Poison Ivy εξάνθημα

Ορισμός

Poison Ivy εξάνθημα προκαλείται από μια ευαισθησία προς ένα ελαιώδες ρητίνη που ονομάζεται urushiol (U-ROO-She-όλη), η οποία βρίσκεται στα φύλλα, τους μίσχους και τις ρίζες του κισσού δηλητήριο, δρυς δηλητήριο και σουμάκι δηλητήριο.

Τουλάχιστον το 50 τοις εκατό των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με αυτά τα φυτά να αναπτύξουν ένα δερματικό εξάνθημα. Το πιο επικίνδυνο είδος της έκθεση συμβαίνει όταν το φυτό καίγεται και ο καπνός εισπνέεται, η οποία μπορεί να επηρεάσει τους πνεύμονές σας.

Ήπιες περιπτώσεις της εξάνθημα κισσός δηλητήριο δεν απαιτούν ιατρική θεραπεία. Για πιο σοβαρές ή γενικευμένο εξάνθημα - ειδικά αν είναι στο πρόσωπο ή τα γεννητικά όργανα σας - ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη λήψη κορτικοστεροειδών χάπια, όπως η πρεδνιζόνη, για μερικές εβδομάδες.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα της εξάνθημα κισσός δηλητήριο περιλαμβάνουν:

 • Ερυθρότητα
 • Κνησμός
 • Πρήξιμο
 • Κυψέλες

Συχνά, το εξάνθημα μοιάζει με μια ευθεία γραμμή, λόγω του τρόπου οι βούρτσες φυτών ενάντια στο δέρμα. Αλλά αν έρθει σε επαφή με ένα κομμάτι της γούνας ρούχα ή κατοικίδιο ζώο που έχει urushiol σε αυτό, το εξάνθημα μπορεί να είναι πιο απλωμένο. Η αντίδραση αναπτύσσεται συνήθως 12 έως 48 ώρες μετά την έκθεση και διαρκεί συνήθως δύο ή τρεις εβδομάδες.

Η σοβαρότητα του εξανθήματος εξαρτάται από την ποσότητα της urushiol που παίρνει στο δέρμα σας. Ένα τμήμα του δέρματος με πιο urushiol σε αυτό μπορεί να αναπτύξει ένα εξάνθημα νωρίτερα. Μπορείτε επίσης να μεταφέρετε το λάδι σε άλλα μέρη του σώματός σας με τα δάχτυλά σας.

Το δέρμα σας θα πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με το λάδι του φυτού να επηρεάζονται. Υγρό των φυσαλίδων δεν εξαπλώνεται το εξάνθημα.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Δείτε το γιατρό σας εάν:
 • Η αντίδραση είναι σοβαρή ή εκτεταμένη
 • Το εξάνθημα επηρεάζει το πρόσωπο ή τα γεννητικά όργανα σας
 • Κυψέλες στάζει πύον
 • Μπορείτε να αναπτύξετε πυρετό μεγαλύτερο από 100 F (37.8 C)
 • Το εξάνθημα δεν παίρνει καλύτερα μέσα σε λίγες εβδομάδες

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Poison Ivy εξάνθημα προκαλείται από μια ελαιώδη ρητίνη που ονομάζεται urushiol - που βρίσκεται στα φύλλα, βλαστοί και οι ρίζες της δηλητηριώδης κισσός, δρύινα δηλητήριο και σουμάκ δηλητήριο. Urushiol είναι πολύ κολλώδες, έτσι ώστε να προσαρμόζεται εύκολα στο δέρμα, στα ρούχα, εργαλεία, εξοπλισμό ή γούνα του κατοικίδιου ζώου. Μπορείτε να πάρετε μια αντίδραση κισσός δηλητήριο από:

 • Άμεση επαφή. Εάν αγγίξετε άμεσα τα φύλλα, βλαστός, ρίζες ή τα μούρα του φυτού, μπορεί να έχετε μια αντίδραση.
 • Αγγίζοντας τα μολυσμένα αντικείμενα. Εάν περπατάτε μέσα από κάποια δηλητηριώδης κισσός και στη συνέχεια αγγίξτε αργότερα τα παπούτσια σας, μπορείτε να πάρετε κάποια urushiol στα χέρια σας, το οποίο μπορείτε στη συνέχεια να μεταφέρετε στο πρόσωπό σας πατώντας ή το τρίψιμο. Αν το μολυσμένο αντικείμενο δεν έχει καθαριστεί, το urushiol για να μπορεί ακόμα να προκαλέσει μια χρόνια δερματική αντίδραση αργότερα.
 • Η εισπνοή καπνού από την καύση των φυτών. Ακόμη και ο καπνός από την καύση κισσός δηλητήριο, δρυς δηλητήριο και σουμάκ δηλητήριο περιέχει το λάδι και μπορεί να ερεθίσουν ή να βλάψουν ρινικές διόδους ή τους πνεύμονές σας.

