Νόσος του Raynaud

Ορισμός

(Ray-NOHZ) Νόσος του Raynaud είναι μια κατάσταση που προκαλεί ορισμένες περιοχές του σώματός σας - όπως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας, την άκρη της μύτης σας και τα αυτιά σας - για να μουδιάζουν και δροσερό σε απάντηση σε χαμηλές θερμοκρασίες ή στρες. Στη νόσο του Raynaud, μικρότερες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα το δέρμα σας, περιορίζοντας την κυκλοφορία του αίματος στις πληγείσες περιοχές.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν τη νόσο του Raynaud. Είναι επίσης πιο συχνές σε άτομα που ζουν σε ψυχρότερα κλίματα.

Η θεραπεία της νόσου του Raynaud εξαρτάται από την σοβαρότητα της και αν έχετε οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες υγιεινής. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η νόσος του Raynaud είναι μια ενόχληση από μια αναπηρία.

Συμπτώματα

Νόσος του Raynaud είναι κάτι περισσότερο από απλά να έχουν κρύα χέρια και τα κρύα πόδια, και δεν είναι το ίδιο με κρυοπαγήματα. Τα σημεία και συμπτώματα της νόσου του Raynaud εξαρτώνται από τη συχνότητα, τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των σπασμών των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται πίσω από τη διαταραχή. Συμπτώματα της νόσου του Raynaud περιλαμβάνουν:

 • Κρύα δάκτυλα χεριών και ποδιών
 • Ακολουθία αλλάζει χρώμα στο δέρμα σας σε απάντηση στο κρύο ή στρες
 • Numb, φραγκοσυκιές αίσθημα τσιμπήματος ή πόνο κατά την θέρμανση ή την ανακούφιση του στρες

Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης από το φαινόμενο Raynaud, πληγείσες περιοχές του δέρματός σας, συνήθως ασπρίζει από την πρώτη. Στη συνέχεια, οι πληγείσες περιοχές, συχνά αποδεικνύονται μπλε, αισθάνονται κρύο και μουδιασμένη, και την αίσθηση της αφής είναι άμβλυναν. Όπως κυκλοφορία βελτιώνεται, οι πληγείσες περιοχές μπορεί να γίνει κόκκινη, παλμός, κνησμό ή φουρτούνα. Η σειρά των αλλαγών του χρώματος δεν είναι το ίδιο για όλους τους ανθρώπους, και όχι ο καθένας τις εμπειρίες και τα τρία χρώματα.

Μερικές φορές, μια επίθεση επηρεάζει μόνο ένα ή δύο δάκτυλα χεριών ή των ποδιών. Επιθέσεις δεν επηρεάζει αναγκαστικά πάντα τα ίδια ψηφία. Αν και το φαινόμενο Raynaud πιο συχνά επηρεάζει τα δάχτυλα χεριών και των ποδιών σας, η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει και άλλες περιοχές του σώματός σας, όπως η μύτη, τα χείλη, τα αυτιά, ακόμα και θηλές. Μια επίθεση μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από ένα λεπτό για αρκετές ώρες.

Οι άνθρωποι που έχουν το φαινόμενο Raynaud συνοδεύεται από μια άλλη ασθένεια κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν, επίσης, σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με τις βασικές υποκείμενες τους κατάσταση.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Δείτε το γιατρό σας αμέσως εάν έχετε ιστορικό σοβαρών φαινόμενο Raynaud και να αναπτύξουν έλκος ή μόλυνση σε μια από τις πληγείσες δάχτυλα ή τα δάχτυλα των ποδιών σας.

Αιτίες

Νόσος του Raynaud. Τα αιμοφόρα αγγεία σε σπασμό.
Νόσος του Raynaud. Τα αιμοφόρα αγγεία σε σπασμό.

Οι γιατροί δεν κατανοούν πλήρως την αιτία των επιθέσεων Raynaud, αλλά και τα αιμοφόρα αγγεία στα χέρια και τα πόδια φαίνεται να αντιδρά σε χαμηλές θερμοκρασίες ή στρες:

 • Χαμηλές θερμοκρασίες. Όταν το σώμα σας είναι εκτεθειμένη σε χαμηλές θερμοκρασίες, στα άκρα σας χάσει τη θερμότητα. Το σώμα σας επιβραδύνει την παροχή αίματος στα δάκτυλα χεριών και των ποδιών σας για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματός σας. Το σώμα σας μειώνει ειδικά τη ροή του αίματος από τη στένωση των μικρών αρτηριών κάτω από το δέρμα των άκρων σας. Σε άτομα με νόσο του Raynaud, αυτό φυσιολογική αντίδραση είναι υπερβολική.
 • Στρες. Στρες προκαλεί μια παρόμοια αντίδραση στο κρύο στο σώμα, και επίσης την αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι υπερβολική σε άτομα με νόσο του Raynaud.

