Πρωτοβάθμια υπεραλδοστερονισμός

Ορισμός

Πρωτοβάθμια Υπεραλδοστερονισμός (al-DOS-tuh-ro-niz-um) είναι ένα είδος ορμονική διαταραχή που οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Επινεφρίδια σας παράγει μια σειρά από βασικές ορμόνες. Ένα από αυτά είναι η αλδοστερόνης, η οποία εξισορροπεί νατρίου και καλίου στο αίμα σας. Στην πρωτοβάθμια αλδοστερονισμού, τα επινεφρίδια σας παράγουν υπερβολική ποσότητα αλδοστερόνης, με αποτέλεσμα να χάσετε κάλιο και νάτριο διατηρεί. Η περίσσεια νατρίου με τη σειρά της κατέχει σε νερό, αυξάνοντας τον όγκο του αίματος και την αρτηριακή πίεση.

Διάγνωση και θεραπεία της πρωτοπαθούς αλδοστερονισμού είναι σημαντικές επειδή οι άνθρωποι με αυτή τη μορφή της υψηλής πίεσης του αίματος έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, η υψηλή πίεση του αίματος που σχετίζεται με την πρωτογενή υπεραλδοστερονισμό μπορεί να είναι ιάσιμες. Επιλογές για τα άτομα με πρωτοπαθή υπεραλδοστερονισμό περιλαμβάνουν φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα

Τα κύρια σημεία της πρωτοβάθμιας αλδοστερονισμού είναι:

 • Μέτρια έως σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Η υψηλή αρτηριακή πίεση που διαρκεί αρκετά φάρμακα για τον έλεγχο
 • Υψηλή πίεση του αίματος, μαζί με ένα χαμηλό επίπεδο καλίου (υποκαλιαιμία)

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Έχετε πίεση του αίματός σας ελέγχονται τακτικά, ειδικά αν έχετε παράγοντες κινδύνου για υψηλή πίεση του αίματος, για παράδειγμα, αν:

 • Είσαι 45 ετών και άνω
 • Έχετε οικογενειακό ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης
 • Είστε υπέρβαροι
 • Έχετε μια καθιστική ζωή
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον καπνό
 • Θα πίνετε πολύ αλκοόλ
 • Έχετε διατροφικές ανισορροπίες (πολύ αλάτι δεν είναι αρκετό κάλιο)

Αιτίες

Κοινές προϋποθέσεις που προκαλεί την υπερπαραγωγή αλδοστερόνης περιλαμβάνουν:

 • Ένας καλοήθης ανάπτυξη (aldosteronoma ή των επινεφριδίων αδένωμα) σε επινεφρίδια - μια κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο Conn του
 • Υπερδραστηριότητα δύο επινεφρίδια (διμερείς υπερπλασία των επινεφριδίων)

Σε σπάνιες περιπτώσεις, πρωτογενή υπεραλδοστερονισμό μπορεί να προκληθεί από:

 • Καρκινικά (κακοήθη) αυξήσεις στην εξωτερική στιβάδα (φλοιό) των επινεφριδίων
 • Ένα σπάνιο είδος της πρωτογενούς αλδοστερονισμού ονομάζονται γλυκοκορτικοειδή θεραπεύσιμο αλδοστερονισμού (GRA) που τρέχει σε οικογένειες και προκαλεί την υψηλή πίεση του αίματος σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες

Επιπλοκές

Πρωτοβάθμια Υπεραλδοστερονισμός μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και χαμηλά επίπεδα καλίου. Αυτές οι επιπλοκές με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα.

Προβλήματα που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση
Επίμονα αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την καρδιά και τα νεφρά σας, όπως οι εξής:

 • Έμφραγμα
 • Καρδιακή ανεπάρκεια
 • Υπερτροφία της αριστερής κοιλίας - διεύρυνση του μυός που αποτελεί το τοίχωμα της αριστερής κοιλίας, κύριο θάλαμο άντλησης της καρδιάς σας
 • Κτύπημα
 • Νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια
 • Πρόωρο θάνατο

Η υψηλή αρτηριακή πίεση που προκαλείται από πρωτοπαθή αλδοστερονισμό ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών από ό, τι άλλα είδη της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτή η περίσσεια κινδύνου οφείλεται στα υψηλά επίπεδα της αλδοστερόνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει την καρδιά και το αίμα βλάβη σκάφους ανεξάρτητα από επιπλοκές που σχετίζονται με την υψηλή πίεση του αίματος.