Ένα εξάνθημα κισσός δηλητήριο από μόνη της δεν είναι μεταδοτική. Υγρό των φυσαλίδων δεν περιέχει urushiol και δεν θα εξαπλωθεί το εξάνθημα. Επιπλέον, δεν μπορείτε να πάρετε κισσός δηλητήριο από ένα άλλο πρόσωπο εκτός και αν έχετε έρθει σε επαφή με urushiol που είναι ακόμα σε εκείνο το πρόσωπο ή με δική του ή τα ρούχα της.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Μερικοί άνθρωποι είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο λάδι που προκαλεί εξάνθημα κισσός δηλητήριο, και η τάση αυτή φαίνεται να τρέξει στις οικογένειες.

Εξωτερική επαγγέλματα και χόμπι μπορεί να σας βάλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την έκθεση στο δηλητήριο κισσός, δρύινα δηλητήριο ή δηλητήριο σουμάκ. Παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • Οι αγρότες
 • Δασολόγοι
 • Τοπίου
 • Κηπουροί
 • Πυροσβέστες
 • Οικοδόμοι
 • Cable ή τηλεφωνικά εγκαταστάτες γραμμής

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Εάν το μηδέν ένα εξάνθημα κισσός δηλητήριο, τα βακτήρια κάτω από τα νύχια σας μπορεί να προκαλέσει το δέρμα να μολυνθεί. Δείτε το γιατρό σας εάν πύον αρχίζει στάζει από τις κυψέλες. Η θεραπεία περιλαμβάνει γενικά τα αντιβιοτικά.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Poison Ivy εξάνθημα. Αγγίζοντας τα μολυσμένα αντικείμενα.
Poison Ivy εξάνθημα. Αγγίζοντας τα μολυσμένα αντικείμενα.

Πιθανώς δεν θα χρειαστεί ιατρική θεραπεία για ένα εξάνθημα κισσός δηλητήριο, εκτός εάν το εξάνθημα διαρκεί για περισσότερο από μερικές εβδομάδες ή αν νομίζετε ότι το εξάνθημα έχει μολυνθεί. Εάν ανησυχείτε, θα πρέπει πιθανώς πρώτα να δούμε το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας σας. Ωστόσο, αυτός ή αυτή μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν γιατρό που ειδικεύεται στις διαταραχές του δέρματος (δερματολόγος).

Τι μπορείτε να κάνετε
Πριν από το ραντεβού σας, μπορεί να θέλετε να γράψετε μια λίστα με όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε και μια λίστα ερωτήσεων για το γιατρό σας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • Πόσο θα κρατήσει αυτό το εξάνθημα τελευταία;
 • Είναι εντάξει να το μηδέν;
 • Θα ξύσιμο εξαπλωθεί το εξάνθημα;
 • Θα βρεθώ τις κυψέλες εξαπλωθεί το εξάνθημα;
 • Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες, και ποιά θα προτείνατε;
 • Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσει στον έλεγχο της φαγούρα;
 • Πώς μπορώ να εμποδίσω αυτό στο μέλλον;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

 • Πότε ξεκίνησες να εμφανίσουν συμπτώματα;
 • Έχετε είχε ένα παρόμοιο εξάνθημα στο παρελθόν;
 • Έχετε περάσει το χρόνο σε εξωτερικούς χώρους πρόσφατα;
 • Ποια μέτρα θεραπείας έχετε ήδη δοκιμάσει;

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Μπορείτε γενικά δεν θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας για ένα εξάνθημα κισσός δηλητήριο. Ωστόσο, αν το κάνετε επισκεφθείτε το γιατρό σας, αυτός ή αυτή θα είναι σε θέση να διαγνώσει εξάνθημα σας με την εξέταση αυτή. Δεν χρειάζονται άλλες δοκιμές.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Οι Poison Ivy θεραπείες συνήθως περιορίζεται σε self-care μεθόδους, και το εξάνθημα πηγαίνει συνήθως μακριά από μόνη της μέσα σε δύο ή τρεις εβδομάδες.

