Τσιμπήματα κουνουπιών

Ορισμός

Τσιμπήματα κουνουπιών είναι οι προσκρούσεις φαγούρα που εμφανίζονται μετά από κουνούπια χρησιμοποιούν στόμα τους για την διάτρηση του δέρματος και των ζωοτροφών σας στο αίμα σας. Τα περισσότερα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι αβλαβή, αλλά μερικές φορές ένα τσίμπημα κουνουπιού προκαλεί μια μεγάλη περιοχή της πρήξιμο, πόνο και ερυθρότητα. Αυτό το είδος της αντίδρασης, πιο συχνή σε παιδιά, είναι μερικές φορές αναφέρεται ως σύνδρομο Skeeter.

Τσιμπήματα κουνουπιών. Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα.
Τσιμπήματα κουνουπιών. Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα.

Τσιμπήματα από τα κουνούπια που μεταφέρουν ορισμένους ιούς ή παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια. Μολυσμένα κουνούπια σε πολλά μέρη του κόσμου μεταδίδουν ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους. Άλλα κουνούπια λοιμώξεις περιλαμβάνουν κίτρινο πυρετό, ελονοσία και ορισμένα είδη της λοίμωξης του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα).

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρατηρήσετε πρώτα τσιμπήματα των κουνουπιών τους. Μετά το τσίμπημα αρκετές φορές, όμως, είναι πιθανό να αρχίσει να παρατηρήσει, συχνά σχεδόν αμέσως μετά το κουνούπι feeds. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Μια πρησμένα, λευκό χτύπημα που εμφανίζεται λίγα λεπτά μετά το τσίμπημα
 • Ένα σκληρό, φαγούρα, κόκκινο-καφέ χτύπημα, ή πολλαπλά χτυπήματα, εμφανίζεται μια ημέρα ή έτσι μετά από το τσίμπημα ή δαγκώματα
 • Πρήξιμο γύρω από τα τσιμπήματα
 • Μικρές φουσκάλες αντί σκληρά εξογκώματα
 • Σκοτεινές κηλίδες που μοιάζουν με μώλωπες

Σε παιδιά και τα άτομα με διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, τσιμπήματα των κουνουπιών μερικές φορές σκανδάλη:

 • Μια μεγάλη περιοχή από οίδημα και ερυθρότητα
 • Χαμηλός πυρετός
 • Κνίδωση
 • Διόγκωση των λεμφαδένων

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αν τα τσιμπήματα των κουνουπιών φαίνεται να συνδέεται με πιο σοβαρές σημεία και συμπτώματα - όπως πυρετό, πονοκέφαλο και πόνους στο σώμα - επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών που προκαλείται από θηλυκά κουνούπια τρέφονται με το αίμα σας. Τα θηλυκά κουνούπια έχουν ένα mouthpart γίνεται στο δέρμα τρυπηθεί και το σιφόνι από το αίμα. Τα αρσενικά δεν διαθέτουν αυτό το αίμα-το πιπίλισμα ικανότητα, επειδή δεν παράγουν ωάρια και έτσι δεν έχουν καμία ανάγκη για πρωτεΐνη στο αίμα.

Ως ένα δάγκωμα κουνουπιών ίδια γεμίζει με αίμα, εγχέει το σάλιο μέσα στο δέρμα σας. Πρωτεΐνες στο σάλιο προκαλέσει μια ήπια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει ως αποτέλεσμα τη χαρακτηριστική φαγούρα και χτύπημα.

Παράγοντες κινδύνου

Τα κουνούπια επιλέξτε τα θύματά τους με την αξιολόγηση άρωμα, εκπνεόμενο διοξείδιο του άνθρακα και τις χημικές ουσίες με τον ιδρώτα ενός ατόμου. Υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με το αν τα κουνούπια προτιμούν τις γυναίκες και τους άνδρες.

Επειδή οι περισσότεροι ενήλικες είχαν τα τσιμπήματα των κουνουπιών σε όλη τη ζωή τους, ένας ενήλικας είναι λιγότερο πιθανό να έχουν μια σοβαρή αντίδραση από ό, τι ένα παιδί.

Επιπλοκές

Τα κουνούπια μπορούν να λειτουργήσουν ως δεξαμενές των ασθενειών, όπως ιού του Δυτικού Νείλου, ελονοσία, κίτρινος πυρετός και ο δάγκειος πυρετός. Το κουνούπι αποκτά έναν ιό από το δάγκωμα ενός μολυσμένου ατόμου ή ζώου. Στη συνέχεια, όταν το δάγκωμα, το κουνούπι μπορεί να μεταφέρει αυτή ιός ή παράσιτο για να σας μέσω του σάλιου του. Του Δυτικού Νείλου και εγκεφαλίτιδα ιοί βρίσκονται στην Ευρώπη. Δάγκειος πυρετός, αν και είναι σπάνια, έχει αναφερθεί στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Άλλες ασθένειες, όπως η ελονοσία και κίτρινο πυρετό, είναι πολύ πιο κοινή σε τροπικές περιοχές του κόσμου.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Δεν θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας για ένα τσίμπημα κουνουπιού. Εάν εμφανίσετε πυρετό ή άλλα σημεία και συμπτώματα της νόσου ενδεχομένως συνδέονται με το τσίμπημα ενός κουνουπιού, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας σας.

Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε απορία μπορεί να έχετε.

Εάν έχετε συμπτώματα που νομίζετε ότι μπορεί να σχετίζεται με ένα τσίμπημα κουνουπιού, ορισμένα βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχετε περιλαμβάνουν:

 • Τι μπορώ να κάνω για να σταματήσει τη φαγούρα;
 • Είναι η περιοχή γύρω από τσίμπημα κουνουπιού μου μολυνθεί;
 • Μήπως το φάρμακο είστε συνταγογράφηση έχει παρενέργειες;
 • Πώς θα ξέρω αν χρειάζονται επιπλέον φροντίδα;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Αν η φαγούρα είναι ένα πρόβλημα, ένα over-the-counter αντιισταμινικό μπορεί να βοηθήσει. Παραδείγματα περιλαμβάνουν διφαινυδραμίνη (Benadryl), χλωροφαινιραμίνη (χλωρο-Trimeton), λοραταδίνη (Claritin) και σετιριζίνη (Zyrtec).

Εξετάσεις και διάγνωση

Οι γιατροί μπορούν να εντοπίσουν συνήθως τα τσιμπήματα των κουνουπιών με την όραση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της σεζόν και σε θερμές, υγρές περιοχές με πολλά κουνούπια.

Το κόκκινο, φαγούρα, επώδυνη διόγκωση που αναφέρεται ως σύνδρομο Skeeter είναι μερικές φορές συγχέεται με μια δευτερεύουσα βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από την υπερβολική ξύσιμο και σπασμένο δέρμα. Skeeter σύνδρομο είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα της αλλεργικής αντίδρασης με τις πρωτεΐνες στο σάλιο των κουνουπιών. Δεν υπάρχει απλή εξέταση αίματος για την ανίχνευση των κουνουπιών αντισώματα στο αίμα, τόσο κουνουπιών αλλεργία διαγνωστεί από την ιστορία των κουνουπιών έκθεσης που ακολουθείται από μεγάλες, κόκκινες περιοχές της πρήξιμο και φαγούρα.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Τα περισσότερα τσιμπήματα των κουνουπιών σταματά ο κνησμός και επουλωθούν από μόνα τους χωρίς ιατρική περίθαλψη.

Τοπικές θεραπείες
Απλώστε μια κρέμα ή λοσιόν υδροκορτιζόνη καλαμίνη σε τσιμπήματα. Μια παγοκύστη ή σακουλάκι γεμάτο με θρυμματισμένο πάγο μπορεί να βοηθήσει, επίσης.

Αντιϊσταμινικά από του στόματος
Για ισχυρότερες αντιδράσεις, λαμβάνοντας ένα αντιισταμινικό που περιέχουν διφαινυδραμίνη (Benadryl), χλωροφαινιραμίνη (χλωρο-Trimeton), λοραταδίνη (Claritin) ή σετιριζίνη (Zyrtec) μπορεί να διευκολύνει την αντίδραση του σώματός σας.

Πρόληψη

Μπορείτε να πάρετε μια σειρά από βήματα για να περιορίσετε την έκθεσή σας σε κουνούπια και να προστατεύσει τον εαυτό σας από τα τσιμπήματα κουνουπιών, όταν είναι αναπόφευκτες.

Χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικό
Πιο εντομοαπωθητικό προϊόντα που εφαρμόζονται στο δέρμα περιέχουν μία των τριών δραστικών συστατικών:

 • DEET
 • Picaridin (ονομάζεται επίσης KBR 3023)
 • Έλαιο λεμονιού ευκαλύπτου (ένα φυτό με βάση σύνθετων)

Αυτά τα απωθητικά κρατήσει προσωρινά πεινασμένοι κουνούπια από τον εντοπισμό σας ως πηγή τροφής. Όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση του DEET ή picaridin σε ένα προϊόν, τόσο περισσότερο η προστασία του θα διαρκέσει. Η εφαρμογή ενός προτύπου πετρελαίου του προϊόντος λεμονιού ευκαλύπτου σας προστατεύει για όσο χρονικό διάστημα ένα προϊόν που περιέχει DEET σε χαμηλή συγκέντρωση.

Χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, εντομοαπωθητικά είναι γενικά ασφαλή για παιδιά και ενήλικες, με λίγες εξαιρέσεις:

 • Μην χρησιμοποιείτε DEET που περιέχουν προϊόντα για βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών.
 • Μην αφήνετε τα μικρά παιδιά παίρνουν DEET ή picaridin που περιέχουν προϊόντα για τα χέρια ή τα πρόσωπά τους.
 • Μην χρησιμοποιείτε picaridin ή λάδι ευκαλύπτου λεμονιού για παιδιά κάτω των 3 ετών.
 • Εφαρμόστε απωθητικό μόνο σε εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος - όχι κάτω από τα ρούχα.
 • Όταν πηγαίνετε στο εσωτερικό, πλύνετε με σαπούνι και νερό για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα απωθητικό.

Χαρίστε ρούχα και υπαίθρια εργαλεία
Permethrin είναι ένα εντομοκτόνο και εντομοαπωθητικό συνιστάται για χρήση σε ρούχα και εξοπλισμό εξωτερικών χώρων. Μπορείτε να εφαρμόσετε ένα περμεθρίνης προϊόν απευθείας στα ρούχα και ύφασμα-καλύπτονται εξοπλισμό που θέλετε να προστατεύσετε. Επειδή πολλά εμπορικά σήματα των permethrin βάση εντομοαπωθητικό είναι διαθέσιμες, ελέγξτε την ετικέτα του προϊόντος για ειδικές οδηγίες εφαρμογής. Μερικά καταστήματα αθλητικών ειδών πωλούν είδη ένδυσης προεπεξεργασμένα με permethrin.

Να φοράτε προστατευτικό ρουχισμό
Όταν είστε σε μια περιοχή με πολλά κουνούπια, φορέστε:

 • Μακριά μανίκια
 • Κάλτσες
 • Μακρύ παντελόνι, ενδεχομένως μπαίνει στις κορυφές των καλτσών σας
 • Τα ανοιχτά χρώματα
 • Ένα καπέλο με πλατύ γείσο για να προστατεύσετε τα αυτιά σας και το πίσω μέρος του λαιμού σας

Μειώστε τα κουνούπια γύρω από το σπίτι σας
Τα κουνούπια χρειάζονται λιμνάζοντα νερά για να αναπαραχθούν. Για να κρατήσει το σπίτι και την αυλή σας χωρίς κουνουπιών πισίνες:

 • Βγάλει από το αδιέξοδο υδρορροές.
 • Παρυδάτια πισίνες Αδειάστε τα παιδιά, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, και κατά προτίμηση πιο συχνά.
 • Αλλαγή νερού σε birdbaths τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση.
 • Απαλλαγείτε από παλαιά ελαστικά στην αυλή σας.
 • Αδειάστε εξωτερική γλάστρες τακτικά ή την αποθήκευσή τους ανάποδα, έτσι ώστε να μην μπορούν να συλλέγουν το νερό.
 • Στραγγίστε φωτιά λάκκο σας, εάν το νερό συλλέγει εκεί.