλα, το ραβέντι και τα μούρα, μπορούν να προκαλέσουν τα ούρα σας να κοκκινίζει. Μια αλλαγή στο χρώμα των ούρων που προκαλούνται από φάρμακα, τρόφιμα ή η άσκηση συνήθως πηγαίνει μακριά μέσα σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, δεν μπορείτε να αποδίδουν αυτόματα κόκκινο ή αίμα στα ούρα σε φάρμακα ή την άσκηση, έτσι είναι καλύτερα να δείτε το γιατρό σας οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να δείτε αίμα στα ούρα σας.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Στην αιματουρία, τα νεφρά σας - ή σε άλλα μέρη του ουροποιητικού συστήματος σας - επιτρέπουν στα κύτταρα του αίματος να διαρρεύσει στα ούρα. Μια σειρά από προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει αυτή την διαρροή, όπως οι εξής:

 • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να συμβεί όταν τα βακτήρια εισέρχονται στο σώμα μέσω της ουρήθρας και να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται στην ουροδόχο κύστη σας. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μια επίμονη ανάγκη για ούρηση, πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση, και εξαιρετικά έντονη οσμή ούρων. Για μερικούς ανθρώπους, ειδικά ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, το μόνο σημάδι της ασθένειας μπορεί να είναι μικροσκοπική αίμα.
 • Λοιμώξεις των νεφρών. Λοιμώξεις των νεφρών (πυελονεφρίτιδα) μπορεί να συμβεί όταν τα βακτήρια εισέρχονται τα νεφρά σας από την κυκλοφορία του αίματός σας ή να κινηθεί προς τα επάνω από ουρητήρες σας με τους νεφρούς σας (ες). Τα σημεία και συμπτώματα είναι συχνά παρόμοιες με λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, αν και λοιμώξεις των νεφρών είναι πιο πιθανό να προκαλέσει πυρετό και πόνο στα πλευρά.
 • Μια πέτρα της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών. Τα ορυκτά σε συμπυκνωμένα ούρα μερικές φορές καθιζάνουν, σχηματίζοντας κρυστάλλους στα τοιχώματα των νεφρών ή της ουροδόχου κύστης σας. Την πάροδο του χρόνου, οι κρύσταλλοι μπορούν να γίνουν μικρές, σκληρές πέτρες. Οι πέτρες είναι συνήθως ανώδυνη, και ίσως δεν θα ξέρετε τα έχετε εκτός αν προκαλέσει απόφραξη ή να περάσει. Στη συνέχεια, υπάρχει συνήθως καμία αμφιβολία τα συμπτώματα - πέτρες στα νεφρά, κυρίως, μπορεί να προκαλέσει βασανιστικό πόνο. Ουροδόχου κύστης ή πέτρες στα νεφρά μπορεί επίσης να προκαλέσει τόσο μακροσκοπικές και μικροσκοπικές αιμορραγία.
 • Διευρυμένη του προστάτη Ο προστατικός αδένας -. Που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει το πάνω τμήμα της ουρήθρας - συχνά ξεκινά αυξάνεται καθώς οι άνδρες πλησιάζουν στη μέση ηλικία. Όταν ο αδένας, συμπιέζει την ουρήθρα, μερική παρεμπόδιση της ροής των ούρων. Τα σημεία και συμπτώματα της διευρυμένης προστάτη (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, ή BPH) περιλαμβάνουν δυσκολία στην ούρηση, επείγουσα ή επίμονη ανάγκη για ούρηση, και είτε ορατή ή μικροσκοπική αίμα στα ούρα. Λοίμωξη του προστάτη (προστατίτιδα) μπορεί να προκαλέσει τα ίδια σημεία και τα συμπτώματα.
 • Νεφρική νόσος. Μικροσκοπική αιμορραγία στα ούρα είναι ένα κοινό σύμπτωμα της σπειραματονεφρίτιδα, η οποία προκαλεί φλεγμονή του συστήματος φιλτραρίσματος των νεφρών. Σπειραματονεφρίτιδα μπορεί να είναι μέρος μιας συστημικής νόσου, όπως ο διαβήτης, ή μπορεί να συμβεί από μόνη της. Μπορεί να προκληθεί από ιογενή ή strep λοιμώξεις, παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων (αγγειίτιδα), και το ανοσοποιητικό προβλήματα όπως νεφροπάθεια ανοσοσφαιρίνης Α, η οποία επηρεάζει το μικρό τριχοειδή ότι φίλτρου αίματος στα νεφρά (σπειράματα).
