Τσιμπημένο νεύρο

Ορισμός

Μια τσιμπημένο νεύρο συμβαίνει όταν πάρα πολύ πίεση εφαρμόζεται σε ένα νεύρο από τους περιβάλλοντες ιστούς - όπως τα οστά, χόνδροι, μύες ή τους τένοντες. Αυτή η πίεση διακόπτει τη λειτουργία του νεύρου, προκαλώντας πόνο, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή αδυναμία.

Μια τσιμπημένο νεύρο μπορεί να συμβεί σε διάφορα σημεία στο σώμα σας. Μια κήλη δίσκου στην κατώτερη σπονδυλική στήλη σας, για παράδειγμα, μπορεί να ασκήσει πίεση σε μια νευρική ρίζα, προκαλώντας πόνο που ακτινοβολεί κάτω από το πίσω μέρος του ποδιού σας (ισχιαλγία). Ομοίως, ένα τσιμπημένο νεύρο στον καρπό σας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και μούδιασμα στο χέρι και τα δάχτυλά σας (σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα).

Με ξεκούραση και άλλες συντηρητικές θεραπείες, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από ένα τσιμπημένο νεύρο μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες. Μερικές φορές, η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για να ανακουφίσει τον πόνο από ένα τσιμπημένο νεύρο.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Τσιμπημένο νεύρο σημάδια και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Μούδιασμα ή μειωμένη αίσθηση στο χώρο που παρέχεται από το νεύρο.
 • Sharp πόνος ή κάψιμο, που μπορεί να ακτινοβολεί προς τα έξω. Όταν το τσιμπημένο νεύρο προέρχεται απευθείας από το νωτιαίο μυελό, το βήχα ή το φτέρνισμα μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο.
 • Μούδιασμα, "καρφίτσες και βελόνες" αισθήσεις (παραισθησία).
 • Μυϊκή αδυναμία ή σύσπαση στην πληγείσα περιοχή.
 • Η συχνή αίσθηση ότι ένα πόδι ή το χέρι έχει «αποκοιμηθεί».

Τα προβλήματα που σχετίζονται με τσιμπημένο νεύρο μπορεί να είναι χειρότερα όταν κοιμάστε.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Δείτε το γιατρό σας εάν τα σημεία και τα συμπτώματα μιας τσιμπημένο νεύρο διαρκέσει για αρκετές ημέρες και δεν ανταποκρίνονται στο self-care μέτρα, όπως η ξεκούραση και over-the-counter αναλγητικά.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Τσιμπημένο νεύρο. Ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Τσιμπημένο νεύρο. Ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μια τσιμπημένο νεύρο συμβαίνει όταν πάρα πολλή πίεση (συμπίεση), εφαρμόζεται σε ένα νεύρο από τους περιβάλλοντες ιστούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιστός αυτός μπορεί να είναι οστό ή χόνδρο - όπως στην περίπτωση ενός κήλη νωτιαίου δίσκου που συμπιέζει μια νευρική ρίζα. Σε άλλες περιπτώσεις, οι μύες ή τους τένοντες μπορεί να είναι οι ένοχοι. Στην περίπτωση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, μια ποικιλία ιστών μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη συμπίεση του μέσου νεύρου του καρπιαίου σωλήνα, όπως πρησμένα έλυτρα τένοντα μέσα στη σήραγγα, διευρυμένη οστών που στενεύει τη σήραγγα, ή ένα παχύτερο και εκφυλισμένη συνδέσμων.

Μια σειρά από προϋποθέσεις μπορεί να προκαλέσει ιστό για να συμπιέσει ένα νεύρο ή τα νεύρα. Τραυματισμός, η κακή στάση του σώματος, οστεοαρθρίτιδα, άγχος από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες εργασίας, χόμπι ή σπορ, και η παχυσαρκία είναι κοινά συνεισφέροντες ή τις αιτίες της πίεσης του νεύρου.