Τα αιμοφόρα αγγεία στο σπασμό
Με το φαινόμενο Raynaud, αρτηριών στα δάχτυλα χεριών και των ποδιών σας να πάει σε αγγειοσύσπαση. Αγγειόσπασμος στενεύει τα αιμοφόρα σας δραματικά και προσωρινά, περιορίζει την παροχή αίματος. Πάροδο του χρόνου, αυτές οι ίδιες μικρές αρτηρίες μπορεί να πυκνώσει ελαφρά, περαιτέρω περιορισμού της ροής του αίματος. Το αποτέλεσμα είναι ότι το προσβεβλημένο δέρμα μετατρέπει ένα χλωμό και σκούρο χρώμα λόγω της έλλειψης της ροής του αίματος στην περιοχή. Μόλις οι σπασμοί πάει μακριά και το αίμα επιστρέφει στην περιοχή, ο ιστός μπορεί να κοκκινίζουν πριν επιστρέψει στο κανονικό χρώμα.

Χαμηλές θερμοκρασίες είναι πιο πιθανό να προκαλέσει μια επίθεση. Η έκθεση στο κρύο μπορεί να είναι τόσο απλό όπως βάζοντας τα χέρια σας κάτω από μια βρύση να τρέχει κρύο νερό, λαμβάνοντας κάτι από την κατάψυξη ή την έκθεση σε κρύο αέρα. Για κάποιους ανθρώπους, η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι απαραίτητη. Το συναισθηματικό στρες από μόνο του μπορεί να προκαλέσει ένα επεισόδιο του Raynaud.

Το φαινόμενο Raynaud μπορεί να είναι εν μέρει μια κληρονομική διαταραχή.

Πρωτοβάθμια Δευτεροβάθμια εναντίον του Raynaud
Το φαινόμενο Raynaud εμφανίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες:

 • . Πρωτοβάθμια του Raynaud Αυτό είναι το φαινόμενο Raynaud, χωρίς υποκείμενη νόσο ή συναφείς ιατρικό πρόβλημα που θα μπορούσε να προκαλέσει αγγειοσύσπαση. Επίσης ονομάζεται νόσος του Raynaud, είναι η πιο κοινή μορφή της διαταραχής.
 • Δευτεροβάθμια Raynaud. Ονομάζεται επίσης το φαινόμενο Raynaud, αυτή η μορφή προκαλείται από ένα υποκείμενο πρόβλημα. Αν και δευτερεύον του Raynaud είναι λιγότερο κοινή από την πρωτογενή μορφή, τείνει να είναι μια πιο σοβαρή διαταραχή. Τα σημεία και συμπτώματα της δευτεροβάθμιας Raynaud είναι συνήθως εμφανίζονται για πρώτη φορά σε μεταγενέστερες ηλικίες - περίπου 40 - από ό, τι για τα άτομα με την πρωτογενή μορφή του Raynaud.

Αιτίες της δευτεροβάθμιας Raynaud περιλαμβάνουν:

 • . Το φαινόμενο του Raynaud Σκληρόδερμα συμβαίνει στην πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν σκληρόδερμα - μια σπάνια ασθένεια που οδηγεί σε σκλήρυνση και ουλές στο δέρμα.
 • . Λύκος Raynaud είναι επίσης ένα κοινό πρόβλημα για τα άτομα με ερυθηματώδη λύκο - μια αυτοάνοση ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει πολλά μέρη του σώματός σας, όπως το δέρμα, τις αρθρώσεις, τα όργανα και τα αιμοφόρα αγγεία.
 • . Ρευματοειδή αρθρίτιδα το φαινόμενο Raynaud μπορεί να είναι ένα αρχικό σημάδι της ρευματοειδούς αρθρίτιδας - μια φλεγμονώδης κατάσταση που προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις, που συχνά περιλαμβάνουν τα χέρια και τα πόδια.
 • Σύνδρομο Sjogren φαινόμενο Raynaud μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα που έχουν το σύνδρομο του Sjogren -. Μια αυτοάνοση διαταραχή που μπορεί να συνοδεύει σκληρόδερμα, λύκο ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.
 • Ασθένειες των αρτηριών. Φαινόμενο Raynaud μπορεί να συνδέεται με διάφορες ασθένειες που επηρεάζουν αρτηριών, όπως η αθηροσκλήρωση, η οποία είναι η σταδιακή συσσώρευση των πλακών στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά (στεφανιαίες αρτηρίες), ή η νόσος του Buerger, μια διαταραχή στην οποία το αίμα σκάφη των χεριών και των ποδιών γίνει φλεγμονή. Πρωτοπαθή πνευμονική υπέρταση, ένας τύπος της υψηλής αρτηριακής πίεσης που επηρεάζει τις αρτηρίες των πνευμόνων, μπορεί να συνδεθεί με το φαινόμενο Raynaud.
 • Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Η καρπιαίου σωλήνα είναι ένα στενό πέρασμα στον καρπό σας, που προστατεύει ένα μεγάλο νεύρο στο χέρι σας. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια κατάσταση στην οποία η πίεση τίθεται σε αυτό το νεύρο, την παραγωγή μούδιασμα και πόνο στο προσβεβλημένο χέρι. Η προσβεβλημένη πλευρά μπορεί να γίνονται πιο ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες και τα επεισόδια του Raynaud.
 • Τραυματισμός λόγω φθοράς. Του Raynaud μπορεί επίσης να προκληθεί από επαναλαμβανόμενες βλάβες ότι τα νεύρα βλάβη των αιμοφόρων αγγείων που υπηρετούν στα χέρια και τα πόδια. Μερικοί άνθρωποι που πληκτρολογήσετε ή να παίξει το πιάνο δυνατά ή για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να είναι επιρρεπείς σε φαινόμενο Raynaud. Οι εργαζόμενοι που λειτουργούν δόνησης εργαλεία μπορούν να αναπτύξουν ένα είδος φαινόμενο Raynaud ονομάζεται δόνηση του άσπρου δαχτύλου.
 • Κάπνισμα. Κάπνισμα συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και είναι μια πιθανή αιτία του Raynaud.
 • Τραυματισμούς. Πριν τραυματισμοί στα χέρια ή τα πόδια, όπως κάταγμα στον καρπό, χειρουργική επέμβαση ή κρυοπαγήματα, μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενο Raynaud.
 • Ορισμένα φάρμακα Ορισμένα φάρμακα - συμπεριλαμβανομένων των β-αναστολείς, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης?. Ημικρανία φάρμακα που περιέχουν εργοταμίνη? Φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα? Ορισμένων χημειοθεραπευτικών παραγόντων? Και φάρμακα που προκαλούν στένωση των αιμοφόρων αγγείων, όπως κάποια over-the-counter (OTC) κρύα φάρμακα - έχουν συνδεθεί με το φαινόμενο Raynaud.
 • Έκθεση σε χημικές ουσίες. Οι άνθρωποι που εκτίθενται σε βινυλοχλωρίδιο, όπως εκείνοι που εργάζονται στη βιομηχανία πλαστικών, μπορεί να αναπτύξουν μια ασθένεια παρόμοια με σκληρόδερμα. Το φαινόμενο Raynaud μπορεί να είναι ένα μέρος αυτής της ασθένειας.
 • Άλλες αιτίες. Του Raynaud έχει επίσης συνδεθεί με διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για την πρωτοβάθμια Raynaud περιλαμβάνουν:

 • Το φύλο σας. Πρωτοβάθμια Raynaud επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες.
 • Η ηλικία σας. Παρά το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να αναπτύξει την ασθένεια, την πρωτοβάθμια Raynaud ξεκινά συνήθως μεταξύ των ηλικιών 15 και 30.
 • Σε περίπτωση που ζείτε. Η διαταραχή είναι πιο συχνή σε άτομα που ζουν σε ψυχρότερα κλίματα.
 • Το οικογενειακό ιστορικό σας. Επιπλέον, το οικογενειακό ιστορικό φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο της πρωτογενούς Raynaud. Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με πρωτοβάθμια Raynaud έχουν ένα συγγενή πρώτου βαθμού - ένας γονέας, αδελφός ή παιδί - με τη διαταραχή.

Οι παράγοντες κινδύνου για τη δευτεροβάθμια Raynaud περιλαμβάνουν:

 • Associated ασθένειες. Αυτά περιλαμβάνουν όρους όπως σκληρόδερμα και ο λύκος.
 • Ορισμένα επαγγέλματα. Οι άνθρωποι σε επαγγέλματα που προκαλούν επαναλαμβανόμενες τραύμα, όπως είναι οι εργαζόμενοι που λειτουργούν τα εργαλεία που δονούνται, επίσης, μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε δευτερεύουσα φαινόμενο Raynaud.
 • Έκθεση σε ορισμένες ουσίες. Κάπνισμα, τα φάρμακα που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία και την έκθεση σε χημικές ουσίες όπως χλωριούχο βινύλιο που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο του Raynaud.

Επιπλοκές

Αν το φαινόμενο Raynaud είναι σοβαρή - η οποία είναι σπάνια - κυκλοφορία του αίματος στα δάκτυλα των χεριών ή των ποδιών σας θα μπορούσε μόνιμα μειωθεί, προκαλώντας παραμορφώσεις των δακτύλων σας.

Αν μια αρτηρία σε μια πληγείσα περιοχή γίνεται μπλοκαριστεί εντελώς, πληγές (έλκη του δέρματος) ή νεκρών ιστών (γάγγραινα) μπορεί να αναπτυχθεί. Έλκη και γάγγραινα μπορεί να είναι δύσκολο να θεραπευτούν. Σε ακραίες περιπτώσεις, χωρίς θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε το σχετικό μέρος του σώματός σας (ακρωτηριασμός).

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Οικογενειακό σας γιατρό ή παθολόγο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σε θέση να διαγνώσει το φαινόμενο Raynaud βασίζεται σε μια περιγραφή των σημείων και συμπτωμάτων σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να αναφέρεται σε ένα γιατρό που ειδικεύεται στις παθήσεις των οστών αρθρώσεις και τους μυς (ρευματολόγο).

Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και να ξέρετε τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Πληροφορίες για τη συγκέντρωση των προτέρων:

 • Λίστα σημεία και τα συμπτώματα σας. Ο γιατρός σας θα θέλουν να ξέρουν πότε θα παρατηρήσει πρώτα αυτά τα σημεία και τα συμπτώματα και τι φαίνεται να προκαλεί την εμφάνισή τους.
 • Σημειώστε τυχόν άλλες ιατρικές παθήσεις με τις οποίες έχετε διαγνωσθεί. Ο γιατρός σας θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να ξέρω αν έχετε διαγνωστεί με μια διαταραχή που συνήθως συνδέονται με το φαινόμενο Raynaud, όπως η σκληροδερμία, λύκος ή σύνδρομο Sjogren.
 • Κάντε μια λίστα με τα φάρμακά σας. Συμπεριλάβετε οποιαδήποτε συνταγή ή over-the-counter φάρμακα που παίρνετε, καθώς και όλες τις βιταμίνες, τα συμπληρώματα και βότανα.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας. Δημιουργώντας τη λίστα των ερωτήσεων εκ των προτέρων μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το χρόνο σας με το γιατρό σας.

Εάν οποιαδήποτε πρόσθετες ερωτήσεις συμβεί σε σας κατά την επίσκεψή σας, μην διστάσετε να ρωτήσετε. Μερικές ερωτήσεις που εξετάζουν περιλαμβάνουν:

 • Έχω το φαινόμενο Raynaud;
 • Είναι η κατάστασή μου θεωρείται πρωτογενής ή δευτερογενής;
 • Είμαι σε κίνδυνο των επιπλοκών από αυτή την κατάσταση;
 • Ποια προσέγγιση θεραπεία μου προτείνετε, αν υπάρχει;
 • Τι self-care μέτρα μπορώ να πάρω για να μειώσει τον κίνδυνο προσβολής ενός του Raynaud;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα μαζί με το φαινόμενο Raynaud;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από οποιαδήποτε σημεία που θέλετε να μιλήσουμε για το βάθος. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Ποια είναι τα συμπτώματά σας;
 • Πότε θα παρατηρήσετε πρώτα αυτά τα συμπτώματα;
 • Έχουν τα συμπτώματά σας αλλάξει με την πάροδο του χρόνου;
 • Κατά τη διάρκεια της επίθεσης ενός Raynaud, κάνει τα δάχτυλά σας ή τα δάχτυλα των ποδιών αλλάζουν χρώμα ή μουδιάζουν ή επώδυνη;
 • Μήπως κρύο ή το άγχος φαίνεται να προκαλέσει μια επίθεση;
 • Μήπως είναι κάτι άλλο φαίνεται να προκαλούν τα συμπτώματα σας;
 • Έχετε διαγνωστεί με οποιεσδήποτε άλλες ιατρικές παθήσεις;
 • Είσαι λαμβάνουν επί του παρόντος οποιαδήποτε συνταγή ή over-the-counter φάρμακα;
 • Έχει κάποιος άλλος στην οικογένειά σας έχουν διαγνωστεί με νόσο του Raynaud;
 • Να ασκείστε τακτικά;
 • Καπνίζετε;
 • Χρησιμοποιείτε καφεΐνη;
 • Τι κάνετε για μια διαβίωση και για αναψυχή;
 • Πώς να διαχειριστείτε το άγχος;
 • Τι άλλο σας απασχολεί;

Εξετάσεις και διάγνωση

Για τη διάγνωση του Raynaud, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας και το ιατρικό ιστορικό και να προβεί σε φυσική εξέταση. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να τρέξει τις δοκιμές για να αποκλείσει άλλα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια σημεία και συμπτώματα, όπως ένα τσιμπημένο νεύρο.

Διαλογή από πρωτοβάθμια εναντίον Δευτεροβάθμια φαινόμενο Raynaud
Για να γίνει διάκριση μεταξύ πρωτογενούς και δευτερογενούς φαινόμενο Raynaud, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια σε γραφείο τεστ που ονομάζεται καρφί φορές τριχοειδοσκόπηση. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ο γιατρός εξετάζει φορές νυχιών σας - το δέρμα στη βάση του νύχι σας - κάτω από ένα μικροσκόπιο. Μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή αγγεία) κοντά στο καρφί φορές που έχουν μεγεθυνθεί ή παραμορφωμένα ενδέχεται να υποδηλώνουν μια υποκείμενη νόσο. Ωστόσο, ορισμένες δευτερεύουσες ασθένειες δεν μπορεί να ανιχνευθεί με τη δοκιμή αυτή.

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι μια άλλη κατάσταση, όπως μια αυτοάνοση ή νοσήματα του συνδετικού ιστού, αποτελεί τη βάση του Raynaud, αυτός ή αυτή μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος, όπως:

 • Αντιπυρηνικά αντισώματα δοκιμής Μια θετική δοκιμή για την παρουσία αυτών των αντισωμάτων -. Που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα - υποδηλώνει μια διεγείρεται το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι συχνή σε άτομα που έχουν νόσους του συνδετικού ιστού ή άλλες αυτοάνοσες διαταραχές.
 • Ταχύτητα καθίζησης ερυθρών. Αυτή η δοκιμή αίματος καθορίζει τον ρυθμό με τον οποίο τα ερυθρά αιμοσφαίρια καθιζάνουν στον πυθμένα ενός σωλήνα στο διάστημα μιας ώρας. Γρηγορότερα από το κανονικό ποσοστό μπορεί να σημάνει μια υποκείμενη φλεγμονώδη ή αυτοάνοση ασθένεια. Οι αυτοάνοσες ασθένειες που συνδέονται συνήθως με δευτερογενή Raynaud.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Πρωτοβάθμια Δευτεροβάθμια εναντίον του Raynaud.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Πρωτοβάθμια Δευτεροβάθμια εναντίον του Raynaud.

Δεν υπάρχει ενιαία εξέταση αίματος για τη διάγνωση του Raynaud. Ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει άλλες εξετάσεις, όπως αυτές που αποκλείουν παθήσεις των αρτηριών, για να εντοπίσει μια ασθένεια ή πάθηση που μπορεί να συνδέονται με το φαινόμενο Raynaud.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Self-φροντίδα και μέτρα πρόληψης, όπως το ντύσιμο σε στρώσεις ή φορώντας γάντια ή βαριά κάλτσες, συνήθως είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση με ήπια συμπτώματα της νόσου του Raynaud. Αν αυτά δεν είναι επαρκή, ωστόσο, τα φάρμακα είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία πιο σοβαρών μορφών της κατάστασης. Οι στόχοι της θεραπείας είναι να:

 • Μειώστε τον αριθμό και τη σοβαρότητα των επιθέσεων
 • Αποτροπή βλάβη των ιστών
 • Αντιμετωπίστε οποιαδήποτε υποκείμενη νόσο ή κατάσταση

Φάρμακα
Ανάλογα με την αιτία των συμπτωμάτων σας, τα φάρμακα μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία του Raynaud. Για να διευρύνετε (διαστέλλονται), τα αιμοφόρα αγγεία και να προωθήσει την κυκλοφορία, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει:

 • Αναστολείς των διαύλων ασβεστίου. Αυτά τα φάρμακα να χαλαρώσουν και να ανοίξουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στα χέρια και τα πόδια σας. Μειώνουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των επιθέσεων στους περισσότερους ανθρώπους με νόσο του Raynaud. Αυτά τα φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επούλωση δερματικών ελκών στα δάχτυλα ή τα δάχτυλα των ποδιών σας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν νιφεδιπίνη (Adalat CC, Afeditab CR, Procardia), αμλοδιπίνη (Norvasc) και φελοδιπίνη (Plendil).
 • Άλφα αποκλειστές. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση με φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς άλφα, που εξουδετερώνουν τις ενέργειες της νορεπινεφρίνης, μια ορμόνη που συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Παραδείγματα περιλαμβάνουν πραζοσίνη (Minipress) και doxazosin (Cardura).
 • . Αγγειοδιασταλτικά Μερικοί γιατροί συνταγογραφήσει ένα αγγειοδιασταλτικό - ένα φάρμακο που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία - όπως η κρέμα νιτρογλυκερίνης για να τα δάχτυλά σας για να βοηθήσει στην επούλωση δερματικών ελκών. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει αγγειοδιασταλτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία άλλες συνθήκες, αλλά μπορεί να ανακουφίσει αποτελεσματικά τα συμπτώματα της νόσου του Raynaud. Τα φάρμακα αυτά περιλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση των ναρκωτικών λοσαρτάνη (Cozaar), η στυτική δυσλειτουργία φάρμακα σιλδεναφίλη (Viagra, Revatio), το αντικαταθλιπτικό φλουοξετίνη φαρμακευτική αγωγή (Prozac, Sarafem), και μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται προσταγλανδίνες.

Εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να διαπιστώσει ότι ένα φάρμακο λειτουργεί καλύτερα για σας από ό, τι άλλο. Μερικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του Raynaud έχουν παρενέργειες που μπορεί να σας ζητήσει να σταματήσετε τη λήψη του φαρμάκου. Ένα φάρμακο μπορεί να χάσουν την αποτελεσματικότητά την πάροδο του χρόνου. Εργασία με το γιατρό σας για να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για σας.

Ορισμένα φάρμακα που πράγματι μπορεί να επιδεινώσει το φαινόμενο Raynaud με αποτέλεσμα την αύξηση σπασμό των αιμοφόρων αγγείων. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να αποφύγετε τη λήψη:

 • Ορισμένες over-the-counter (OTC) φάρμακα κρύο. Παραδείγματα περιλαμβάνουν φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη (χλωριούχων Trimeton, Sudafed).
 • Οι β-αναστολείς. Αυτή η κατηγορία φαρμάκων, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής νόσου, περιλαμβάνει μετοπρολόλη (Lopressor, Toprol XL), ναδολόλη (Corgard) και προπρανολόλη (Inderal, Innopran XL).
 • Τα αντισυλληπτικά χάπια. Εάν χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά χάπια, μπορεί να θέλετε να μεταβείτε σε μια άλλη μέθοδο αντισύλληψης, διότι τα φάρμακα αυτά επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε επιθέσεις. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν τη διακοπή του χαπιού.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο να διαχειριστεί το φαινόμενο Raynaud, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν γιατρό που ειδικεύεται στη θεραπεία του Raynaud.

