Ουροανάλυση

Ορισμός

Ανάλυση ούρων είναι ένα τεστ που αξιολογεί ένα δείγμα των ούρων σας. Ανάλυση ούρων χρησιμοποιείται για την ανίχνευση και την αξιολόγηση ενός ευρέος φάσματος διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, νεφρική νόσο και διαβήτη.

Ανάλυση ούρων περιλαμβάνει την εξέταση την εμφάνιση, τη συγκέντρωση και το περιεχόμενο των ούρων. Ανώμαλη αποτελέσματα ανάλυσης ούρων μπορούν να δείξουν μια ασθένεια ή ασθένεια. Για παράδειγμα, μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να κάνει τα ούρα θολό βλέμμα αντί σαφής. Τα αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης στα ούρα μπορεί να είναι ένα σημάδι της νεφρικής νόσου.

Μη φυσιολογικά αποτελέσματα μιας ανάλυσης ούρων συχνά απαιτούν πρόσθετες δοκιμές και περαιτέρω αξιολόγηση για να αποκαλύψει την πηγή του προβλήματος.

Γιατί το κάνει

Ανάλυση ούρων είναι ένα κοινό τεστ που έχει κάνει για διάφορους λόγους:

 • Για να αξιολογήσει τη γενική υγεία σας. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ανάλυση ούρων ως μέρος μιας ρουτίνας ιατρική εξέταση, τσεκάπ εγκυμοσύνης, προ της χειρουργικής επέμβασης προετοιμασίας, ή εισαγωγή στο νοσοκομείο για την οθόνη για μια ποικιλία παθήσεων, όπως ο διαβήτης, νεφρική νόσο και ηπατική νόσο.
 • Για να διαγνώσει μια ιατρική κατάσταση. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ανάλυση ούρων αν αντιμετωπίζετε κοιλιακό άλγος, πόνος στην πλάτη, συχνή ούρηση ή επώδυνη ούρηση, αίμα στα ούρα ή άλλα προβλήματα του ουροποιητικού. Η ανάλυση ούρων μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της αιτίας αυτών των συμπτωμάτων.
 • Για να παρακολουθήσετε μια ιατρική κατάσταση. Εάν έχετε διαγνωστεί με μια ιατρική κατάσταση, όπως νεφρική νόσο ή ασθένεια ουρικών κομματιών, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ανάλυση ούρων σε τακτική βάση για την παρακολούθηση της κατάστασης και τη θεραπεία σας.

Άλλες εξετάσεις, όπως τεστ εγκυμοσύνης και διαλογής φαρμάκων, επίσης, μπορεί να απαιτήσει ένα δείγμα ούρων. Οι δοκιμές αυτές είναι ξεχωριστές από την ανάλυση ούρων. Μπορούν δοκιμή για ουσίες στα ούρα που ανάλυση ούρων τυπικώς δεν περιλαμβάνει. Για παράδειγμα, το τεστ εγκυμοσύνης μετρά την ορμόνη ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG). Οι δοκιμές διαλογής φαρμάκων προσαρμοσμένες για την ανίχνευση ειδικών φαρμάκων ή μεταβολικά προϊόντα τους, ανάλογα με το σκοπό των δοκιμών.

Πώς να προετοιμαστείτε

Αν τα ούρα σας είναι να δοκιμαστεί μόνο για ανάλυση ούρων, μπορείτε να φάτε και να πιείτε κανονικά πριν από τη δοκιμή. Αν έχετε άλλες εξετάσεις την ίδια στιγμή, μπορεί να χρειαστεί να γρήγορα για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα πριν από τη δοκιμή. Ο γιατρός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες.

Πολλά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων άνευ συνταγής και βιταμίνες, μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης ούρων. Πριν από μια ανάλυση ούρων, ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν φάρμακα ή βιταμίνες που παίρνετε.

Τι μπορείτε να περιμένετε

Θα πρέπει να δώσετε δείγμα ούρων για ανάλυση ούρων. Ανάλογα με την κατάστασή σας, μπορείτε να συλλέξετε το δείγμα στο σπίτι ή στο γραφείο του γιατρού σας. Ο γιατρός σας θα σας παρέχει ένα δοχείο για το δείγμα ούρων. Μπορεί να σας ζητηθεί να συλλέγουν το δείγμα το πρώτο πράγμα το πρωί, διότι εκείνη την εποχή τα ούρα σας είναι πιο συγκεντρωμένη, και ανώμαλα αποτελέσματα μπορεί να είναι περισσότερο προφανής.