Αν το εξάνθημα είναι ευρέως διαδεδομένη ή τα αποτελέσματα σε ένα μεγάλο αριθμό από φουσκάλες, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα από του στόματος κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη, για τη θεραπεία δηλητηριώδης κισσός. Αν μια βακτηριακή λοίμωξη έχει αναπτυχθεί το εξάνθημα χώρο, ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας δώσει μια συνταγή για ένα από του στόματος αντιβιοτικά.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Ένα εξάνθημα κισσός δηλητήριο τελικά θα πάει μακριά από μόνη της. Όμως, η φαγούρα μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε. Εδώ είναι μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσει στον έλεγχο του κνησμού:

 • Εφαρμόστε ένα over-the-counter κορτικοστεροειδών κρέμα για τις πρώτες λίγες ημέρες.
 • Εφαρμόστε λοσιόν καλαμίνα.
 • Λαμβάνουν από του στόματος αντιισταμινικά, όπως η διφαινυδραμίνη (Benadryl, άλλοι), η οποία μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.
 • Απολαύστε σε ένα δροσερό λουτρό νερού-που περιέχει ένα oatmeal προϊόν με βάση το λουτρό (Aveeno).
 • Τοποθετήστε δροσερό, υγρό συμπιέζει στην πληγείσα περιοχή για 15 έως 30 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Για να αποφευχθεί εξανθήματα δηλητηριώδης κισσός, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Αποφύγετε τα φυτά
Μάθετε πώς να προσδιορίσει δηλητηριώδης κισσός, δρύινα δηλητήριο και σουμάκ δηλητήριο. Όταν πεζοπορία ή η συμμετοχή σε άλλες δραστηριότητες που μπορεί να σας εκθέσει σε αυτά τα φυτά, προσπαθήστε να μείνετε σε εκκαθάριση μονοπάτια. Αν κάμπινγκ, φροντίστε να βήματος σκηνή σας σε μια περιοχή ελεύθερη από αυτά τα φυτά.

Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα από το τρέξιμο μέσα από δασικές εκτάσεις, έτσι ώστε ουρουσχιόλη δεν λάθος να κολλήσει τη γούνα τους, το οποίο μπορείτε στη συνέχεια μπορεί να αγγίξει. Αν νομίζετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να έχουν μολυνθεί με urushiol, που σε ορισμένες μεγάλες λαστιχένια γάντια και να δώσει το κατοικίδιο ζώο σας ένα λουτρό.

Κατάργηση ή να σκοτώσει τα φυτά
Στην πίσω αυλή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ζιζανιοκτόνο για να απαλλαγούμε από δηλητηριώδης κισσός ή χρησιμοποιήστε βαριά γάντια για να τραβήξει την προσοχή από το έδαφος. Στη συνέχεια, αφαιρέστε και πλύνετε τα γάντια και τα χέρια σας πολύ καλά. Μην καίτε δηλητηριώδης κισσός ή συναφείς εγκαταστάσεις, επειδή η urushiol μπορεί να γίνει από τον καπνό.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Η εισπνοή καπνού από την καύση των φυτών.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Η εισπνοή καπνού από την καύση των φυτών.

Πλύνετε το δέρμα σας
Πλύνετε απαλά από τις βλαβερές ρητίνη από το δέρμα σας, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε είδος σαπουνιού, μέσα σε πέντε έως 10 λεπτά μετά την έκθεση μπορεί να βοηθήσει να αποτρέψει μια αντίδραση. Μετά από μια ώρα ή έτσι, εντούτοις, η urushiol συνήθως έχει διεισδύσει το δέρμα, και το πλύσιμο δεν θα εμποδίσει απαραίτητα μια αντίδραση, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας της. Να είστε βέβαιος να πλύνει κάτω από τα νύχια σας πάρα πολύ.

Καθαρίστε τα μολυσμένα αντικείμενα
Φορώντας μακρύ παντελόνι, κάλτσες, υποδήματα και γάντια θα βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός σας, αλλά φροντίστε να πλένετε τα ρούχα σας αμέσως με απορρυπαντικό - ιδανικά σε ένα πλυντήριο ρούχων - Αν νομίζετε ότι έχετε έρθει σε επαφή με κισσό δηλητήριο. Χειριστείτε τις μολυσμένες ρούχα με προσοχή, έτσι ώστε να μην μεταφέρουν το urushiol σε έπιπλα, χαλιά ή συσκευές.

Επιπλέον, πλένετε τα άλλα μολυσμένα αντικείμενα - όπως τα υπαίθρια εργαλεία, εργαλεία κήπου, κοσμήματα, παπούτσια, ακόμη και τα κορδόνια - το συντομότερο δυνατόν. Urushiol μπορεί να παραμείνει ισχυρό για χρόνια. Έτσι, αν βάλετε μακριά ένα μολυσμένο σακάκι χωρίς πλύσιμο και να το πάρετε από ένα χρόνο αργότερα, το λάδι στο σακάκι μπορεί να προκαλέσει ακόμη μια αντίδραση.

Απλώστε μια κρέμα
Πριν από την πιθανή έκθεση σε δηλητηριώδης κισσός, ίσως να θέλετε να δοκιμάσετε ένα over-the-counter κρέμα που περιέχει bentoquatam (IvyBlock). Bentoquatam απορροφά urushiol και αποτρέπει ή μειώνει αντίδραση του δέρματός σας με το λάδι.

Βλέπε επίσης