Οδοντικό απόστημα

Ορισμός

Ένα απόστημα είναι μια τσέπη πύου που είναι προκαλείται από μια βακτηριακή λοίμωξη. Το απόστημα μπορεί να συμβεί σε διαφορετικές περιοχές του δοντιού για διαφορετικούς λόγους. Μια περιακρορριζικών (ανά-e-AP-θη-kul) απόστημα εμφανίζεται στο άκρο της ρίζας, ενώ μια περιοδοντική (ανά-eo-DON-TUL) απόστημα εμφανίζεται στα ούλα δίπλα σε μια ρίζα του δοντιού. Οι πληροφορίες εδώ αναφέρεται συγκεκριμένα σε περιακρορριζική αποστήματα.

Μια περιακρορριζική απόστημα εμφανίζεται συνήθως ως αποτέλεσμα μιας μη επεξεργασμένων οδοντιατρική κοιλότητα, τραυματισμό ή πριν από οδοντιατρικές εργασίες.

Οδοντίατροι θα αντιμετωπίσει ένα οδοντικό απόστημα με στράγγιση και να πάρει απαλλαγούμε από τη μόλυνση. Μπορούν να είναι σε θέση να σώσει το δόντι σας με μια ενδοδοντική θεραπεία, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να τραβηχτεί. Αφήνοντας ένα οδοντικό απόστημα χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές, ακόμα και απειλητικές για τη ζωή, τις επιπλοκές.

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα της οδοντικό απόστημα περιλαμβάνουν:

 • Σοβαρή, επίμονη, πονόδοντο σφύζει
 • Ευαισθησία στο ζεστό και κρύο θερμοκρασίες
 • Ευαισθησία στην πίεση της μάσηση ή δάγκωμα
 • Πυρετός
 • Οίδημα στο πρόσωπο ή το μάγουλό σας
 • Διαγωνισμού, πρησμένοι λεμφαδένες κάτω από το σαγόνι σας ή στο λαιμό σας
 • Ξαφνική βιασύνη της δυσώδη και άσχημη γεύση υγρό στο στόμα σας και την ανακούφιση του πόνου, αν οι ρήξεις απόστημα

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Δείτε τον οδοντίατρό σας αμέσως εάν έχετε οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα ενός οδοντικό απόστημα. Εάν έχετε πυρετό και πρήξιμο στο πρόσωπό σας και δεν μπορείτε να φτάσετε τον οδοντίατρό σας, πηγαίνετε σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης. Επίσης, πηγαίνετε στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης, αν έχετε πρόβλημα στην αναπνοή ή την κατάποση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν ότι η μόλυνση έχει εξαπλωθεί βαθύτερα στο σαγόνι σας και τον περιβάλλοντα ιστό ή ακόμη και σε άλλες περιοχές του σώματός σας.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Μια περιακρορριζική οδοντικό απόστημα εμφανίζεται όταν τα βακτήρια εισβάλλουν στο πολφού - το εσωτερικό μέρος του δοντιού που περιέχει αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και του συνδετικού ιστού.

Τα βακτήρια εισέρχονται μέσω είτε μια οδοντιατρική κοιλότητα ή ένα τσιπ ή ρωγμή στο δόντι και να εξαπλωθεί σε όλη τη διαδρομή μέχρι τη ρίζα. Η βακτηριακή μόλυνση μπορεί να προκαλέσει οίδημα και φλεγμονή στο άκρο της ρίζας.

Παράγοντες κινδύνου

Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός οδοντικό απόστημα:

 • . Κακή στοματική υγιεινή δεν λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα των δοντιών και των ούλων σας - όπως το να μην βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και όχι η χρήση οδοντικού νήματος - μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τερηδόνα, ουλίτιδα, οδοντικό απόστημα, και άλλες επιπλοκές οδοντιατρικών και το στόμα.
 • Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Συχνά φαγητό και το ποτό τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, όπως γλυκά και τα αναψυκτικά, μπορούν να συμβάλλουν στην οδοντιατρική κοιλότητες και να μετατραπεί σε ένα οδοντικό απόστημα.

Επιπλοκές

Ένα απόστημα δεν θα πάει μακριά χωρίς θεραπεία. Αν οι ρήξεις απόστημα, ο πόνος μπορεί να μειωθεί σημαντικά - αλλά χρειάζεστε ακόμα οδοντιατρική θεραπεία. Εάν το απόστημα δεν αδειάζει, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στο σαγόνι σας και σε άλλες περιοχές του κεφαλιού και του λαιμού σας. Μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σήψη - μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη που απλώνεται σε όλο το σώμα σας.

