Υψηλή επιπέδων ουρικού οξέος

Ορισμός

Ένα υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος, ή υπερουριχαιμία, είναι μια περίσσεια του ουρικού οξέος στο αίμα σας. Το ουρικό οξύ παράγεται κατά την κατανομή της πουρίνης, μια ουσία που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Μετά την παραγωγή, το ουρικό οξύ που μεταφέρονται στο αίμα σας και να περνά μέσα από τα νεφρά σας, όπου το μεγαλύτερο μέρος της αφήνει το σώμα σας κατά την ούρηση.

Ένα υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε επιθέσεις της ουρικής αρθρίτιδας, αλλά όχι ο καθένας που έχει υψηλό ουρικό οξύ παίρνει ουρική αρθρίτιδα, και όχι ο καθένας με ουρική αρθρίτιδα έχει υψηλό ουρικό οξύ.

Αιτίες

Ένα υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος μπορεί να προκληθεί όταν το σώμα σας παράγει είτε υπερβολική ποσότητα ουρικού οξέος ή τα νεφρά σας δεν αποβάλλουν το ουρικό οξύ αρκετά γρήγορα.

Ένα υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος μπορεί να προκαλέσει όλο και πιο συχνές επιθέσεις της ουρικής αρθρίτιδας, ή ποτέ δεν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Ένα υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος μπορεί επίσης να προκαλέσει μερικούς ανθρώπους να αναπτύξουν πέτρες στα νεφρά ή νεφρική ανεπάρκεια. Και μερικοί άνθρωποι με υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος επίσης να αναπτύξουν υψηλή πίεση του αίματος, καρδιακή νόσο ή χρόνια νεφρική νόσο, αλλά είναι συχνά ασαφές κατά πόσον αυτό είναι η άμεση αιτία ή απλώς ένα σημάδι έγκαιρης προειδοποίησης των όρων αυτών.

Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσει ένα υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος στο αίμα σας περιλαμβάνουν:

 • Διουρητικά φάρμακα (χάπια νερού)
 • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • Γενετική (κληρονομική τάσεις)
 • Ο υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργία του θυρεοειδούς)
 • Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
 • Νιασίνη ή βιταμίνη Β-3
 • Η παχυσαρκία
 • Ψωρίαση
 • Πλούσιες σε πουρίνες δίαιτα - κρέας οργάνων, κρέας θηραμάτων, αντζούγιες, ρέγγα, το ζωμό, τα ξερά φασόλια, ξερά μπιζέλια, μανιτάρια και άλλα τρόφιμα
 • Νεφρική ανεπάρκεια - αδυναμία των νεφρών να φιλτράρουν τα απόβλητα
 • Σύνδρομο λύσης όγκου - μια ταχεία απελευθέρωση των κυττάρων στο αίμα που προκαλείται από ορισμένους καρκίνους ή από τη χημειοθεραπεία για τα εν λόγω καρκίνων

Επίσης, μπορεί να παρακολουθούνται για υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος όταν υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο.

Οι αιτίες που εμφανίζονται εδώ συνήθως συνδέονται με αυτό το σύμπτωμα. Εργασία με το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης για μια ακριβή διάγνωση.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει για να δει εάν έχετε ένα υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος, αν είχατε μια επίθεση της ουρικής αρθρίτιδας, αν και μπορείτε να έχετε ένα επεισόδιο ουρικής αρθρίτιδας, ακόμη και αν το επίπεδο του ουρικού οξέος σας είναι φυσιολογική. Μπορεί να έχουν κανένα σύμπτωμα με υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος? Είναι συχνά όταν οι δοκιμές γιατρό σας για μια άλλη κατάσταση.

Αν ανησυχείτε ότι κάποιο από τα φάρμακά σας μπορεί να προκαλέσει υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος σας, μιλήστε με το γιατρό σας. Εν τω μεταξύ, συνεχίστε να παίρνετε τα φάρμακά σας εκτός εάν ο γιατρός σας πει κάτι διαφορετικό.