Ρήξη μηνίσκου

Ορισμός

Μια ρήξη μηνίσκου είναι μια από τις πιο συχνές βλάβες του γόνατος. Κάθε δραστηριότητα που σας προκαλεί να στρίψει δυνατά ή να περιστρέψετε το γόνατό σας, ειδικά όταν ασκούν την πίεση του όλο το βάρος σας σε αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη μηνίσκου.

Κάθε ένα από τα γόνατά σας έχει δύο μηνίσκων - C-σχήματος κομμάτια του χόνδρου που λειτουργούν σαν ένα μαξιλάρι μεταξύ του οστό της κνήμης σας και μηριαίου οστού σας. Μια ρήξη μηνίσκου προκαλεί πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία. Γονάτου σας μπορεί να αισθάνονται ασταθής, σαν να πρόκειται να καταρρεύσει.

Συντηρητική θεραπεία - όπως ανάπαυση, πάγο και τα φάρμακα - μερικές φορές είναι αρκετή για να ανακουφίσει τον πόνο ενός ρήξη μηνίσκου και θα δώσει το χρόνο τραυματισμών να θεραπεύσει από μόνη της. Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, μια ρήξη μηνίσκου απαιτεί χειρουργική επιδιόρθωση.

Συμπτώματα

Αν έχετε ρήξη μηνίσκου σας, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα στο γόνατό σας:

  • Μια σκάει αίσθηση
  • Οίδημα ή δυσκαμψία
  • Πόνος, ειδικά όταν το στρίψιμο ή εκ περιτροπής το γόνατό σας
  • Δυσκολία ίσιωμα γόνατό σας πλήρως ή να βιώνει ό, τι αισθάνεται σαν ένα μπλοκ στην κίνηση του γονάτου σας, σαν το γόνατό σας έχουν ασφαλίσει στη θέση τους

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν το γόνατό σας είναι επώδυνη ή πρήξιμο, ή δεν μπορείτε να μετακινήσετε το γόνατό σας όπως συνήθως.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Μια ρήξη μηνίσκου μπορεί να προκληθεί από οποιαδήποτε δραστηριότητα που σας προκαλεί να στρίψει δυνατά ή να περιστρέψετε το γόνατό σας, όπως η επιθετική περιστροφή ή απότομες στάσεις και τις στροφές. Ακόμη και γονάτισμα, βαθιά οκλαδόν ή άρση κάτι βαρύ μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε ρήξη μηνίσκου. Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, εκφυλιστικές αλλοιώσεις του γόνατος μπορεί να συμβάλει σε μια ρήξη μηνίσκου.

Παράγοντες κινδύνου

Όποιος την άσκηση των δραστηριοτήτων που αφορούν επιθετική συστροφή και περιστροφή του γόνατος είναι σε κίνδυνο ρήξη μηνίσκου. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός για τους αθλητές - ιδιαίτερα εκείνων που συμμετέχουν σε αθλήματα επαφής, όπως το ποδόσφαιρο, ή δραστηριότητες που περιλαμβάνουν περιστρεφόμενο, όπως το τένις ή το μπάσκετ. Ο κίνδυνος ρήξη μηνίσκου αυξάνει επίσης καθώς γερνάτε, λόγω χρόνια της φθοράς στα γόνατά σας.

Επιπλοκές

Μια ρήξη μηνίσκου μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια του γόνατος, την ανικανότητα να κινηθεί το γόνατό σας κανονικά, ή επίμονο πόνο στο γόνατο. Μπορείτε, επίσης, μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα στο τραυματισμένο γόνατο.

Εξετάσεις και διάγνωση

Συχνά, μια ρήξη μηνίσκου μπορεί να προσδιοριστεί κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης. Ο γιατρός σας μπορεί να χειριστεί το γόνατό σας και οστά ποδιών σε διαφορετικές θέσεις για να εντοπίσουμε την αιτία των σημείων και συμπτωμάτων σας.

Οι εξετάσεις απεικόνισης

  • Ακτινογραφίες. Επειδή μια ρήξη μηνίσκου είναι φτιαγμένα από χόνδρο, δεν θα εμφανιστούν στις ακτινογραφίες. Όμως, οι ακτίνες Χ μπορούν να βοηθήσουν τον κανόνα άλλα προβλήματα με το γόνατο που μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα.
  • Υπερηχογράφημα. Υπερηχογράφημα μπορεί να επιτρέψει στο γιατρό να εξετάσει το εσωτερικό του γονάτου σας σε κίνηση. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν έχετε ένα χαλαρό πτερύγιο του χόνδρου να πιαστεί μεταξύ των κινούμενων μερών στο γόνατό σας.
  • Μαγνητική τομογραφία (MRI). MRI χρησιμοποιεί ραδιοκύματα και ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο για να παράγουν συγχρονική εικόνες των εσωτερικών δομών. Μπορεί να δημιουργήσει λεπτομερείς εικόνες των δύο σκληρών και μαλακών ιστών στο γόνατό σας.

