Νόσο του Peyronie

Ορισμός

(Pa-ro-Neez) νόσο του Peyronie είναι η ανάπτυξη ινώδους ιστού ουλή στο εσωτερικό του πέους που προκαλεί καμπύλες, επώδυνες στύσεις.

Πέη Ανδρών διαφέρουν σε σχήμα και μέγεθος, και έχουν μια κυρτή στύσης είναι κοινά και δεν είναι αναγκαστικά μια αιτία ανησυχίας. Ωστόσο, σε ορισμένους άνδρες, νόσος του Peyronie προκαλεί σημαντική κάμψη ή πόνο. Αυτό μπορεί να αποτρέψει ένα άτομο από το να έχουν σεξουαλική επαφή ή μπορεί να καταστήσει δύσκολο να πάρει ή να διατηρήσει μια στύση (στυτική δυσλειτουργία). Για πολλούς άνδρες, η νόσος του Peyronie προκαλεί επίσης το στρες και το άγχος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν. Χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της νόσου του Peyronie είναι γενικά συνιστάται μόνο αν η καμπυλότητα και ο πόνος είναι αρκετά σοβαρό ώστε να αποτρέψει τη σεξουαλική επαφή.

Συμπτώματα

Συμπτώματα της νόσου του Peyronie μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά. Τα πιο συχνά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Ουλώδη ιστό. Ο ουλώδης ιστός (πλάκες) που σχετίζεται με τη νόσο του Peyronie μπορεί να γίνει αισθητή κάτω από το δέρμα του πέους, όπως επίπεδες ή εξογκώματα μία ζώνη σκληρού ιστού.
 • Μια σημαντική κάμψη στο πέος. Πέος σας μπορεί να καμπυλώνεται προς τα πάνω, προς τα κάτω ή λυγισμένο προς τη μία πλευρά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η στύση του πέους έχει ένα "κλεψύδρας" εμφάνιση, με ένα στενό, στενή ζώνη γύρω από τον άξονα.
 • Τα προβλήματα στύσης. Νόσο του Peyronie μπορεί να προκαλέσει προβλήματα απόκτησης ή διατήρησης στύσης (στυτική δυσλειτουργία).
 • Σμίκρυνση του πέους. Πέος σας μπορεί να γίνει μικρότερη, ως αποτέλεσμα της νόσου του Peyronie.
 • Ο πόνος. Μπορεί να έχετε πόνο κατά τη διάρκεια της στύσης, μόνο κατά τη διάρκεια του οργασμού ή οποτεδήποτε το πέος σας αγγίξει.

Η καμπυλότητα που σχετίζεται με νόσο του Peyronie μπορεί σταδιακά να επιδεινωθεί. Σε κάποιο σημείο, να σταματήσει γενικά να πάρει χειρότερα. Στους περισσότερους άνδρες, ο πόνος κατά τη διάρκεια της στύσης βελτιώνεται μέσα σε ένα έως δύο χρόνια, αλλά ο ουλώδης ιστός και η καμπυλότητα παραμένουν. Σπάνια, τόσο η καμπυλότητα και τον πόνο που σχετίζεται με νόσο του Peyronie βελτιωθεί χωρίς θεραπεία.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Δείτε το γιατρό σας αν ο πόνος ή καμπυλότητα του πέους σας εμποδίζει από το να έχουν σεξουαλική επαφή ή σας προκαλεί άγχος. Μια ακριβής διάγνωση είναι απαραίτητη για να καθοριστεί αν η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει και να αποκλείσει άλλες αιτίες των συμπτωμάτων σας.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Η αιτία της νόσου του Peyronie δεν είναι πλήρως κατανοητός, αλλά μια σειρά από παράγοντες που φαίνεται να εμπλέκονται. Είναι σκέφτηκε νόσο του Peyronie προκύπτει γενικά από την ρήξη των μικρών αιμοφόρων αγγείων στο εσωτερικό του πέους. Για παράδειγμα, το πέος μπορεί να υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια του σεξ, αθλητική δραστηριότητα ή ως το αποτέλεσμα ενός ατυχήματος. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης, τα κύτταρα του αίματος και άλλα κύτταρα παγιδευμένα στο σημείο της βλάβης, η οποία οδηγεί στη συσσώρευση ιστού ουλής. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι άνδρες που έχουν πέος τραυματισμό αναπτύξουν τη νόσο του Peyronie. Πιστεύεται ότι τα κληρονομικά χαρακτηριστικά μπορεί να παίζουν ρόλο στο ποιος είναι ευαίσθητο στην διαταραχή.