Προβλήματα που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα καλίου
Μερικοί, αλλά όχι όλα, τα άτομα με πρωτοπαθή υπεραλδοστερονισμό έχουν χαμηλά επίπεδα καλίου (υποκαλιαιμία). Ήπια υποκαλιαιμία δεν μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, αλλά πολύ χαμηλά επίπεδα του καλίου μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Αδυναμία
 • Καρδιακές αρρυθμίες
 • Μυϊκές κράμπες
 • Η υπερβολική δίψα ή την ούρηση

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Πρωτοβάθμια Υπεραλδοστερονισμός. Προβλήματα που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Πρωτοβάθμια Υπεραλδοστερονισμός. Προβλήματα που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Επειδή τα συμπτώματα της πρωτοπαθή αλδοστερονισμό δεν είναι πάντα προφανείς, ο γιατρός σας μπορεί να είναι το ένα να σας προτείνουμε δημιουργήσει ένα ραντεβού για να κάνετε τον έλεγχο για την κατάσταση. Ο γιατρός σας μπορεί να υποπτεύονται πρωτογενή αλδοστερονισμό αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση και:

 • Η αρτηριακή σας πίεση παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ειδικά αν παίρνετε ήδη τουλάχιστον τρία φάρμακα για το (ανθεκτική υπέρταση)
 • Έχετε χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα, αν και πολλοί άνθρωποι με πρωτοπαθή υπεραλδοστερονισμό έχουν φυσιολογικά επίπεδα καλίου, ειδικά στα πρώτα στάδια της νόσου
 • Μια εξέταση απεικόνισης που λαμβάνονται για άλλο λόγο δείχνει παρεμπιπτόντως μια αύξηση σε ένα από τα επινεφρίδια σας
 • Έχετε κάποιο προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε νεαρή ηλικία

Η διαγνωστική εξέταση για την πρωτοβάθμια αλδοστερονισμού μπορεί να απαιτήσει κάποιο προηγμένο σχεδιασμό. Η δοκιμή μπορεί να εκτελεστεί, ενώ παίρνετε πιο αρτηριακή πίεση φάρμακα, αλλά μπορεί να χρειαστεί να διακόψετε τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως η σπειρονολακτόνη (Aldactone) και επλερενόνη (Ίσπρα), μέχρι έξι εβδομάδες πριν από τη δοκιμή. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει επίσης να αποφευχθεί η σκληρή προϊόντα γλυκόριζα για μια-δυο εβδομάδες πριν από τη δοκιμή, όπως αυτές μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα της αλδοστερόνης.

Εξετάσεις και διάγνωση

Μια ποικιλία των δοκιμών είναι διαθέσιμα για να βοηθήσει στη διάγνωση πρωτοπαθή υπεραλδοστερονισμό.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Προβλήματα που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα καλίου.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Προβλήματα που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα καλίου.

Δοκιμή διαλογής
Αρχικά, ο γιατρός σας είναι πιθανό να μετρήσει τα επίπεδα της αλδοστερόνης και ludro στο αίμα σας. Η ρενίνη είναι ένα ένζυμο που απελευθερώνεται από τα νεφρά σας, που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ο συνδυασμός μιας πολύ χαμηλό επίπεδο ludro με ένα υψηλό επίπεδο της αλδοστερόνης δείχνει ότι το πρωτογενές αλδοστερονισμού μπορεί να είναι η αιτία της υψηλής πίεσης του αίματος σας.

Δοκιμές επιβεβαίωσης
Εάν η αλδοστερόνη ρενίνης τεστ δείχνει ότι μπορεί να έχει την κύρια αλδοστερονισμού, θα χρειαστεί ένα άλλο τεστ για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, όπως ένα από τα ακόλουθα:

 • Προφορική φόρτωση αλατιού. Θα ακολουθήσει μια υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο δίαιτα για τρεις ημέρες πριν από τον γιατρό σας μετρά τα επίπεδα της αλδοστερόνης και νατρίου στα ούρα σας.
 • Αλατούχο φόρτωση. Τα επίπεδα αλδοστερόνης σας δοκιμάζονται μετά νατρίου αναμιγνύεται με νερό (φυσιολογικό ορό) εγχύεται στο αίμα σας για αρκετές ώρες.
 • Fludrocortisone δοκιμασία καταστολής (FST) Αφού έχετε ακολουθήσει μια υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο δίαιτα και λαμβάνονται ludrocortisones -. Το οποίο μιμείται τη δράση της αλδοστερόνης - για αρκετές ημέρες, μετρώνται τα επίπεδα της αλδοστερόνης στο αίμα σας.