Χειρουργικές επεμβάσεις και ιατρικές διαδικασίες
Μερικές φορές, σε περιπτώσεις σοβαρής φαινόμενο Raynaud, πλησιάζει εκτός από τα φάρμακα μπορεί να είναι μια θεραπευτική επιλογή:

 • Χειρουργική νεύρων. Νεύρα που ονομάζεται συμπαθητικών νεύρων στα χέρια και τα πόδια σας ελέγχουν το άνοιγμα και στένωση των αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα σας. Μερικές φορές είναι απαραίτητο σε περιπτώσεις σοβαρής Raynaud να μειώσει αυτά τα νεύρα να διακόψουν υπερβολική αντίδραση τους. Μέσα από μικρές τομές στις πληγείσες χέρια ή τα πόδια, ένας γιατρός εξαλείφει αυτά τα μικροσκοπικά νεύρα γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία. Η χειρουργική επέμβαση, που ονομάζεται συμπαθεκτομή, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη διάρκεια των επιθέσεων, αλλά δεν είναι πάντα επιτυχής.
 • Έγχυση χημικών. Οι γιατροί μπορεί να εισφέρει χημικές ουσίες για να εμποδίσει συμπαθητικών νεύρων σε πληγείσες χέρια ή τα πόδια. Μπορεί να χρειαστεί να έχει η διαδικασία επαναλαμβάνεται εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή να επιστρέψουν.
 • Ακρωτηριασμός. Μερικές φορές, οι γιατροί πρέπει να αφαιρέσετε ιστών καταστραφεί από την έλλειψη παροχής αίματος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ακρωτηριασμό ενός δακτύλου ή του ποδιού που επηρεάζονται από το φαινόμενο Raynaud στην οποία η παροχή αίματος είναι εντελώς μπλοκαρισμένη και ο ιστός έχει αναπτυχθεί γάγγραινα. Αλλά αυτό είναι σπάνιο.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Μια ποικιλία των βημάτων μπορεί να μειώσει τις επιθέσεις του Raynaud και να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα συνολικά:

 • Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα προκαλεί τη θερμοκρασία του δέρματος να πέσει από τα αιμοφόρα αγγεία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια επίθεση. Η εισπνοή παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να επιδεινώσει το φαινόμενο Raynaud.
 • Άσκηση. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ενθαρρύνει να ασκείστε τακτικά, ιδίως εάν έχουν την πρωταρχική του Raynaud. Η άσκηση μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία, μεταξύ άλλων, οφέλη για την υγεία.
 • Ελέγχετε το άγχος. Επειδή το άγχος μπορεί να προκαλέσει μια επίθεση, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του αριθμού των επιθέσεων.
 • Αποφύγετε την καφεΐνη. Καφεΐνη προκαλεί τα αιμοφόρα αγγεία σας να περιορίσετε και μπορεί να αυξήσει τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου του Raynaud.
 • Φροντίστε τα χέρια και τα πόδια σας. Αν έχετε το φαινόμενο Raynaud, φύλακας χέρια και τα πόδια σας από τραυματισμούς. Μην περπατάτε ξυπόλητοι. Φροντίστε τα νύχια σας για να αποφύγετε τον τραυματισμό ευαίσθητα δάχτυλα των ποδιών και τα δάχτυλα. Επίσης, αποφεύγετε να φοράτε κάτι που συμπιέζει τα αιμοφόρα αγγεία στα χέρια ή τα πόδια σας, όπως το σφιχτό περικάρπια, δαχτυλίδια ή υποδήματα.
 • Αποφύγετε ωθήσεις στο χώρο εργασίας. Αποφεύγοντας τα εργαλεία που δονούν το χέρι μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των επιθέσεων.

Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης: τι πρέπει να κάνετε;
Τι πρέπει να κάνετε αν αντιμετωπίζετε μια επίθεση των φαινόμενο Raynaud; Η πρώτη και πιο σημαντική ενέργεια είναι να ζεστάνει τα χέρια ή τα πόδια σας ή οποιεσδήποτε άλλες πληγείσες περιοχές του δέρματος. Τα ακόλουθα βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να ζεσταθεί ελαφρά τα δάχτυλα χεριών και των ποδιών σας:

 • Μετακίνηση σε ένα θερμότερο χώρο.
 • Τοποθετήστε τα χέρια σας κάτω από τις μασχάλες σας.
 • Κουνήστε τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας.
 • Κάντε ευρύ κύκλους (ανεμόμυλοι), με τα χέρια σας.
 • Εκτελέστε ζεστό - αλλά όχι καυτό - νερό πάνω από τα δάχτυλα χεριών και των ποδιών σας.
 • Τρίψτε τα χέρια και τα πόδια σας.

Αν μια αγχωτική κατάσταση που προκαλεί μια επίθεση, μπορείτε να βοηθήσετε να σταματήσει την επίθεση με να πάρει έξω από την αγχωτική κατάσταση και χαλάρωση. Αν είστε εκπαιδευμένοι στη βιοανάδραση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την τεχνική σε συνδυασμό με αύξηση της θερμοκρασίας τα χέρια ή τα πόδια σας στο νερό για να βοηθήσει να ελαττώσει την επίθεση.

