Τσιμπήματα μέλισσας

Ορισμός

Τσιμπήματα μέλισσας είναι μια κοινή εξωτερική ενόχληση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τσιμπήματα μέλισσας είναι μόνο ενοχλητικό και θεραπεία στο σπίτι είναι το μόνο που χρειάζεται για να απαλύνει τον πόνο των τσιμπήματα μέλισσας. Αλλά αν είστε αλλεργικοί σε τσιμπήματα μέλισσας ή έχετε τσιμπήσει πολλές φορές, μπορεί να έχετε μια πιο σοβαρή αντίδραση που απαιτεί επείγουσα θεραπεία. Μπορείτε να λάβει διάφορα μέτρα για να αποφευχθούν τα τσιμπήματα μέλισσας - καθώς και Hornet και τα τσιμπήματα σφηκών - και να μάθετε πώς να τη θεραπεία τους αν δεν παίρνουν τσιμπήσει.

Συμπτώματα

Τσιμπήματα μέλισσας μπορεί να προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις, που κυμαίνονται από παροδικό πόνο και δυσφορία σε μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Έχοντας ένα είδος αντίδρασης δεν σημαίνει ότι θα έχετε πάντα την ίδια αντίδραση κάθε φορά που είστε τσιμπήσει.

Μικρά αντίδραση
Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, σημεία και συμπτώματα της τσίμπημα μέλισσας είναι ήσσονος σημασίας και περιλαμβάνουν:

 • Άμεση, οξύ πόνο κάψιμο στο σημείο του τσιμπήματος
 • Μια κόκκινη μπορντούρα στο τσίμπημα περιοχή
 • Ένα μικρό, λευκό σημείο όπου το κεντρί τρυπήσει το δέρμα
 • Ελαφρά διόγκωση γύρω από το τσίμπημα περιοχή

Στους περισσότερους ανθρώπους, οίδημα και πόνο να πάει μακριά μέσα σε λίγες ώρες.

Μεγάλες τοπική αντίδραση
Περίπου το 10 τοις εκατό των ανθρώπων που παίρνουν τσιμπήσει μέλισσα ή άλλα έντομα έχουν λίγο ισχυρότερη αντίδραση (μεγάλη τοπική αντίδραση), με σημεία και συμπτώματα όπως:

 • Extreme ερυθρότητα
 • Οίδημα στο σημείο του τσιμπήματος, που σταδιακά μεγεθύνει κατά την επόμενη ημέρα ή δύο

Μεγάλες τοπικές αντιδράσεις τείνουν να επιλύσουν πάνω από πέντε έως 10 ημέρες. Έχοντας μια μεγάλη τοπική αντίδραση δεν σημαίνει ότι θα έχετε μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση την επόμενη φορά που θα τσιμπήσει. Αλλά μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν παρόμοιες μεγάλες τοπικές αντιδράσεις κάθε φορά που είστε τσιμπήσει. Εάν αυτό συμβεί σε εσάς, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη θεραπεία και την πρόληψη.

Σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία)
Μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) σε τσιμπήματα μέλισσας είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή και απαιτεί επείγουσα θεραπεία. Περίπου 3 τοις εκατό των ανθρώπων που έχουν τσιμπήσει από μια μέλισσα ή άλλα έντομα και γρήγορα να αναπτύξουν αναφυλαξία. Τα σημεία και συμπτώματα της αναφυλαξίας περιλαμβάνουν:

 • Δερματικές αντιδράσεις σε ορισμένα μέρη του σώματος εκτός από το τσίμπημα της περιοχής, όπως εξανθήματα και φαγούρα και να ξεπλυθούν ή ωχρό δέρμα (σχεδόν πάντα παρούσα με την αναφυλαξία)
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Πρήξιμο του λαιμού και της γλώσσας
 • Μια αδύναμη και ταχυκαρδία
 • Ναυτία, εμετός ή διάρροια
 • Ζάλη και λιποθυμία
 • Η απώλεια της συνείδησης

Οι άνθρωποι που έχουν μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε τσίμπημα μέλισσας έχει ένα 30 έως 60 τοις εκατό πιθανότητες της αναφυλαξίας την επόμενη φορά που είστε τσιμπήσει. Συζητήστε με το γιατρό σας ή έναν ειδικό αλλεργίας για τα μέτρα πρόληψης, όπως η ανοσοθεραπεία για να αποφευχθεί μια παρόμοια αντίδραση σε περίπτωση που έχετε τσιμπήσει πάλι.