 • Καρκίνος. Εμφανής αιμορραγία στα ούρα μπορεί να είναι ένα σημάδι του προχωρημένου καρκίνου των νεφρών, της ουροδόχου κύστης ή του προστάτη. Δυστυχώς, μπορεί να μην έχετε σημεία ή συμπτώματα στα αρχικά στάδια, όταν αυτοί οι καρκίνοι είναι πιο θεραπεύσιμες.
 • Κληρονομικές διαταραχές Δρεπανοκυτταρική αναιμία -. Μια κληρονομική ελάττωμα της αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια - μπορεί να είναι η αιτία του αίματος στα ούρα, τόσο ορατά και μικροσκοπική αιματουρία. Έτσι, μπορεί να Alport σύνδρομο, το οποίο επηρεάζει τις μεμβράνες φιλτραρίσματος στα σπειράματα των νεφρών.
 • Νεφρική βλάβη. Ένα χτύπημα ή άλλη ζημία στα νεφρά σας από ένα ατύχημα ή αθλήματα επαφής μπορεί να προκαλέσει αίμα στα ούρα σας που μπορείτε να δείτε.
 • Φάρμακα. Κοινή φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν ορατό αίμα στα ούρα περιλαμβάνουν την ασπιρίνη, η πενικιλίνη, το αντιπηκτικό ηπαρίνη και το αντικαρκινικό φάρμακο κυκλοφωσφαμίδη (Cytoxan).
 • Έντονη φυσική άσκηση. Δεν είναι σαφές γιατί η άσκηση προκαλεί μακροσκοπική αιματουρία. Μπορεί να είναι τραύμα προς την ουροδόχο κύστη, την αφυδάτωση ή την κατανομή των ερυθρών κυττάρων του αίματος που εμφανίζεται με συνεχή αερόβια άσκηση. Δρομείς είναι πιο συχνά επηρεάζονται, αν και σχεδόν κάθε αθλητής μπορεί να αναπτύξουν εμφανή αιμορραγία στα ούρα μετά από μια έντονη προπόνηση.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Σχεδόν ο καθένας - συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εφήβων - μπορούν να έχουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια στα ούρα. Παράγοντες που κάνουν αυτό το πιο πιθανό περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία. Πολλοί άνδρες ηλικίας άνω των 50 έχουν περιστασιακή αιματουρία οφείλεται σε μια διευρυμένη προστάτη αδένα.
 • Η σεξουαλική σας. Περισσότερο από το ήμισυ όλων των γυναικών θα έχει μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, πιθανώς με κάποια ουροποιητικού αιμορραγία. Οι νεότεροι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν πέτρες στα νεφρά ή Alport σύνδρομο, μια μορφή κληρονομικής νεφρίτιδα που μπορεί να προκαλέσει το αίμα στα ούρα.
 • Μια πρόσφατη λοίμωξη. Φλεγμονή των νεφρών μετά από μια ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη (μετα-μολυσματικές σπειραματονεφρίτιδα) είναι μία από τις κύριες αιτίες των ορατό αίμα στα ούρα των παιδιών.
 • Οικογενειακό ιστορικό. Μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε αιμορραγία στα ούρα, αν έχετε οικογενειακό ιστορικό της νόσου των νεφρών ή πέτρες στα νεφρά.
 • Τα ορισμένα φάρμακα. Ασπιρίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αναλγητικά, και αντιβιοτικά όπως πενικιλίνη είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας ούρων.
 • Έντονη φυσική άσκηση. Δρομείς μεγάλων αποστάσεων είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε άσκηση που προκαλείται από αιμορραγία στα ούρα. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι μερικές φορές ονομάζεται αιματουρία δρομέας του. Αλλά όποιος δουλεύει έντονα μπορούν να αναπτύξουν συμπτώματα.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Αίμα στα ούρα (αιματουρία). Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Αίμα στα ούρα (αιματουρία). Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Είναι πιθανό να ξεκινήσει βλέποντας τον οικογενειακό γιατρό σας ή το φορέα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να αναφέρονται αμέσως σε έναν γιατρό που ειδικεύεται στις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολόγο).

Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να προετοιμαστούν για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων για την προετοιμασία για το κοινό διαγνωστικές εξετάσεις.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Κάντε μια λίστα με βασικές ιατρικές σας πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων τυχόν άλλους όρους για την οποία είστε σε θεραπεία, καθώς και τα ονόματα των τυχόν φάρμακα, βιταμίνες ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Εξετάστε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας και να τα γράψει. Φέρτε μαζί επιστολόχαρτο και ένα στυλό για να σημειώνω τις πληροφορίες, όπως ο γιατρός σας εξετάζει τις ερωτήσεις σας.

Για αιματουρία, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων μου;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω; Για τις εξετάσεις αυτές απαιτούν κάποια ειδική προετοιμασία;
 • Είναι η κατάστασή μου προσωρινά;
 • Θα χρειαστεί θεραπεία;
 • Θεραπείες Τι είναι διαθέσιμες;
 • Έχετε κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες σου προτείνουμε να επισκεφθείτε;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας ανά πάσα στιγμή, αν δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας ή το φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από οποιοδήποτε σημείο θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο για.

Ερωτήσεις γιατρός σας μπορεί να ζητήσει να περιλαμβάνει:

 • Έχετε πόνο κατά την ούρηση;
 • Μην βλέπετε το αίμα στα ούρα σας μόνο περιστασιακά ή όλη την ώρα;
 • Όταν κατά την ούρηση είναι παρόν στο αίμα; Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε το αίμα, όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά την ούρηση ή αίμα στα ούρα έχει γίνει εμφανής προς το τέλος της ροή των ούρων σας; Ή δείτε αίμα στη ροή των ούρων σας όλη την ώρα είστε ούρηση;
 • Είσαι περνώντας επίσης θρόμβων στο αίμα κατά την ούρηση; Ποιο είναι το μέγεθος και το σχήμα είναι αυτοί;
 • Τι φάρμακα παίρνετε;
 • Καπνίζετε;
 • Είστε εκτεθειμένοι σε χημικές ουσίες στη δουλειά; Τι είδους;
 • Είχατε ποτέ ακτινοθεραπεία;

Εξετάσεις και διάγνωση

Για να βρεθεί η αιτία του ουροποιητικού αιμορραγία, οι ακόλουθες δοκιμές και οι εξετάσεις διαδραματίζουν καίριο ρόλο:

 • Φυσική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει μια συζήτηση για το ιατρικό ιστορικό σας.
 • Οι εξετάσεις ούρων. Ακόμη και αν η αιμορραγία σας, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον έλεγχο των ούρων (ανάλυση ούρων), είναι πιθανό να έχουν μια άλλη δοκιμή για να δούμε αν τα ούρα σας εξακολουθεί να περιέχει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αιματουρία που συμβαίνει μόνο μια φορά συνήθως δεν χρειάζεται περαιτέρω αξιολόγηση. Η ανάλυση ούρων μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν έχετε μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή έκκριση μετάλλων που προκαλεί πέτρες στα νεφρά.
 • Οι εξετάσεις απεικόνισης. Οι περισσότεροι άνθρωποι με αιματουρία είναι πιθανό να έχουν μια εξέταση απεικόνισης που παρέχει λεπτομερείς εικόνες των εσωτερικών οργάνων τους. Αυτό μπορεί να είναι μια αξονική τομογραφία (CT), η οποία χρησιμοποιεί ακτινοβολία και έναν ισχυρό υπολογιστή για να δημιουργήσει διατομής εικόνες από το εσωτερικό του σώματος? Μαγνητική τομογραφία (MRI), η οποία χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα αντί του Χ- ακτίνες για να παράγει εικόνες? ή εξέταση με υπερήχους. Ο υπέρηχος χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα και τον υπολογιστή επεξεργασία για να δείτε τα νεφρά και την κύστη σας.
 • Κυστεοσκόπηση. Σε αυτή τη διαδικασία, τα θέματα που ο γιατρός σας ένα στενό σωλήνα εφοδιασμένο με ένα μικροσκοπικό φωτογραφική μηχανή μέσα στην κύστη σας για να εξετάσει εκ του σύνεγγυς τόσο την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μια κύστη ή πέτρα στα νεφρά.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μια κύστη ή πέτρα στα νεφρά.

Παρά τον έλεγχο, η αιτία της αιμορραγίας ούρων δεν μπορεί ποτέ να βρεθεί. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας είναι πιθανό να συστήσει τακτική παρακολούθηση δοκιμών, ειδικά εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για καρκίνο της ουροδόχου κύστης, όπως το κάπνισμα, η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες και μια ιστορία της θεραπείας με ακτινοβολία.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Αιματουρία δεν έχει συγκεκριμένη θεραπεία. Αντ 'αυτού, ο γιατρός σας θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της υποκείμενης νόσου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, η λήψη αντιβιοτικών για να καταργήσετε μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, που προσπαθεί με συνταγή φάρμακα για να συρρικνωθεί μια διευρυμένη προστάτη, ή σοκ θεραπεία κυμάτων να διαλύσει κύστης ή πέτρες στα νεφρά.

Εάν η υποκείμενη κατάσταση δεν είναι σοβαρή, δεν υπάρχει θεραπεία είναι απαραίτητη.

Πρόληψη

Είναι γενικά δεν είναι δυνατό να αποφευχθεί αιματουρία, αν και υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο μερικές από τις ασθένειες που την προκαλούν. Οι στρατηγικές πρόληψης περιλαμβάνουν:

 • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Πίνοντας άφθονο νερό, ούρηση, όταν αισθάνεστε την ανάγκη και το συντομότερο δυνατόν μετά τη συνουσία, σκουπίζοντας από εμπρός προς τα πίσω μετά την ούρηση, και να αποφεύγονται ενοχλητικές προϊόντα γυναικείας υγιεινής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
 • Πέτρες στα νεφρά. Για να σας βοηθήσει να μειώσετε την πιθανότητα πέτρες στα νεφρά, πίνετε άφθονο νερό αλάτι και τον περιορισμό, πρωτεΐνες και οξαλικό που περιέχουν τα τρόφιμα, όπως το σπανάκι και το ραβέντι.
 • Καρκίνος της ουροδόχου κύστης. Διακοπή του καπνίσματος, την αποφυγή της έκθεσης σε χημικές ουσίες και πίνοντας άφθονο νερό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
 • Ο καρκίνος του νεφρού. Για να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του νεφρού, σταματήσουν το κάπνισμα, να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, τρώτε μια υγιεινή διατροφή, να παραμείνουν ενεργοί και να αποφεύγουν την έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες.