Σιαμαία δίδυμα

Ορισμός

Ενωμένα δίδυμα είναι δύο βρέφη που γεννιούνται φυσικώς συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Σιαμαία δίδυμα αναπτύσσονται όταν ένα έμβρυο χωρίζει εν μέρει για να σχηματίσουν δύο άτομα. Αν και τα δύο έμβρυα θα αναπτύξουν από αυτό το έμβρυο, θα παραμείνουν φυσικά συνδεδεμένη - πιο συχνά στο στήθος, τη λεκάνη ή τους γλουτούς. Σιαμαία δίδυμα μπορεί επίσης να μοιραστεί ένα ή περισσότερα εσωτερικά όργανα.

Οι περισσότεροι σιαμαία δίδυμα είναι νεκρά ή πεθαίνουν σύντομα μετά τη γέννηση. Μερικές επιζών σιαμαία δίδυμα μπορεί να είναι χειρουργικά διαχωριστεί. Η επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης για να διαχωρίσετε σιαμαία δίδυμα εξαρτάται από το πού είναι τα δίδυμα ενώνονται και πόσα και ποια όργανα είναι κοινά, καθώς και την εμπειρία και την ικανότητα της χειρουργικής ομάδας.

Συμπτώματα

Δεν υπάρχουν ειδικά σημεία και συμπτώματα που υποδηλώνουν μια γυναίκα που μεταφέρουν σιαμαία δίδυμα. Όπως και με άλλα δίδυμες κυήσεις, η μήτρα μπορεί να αυξηθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο, και οι μητέρες των διδύμων μπορεί επίσης να έχουν πιο κόπωση, ναυτία και έμετο στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Πώς δίδυμα ενώνονται
Οι Σιαμαία δίδυμα συνήθως κατατάσσονται ανάλογα με το πού είστε εντάχθηκαν, και υπάρχουν πολλοί τρόποι που σιαμαία δίδυμα μπορεί να συνδεθεί. Μερικοί από τους πιο κοινούς τρόπους περιλαμβάνουν:

  • Εγγραφή στο στήθος. Μία από τις πιο κοινές από σιαμαία δίδυμα, τα thoracopagus δίδυμα ενώνονται στο στήθος. Συχνά, έχουν μια κοινή καρδιά και μπορεί επίσης να μοιραστεί ένα έντερο ήπαρ και άνω.
  • Ενώνονται κοντά στον αφαλό. Δίδυμα Omphalopagus ενώνονται κοντά στον αφαλό. Πολλές omphalopagus δίδυμα μοιράζονται το ήπαρ, και κάποιο μερίδιο το κατώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου (ειλεό) και το κόλον. Εν γένει, όμως, δεν μοιράζονται μια καρδιά.
  • Ενώνονται στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Οι Pygopagus δίδυμα ενώνονται στη βάση της σπονδυλικής στήλης και συνήθως αντιμετωπίζουν μακριά το ένα από το άλλο. Μερικά pygopagus δίδυμα μοιράζονται τον κατώτερο γαστρεντερικό σωλήνα, και μερικά μερίδιο των γεννητικών οργάνων και όργανα του ουροποιητικού συστήματος.
  • Ενώνονται στην πύελο. Δίδυμα Ischiopagus εντάχθηκε στην πύελο. Πολλές ischiopagus δίδυμα μοιράζονται το κατώτερο γαστρεντερικό σωλήνα, καθώς και το συκώτι και γεννητικών οργάνων και όργανα του ουροποιητικού συστήματος οδού. Κάθε δίδυμο μπορεί να έχουν δύο πόδια ή σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα ζευγάρι των ποδιών και ακόμη και ένα λιωμένο πόδι, αν και αυτό είναι ασυνήθιστο.
  • Εγγραφή στο κεφάλι. Οι Craniopagus δίδυμα ενώνονται στο κεφάλι. Craniopagus δίδυμα μοιράζονται ένα μέρος του κρανίου, και, ενδεχομένως, εγκεφαλικό ιστό. Η κατανομή αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τον εγκεφαλικό φλοιό - το τμήμα του εγκεφάλου που παίζει κεντρικό ρόλο στη μνήμη, τη γλώσσα και την αντίληψη.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα δίδυμα μπορεί να είναι ασύμμετρα ενωμένα, με ένα δίδυμο μικρότερες και λιγότερο σχηματιστεί πλήρως από το άλλο (παρασιτικά δίδυμα).

Αιτίες

Τα μονοζυγωτικά δίδυμα (μονοζυγωτικά δίδυμα) εμφανίζονται όταν ένα μόνο γονιμοποιημένο ωάριο χωρίζει και αναπτύσσεται σε δύο άτομα. Οκτώ έως 12 ημέρες μετά από τη σύλληψη, τα εμβρυϊκά στρώματα που θα χωρίσει για να σχηματίσουν μονοζυγωτικών διδύμων αρχίζουν να αναπτύσσουν σε συγκεκριμένα όργανα και δομές. Πιστεύεται ότι όταν το έμβρυο χωρίζει μετά από αυτό - συνήθως μεταξύ 13 και 15 μέρες μετά τη σύλληψη - διαχωρισμός σταματά πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, και είναι ενωμένα τα προκύπτοντα δίδυμα.

Μια εναλλακτική θεωρία προτείνει ότι δύο ξεχωριστά έμβρυα μπορούν με κάποιο τρόπο ενωθούν σε πρόωρη ανάπτυξη.

Τι μπορεί να προκαλέσει είτε το σενάριο να συμβεί είναι άγνωστο.

Παράγοντες κινδύνου

Επειδή σιαμαία δίδυμα είναι τόσο σπάνια, και η αιτία δεν είναι σαφής, είναι άγνωστο τι μπορεί να κάνει κάποια ζευγάρια είναι πιθανότερο να έχουν σιαμαία δίδυμα. Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι σιαμαία δίδυμα είναι πιο συχνά στη Λατινική Ευρώπη από ό, τι στην Ευρώπη ή την Ευρώπη. Ωστόσο, οι περισσότεροι παράγοντες κινδύνου για τα δίδυμα ισχύουν μόνο για εκείνες που προκύπτουν από δύο ξεχωριστά αυγά.

Επιπλοκές

Οι περισσότεροι σιαμαία δίδυμα πεθαίνουν στη μήτρα (θνησιγενές) ή αμέσως μετά τη γέννηση.

Σιαμαία δίδυμα θα πρέπει να παραδοθεί με καισαρική τομή. Περίπου το 40 έως 60 τοις εκατό των σιαμαία δίδυμα είναι θνησιγενές. Από σιαμαία δίδυμα γεννήθηκαν ζωντανά, λιγότερο από το μισό επιζήσει αρκετό καιρό για να είναι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση διαχωρισμού.

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Σιαμαία δίδυμα μπορεί να διαγνωστεί με το πρότυπο υπερήχους ήδη από το πρώτο τρίμηνο. Περισσότερες λεπτομερείς υπερήχους και ηχωκαρδιογραφημάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν περίπου στα μισά της εγκυμοσύνης για να καθοριστεί καλύτερα την έκταση της σύνδεσης των διδύμων και η λειτουργία των οργάνων τους. Ψευδώς θετικά αποτελέσματα μπορούν να συμβούν πριν από 10 εβδομάδες, ωστόσο, όταν πανομοιότυπα δίδυμα που μοιράζονται ένα αμνιακό σάκο (μονοαμνιακά δίδυμα) μπορεί να εμφανίζονται ενωμένα.

Εάν ένας υπέρηχος εντοπίζει σιαμαία δίδυμα, μια μαγνητική τομογραφία (MRI) μπορεί να γίνει. Μπορεί να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πού είναι τα σιαμαία δίδυμα συνδέονται και ποια όργανα που μοιράζονται.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Θεραπεία σιαμαία δίδυμα εξαρτάται από τους μοναδικές καταστάσεις - την υγεία τους, εκεί που ενώνονται, και αν μοιράζονται τα όργανα ή άλλες ζωτικές δομές.

Αν είστε μεταφέρουν σιαμαία δίδυμα, θα πρέπει να παρακολουθούνται πολύ στενά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Θα εξυπηρετούνται καλύτερα από μια ομάδα γιατρών που εργάζονται για να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την ανατομία δίδυμα σας, λειτουργικές δυνατότητες και την πρόγνωση μετά τη γέννηση. Έχοντας αυτές τις πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς σας σχηματίζουν ένα σχέδιο θεραπείας για τα δίδυμα σας.

Σιαμαία δίδυμα. Εγγραφή κοντά στον αφαλό.
Σιαμαία δίδυμα. Εγγραφή κοντά στον αφαλό.

Μια χειρουργική παράδοση (καισαρική τομή) έχει προγραμματιστεί εκ των προτέρων, συχνά δύο έως τέσσερις εβδομάδες πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας.

Μετά γεννιούνται σιαμαία δίδυμα σας, εσείς και οι γιατροί σας πρέπει να αποφασίσει αν χειρουργική επέμβαση διαχωρισμού θα πρέπει να προσπαθήσει. Ένας διαχωρισμός έκτακτης ανάγκης μπορεί να απαιτηθεί εάν ένα από τα δίδυμα πεθαίνει, αναπτύσσεται μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση ή απειλεί την επιβίωση του άλλου δίδυμο. Πιο συχνά, όμως, η χειρουργική επέμβαση διαχωρισμού είναι μια εκλεκτική διαδικασία γίνεται δύο έως τέσσερις μήνες μετά τη γέννηση. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην προγεννητική απεικόνιση, εντατικής θεραπείας και φροντίδας αναισθητικό έχουν βελτιωμένα αποτελέσματα σε χειρουργική επέμβαση διαχωρισμού.

Πολλοί παράγοντες ζυγίζουν σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση να ακολουθήσει χειρουργική επέμβαση διαχωρισμού, όπως:

  • Να τα δίδυμα μοιράζονται ζωτικά όργανα;
  • Είναι τα δίδυμα αρκετά υγιείς για να αντέξουν τη χειρουργική επέμβαση διαχωρισμού;
  • Ποιες είναι οι πιθανότητες επιτυχούς διαχωρισμού;
  • Τι είδους της επανορθωτικής χειρουργικής μπορεί να απαιτηθεί για κάθε δίδυμο μετά την επιτυχή χωρισμό;
  • Ποια θέματα θα ήταν το πρόσωπο δίδυμα αν αφεθεί ενωμένα;

Αν οι συνθήκες είναι σοβαρό και η χειρουργική επέμβαση διαχωρισμού δεν είναι δυνατόν ή αν αποφασίσουν να μην επιδιώξουν τη χειρουργική επέμβαση, φροντίδα άνεση - όπως η διατροφή, υγρά, ανθρώπινη επαφή και την ανακούφιση από τον πόνο - παρέχεται, όπως απαιτείται.

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Λίγα πράγματα είναι πιο δύσκολο από το να μάθουν ότι το αγέννητο παιδί σας έχει μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Στην περίπτωση των σιαμαία δίδυμα, αυτό είναι διπλά δύσκολο - όχι μόνο επειδή υπάρχουν δύο μωρά που εμπλέκονται, αλλά και επειδή τα παιδιά που επιβιώνουν μπορεί να αντιμετωπίσουν τεράστια εμπόδια. Οι γονείς σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να καταπιαστεί με πολύ δύσκολες αποφάσεις.

Επειδή σιαμαία δίδυμα είναι σπάνια, μπορεί να είναι δύσκολο να βρει πόρους για την σιαμαία δίδυμα ή τις οικογένειές τους. Αλλά υπάρχουν και μια σειρά από οργανώσεις που υποστηρίζουν τους γονείς που έχασαν τα παιδιά ή που έχουν παιδιά με σοβαρές φυσικές συνθήκες. Ιατρική ομάδα σας μπορεί να σας φέρει σε επαφή με κάποια από αυτές τις ομάδες, καθώς και με τις ιατρικές κοινωνικούς λειτουργούς και συμβούλους.