Οδοντικό απόστημα. Μια διατροφή υψηλή σε ζάχαρη.
Οδοντικό απόστημα. Μια διατροφή υψηλή σε ζάχαρη.

Εάν έχετε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και να αφήσετε ένα οδοντικό απόστημα χωρίς θεραπεία, ο κίνδυνος της εξάπλωσης της μόλυνσης αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Εκτός από την εξέταση των δοντιών σας και τη γύρω περιοχή, τον οδοντίατρό σας μπορεί:

 • Πατήστε στα δόντια σας. Ένα δόντι που έχει ένα απόστημα στη ρίζα του είναι γενικά ευαίσθητα στην αφή ή την πίεση.
 • Προτείνετε μια ακτινογραφία. Μια ακτινογραφία της πονώντας δόντι μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ένα απόστημα. Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για να καθοριστεί αν η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί, προκαλώντας αποστήματα και σε άλλους τομείς.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Ο στόχος της θεραπείας είναι να απαλλαγούμε από τη μόλυνση. Για να επιτευχθεί αυτό, ο οδοντίατρος σας μπορεί:

 • Ανοίξτε (χαράσσω) και αδειάστε το απόστημα. Ο οδοντίατρος θα κάνει μια μικρή τομή στο απόστημα, επιτρέποντας το πύον να βγαίνει προς τα έξω, και στη συνέχεια ξεπλύνετε την περιοχή με θαλασσινό νερό (φυσιολογικό ορό).
 • Εκτελέστε ένα κανάλι ρίζας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της λοίμωξης και να σώσει το δόντι σας. Για να το κάνετε αυτό, ασκήσεις οδοντίατρό σας κάτω στο δόντι σας, αφαιρεί την ασθενή κεντρικό ιστό (πούλπα) και στραγγίζει το απόστημα. Αυτός ή αυτή που γεμίζει συνέχεια και σφραγίδες θάλαμο πολτό του δοντιού και τα κανάλια ρίζας, και καλύπτει το δόντι με ένα στέμμα για την ενίσχυση της αντοχής, ειδικά για γομφίους. Αν νοιάζεσαι για την αποκατάσταση των δοντιών σας σωστά, μπορεί να διαρκέσει μια ζωή.
 • Τραβήξτε το προσβεβλημένο δόντι. Εάν η πληγείσα δόντι δεν μπορεί να σωθεί, τον οδοντίατρό σας θα τραβήξει (απόσπασμα) το δόντι και να στραγγίξει το απόστημα για να απαλλαγούμε από τη μόλυνση.
 • Συνταγογραφούν αντιβιοτικά. Εάν η λοίμωξη περιορίζεται στην αποστήματος περιοχή, ίσως δεν χρειάζεται αντιβιοτικά. Αλλά εάν η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί σε κοντινά δόντια, το σαγόνι σας ή σε άλλους τομείς, τον οδοντίατρό σας θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά πιθανό να σταματήσει την εξάπλωση περαιτέρω. Αυτός ή αυτή μπορεί επίσης να συστήσει αντιβιοτικά, αν έχετε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Ενώ η περιοχή είναι η θεραπεία, τον οδοντίατρό σας μπορεί να σας συστήσει να λάβει τα ακόλουθα μέτρα για να βοηθήσουν να ανακουφίσουν:

 • Ξεπλύνετε το στόμα σας με ζεστό νερό και αλάτι.
 • Πάρτε over-the-counter αναλγητικά, όπως η ακεταμινοφαίνη (Tylenol, κ.α.) και την ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, κ.ά.), όπως απαιτείται.

Πρόληψη

Η αποφυγή φθοράς των δοντιών είναι απαραίτητη για την πρόληψη ενός οδοντικό απόστημα. Πάρτε την καλή προσοχή των δοντιών σας για να αποφύγετε φθορά των δοντιών:

 • Χρησιμοποιήστε φθοριωμένο πόσιμο νερό.
 • Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα.
 • Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια ένα καθαριστικό για τον καθαρισμό των δοντιών σας σε καθημερινή βάση.
 • Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες, ή όταν οι τρίχες έχουν φθαρεί.
 • Φάτε υγιεινά τρόφιμα, περιορίζοντας τα ζαχαρούχα στοιχεία και σνακ σε ενδιάμεσα γεύματα.
 • Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας για τακτικές εξετάσεις και καθαρισμούς.
 • Εξετάστε τη χρήση ενός αντισηπτικού ή φθοριούχο ξεπλύνετε το στόμα για να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας ενάντια στη φθορά των δοντιών.

Βλέπε επίσης