Αυτή η πίεση προκαλεί φλεγμονή του οπτικού νεύρου και διακόπτει τη λειτουργία του νεύρου. Εάν ένα νεύρο είναι τσιμπημένο μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει συνήθως καμία μόνιμη βλάβη. Μόλις η πίεση ανακουφίζεται, νευρική λειτουργία επιστρέφει στο φυσιολογικό. Ωστόσο, εάν η πίεση συνεχίζεται, χρόνιο πόνο και μόνιμη βλάβη των νεύρων μπορεί να συμβεί.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μιας τσιμπημένο νεύρο:

 • Στάση. Κακή στάση του σώματος προσθέτει πίεση στην σπονδυλική στήλη και τα νεύρα σας.
 • Φύλων. Οι γυναίκες είναι τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, πιθανώς λόγω της έχοντας μικρότερες καρπικών σήραγγες.
 • Σπιρούνια των οστών. Τραύμα ή μια κατάσταση που προκαλεί πάχυνση των οστών, όπως η οστεοαρθρίτιδα, μπορεί να προκαλέσει οστών σπιρούνια. Σπιρούνια των οστών μπορεί να σκληρύνουν τη σπονδυλική στήλη, καθώς και τα στενά το χώρο, όταν το ταξίδι νεύρα σας, τσίμπημα νεύρα.
 • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Φλεγμονή που προκαλείται από ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να συμπιέσει τα νεύρα, ιδιαίτερα στις αρθρώσεις σας.
 • Η κατάχρηση. Θέσεις εργασίας ή τα χόμπι που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, το χέρι, τον καρπό ή τον ώμο, όπως η εργασία γραμμή συναρμολόγησης, να αυξήσει την πιθανότητα σας από ένα τσιμπημένο νεύρο.
 • Η παχυσαρκία. Υπερβολικό βάρος μπορεί να εντείνει την πίεση στα νεύρα.
 • Εγκυμοσύνη. Νερού και αύξηση του σωματικού βάρους που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη μπορεί να πρηστεί νευρικών οδών, συμπιέζοντας τα νεύρα σας.
 • Η κληρονομικότητα. Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να είναι γενετικά προδιατεθειμένοι σε συνθήκες που οδηγούν σε τσιμπημένο νεύρα.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομη, και επειδή υπάρχουν συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να είναι καλά προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός στη διατροφή σας ή να φορούν loosefitting ρούχα σε περίπτωση που θα έχετε μια εξέταση απεικόνισης.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, καθώς και κάθε βιταμίνες ή συμπληρώματα, που παίρνετε.
 • Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί, αν είναι δυνατόν. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να απορροφούν όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Κατάλογος ερωτήσεις σας από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό στην περίπτωση χρόνος τρέχει έξω. Για μια ύποπτη τσιμπημένο νεύρο, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Τι προκαλεί τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;
 • Εκτός από την πιο πιθανή αιτία, ποιες είναι οι πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Είναι η πάθηση μου προσωρινή ή χρόνια;
 • Ποια είναι η καλύτερη πορεία δράσης;
 • Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την αρχική προσέγγιση που μου πρότειναν;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα μαζί;
 • Υπάρχουν περιορισμοί που θα πρέπει να ακολουθήσετε εκεί;
 • Θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό; Ποιο θα είναι το κόστος, και θα ασφαλιστική μου κάλυψη δει έναν ειδικό;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες σου προτείνουμε να επισκεφθείτε;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • Ποια είναι τα συμπτώματά σας; Αισθάνεστε πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία;
 • Όταν, ειδικότερα, αισθάνεσαι αυτά τα συμπτώματα;
 • Πόσο καιρό έχετε αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα;
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;
 • Είναι μια δραστηριότητα ή θέση που προκαλεί τα συμπτώματά σας εκεί;
 • Είναι μια δραστηριότητα ή θέση που ανακουφίζει από τα συμπτώματα σας;
 • Έχετε μια εργασία ή χόμπι που απαιτεί από εσάς να κάνετε επαναλαμβανόμενες κινήσεις;

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και να προβεί σε φυσική εξέταση.

