ACL τραυματισμό

Ορισμός

Ένας τραυματισμός ACL είναι η ρήξη του προσθίου χιαστού (Kroo-she-ΑΤΕ) σύνδεσμος ή ACL, μέσα άρθρωση του γονάτου σας. Ένας τραυματισμός ACL πιο συχνά συμβαίνει κατά τη διάρκεια αθλήματα που περιλαμβάνουν απότομες στάσεις και τις αλλαγές στην κατεύθυνση - όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, τένις και βόλεϊ.

Αμέσως μετά από έναν τραυματισμό ACL, το γόνατο μπορεί να πρηστεί, να αισθάνονται ασταθής και να γίνει ασήκωτο βάρος. Πολλοί άνθρωποι ακούσετε ή να αισθανθείτε ένα "pop" στο γόνατό τους, όταν ένας τραυματισμός ACL συμβαίνει.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού ACL σας, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση του ρήξη συνδέσμων που ακολουθείται από ασκήσεις αποκατάστασης για να σας βοηθήσει να ανακτήσει τη δύναμη και τη σταθερότητα. Αν το αγαπημένο σας άθλημα περιλαμβάνει την περιστροφή ή το άλμα, ένα κατάλληλο πρόγραμμα κατάρτισης μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τις πιθανότητές σας από έναν τραυματισμό ACL.

Συμπτώματα

Κατά τη στιγμή του τραυματισμού ACL, σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ένα δυνατά "pop" ήχο
 • Ο έντονος πόνος και η αδυναμία να συνεχίσει τη δραστηριότητα
 • Οίδημα στο γόνατο που συνήθως επιδεινώνεται για ώρες μετά τον τραυματισμό συμβαίνει
 • Ένα αίσθημα αστάθειας ή "δίνοντας έτσι" με φέρει το βάρος

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Οι περισσότεροι άνθρωποι επιδιώκουν την άμεση ιατρική βοήθεια μετά από έναν τραυματισμό ACL.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Οι σύνδεσμοι είναι ισχυρές ζώνες του ιστού που συνδέουν ένα κόκαλο στο άλλο. Η ACL, ένας από τους δύο συνδέσμους που σταυρό στη μέση του γόνατος, συνδέει το μηριαίο οστό σας (μηριαίο οστούν), στο οστό της κνήμης σας (κνήμη) και βοηθά στην σταθεροποίηση άρθρωση του γονάτου σας.

Οι περισσότεροι τραυματισμοί ACL συμβεί κατά τη διάρκεια αθλημάτων και αθλητικών δραστηριοτήτων. Ο σύνδεσμος μπορεί να σπάσει όταν σας επιβραδύνει ξαφνικά να αλλάξετε την κατεύθυνση περιστροφής ή με τα πόδια σας σταθερά φυτεύονται, στρίψιμο ή hyperextending το γόνατό σας.

Προσγείωση αδέξια από ένα άλμα μπορεί να τραυματίσει επίσης ACL σας, καθώς μπορεί να πέφτει κατά τη διάρκεια του σκι κατάβασης. Ένα τάκλιν ποδόσφαιρο ή αυτοκινητιστικό ατύχημα, επίσης, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ACL. Ωστόσο, οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν ACL χωρίς τέτοια επαφή.

Παράγοντες κινδύνου

Οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν ένα δάκρυ ACL ό, τι οι άνδρες που συμμετείχαν στη ίδια αθλήματα. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν μια ανισορροπία δύναμη, με τους μύες στο μπροστινό μέρος του μηρού (τετρακέφαλο) είναι ισχυρότερη από ό, τι στους μύες στο πίσω μέρος του μηρού (μπλοκάρει). Η μπλοκάρει βοηθήσει να αποτρέψει το οστό της κνήμης από την κίνηση πολύ μπροστά κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων. Κατά την προσγείωση από ένα άλμα, ορισμένες γυναίκες μπορεί να προσγειωθεί σε μια θέση που αυξάνει την ένταση στην ACL τους.