Πολλαπλά τσιμπήματα μέλισσας
Σε γενικές γραμμές, τα έντομα, όπως οι μέλισσες και οι σφήκες δεν είναι επιθετικοί και μόνο τσίμπημα στην αυτοάμυνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία ή ίσως μερικά τσιμπήματα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα πρόσωπο θα διαταράξει μια κυψέλη ή μελίσσι και να πάρει τσιμπήσει πολλές φορές. Ορισμένοι τύποι των μελισσών - όπως Africanized μέλισσες - είναι πιο πιθανό από ό, τι οι άλλες μέλισσες να συρρέουν, τσούξιμο σε μια ομάδα.

Αν έχετε τσιμπήσει περισσότερες από μια ντουζίνα φορές, η συσσώρευση του δηλητηρίου μπορεί να προκαλέσει μια τοξική αντίδραση και να σας κάνει να νιώσετε πολύ άρρωστος. Τα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Ναυτία, εμετός ή διάρροια
 • Πονοκέφαλος
 • Ίλιγγος
 • Αίσθημα λιποθυμίας ή λιποθυμία
 • Σπασμοί
 • Πυρετός
Τσιμπήματα μέλισσας. Σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία).
Τσιμπήματα μέλισσας. Σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία).

Πολλαπλά τσιμπήματα μπορεί να είναι μια ιατρική έκτακτης ανάγκης σε παιδιά, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, και οι άνθρωποι που έχουν την καρδιά ή αναπνευστικά προβλήματα.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τσιμπήματα μέλισσας δεν απαιτούν μια επίσκεψη στο γιατρό σας. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις:

Καλέστε το 911 ή άλλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εάν:

 • Είσαι έχοντας μια σοβαρή αντίδραση σε τσίμπημα μέλισσας που προτείνει αναφυλαξία, ακόμα κι αν είναι μόνο ένα ή δύο σημεία ή συμπτώματα.

  Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί έκτακτης ανάγκης επινεφρίνη autoinjector (EpiPen, Twinject), το χρησιμοποιήσετε αμέσως ο γιατρός σας απευθύνονται.

Ζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα αν:

 • Έχετε κατακλύζεται από τις μέλισσες και έχουν πολλαπλές τσιμπήματα.

Κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας εάν:

 • Bee τσίμπημα συμπτώματα δεν υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες.
 • Είχατε άλλα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης σε ένα τσίμπημα μέλισσας.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Τσίμπημα μέλισσας δηλητήριο περιέχει πρωτεΐνες που επηρεάζουν τα κύτταρα του δέρματος και το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας πόνο και πρήξιμο γύρω από το τσίμπημα περιοχή. Σε ανθρώπους με ένα τσίμπημα μέλισσας αλλεργία, το δηλητήριο των μελισσών μπορεί να προκαλέσει μια πιο σοβαρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παράγοντες κινδύνου

Είσαι σε αυξημένο κίνδυνο τσιμπήματα μέλισσας, εάν:

 • Ζείτε σε μια περιοχή όπου οι μέλισσες είναι ιδιαίτερα ενεργά ή με κυψέλες κοντά
 • Εργασία ή τα χόμπι σας απαιτείται χρόνος που περνούμε έξω

Είσαι πιο πιθανό να έχουν μια αλλεργική αντίδραση σε τσιμπήματα μέλισσας εάν είχατε μια αλλεργική αντίδραση σε τσίμπημα μέλισσας στο παρελθόν, ακόμη και αν ήταν ήσσονος σημασίας.

Οι ενήλικες τείνουν να έχουν περισσότερο-σοβαρές αντιδράσεις από τα παιδιά και είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από αναφυλαξία από ό, τι είναι παιδιά. Η αντίδρασή σας μπορεί επίσης να είναι πιο σοβαρή εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα, όπως η β-αποκλειστή.

Επιπλοκές

Δυνατό, αν και ασυνήθιστο, περιλαμβάνουν επιπλοκές της μέλισσας και άλλα τσιμπήματα εντόμων:

 • Αναφυλαξία. Μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση είναι η πιο επικίνδυνη επιπλοκή της μέλισσας ή άλλο τσίμπημα εντόμου. Μία ταχεία πτώση της πίεσης του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της συνείδησης, και μπορεί μερικές φορές να είναι μοιραία. Αναφυλαξία απαιτεί πλάνο έκτακτης ανάγκης της επινεφρίνης και ένα ταξίδι στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.
 • Τοξική αντίδραση σε πολλαπλά τσιμπήματα μπορεί να είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα στα παιδιά. Επειδή τα παιδιά είναι μικρότερα από τους ενήλικες, λιγότερα τσιμπήματα μπορούν να δημιουργήσουν υψηλά επίπεδα του δηλητηρίου στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλοκές της μαζικής δηλητηρίασης από το δηλητήριο (envenomation) περιλαμβάνουν: καρδιακά προβλήματα, την ταχεία καταστροφή των ιστών των μυών (ραβδομυόλυση) και νεφρική ανεπάρκεια.
 • Λοίμωξη στο σημείο του τσιμπήματος. Όπως και με τις άλλες περιπτώσεις, όταν το δέρμα είναι σπασμένο, το σημείο του τσιμπήματος μπορεί να μολυνθούν. Το ξύσιμο του τσιμπήματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Μέλισσα και άλλα τσιμπήματα εντόμων είναι μια κοινή αιτία της αναφυλαξίας. Εάν είχατε μια σοβαρή αντίδραση σε τσίμπημα μέλισσας, αλλά δεν αναζητούν θεραπεία έκτακτης ανάγκης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό στις αλλεργίες (αλλεργιολόγος), ο οποίος μπορεί να καθορίσει αν είστε αλλεργικοί στο δηλητήριο εντόμων μελισσών ή άλλες και μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους για την πρόληψη μελλοντικών αλλεργικών αντιδράσεων.

Ο γιατρός ή αλλεργιολόγος σας θα κάνει μια λεπτομερή φυσική εξέταση και θα θέλουν να γνωρίζουν:

 • Πόσο καιρό έχεις τσιμπήσει
 • Πού ήσουν τσιμπήσει
 • Ακριβώς ό, τι τα συμπτώματα που είχε μετά από να πάρει τσιμπήσει
 • Αν είχατε αλλεργική αντίδραση σε τσίμπημα εντόμου στο παρελθόν, ακόμη και αν ήταν ήσσονος σημασίας
 • Είτε έχετε οποιεσδήποτε άλλες αλλεργίες, όπως αλλεργική ρινίτιδα
 • Τι φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων βότανα
 • Τυχόν προβλήματα υγείας που έχετε

Μπορείτε, επίσης, να θέλετε να ζητήσει από τις παρακάτω ερωτήσεις του γιατρού σας:

 • Τι μπορώ να κάνω αν με τσιμπήσει στο μέλλον;
 • Αν έχω μια αλλεργική αντίδραση, χρειάζεται να χρησιμοποιούν φάρμακα έκτακτης ανάγκης, όπως επινεφρίνης autoinjector (EpiPen, Twinject);
 • Πώς μπορώ να εμποδίσω να συμβεί αυτό πάλι;

Μην διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας ανά πάσα στιγμή που δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Εξετάσεις και διάγνωση

Εάν είχατε μια αντίδραση σε τσιμπήματα μέλισσας που υποδηλώνει ίσως είναι αλλεργικοί στο δηλητήριο της μέλισσας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μία ή δύο από τις ακόλουθες δοκιμές:

 • Δερματική δοκιμασία. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής του δέρματος, μια μικρή ποσότητα του καθαρισμένου εκχυλίσματος αλλεργιογόνου (σε αυτή την περίπτωση, το δηλητήριο της μέλισσας) εγχέεται στο δέρμα του βραχίονα ή το άνω τμήμα της πλάτης. Αυτή η δοκιμή είναι ασφαλής και δεν θα προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις. Εάν είστε αλλεργικοί σε τσιμπήματα μέλισσας, θα αναπτύξει ένα υπερυψωμένο ελαφρόπετρας (κυψέλη) στη θέση δοκιμής στο δέρμα σας. Ειδικοί αλλεργία συνήθως είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να πραγματοποιήσουν δοκιμές για δερματικές αλλεργίες.
 • Αλλεργία εξέταση αίματος. Μια εξέταση αίματος (μερικές φορές ονομάζεται η ραδιοανοσολογικές δοκιμή, ή RAST) μπορεί να μετρηθεί ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματός σας με το δηλητήριο της μέλισσας, μετρώντας την ποσότητα της αλλεργίας που προκαλούν αντισώματα στο αίμα σας, είναι γνωστή ως ανοσοσφαιρίνη Ε αντισώματα (IgE). Ένα δείγμα αίματος αποστέλλεται σε ένα ιατρικό εργαστήριο, όπου μπορεί να ελεγχθεί για την απόδειξη της ευαισθησίας σε πιθανές αλλεργιογόνα.