Εναλλακτική ιατρική

Αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα συμπληρώματα που θα ενθαρρύνει την καλύτερη κυκλοφορία μπορεί να είναι αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση του Raynaud. Αν ενδιαφέρεστε, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με:

 • Το ιχθυέλαιο. Λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων θα μπορούσε να βοηθήσει να βελτιώσει την ανοχή σας στο κρύο και να καθυστερήσει την στένωση των αιμοφόρων αγγείων που προκαλεί τις επιθέσεις σύνδρομο Raynaud.
 • Ginkgo. Ginkgo Biloba δεν θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των επιθέσεων του Raynaud έχετε.
 • Βιοανάδραση. Χρησιμοποιώντας το μυαλό σας για τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος (biofeedback) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας και της συχνότητας των επιθέσεων. Βιοανάδραση περιλαμβάνει καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση για να αυξήσει τη θερμοκρασία των χεριών και των ποδιών, βαθιά αναπνοή, και άλλες ασκήσεις χαλάρωσης. Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει έναν θεραπευτή ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε τις τεχνικές βιοανάδρασης. Βιβλία και ταινίες είναι επίσης διαθέσιμα για το θέμα.

Όπως και με οποιοδήποτε συμπλήρωμα, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν από την προσθήκη θεραπευτική αγωγή σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προειδοποιεί αν υπάρχουν κάποιες πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή τις παρενέργειες των εναλλακτικών θεραπειών.

Αντιμέτωποι με το άγχος και την ενόχληση του Raynaud παίρνει την υπομονή και προσπάθεια. Εργασία με το γιατρό σας για να διαχειριστούν την κατάστασή σας και να διατηρήσει μια θετική στάση. Η πλειοψηφία των ατόμων με νόσο του Raynaud ανταποκρίνονται στη θεραπεία.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Το φαινόμενο Raynaud είναι μια κατάσταση που μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστεί για τη ζωή τη στιγμή που θα αναπτύσσεται. Αλλά υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσει στην πρόληψη των επιθέσεων:

 • Φόρεμα θερμά εξωτερικούς χώρους. Το χειμώνα, φορέστε ένα καπέλο, κασκόλ, κάλτσες και μπότες και γάντια ή γάντια με γάντια όταν πηγαίνετε έξω. Βάλτε τα σε πριν πάτε έξω. Ένα καπέλο είναι σημαντικό γιατί θα χάσετε μια μεγάλη θερμότητα του σώματος από το κεφάλι σας. Φορέστε ένα παλτό με αρκετά άνετη χειροπέδες για να πάει γύρω από τα γάντια ή γάντια σας, για την πρόληψη κρύο αέρα από την επίτευξη χέρια σας. Να φοράτε ωτοασπίδες και μάσκα προσώπου αν η άκρη της μύτης σας και λοβούς των αυτιών σας είναι ευαίσθητα στο κρύο. Εκτελέστε θερμάστρα το αυτοκίνητό σας για λίγα λεπτά πριν από την οδήγηση στο κρύο.
 • Λάβετε προφυλάξεις για εσωτερικούς χώρους. Φοράτε κάλτσες. Κατά τη λήψη των τροφίμων έξω από το ψυγείο ή στην κατάψυξη, να φοράτε γάντια, τα γάντια ή γάντια κουζίνας. Μερικοί άνθρωποι το βρίσκουν χρήσιμο να φοράτε γάντια και κάλτσες στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επειδή κλιματισμού μπορεί να προκαλέσει κρίσεις, θέτοντας το κλιματιστικό σας σε μια υψηλότερη θερμοκρασία μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή επιθέσεων. Μπορείτε επίσης να το βρείτε χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε μόνωση ποτήρια.
 • Σκεφτείτε τη μετάβαση σε μια τοποθεσία με ηπιότερο κλίμα. Προχωρώντας προς ένα θερμότερο κλίμα μπορεί να βοηθήσει άτομα με σοβαρή φαινόμενο Raynaud. Ωστόσο, το φαινόμενο Raynaud μπορεί να συμβεί ακόμη και σε θερμότερα κλίματα, όταν η θερμοκρασία μειώνεται.