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ένα τσιμπημένο νεύρο, μπορεί να υποβληθεί σε κάποιες εξετάσεις. Οι δοκιμές αυτές συχνά ολοκληρώνεται ταυτόχρονα και να λάβει περίπου μία ώρα:

 • Οι αγωγιμότητα νεύρων. Patch-style ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο δέρμα σας για να τονώσει το νεύρο με ένα ήπιο ηλεκτρικό ερέθισμα. Θα αισθανθείτε μια αίσθηση σαν ένα ηλεκτρικό σοκ, το οποίο μπορεί να είναι δυσάρεστη. Τα αποτελέσματα των δοκιμών να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν έχετε ένα κατεστραμμένο νεύρο. Η εξέταση αυτή μπορεί επίσης να ονομάζεται εξέταση αγωγιμότητας των νεύρων.
 • Το ηλεκτρομυογράφημα. Αυτή η εξέταση μετρά τις ηλεκτρικές εκκενώσεις που παράγονται στους μυς. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ένα λεπτό ηλεκτρόδιο βελόνα τοποθετείται εντός του μυός για την καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας. Θα σας ζητηθεί να ξεκουραστούν και να το μυ, όπως λυγίζοντας το χέρι σου. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο όταν η βελόνα έχει εισαχθεί, και των μυών σας μπορεί να είναι επώδυνο για λίγες ημέρες μετά τη δοκιμή. Τα αποτελέσματα των δοκιμών να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν υπάρχει βλάβη στα νεύρα που οδηγούν στο μυ.
 • Μαγνητική τομογραφία (MRI). MRI, μια τεχνική που χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα για να δημιουργήσουν συγχρονική εικόνες του σώματός σας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε συμπίεση νευρικών ριζών.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Η πιο συχνά συνιστώμενη θεραπεία για τσιμπημένο νεύρο είναι ανάπαυση για την πληγείσα περιοχή. Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να σταματήσουν τις δραστηριότητες που προκαλούν ή επιδεινώνουν τη συμπίεση.

Ανάλογα με τη θέση του τσιμπημένο νεύρο, μπορεί να χρειαστεί ένα νάρθηκα ή κηδεμόνα για να ακινητοποιήσει την περιοχή. Αν έχετε σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φορώντας ένα νάρθηκα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και τη νύχτα, επειδή καρπούς flex και την επέκταση συχνά κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Φυσική θεραπεία
Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας διδάξει τις ασκήσεις που ενισχύουν και να τεντώσει τους μυς στην πληγείσα περιοχή, προκειμένου να ανακουφίσει την πίεση στο νεύρο. Αυτός ή αυτή μπορεί να συστήσει επίσης τροποποιήσεις σε δραστηριότητες που επιδεινώνουν το νεύρο.

Φάρμακα

 • Αναλγητικά. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφένη (Advil, Motrin, κ.ά.) και η ναπροξένη (Aleve, Anaprox, κ.ά.), μπορεί να βοηθήσει να ανακουφίσει τον πόνο και την ανακούφιση της φλεγμονής γύρω από το νεύρο. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια συνταγή αντοχής NSAID εάν ο πόνος σας είναι σοβαρή.
 • Ενέσεις κορτικοστεροειδών. Εγχέεται στο πληγείσα περιοχή, αυτά μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του πόνου και της φλεγμονής.

Χειρουργική
Αν το τσιμπημένο νεύρο δεν βελτιωθεί μετά από αρκετές εβδομάδες έως μερικούς μήνες με συντηρητικές θεραπείες, η χειρουργική επέμβαση για να λάβει πίεση από το νεύρο μπορεί να είναι απαραίτητη. Ο τύπος της χειρουργικής επέμβασης ποικίλλει ανάλογα με τη θέση του τσιμπημένο νεύρο. Χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνεπάγεται την αφαίρεση των οστών σπιρούνια ή ένα τμήμα μιας κήλη δίσκου στη σπονδυλική στήλη, για παράδειγμα, ή αποκόπτοντας το καρπικό σύνδεσμο για να επιτρέψει περισσότερο χώρο για το νεύρο να περάσει μέσα από τον καρπό.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Τα ακόλουθα μέτρα μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε ένα τσιμπημένο νεύρο:

 • Διατηρήστε την καλή στάση του σώματος.
 • Ενσωματώστε δύναμη και ασκήσεις ευλυγισίας σε τακτικό πρόγραμμα άσκησης σας.
 • Περιορίστε επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες και να κάνετε συχνά διαλείμματα, όταν ασχολούνται με αυτές τις δραστηριότητες.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.

Βλέπε επίσης