Δερματικές δοκιμασίες αλλεργίας είναι οι πιο ακριβείς δοκιμές για έντομα αλλεργίες. Αλλά εάν η δερματική δοκιμασία αλλεργίας είναι αρνητική - και ο γιατρός σας πιστεύει ακόμα μπορεί να έχετε ένα τσίμπημα εντόμου αλλεργία - μπορεί να χρειαστείτε μια εξέταση αίματος αλλεργία σε διπλό έλεγχο. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να θέλετε να σας εξετάσει για τις αλλεργίες σε κίτρινα σακάκια, Χόρνετς και τις σφήκες - η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις παρόμοιες με εκείνες των τσιμπήματα μέλισσας.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Για τα περισσότερα τσιμπήματα μέλισσας, η θεραπεία στο σπίτι είναι αρκετό. Πολλαπλές τσιμπήματα ή μία αλλεργική αντίδραση, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση θεραπεία.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Καλέστε το 911 ή άλλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Καλέστε το 911 ή άλλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση.

Η θεραπεία για τις δευτερεύουσες αντιδράσεις
Όταν μια τσιμπήματα μέλισσας, το τρυπήματα ένα αγκαθωτό κεντρί μέσα στο δέρμα. Αφαίρεση του κεντρί και επισυνάπτεται σάκο δηλητήριο αμέσως θα κρατήσει περισσότερο δηλητήριο από την απελευθέρωση.

 • Αφαιρέστε το κεντρί, το συντομότερο μπορείτε, καθώς χρειάζεται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για όλους του δηλητηρίου για να εισέλθουν στο σώμα σας. Ξύστε το κεντρί έξω με την άκρη μιας πιστωτικής κάρτας ή ένα νύχι, ή να χρησιμοποιήσετε ένα τσιμπιδάκι. Αποφύγετε την πίεση τη συνημμένη σάκο δηλητηρίου, η οποία μπορεί να απελευθερώσει περισσότερο δηλητήριο.
 • Πλύνετε το τσίμπημα περιοχή με σαπούνι και νερό.
 • Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες για να ανακουφίσει τον πόνο και την ευκολία πρήξιμο.

Η θεραπεία για τις μεγάλες τοπικές αντιδράσεις
Τα ακόλουθα βήματα μπορεί να βοηθήσει να διευκολύνει το πρήξιμο και φαγούρα συχνά συνδέεται με μεγάλες τοπικές αντιδράσεις:

 • Αφαιρέστε το κεντρί όσο το δυνατόν συντομότερα.
 • Πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και νερό.
 • Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες.
 • Εφαρμόστε την κρέμα υδροκορτιζόνη ή λοσιόν καλαμίνα να διευκολύνει ερυθρότητα, κνησμό ή πρήξιμο.
 • Αν κνησμό ή πρήξιμο είναι ενοχλητικό, να λάβει μια προφορική αντιισταμινικό που περιέχει διφαινυδραμίνη (Benadryl) ή χλωροφαινυραμίνη (χλωριούχων Trimeton).
 • Αποφύγετε το ξύσιμο το τσίμπημα περιοχή. Αυτό θα επιδεινώσει φαγούρα και οίδημα - και να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης.

Επείγουσα θεραπεία για αλλεργικές αντιδράσεις
Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης αναφυλακτικό, μια επείγουσα ιατρική ομάδα μπορεί να εκτελεί καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR) αν σταματήσει να αναπνέει ή την καρδιά σου σταματήσει να χτυπά. Μπορεί να σας δοθεί φαρμακευτική αγωγή όπως οι εξής:

 • Επινεφρίνη (αδρεναλίνη), για να μειώσει τις αλλεργικές αντίδραση του σώματός σας
 • Οξυγόνο, ώστε να αντισταθμιστούν περιορισμένη αναπνοή
 • Ενδοφλέβια (IV), αντιισταμινικά και κορτιζόνη για να μειωθεί η φλεγμονή των αεραγωγών σας και να βελτιώσει την αναπνοή
 • Μια βήτα αγωνιστή (όπως αλβουτερόλη) για να ανακουφίσει τα συμπτώματα της αναπνοής

Επινεφρίνη autoinjector
Εάν είστε αλλεργικοί σε τσιμπήματα μέλισσας, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει πιθανό έκτακτης ανάγκης επινεφρίνη autoinjector (EpiPen, Twinject). Θα πρέπει να το μεταφέρετε μαζί σας ανά πάσα στιγμή. Ένα autoinjector είναι ένα συνδυασμένο σύριγγα και κρυφές βελόνα που εγχέει μια ενιαία δόση του φαρμάκου, όταν πιέζεται μηρό σας. Πάντα να είστε βέβαιος να αντικαταστήσει επινεφρίνη πριν από την ημερομηνία λήξης της, ή μπορεί να μην λειτουργεί σωστά.

Να είστε βέβαιος ότι ξέρετε πώς να χρησιμοποιήσετε το αυτοενετήρα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι οι άνθρωποι πιο κοντά για να ξέρετε πώς να διαχειριστεί το φάρμακο - αν είναι μαζί σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αναφυλακτικό, θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας. Ιατρικό προσωπικό που καλούνται να ανταποκριθούν σε μια σοβαρής αναφυλακτικής αντίδρασης, επίσης, μπορεί να σας δώσει μια ένεση επινεφρίνης ή άλλο φάρμακο.

Μπορεί επίσης να εξετάσει φορώντας ένα βραχιόλι συναγερμού που προσδιορίζει την αλλεργία σας στα μελισσών ή άλλων τσιμπήματα εντόμων.

Αλλεργία βολές
Μέλισσα και άλλα τσιμπήματα εντόμων είναι μια κοινή αιτία της αναφυλαξίας. Εάν είχατε μια σοβαρή αντίδραση σε τσίμπημα μέλισσας ή έχετε κατακλύζεται από τις μέλισσες, ο γιατρός σας θα σας παραπέμψει πιθανό να έναν ειδικό στις αλλεργίες (αλλεργιολόγος) για τους πυροβολισμούς αλλεργίας (ανοσοθεραπεία). Αυτά τα πλάνα συνήθως δίνεται σε τακτική βάση για μερικά χρόνια και μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει εντελώς αλλεργική αντίδραση σας για το δηλητήριο της μέλισσας.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Αν και δεν έχουν ελεγχθεί από ερευνητικές μελέτες, οι κοινές θεραπείες μερικές φορές χρησιμοποιείται:

 • Τρίψτε ένα υγρό ασπιρίνη για το τσίμπημα περιοχή.
 • Κάντε μια πάστα με μαγειρική σόδα ή tenderizer κρέας και το νερό. Αφήστε το στο τσίμπημα περιοχή για λίγα λεπτά.

Πρόληψη

Μια σειρά από στρατηγικές πρόληψης μπορεί να σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα σας να πάρει τσιμπήσει από τις μέλισσες.

Ελαχιστοποιήστε την έκθεση σας:

 • Προσέξτε όταν πίνουν ποτά έξω. Ευρεία, ανοιχτό κύπελλα μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας, επειδή μπορείτε εύκολα να δείτε τι υπάρχει μέσα τους.
 • Αποφεύγετε να τρώτε γλυκά τρόφιμα έξω.
 • Σφιχτά καλύπτουν τα δοχεία τροφίμων και δοχεία απορριμμάτων.
 • Φεύγω τα σκουπίδια, νεκρά φρούτα, και ο σκύλος ή άλλα ζωικά περιττώματα (μύγες μπορεί να προσελκύσει τις σφήκες).
 • Φορέστε ένα μακρυμάνικο πουκάμισο, γάντια και ένα καπέλο.
 • Να φοράτε παπούτσια όταν περπατάτε έξω.
 • Κατά την οδήγηση, να κρατήσει τα παράθυρά σας κλειστά.
 • Αν είστε ανησυχούν για να τσιμπήσει, την αποφυγή δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να διεγείρουν τα έντομα σε μια φωλιά κυψέλη ή σφήκα, όπως το κούρεμα του γκαζόν ή κόψιμο βλάστηση. Έχετε κυψέλες και φωλιές κοντά στο σπίτι σας αφαιρεθεί από έναν επαγγελματία.

Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε όταν είστε εκτεθειμένοι σε μέλισσες:

 • Αν μερικές μέλισσες που πετούν γύρω σας, μείνετε ήρεμοι και σιγά-σιγά με τα πόδια από την περιοχή. Swatting σε ένα έντομο μπορεί να προκαλέσει την τσιμπήσει.
 • Εάν ένα τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας σας, ή πολλά έντομα αρχίζουν να πετούν γύρω, να καλύπτει το στόμα και τη μύτη σας και γρήγορα να εγκαταλείψουν την περιοχή. Όταν μια τσιμπήματα μέλισσας, απελευθερώνει μια χημική ουσία που προσελκύει τις άλλες μέλισσες. Εάν μπορείτε, να μπει σε ένα κτίριο ή κλειστό όχημα.