Αρθροσκόπηση
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μέσο που είναι γνωστό ως αρθροσκοπίου να μελετήσει το εσωτερικό του γονάτου σας. Η αρθροσκοπίου εισάγεται μέσω μιας μικροσκοπικής τομής κοντά στο γόνατό σας. Η συσκευή περιέχει μια ελαφριά και μικρή κάμερα, που προβάλλει μια μεγεθυμένη εικόνα από το εσωτερικό του γονάτου σας επάνω σε μια οθόνη. Εάν είναι απαραίτητο, χειρουργικά όργανα μπορούν να εισαχθούν μέσω του αρθροσκόπιο ή μέσω πρόσθετων μικρές τομές στο γόνατο.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Η αρχική θεραπεία
Η θεραπεία για ρήξη μηνίσκου συχνά ξεκινά συντηρητικά. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:

  • Rest. Αποφύγετε τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν τον πόνο στο γόνατο σας, ειδικά οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να σας προκαλέσει να στρίψει το γόνατό σας. Μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε πατερίτσες για να αποσυμπιέσει το γόνατό σας και την προώθηση της επούλωσης.
  • Ice. Πάγος μπορεί να μειώσει τον πόνο στο γόνατο και το πρήξιμο. Χρησιμοποιήστε ένα κρύο πακέτο, μια σακούλα κατεψυγμένα λαχανικά ή μια πετσέτα γεμάτη με παγάκια για περίπου 15 λεπτά κάθε φορά. Κάντε το αυτό κάθε τέσσερις έως έξι ώρες την πρώτη ημέρα ή δύο, και στη συνέχεια όσο συχνά χρειάζεται.
  • Φαρμακευτική αγωγή. Over-the-counter αναλγητικά μπορεί επίσης να βοηθήσει να διευκολύνει τον πόνο στο γόνατο.

Θεραπεία
Φυσική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσει τους μυς γύρω από το γόνατο σας και στα πόδια σας για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση και την υποστήριξη της άρθρωσης του γόνατος. Arch υποστηρίζει ή άλλα ένθετα παπούτσι μπορεί να σας βοηθήσει να διανείμει δύναμη πιο ομοιόμορφα γύρω από το γόνατό σας ή να μειώσετε το άγχος σε ορισμένες περιοχές του γονάτου σας.

Χειρουργική
Αν το γόνατό σας παραμένει οδυνηρή, δυσκαμψία ή είναι κλειδωμένος, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση. Είναι μερικές φορές δυνατό να επισκευάσει ένα ρήξη μηνίσκου. Σε άλλες περιπτώσεις, ο μηνίσκος είναι κομμένα. Χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει μέσω μιας αρθροσκοπίου.

Κατά την αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας εισάγει ένα όργανο που ονομάζεται αρθροσκοπίου μέσω μιας μικροσκοπικής τομής κοντά στο γόνατό σας. Η αρθροσκοπίου περιέχει ένα φως και μια μικρή φωτογραφική μηχανή, που προβάλλει μια μεγεθυμένη εικόνα από το εσωτερικό του γονάτου σας επάνω σε μια οθόνη. Τα χειρουργικά εργαλεία μπορεί να εισαχθεί μέσω του αρθροσκοπίου ή μέσω πρόσθετων μικρές τομές στο γόνατό σας.

Ο χρόνος αποκατάστασης μετά από αρθροσκοπική χειρουργική τείνει να είναι πολύ πιο γρήγορα από ό, τι είναι για το ανοιχτό γόνατο διαδικασίες. Μπορείτε να πηγαίνουν συχνά στο σπίτι την ίδια ημέρα. Η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες, όμως, και θα πρέπει να κάνετε ασκήσεις για να βελτιστοποιήσουν το γόνατο δύναμη και τη σταθερότητα.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Αποφύγετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν τον πόνο στο γόνατο σας - ειδικά αθλήματα που περιλαμβάνουν περιστροφή ή συστροφή γόνατό σας - έως ότου ο πόνος εξαφανίζεται. Πάγος και over-the-counter αναλγητικά μπορεί να βοηθήσει, επίσης.

Πρόληψη

Ρήξη μηνίσκου. Μαγνητική τομογραφία (MRI).
Ρήξη μηνίσκου. Μαγνητική τομογραφία (MRI).

Ασκήσεις για να ενισχύσει τους μυς των ποδιών σας μπορεί να βοηθήσει στην σταθεροποίηση και προστασία στο γόνατο αρθρώσεις σας. Ξεκινήστε αργά, και να αυξήσει την ένταση σταδιακά. Εάν συμμετέχετε σε δραστηριότητες αναψυχής, χρησιμοποιήστε την κατάλληλη μορφή και προστατευτικό εξοπλισμό.