Επιπλοκές

Οι άνθρωποι που βιώνουν έναν τραυματισμό ACL διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, στην οποία ο αρθρικός χόνδρος φθείρεται και σκληραίνει λεία επιφάνειά του. Η αρθρίτιδα μπορεί να προκύψει ακόμη και αν έχετε τη χειρουργική επέμβαση για την ανακατασκευή του συνδέσμου.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Ο πόνος και η ανικανότητα που σχετίζεται με έναν τραυματισμό ACL ωθεί πολλούς ανθρώπους να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα. Άλλοι μπορεί να κάνει ένα ραντεβού με τους γιατρούς της οικογένειάς τους. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού σας, μπορεί να αναφέρεται σε ένα γιατρό που ειδικεύεται στην αθλητική ιατρική και ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση.

Τι μπορείτε να κάνετε
Πριν από το διορισμό του, μπορεί να θέλετε να γράψετε τις απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Πότε ο τραυματισμός συμβεί;
 • Τι έκανες εκείνη την εποχή;
 • Ακούσατε αρχικά ένα δυνατό "pop" ήχο;
 • Υπήρχε μεγάλη διόγκωση αργότερα;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει κάποια από τις παρακάτω ερωτήσεις:

 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;
 • Μήπως τυχόν ειδικές κινήσεις φαίνεται να βελτιώσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας;
 • Μήπως το γόνατό σας ποτέ "κλειδώσει" ή αισθάνεστε μπλοκάρει όταν προσπαθείτε να το μετακινήσετε;
 • Έχετε ποτέ την αίσθηση ότι το γόνατό σας είναι ασταθής ή δεν μπορεί να υποστηρίξει το βάρος σας;

Εξετάσεις και διάγνωση

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα ελέγξει το γόνατό σας για το πρήξιμο και ευαισθησία - συγκρίνοντας τραυματίστηκε στο γόνατο σας σε τραυματισμένα γόνατα σας. Αυτός ή αυτή μπορεί επίσης να κινηθεί το γόνατό σας σε διάφορες θέσεις, για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν το ACL είναι διχασμένη.

Συχνά, η διάγνωση μπορεί να γίνει με βάση την φυσική εξέταση και μόνο, αλλά μπορεί να χρειαστεί εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες αιτίες και να προσδιοριστεί η σοβαρότητα του τραυματισμού. Οι δοκιμές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ακτίνες-Χ. Ακτίνες Χ μπορεί να χρειαστούν για να αποκλείσει ένα κάταγμα οστού. Ωστόσο, οι ακτίνες Χ δεν μπορεί να απεικονίσει μαλακούς ιστούς, όπως οι σύνδεσμοι και οι τένοντες.
 • Μαγνητική τομογραφία (MRI). Μια μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί ραδιοκύματα και ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο για να δημιουργήσετε τις εικόνες των δύο σκληρών και μαλακών ιστών μέσα στο σώμα σας. Μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να δείξει την έκταση του τραυματισμού ACL και αν άλλα συνδέσμους του γόνατος ή αρθρικού χόνδρου και είναι τραυματίες.
 • Υπερήχους. Χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα για να απεικονίσει τις εσωτερικές δομές, οι υπέρηχοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελέγξει για τραυματισμούς στους συνδέσμους, τους τένοντες και τους μυς του γόνατος.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Η αρχική θεραπεία για έναν τραυματισμό ACL έχει ως στόχο να μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο στο γόνατό σας, να ανακτήσει την κανονική κοινή μετακίνηση και να ενισχύσει τους μυς γύρω από το γόνατο.

Εσείς και ο γιατρός σας θα αποφασίσει στη συνέχεια αν χρειαστεί χειρουργική επέμβαση συν την αποκατάσταση, ή την αποκατάσταση και μόνο. Η επιλογή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η έκταση των ζημιών στο γόνατό σας και την προθυμία σας να αλλάζουν τις δραστηριότητές σας.

Οι αθλητές που επιθυμούν να επιστρέψουν σε αθλήματα που περιλαμβάνουν κόψιμο, περιστροφή ή το άλμα συνήθως επιδιώκουν χειρουργική αποκατάσταση για την αποφυγή επεισοδίων αστάθειας. Περισσότερα-καθιστική ζωή οι άνθρωποι χωρίς σημαντική βλάβη στο χόνδρο ή άλλων συνδέσμων συνήθως μπορεί να διατηρήσει τη σταθερότητα στο γόνατο με την αποκατάσταση και μόνο.