Για να αποκτήσετε τα πιο ακριβή αποτελέσματα, το δείγμα μπορεί να χρειαστεί να συλλέγονται μέσο του ποταμού, χρησιμοποιώντας ένα καθαρό αλιευμάτων μέθοδο. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

 • Καθαρίστε το άνοιγμα της ουρήθρας. Οι γυναίκες θα πρέπει να εξαπλωθεί χείλη τους και να καθαρίσω από εμπρός προς τα πίσω. Οι άνδρες πρέπει να σκουπίσετε την άκρη του πέους.
 • Αρχίστε να ουρήσει στην τουαλέτα.
 • Σταματήστε την ούρηση για λίγο.
 • Ουρήσει τουλάχιστον 2 ουγκιών (περίπου 59 χιλιοστόλιτρα) μέσα στο δοχείο συλλογής.
 • Τέλος ούρηση στην τουαλέτα.
 • Παραδώστε το δείγμα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
 • Αν δεν μπορεί να παραδώσει το δείγμα στον καθορισμένο χώρο εντός 30 λεπτών από τη συλλογή, καταψύξτε το δείγμα, εκτός αν έχετε οδηγίες από το γιατρό σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να εισάγει ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα (καθετήρα) μέσω του ουροποιητικού άνοιγμα της οδού και στην ουροδόχο κύστη για τη συλλογή του δείγματος των ούρων.

Το δείγμα ούρων στέλνεται σε ένα εργαστήριο για ανάλυση. Μπορείτε να επιστρέψετε στις συνήθεις δραστηριότητές σας αμέσως.

Αποτελέσματα

Για την ανάλυση ούρων, δείγμα ούρων σας θα πρέπει να αξιολογούνται με τρεις τρόπους.

Visual εξετάσεις
Ένας τεχνικός εργαστηρίου θα εξετάσει την εμφάνιση του τα ούρα του. Τα ούρα είναι συνήθως σαφής. Θολερότητα ή ασυνήθιστη οσμή μπορεί να υποδεικνύει ένα πρόβλημα. Αίμα στα ούρα μπορεί να φανεί κόκκινο ή καφέ. Ένα θολό εμφάνιση μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη λοίμωξης.

Ούρων. Για να αξιολογήσει τη γενική υγεία σας.
Ούρων. Για να αξιολογήσει τη γενική υγεία σας.

Ράβδο δοκιμής
Μια βέργα - ένα λεπτό, πλαστικό ραβδί με λωρίδες των χημικών ουσιών σε αυτό - τοποθετείται στα ούρα για την ανίχνευση ανωμαλιών. Οι ταινίες χημικά αλλάζουν χρώμα αν ορισμένες ουσίες είναι παρούσες ή εάν τα επίπεδά τους είναι πάνω από το φυσιολογικό. Ένα τεστ δείκτη στάθμης λαδιού ελέγχει για τα ακόλουθα:

 • Οξύτητα (pH). Το επίπεδο pH δείχνει την ποσότητα του οξέος στα ούρα. Ανώμαλα επίπεδα pH μπορεί να υποδεικνύει ένα νεφρό ή διαταραχές του ουροποιητικού.
 • Συγκέντρωσης. Ένα μέτρο της συγκέντρωσης, ή ειδικό βάρος, δείχνει πώς συμπυκνωμένα σωματίδια στα ούρα σας. Υψηλότερη από την κανονική συγκέντρωση είναι συχνά αποτέλεσμα της αφυδάτωσης, και όχι μια άλλη υποκείμενη παθολογική κατάσταση. Όμως, μπορεί να υποδηλώνει μια διαταραχή των νεφρών.
 • Πρωτεΐνης. Επίπεδα πρωτεΐνης ούρων είναι κατά κανόνα χαμηλές και δεν ανιχνεύονται με δοκιμή δείκτη στάθμης λαδιού. Μικρές αυξήσεις σε πρωτεΐνες συνήθως δεν είναι αιτία ανησυχίας. Μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεΐνης στα ούρα μπορεί να υποδεικνύει ένα πρόβλημα στα νεφρά.
 • Sugar. Κανονικά, η ποσότητα του σακχάρου (γλυκόζης) στα ούρα είναι πολύ χαμηλή για να ανιχνευθεί. Κάθε ανίχνευση της ζάχαρης σε αυτό το τεστ απαιτεί συνήθως για την παρακολούθηση δοκιμές για το διαβήτη.
 • Οι κετόνες. Όπως με τη ζάχαρη, οποιοδήποτε ποσό των κετονών που ανιχνεύθηκαν στα ούρα σας θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι του διαβήτη και απαιτεί παρακολούθηση δοκιμών.
 • Χολερυθρίνης. Χολερυθρίνη είναι ένα προϊόν της διάσπασης των ερυθροκυττάρων. Κανονικά, χολερυθρίνη μεταφέρεται στο αίμα και περνάει στο συκώτι σας, όπου πρέπει να αφαιρεθεί και να γίνεται μέρος της χολής. Χολερυθρίνη στα ούρα σας μπορεί να υποδεικνύει ηπατική βλάβη ή νόσο.
 • Αποδεικτικά στοιχεία Νιτρώδη μόλυνσης. Λευκοκυτταρικής εστεράσης και παράγονται ως αποτέλεσμα της μόλυνσης. Εάν είτε νιτρώδη ή λευκοκυττάρων εστεράσης - ένα προϊόν των λευκών αιμοσφαιρίων - δεν ανιχνεύεται στα ούρα σας, μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας ουρολοίμωξης.
 • Αίμα. Ράβδο Η δοκιμή μπορεί να προσδιορίσει εάν τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή άλλα συστατικά του αίματος, όπως αιμοσφαιρίνη ή μυοσφαιρίνη, είναι παρόντες στα ούρα. Αίμα στα ούρα σας απαιτεί πρόσθετες δοκιμές, καθώς μπορεί να είναι ένα σημάδι της νεφρικής βλάβης, λοίμωξη, των νεφρών ή πέτρες ουροδόχου κύστης, των νεφρών ή της ουροδόχου κύστης διαταραχές ή καρκίνο του αίματος, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων.

Μικροσκοπική εξέταση
Αρκετές σταγόνες των ούρων εξετάστηκαν με ένα μικροσκόπιο. Εάν οποιοδήποτε από τα παρακάτω παρατηρούνται σε άνω του μέσου όρου επίπεδα, πρόσθετες δοκιμές μπορεί να είναι αναγκαία:

 • Τα λευκά αιμοσφαίρια (λευκοκύτταρα) μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας μόλυνσης.
 • Ερυθρά αιμοσφαίρια (ερυθροκύτταρα) μπορεί να είναι ένα σημάδι των ασθενειών των νεφρών, διαταραχές του αίματος ή άλλη υποκείμενη παθολογική κατάσταση, όπως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης.
 • Τα επιθηλιακά κύτταρα - κύτταρα που κοίλων οργάνων σας και να σχηματίσουν το δέρμα σας - στα ούρα σας μπορεί να είναι ένα σημάδι ενός όγκου. Αλλά πιο συχνά, αυτές δείχνουν ότι το δείγμα ούρων μολύνθηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμής, και ένα νέο δείγμα είναι απαραίτητη.
 • Βακτήρια ή ζύμες μπορεί να υποδεικνύει μια μόλυνση.
 • Εκμαγεία - σχήματος-σωλήνα πρωτεΐνες - μπορούν να σχηματίσουν ως αποτέλεσμα των διαταραχών των νεφρών.
 • Κρύσταλλα που σχηματίζουν από τις χημικές ουσίες στα ούρα μπορεί να είναι ένα σημάδι των λίθων των νεφρών.

Η ανάλυση ούρων δεν είναι ένα τεστ που παρέχει μια οριστική διάγνωση. Ανάλογα με το λόγο ο γιατρός σας συνέστησε αυτό το τεστ, μη φυσιολογικά αποτελέσματα μπορούν ή δεν μπορούν να απαιτούν παρακολούθηση. Ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να αξιολογήσει τα αποτελέσματα μαζί με εκείνα των άλλων δοκιμών ή πρόσθετες δοκιμές μπορεί να είναι απαραίτητο να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα.

Για παράδειγμα, αν είναι κατά τα άλλα υγιείς και δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα της νόσου, τα αποτελέσματα ελαφρώς πάνω από το φυσιολογικό σε μια γενική ούρων δεν μπορεί να είναι μια αιτία ανησυχίας και η παρακολούθηση μπορεί να μην είναι απαραίτητη. Ωστόσο, εάν έχετε διαγνωστεί με νεφρική ή ασθένεια ουρικών κομματιών, τα αυξημένα επίπεδα μπορεί να υποδεικνύει την ανάγκη να αλλάξει το σχέδιο θεραπείας σας.

Για λεπτομέρειες σχετικά με το τι αποτελέσματα ανάλυση ούρων σας πω, μιλήστε με το γιατρό σας.