Πρόσθετες δοκιμές
Εάν λάβετε μια διάγνωση του πρωτοπαθούς αλδοστερονισμού, ο γιατρός σας θα εκτελέσει πρόσθετες δοκιμές για να διαπιστωθεί αν η υποκείμενη αιτία είναι aldosteronoma ή υπερδραστηριότητα των δύο επινεφρίδια. Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Κοιλιακή αξονική τομογραφία (CT). Η αξονική τομογραφία μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό έναν όγκο στο επινεφριδίων ή μια διεύρυνση που προτείνει υπερδραστηριότητα. Μπορεί να χρειαστεί ακόμη πρόσθετες δοκιμές μετά από μια αξονική τομογραφία, διότι αυτή η εξέταση απεικόνισης μπορεί να χάσετε μικρές αλλά σημαντικές ανωμαλίες ή να βρουν τους όγκους που δεν παράγουν αλδοστερόνης.
 • Επινεφριδίων δειγματοληψία φλέβα. Ένας ακτινολόγος αντλεί το αίμα από τα δύο δεξιά και αριστερά των επινεφριδίων φλέβες και συγκρίνει τα δύο δείγματα. Επίπεδα αλδοστερόνης που είναι σημαντικά υψηλότερη από τη μία πλευρά υποδεικνύουν την παρουσία ενός aldosteronoma σε αυτή την πλευρά. Επίπεδα αλδοστερόνης που είναι παρόμοια και στις δύο πλευρές δείχνουν υπερδραστηριότητα στα δύο αδένες. Αν και απαραίτητη για τον καθορισμό της κατάλληλης θεραπείας, η δοκιμή αυτή αυξάνει τον κίνδυνο ενός θρόμβου αίματος στο σημείο όπου το αίμα έχει συνταχθεί.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Η θεραπεία για την πρωτογενή αλδοστερονισμό εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία, αλλά βασικός στόχος του είναι να εξομαλύνει, ή να μπλοκάρουν την επίδραση της, τα υψηλά επίπεδα αλδοστερόνης και να αποτρέψει τις πιθανές επιπλοκές της υψηλής πίεσης του αίματος και χαμηλά επίπεδα καλίου.

Η θεραπεία για μια επινεφριδίων αδένα
Μια επινεφριδίων αδένα μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση ή φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

 • Η χειρουργική αφαίρεση του αδένα. Χειρουργική αφαίρεση των επινεφριδίων περιέχει τον όγκο (επινεφριδεκτομή) συνήθως συνιστάται διότι μπορεί να επιλύσει μόνιμα υψηλή αρτηριακή πίεση και έλλειψη καλίου, και μπορεί να φέρει τα επίπεδα της αλδοστερόνης πίσω σε κανονικό. Η αρτηριακή πίεση συνήθως πέφτει σταδιακά μετά από μια μονομερή επινεφριδεκτομή. Ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί στενά μετά την επέμβαση και προσαρμόζουν προοδευτικά ή να εξαλείψουν τα φάρμακα υψηλής πίεσης του αίματος σας.

  Μια επινεφριδιεκτομή μεταφέρει τους συνήθεις κινδύνους εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα, όπως αιμορραγία και η μόλυνση. Ωστόσο, επινεφριδίων ορμονικής υποκατάστασης δεν είναι απαραίτητο μετά από μια μονομερή επινεφριδεκτομή γιατί το άλλο επινεφριδίων είναι σε θέση να παράγουν επαρκείς ποσότητες όλων των ορμονών από μόνη της.

 • Αλδοστερόνης φάρμακα που μπλοκάρουν. Εάν είστε σε θέση να έχουν τη χειρουργική επέμβαση ή προτιμούν να μην, πρωτογενή αλδοστερονισμό προκαλείται από ένα καλοήθη όγκο μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με αλδοστερόνης φάρμακα που μπλοκάρουν (ανοργανοκορτικοειδούς ανταγωνιστές των υποδοχέων) και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Όμως, η υψηλή πίεση του αίματος και χαμηλά επίπεδα καλίου, θα επιστρέψει, αν σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας.

Η θεραπεία για την υπερδραστηριότητα των δύο επινεφριδίων
Ένας συνδυασμός των φαρμάκων και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά πρωτογενή αλδοστερονισμό που προκαλείται από υπερδραστηριότητα των δύο επινεφριδίων (διμερείς υπερπλασία των επινεφριδίων).

 • Φάρμακα. Ανοργανοκορτικοειδούς ανταγωνιστές των υποδοχέων μπλοκάρουν τη δράση της αλδοστερόνης στο σώμα σας. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει πρώτη σπειρονολακτόνη (Aldactone). Αυτό το φάρμακο βοηθά στη σωστή υψηλή αρτηριακή πίεση και χαμηλή καλίου, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Εκτός από την μπλοκάροντας τους υποδοχείς της αλδοστερόνης, σπιρονολακτόνη μπλοκ ανδρογόνων και των υποδοχέων προγεστερόνης και μπορεί να αναστέλλουν τη δράση αυτών των ορμονών. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν αρσενικό διόγκωση του στήθους (γυναικομαστία), μειωμένη σεξουαλική επιθυμία (libido), ανικανότητα, διαταραχές της εμμηνορρυσίας και γαστρεντερική δυσφορία.

  Μια νεώτερη, πιο ακριβά ανοργανοκορτικοειδούς ανταγωνιστή υποδοχέα που ονομάζεται επλερενόνη (Ίσπρα) ενεργεί μόνο σε υποδοχείς της αλδοστερόνης, εξαλείφοντας τις παρενέργειες σεξουαλική ορμόνη που σχετίζεται με σπειρονολακτόνη. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει επλερενόνη αν εμφανίσουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες με σπειρονολακτόνη. Εκτός από τη σπιρονολακτόνη ή επλερενόνη, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία για την υψηλή πίεση του αίματος.

 • Αλλαγές στον τρόπο ζωής. Φάρμακα υψηλής πίεσης του αίματος είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με μια υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής. Εργασία με το γιατρό σας για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για τη μείωση του νατρίου στη διατροφή σας και να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος. Να πάρει τακτική άσκηση, περιορίζοντας την ποσότητα του αλκοόλ που πίνετε και διακοπή του καπνίσματος μπορεί επίσης να βελτιώσει την απάντησή σας σε φάρμακα.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του αίματος χαμηλής πίεσης και τη διατήρηση μακροπρόθεσμα την υγεία της καρδιάς. Εδώ είναι μερικές προτάσεις υγιή τρόπο ζωής:

 • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή. Περιορισμός του νατρίου στη διατροφή σας, εστιάζοντας στα φρέσκα τρόφιμα και μειωμένο νάτριο προϊόντα, αποφεύγοντας καρυκεύματα, και την αφαίρεση αλάτων από τις συνταγές. Οι δίαιτες που δίνουν έμφαση επίσης μια υγιεινή ποικιλία τροφών - όπως τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα - μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους και να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Δοκιμάστε τις Διατροφικές Προσεγγίσεις για την Υπέρταση Stop (DASH) διατροφή - έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά σας.
 • Επίτευξη ένα υγιές βάρος. Αν το σώμα σας δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι 25 ή περισσότερο, χάνοντας τόσο λίγα όπως £ 10 (4,5 κιλά) μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση.
 • Άσκηση. Τακτική αεροβική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Δεν χρειάζεται να χτυπήσει το γυμναστήριο - λαμβάνοντας έντονη περιπάτους τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία σας. Δοκιμάστε το περπάτημα με ένα φίλο στο μεσημεριανό γεύμα αντί για φαγητό έξω.
 • Μην καπνίζετε. Διακοπή του καπνίσματος θα βελτιώσει τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία σας. Η νικοτίνη του καπνού κάνει την καρδιά σας να εργαστούμε σκληρότερα με την προσωρινή ασφυκτικά τα αιμοφόρα αγγεία σας και την αύξηση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης. Συζητήστε με το γιατρό σας για τα φάρμακα που μπορούν να σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα.
 • Περιορίστε το αλκοόλ και η καφεΐνη. Αμφότερες οι ουσίες μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, και το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων πίεσης του αίματος. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι ασφαλές για σας.

Βλέπε επίσης