Θεραπεία
Το αν ή όχι θα έχουν τη χειρουργική επέμβαση στο γόνατό σας, θα χρειαστείτε την αποκατάσταση. Η θεραπεία θα περιλαμβάνει:

 • Η χρήση των δεκανίκια και, ενδεχομένως, μια επιγονατίδα
 • Εύρους της κίνησης των ασκήσεων να ανακτήσει την πλήρη κίνηση του γόνατος σας
 • Μυϊκής ενδυνάμωσης και ασκήσεις σταθερότητας

Χειρουργική
Ένα σχισμένο ACL δεν μπορεί να με επιτυχία ραμμένο πίσω από κοινού, έτσι ώστε ο σύνδεσμος είναι συνήθως αντικαθίσταται με ένα κομμάτι του τένοντα από ένα άλλο μέρος του γονάτου ή του ποδιού σας. Ένας τένοντας μόσχευμα από νεκρό δότη, επίσης, μπορεί να είναι μια επιλογή. Αυτή η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως με μικρές τομές γύρω από άρθρωση του γονάτου σας. Ένα στενό, οπτικών ινών πεδίο προβολής χρησιμοποιείται για να καθοδηγήσει την τοποθέτηση του μοσχεύματος ΠΧΣ.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Εάν επιλέξετε μη χειρουργική θεραπεία για την ACL τραυματισμό σας, θα πρέπει να αποφευχθούν στο μέλλον τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πολλά κοπής, περιστροφής ή το άλμα.

Self-care θεραπείες που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι περιλαμβάνουν:

 • Rest. Χρησιμοποιήστε πατερίτσες για να αποφύγει την πλήρη φέρουν το βάρος στο γόνατό σας μετά ACL τραυματισμό σας.
 • Ice. Όταν είσαι ξύπνιος, προσπαθήστε να πάγο στο γόνατο σας τουλάχιστον κάθε δύο ώρες για 20 λεπτά κάθε φορά.
 • Συμπίεση. Τυλίξτε έναν ελαστικό επίδεσμο ή το περιτύλιγμα συμπίεση γύρω από το γόνατό σας.
 • Elevation. Ξαπλώστε με το γόνατό σας στηριγμένες πάνω σε μαξιλάρια.

Πρόληψη

Για να μειώσει την πιθανότητα ενός τραυματισμού ACL, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

 • Βελτίωση κλιματισμού σας. Εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στο να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος της ACL τραυματισμούς συνήθως περιλαμβάνουν την ενίσχυση και τη σταθερότητα ασκήσεις, αερόβια, πλειομετρικές ασκήσεις, "άλμα εκπαίδευση», και η συνειδητοποίηση του κινδύνου κατάρτισης. Οι ασκήσεις που βελτιώνουν την ισορροπία, επίσης, μπορεί να βοηθήσει όταν γίνεται σε συνδυασμό με άλλες ασκήσεις.
 • Ενίσχυση μπλοκάρει σας. Αθλήτριες, ειδικότερα, πρέπει να βεβαιωθείτε για την ενίσχυση οπισθίων μηριαίων μυών τους, καθώς και τους τετρακέφαλους.
 • Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες τεχνικές. Εάν σας άθλημα περιλαμβάνει άλματα, να μάθουν πώς να προσγειωθεί με ασφάλεια. Μελέτες έχουν δείξει ότι, αν το γόνατό σας καταρρέει προς τα μέσα όταν προσγειωθεί από ένα άλμα, που είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν έναν τραυματισμό ACL. Τεχνική κατάρτιση, μαζί με την ενίσχυση ορισμένων από τους μύες του ισχίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού του κινδύνου.
 • Ελέγξτε τον εξοπλισμό σας. Στην κατάβαση, βεβαιωθείτε ότι οι δέστρες σκι σας έχει ρυθμιστεί σωστά από έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία, έτσι ώστε τα σκι σας θα απελευθερώσει κατάλληλα όταν πέφτετε.
ACL τραυματισμό. Μαγνητική τομογραφία (MRI).
ACL τραυματισμό. Μαγνητική τομογραφία (MRI).

Φορώντας ένα επιγονατίδα δεν έχει βρεθεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη ACL τραυματισμούς.

Βλέπε επίσης