Κάθε πλευρά του πέους περιέχει ένα σφουγγάρι-όπως σωλήνας (σηραγγώδες σώμα) που περιέχει πολλά μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία. Όταν γίνουν σεξουαλικά ξύπνησε, τη ροή του αίματος σε αυτές τις αυξήσεις θαλάμους. Όπως κοιλότητες γεμίζουν με αίμα, το πέος επεκτείνεται, ισιώνει και σκληραίνει σε μια στύση. Κάθε ένα από τα ενδοσηραγγωδών είναι συσκευασμένα σε ένα περίβλημα από ελαστικό ιστό που ονομάζεται tunica albuginea (πολύ-NIH-kuh al-BU-JIN-e-UH), η οποία εκτείνεται κατά τη διάρκεια της στύσης. Τραυματισμός στο πέος μπορεί να βλάψει τον ιστό αυτό. Εάν μια ζημία που θεραπεύει σωστά, γενικά δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμα προβλήματα. Στη νόσο του Peyronie, προβλήματα στη φυσιολογικό αποτέλεσμα της διαδικασίας επούλωσης της πληγής σε μόνιμες ουλώδη ιστό. Το τμήμα της θήκης με ουλώδη ιστό δεν είναι πλέον ευέλικτη. Όταν το πέος γίνεται όρθια, η περιοχή με τον ουλώδη ιστό δεν τεντώσει, και οι κάμψεις του πέους ή γίνεται παραμορφωμένο και μπορεί να είναι επώδυνη.

Σε μερικούς άνδρες, η νόσος του Peyronie έρχεται σταδιακά και δεν φαίνεται να σχετίζεται με έναν τραυματισμό. Οι ερευνητές διερευνούν κατά πόσον η νόσος του Peyronie μπορεί να συνδέεται με διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παράγοντες κινδύνου

Μικρά τραυματισμό του πέους δεν είναι πάντα να οδηγήσει σε νόσο του Peyronie. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην κακή επούλωση των πληγών και ουλών συσσώρευση ιστού που μπορεί να παίξει ένα ρόλο στη νόσο του Peyronie. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Η κληρονομικότητα. Αν ο πατέρας ή ο αδελφός σας έχει τη νόσο του Peyronie, έχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της διαταραχής.
 • Συνδετικού ιστού Men διαταραχές. Που έχουν μια διαταραχή του συνδετικού ιστού φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Peyronie. Για παράδειγμα, ένας αριθμός των ατόμων που έχουν τη νόσο του Peyronie έχει, επίσης, μια κατάσταση γνωστή ως νόσος Dupuytren - ένα καλώδιο-όπως πάχυνση σε όλη την παλάμη που προκαλεί τα δάχτυλα για να τραβήξει προς τα μέσα.
 • Να πάρει τα μεγαλύτερα. Ο επιπολασμός της νόσου του Peyronie αυξάνεται με την ηλικία. Ηλικία που σχετίζονται με αλλαγές στους ιστούς μπορεί να τους αναγκάσει να είναι πιο εύκολα τραυματίες και λιγότερο πιθανό να επουλώνονται καλά.

Άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων ορισμένες συνθήκες υγιεινής, το κάπνισμα και ορισμένα είδη χειρουργική επέμβαση στον προστάτη μπορεί να συνδέεται με τη νόσο του Peyronie.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές της νόσου του Peyronie μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αδυναμία να έχουν σεξουαλική επαφή
 • Δυσκολία στην επίτευξη ή διατήρηση στύσης (στυτική δυσλειτουργία)
 • Ανησυχία ή άγχος για τη σεξουαλική ικανότητες ή την εμφάνιση του πέους σας
 • Τονίζει σχετικά με τη σχέση με τη σεξουαλική σύντροφό σας
 • Δυσκολία να αποκτήσουν παιδί, γιατί η συνουσία είναι δύσκολη ή αδύνατη

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Εάν έχετε συμπτώματα της νόσου του Peyronie, είναι πιθανό να ξεκινήσει βλέποντας τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό. Μπορεί να αναφέρεται σε έναν ειδικό στην ανδρική σεξουαλική διαταραχές (ουρολόγο). Προετοιμασία για το ραντεβού σας θα σας βοηθήσει να κάνετε την καλύτερη χρήση του χρόνου σας.

Τι μπορείτε να κάνετε
Κάντε μια λίστα μπροστά από το χρόνο που μπορείτε να μοιραστείτε με το γιατρό σας. Η λίστα σας θα πρέπει να περιλαμβάνει:

 • Τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με νόσο του Peyronie
 • Βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής
 • Τα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών ή συμπληρωμάτων
 • Το οικογενειακό ιστορικό της νόσου του Peyronie, εάν υπάρχει
 • Ερωτήσεις για το γιατρό σας

Σημειώστε ερωτήσεις για το γιατρό σας από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό στην περίπτωση χρόνος τρέχει έξω. Μπορεί να θέλετε να ζητήσετε κάποια από τις παρακάτω ερωτήσεις:

 • Τι εξετάσεις θα πρέπει να έχω;
 • Τι κάνετε θεραπεία μου προτείνετε;
 • Μπορείτε να μας πείτε αν τα συμπτώματα είναι πιθανόν να επιδεινωθούν ή να βελτιώσουν;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες σου προτείνουμε να επισκεφθείτε;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας αν δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από οποιαδήποτε σημεία που θέλετε να συζητήσουμε περαιτέρω. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Πότε θα παρατηρήσετε πρώτα μια καμπύλη στο πέος σας, ή ουλώδης ιστός κάτω από το δέρμα του πέους σας;
 • Έχει η καμπυλότητα του πέους σας επιδεινώθηκε την πάροδο του χρόνου;
 • Έχετε πόνο κατά τη διάρκεια της στύσης, και αν ναι, έχει χειροτερέψει ή να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου;
 • Θυμάστε που έχει έναν τραυματισμό στο πέος σας;
 • Μήπως τα συμπτώματά σας περιορίσει τη δυνατότητά σας να κάνετε σεξ;

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει επίσης να ολοκληρωθεί μια έρευνα, όπως το Διεθνή Δείκτη της στυτικής λειτουργίας, η οποία μπορεί να προσδιορίσει πώς η διαταραχή επηρεάζει την ικανότητά σας να κάνετε σεξ.

Εξετάσεις και διάγνωση

Για τους περισσότερους άνδρες, η νόσος του Peyronie μπορεί να διαγνωστεί με μια φυσική εξέταση και απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα. Σπάνια και υπό άλλες συνθήκες να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα και πρέπει να αποκλειστεί.

Εξετάσεις για τη διάγνωση της νόσου του Peyronie και να κατανοήσουν ακριβώς τι προκαλεί τα συμπτώματά σας μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Φυσική εξετάσεις. Ο γιατρός σας θα αισθανθεί (ψηλάφηση) το πέος σας όταν δεν είναι όρθια, να προσδιορίσει την τοποθεσία και την ποσότητα του ουλώδους ιστού που έχετε. Αυτός ή αυτή μπορεί επίσης να μετρήσει το μήκος του πέους σας. Εάν η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται, αυτή η αρχική μέτρηση βοηθά στο να καθοριστεί αν το πέος έχει μειωθεί. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει επίσης να φέρει σε φωτογραφίες του πέους σε στύση σας, θα πάρετε στο σπίτι σας. Αυτό μπορεί να καθορίσει το βαθμό καμπυλότητας, τη θέση του ουλώδους ιστού ή άλλες λεπτομέρειες που θα μπορούσε να βοηθήσει να προσδιορίσει την καλύτερη προσέγγιση της θεραπείας.
 • Άλλες εξετάσεις. Ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει υπέρηχο, ακτινογραφίες ή άλλες εξετάσεις για να εξετάσει το πέος όταν είναι όρθια. Πριν από τη λήψη εικόνων από το πέος σας, πιθανότατα να λάβετε μία ένεση απευθείας στο πέος, που το κάνει να έχει στύση. Θα σας δοθεί τοπική αναισθησία για να ελαττώσει τον πόνο πριν από την ένεση. Υπερηχογράφημα είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη δοκιμασία για ανωμαλίες του πέους. Εξετάσεις υπερήχων χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να παράγει εικόνες των μαλακών ιστών. Μπορεί να δείξει την παρουσία του ουλώδους ιστού, τη ροή του αίματος στο πέος και τυχόν ανωμαλίες.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια αναμονή-και-βλέπε (προσεκτικής αναμονής) προσέγγιση, εάν:

 • Η καμπυλότητα του πέους σας δεν είναι σοβαρή και δεν είναι πλέον επιδείνωση
 • Μπορείτε να εξακολουθούν να έχουν σεξ χωρίς πόνο
 • Ο πόνος κατά τη διάρκεια της στύσης είναι ήπια

Αν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρή ή επιδείνωση την πάροδο του χρόνου, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

Φάρμακα
Μια σειρά από του στόματος φάρμακα έχουν δοκιμαστεί για τη θεραπεία της νόσου του Peyronie, αλλά δεν φαίνεται να είναι τόσο αποτελεσματική όσο χειρουργική επέμβαση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φάρμακα με ένεση απευθείας στο πέος μπορεί να μειώσει καμπυλότητα και πόνο που σχετίζεται με τη νόσο του Peyronie. Εάν έχετε μία από αυτές τις θεραπείες, θα λάβετε πιθανόν πολλαπλές ενέσεις κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών. Θα σας δοθεί ένα τοπικό αναισθητικό για την πρόληψη του πόνου κατά τη διάρκεια των ενέσεων.

Αποδεικτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ενέσεων πέους είναι περιορισμένη. Φάρμακα που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν:

 • Verapamil. Αυτό είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Φαίνεται να διακόψει την παραγωγή του κολλαγόνου, μια πρωτεΐνη που φαίνεται να είναι ένας βασικός παράγοντας στο σχηματισμό ουλώδους ιστού της νόσου του Peyronie.
 • Ιντερφερόνη. Αυτό είναι ένα είδος πρωτεΐνης που φαίνεται να διακόψει την παραγωγή του ινώδους ιστού και να συμβάλει στο να σπάσει προς τα κάτω.

Κολλαγενάση, ένα ένζυμο που διασπά το ινώδες ουλώδης ιστός, μελετάται για τη θεραπεία της νόσου του Peyronie.

Χειρουργική
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση, εάν η παραμόρφωση του πέους σας είναι σοβαρή ή σας αποτρέπει από το σεξ. Χειρουργική επέμβαση συνήθως δεν συνιστάται έως ότου η καμπυλότητα του πέους σας σταματήσει να αυξάνεται, και οι στύσεις σας έχουν πόνο για τουλάχιστον έξι μήνες.

Κοινή χειρουργικές μέθοδοι περιλαμβάνουν:

 • Συντόμευση της ανεπηρέαστη πλευρά. Μία ποικιλία μεθόδων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τη μακρύτερη πλευρά του πέους (η πλευρά χωρίς ουλώδης ιστός). Η συντομευμένη πλευρά της θήκης και του λιγότερο ελαστικό, σημαδεμένη πλευρά του άκρου του περιβλήματος να είναι περίπου το ίδιο μήκος, όταν το πέος είναι όρθια. Αυτό οδηγεί σε μια σχετικά ευθεία στύση. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή μειώνει συνήθως το συνολικό μήκος του πέους. Είναι γενικά χρησιμοποιούνται σε άνδρες που έχουν επαρκές μήκος του πέους και λιγότερο σοβαρή καμπυλότητα του πέους. Nesbit plication είναι ένα παράδειγμα αυτού του τύπου της διαδικασίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης προκαλεί στυτική δυσλειτουργία.
 • Επιμήκυνση την πληγείσα πλευρά. Με αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός κάνει πολλές περικοπές στον ουλώδη ιστό, που επιτρέπει η θήκη να απλώσει και το πέος για να ισιώσει. Ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει κάποια από ουλώδη ιστό. Ένα κομμάτι του ιστού (μόσχευμα) είναι ραμμένο στη θέση του για να καλύψει τις τρύπες στον ινώδη χιτώνα. Ένα μόσχευμα ιστού μπορεί να είναι από το ίδιο το σώμα σας, ανθρώπινου ή ζωικού ιστού, ή ένα συνθετικό υλικό. Αυτή η διαδικασία είναι γενικά χρησιμοποιείται όταν ένας άνθρωπος έχει ένα μικρότερο πέος, σοβαρή καμπυλότητα ή μια πολύπλοκη παραμόρφωση. Η διαδικασία αυτή διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας από ό, τι η διαδικασία λίπος.
 • Τα εμφυτεύματα πέους. Εισάγεται χειρουργικά εμφυτεύματα πέους αντικαταστήσει το σπογγώδη ιστό που γεμίζει με αίμα κατά τη διάρκεια της στύσης. Τα εμφυτεύματα μπορεί να είναι ημιάκαμπτο - χειροκίνητα έσκυψε περισσότερες φορές, και κάμπτεται προς τα πάνω για σεξουαλική επαφή. Ένας άλλος τύπος εμφυτεύματος είναι φουσκωμένα με μια αντλία εμφυτεύεται στη βουβωνική χώρα ή όσχεο. Τα εμφυτεύματα πέους μπορεί να εξετασθεί εάν ένας άνθρωπος έχει τόσο νόσο του Peyronie και στυτική δυσλειτουργία. Όταν τα εμφυτεύματα τεθεί σε εφαρμογή, ο χειρουργός θα μπορεί να κάνει κάποιες περικοπές (τομές) στο ουλώδη ιστό για να ανακουφίσει την ένταση στην ινώδη χιτώνα.

Το είδος της χειρουργικής επέμβασης που χρησιμοποιείται θα εξαρτηθεί από την κατάστασή σας. Ο γιατρός σας θα εξετάσει τη θέση του ουλώδους ιστού, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας και άλλους παράγοντες. Αν είναι περιτομή, ο γιατρός σας μπορεί να εκτελέσει μια περιτομή κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Ανάλογα με το είδος της επέμβασης που έχετε, μπορείτε να είστε σε θέση να πάει στο σπίτι από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα ή μπορεί να χρειαστεί να διανυκτερεύσει. Ο χειρουργός σας θα σας συμβουλέψει για πόσο καιρό θα πρέπει να περιμένετε πριν πάτε πίσω στη δουλειά - στις περισσότερες περιπτώσεις, σε λίγες ημέρες. Μετά από χειρουργική επέμβαση για τη νόσο του Peyronie, θα χρειαστεί να περιμένει τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες πριν αυνανίζονται ή να κάνουν σεξ.

Άλλες θεραπείες
Αρκετές άλλες θεραπείες για τη μη φαρμακολογική του Peyronie διερευνάται, αλλά τα στοιχεία είναι περιορισμένα για το πόσο καλά δουλεύουν και τις πιθανές παρενέργειες. Αυτές περιλαμβάνουν την ακτινοθεραπεία, με έντονο ηχητικά κύματα για να διαλύσει ουλώδη ιστό (shock θεραπεία κυμάτων) και συσκευές για να τεντώσει το πέος (πέους θεραπεία έλξης).

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Νόσο του Peyronie μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή άγχους και δημιουργούν άγχος ανάμεσα σε εσάς και τη σεξουαλική σύντροφό σας. Οι παρακάτω προτάσεις θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν με τη νόσο του Peyronie:

 • Εξηγήστε στο σύντροφό σας τι ασθένεια του Peyronie είναι και πώς αυτή επηρεάζει την ικανότητά σας να κάνετε σεξ.
 • Αφήστε το σύντροφό σας ξέρει πώς αισθάνεστε για την εμφάνιση του πέους σας και την ικανότητά σας να έχουν σεξουαλικές σχέσεις.
 • Συζητήστε με το σύντροφό σας για το πώς οι δύο από σας μπορεί να διατηρήσει τη σεξουαλική και σωματική οικειότητα.
 • Μιλήστε σε ψυχολόγο (ψυχοθεραπευτής), ο οποίος ειδικεύεται σε οικογενειακές σχέσεις και τη σεξουαλική θέματα.