Λοίμωξη από παρβοϊό

Ορισμός

Μόλυνση με παρβοϊό είναι ένα κοινό και ιδιαίτερα μεταδοτική πάθηση της παιδικής ηλικίας - μερικές φορές ονομάζεται χαστούκισε μάγουλο ασθένεια, λόγω του διακριτικού εξάνθημα προσώπου που αναπτύσσει. Μόλυνση με παρβοϊό, επίσης, έχει γίνει γνωστό ως πέμπτη ασθένεια, επειδή, ιστορικά, ήταν ένας από τους πέντε κοινές ασθένειες της παιδικής ηλικίας που χαρακτηρίζεται από ένα εξάνθημα.

Στα περισσότερα παιδιά, μόλυνση με παρβοϊό είναι ήπια και απαιτεί ελάχιστη επεξεργασία. Ωστόσο, σε ορισμένες ενήλικες, η λοίμωξη μπορεί να είναι σοβαρές. Λοίμωξη από παρβοϊό σε ορισμένες έγκυες γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας για το έμβρυο. Μόλυνση με παρβοϊό είναι επίσης πιο σοβαρή για τα άτομα με ορισμένα είδη της αναιμίας ή που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι με λοίμωξη από παρβοϊό δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα. Όταν τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται, που ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την ηλικία του ατόμου που έχει την ασθένεια.

Parvovirus συμπτώματα στα παιδιά
Πρώιμα σημεία και συμπτώματα της λοίμωξης από παρβοϊό σε παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πονόλαιμος
 • Ελαφρά πυρετό
 • Στομαχικές διαταραχές
 • Πονοκέφαλος
 • Κούραση
 • Κνησμός

Διακριτικός εξάνθημα του προσώπου
Αρκετές ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, ένα διακριτικό φωτεινό κόκκινο εξάνθημα του προσώπου μπορεί να εμφανιστεί - συνήθως στα δύο μάγουλα. Τελικά μπορεί να επεκταθεί στα χέρια, τον κορμό, τους μηρούς και τους γλουτούς, όπου το εξάνθημα έχει ένα ροζ, δαντελωτές, ελαφρώς αυξημένα εμφάνιση.

Γενικά, το εξάνθημα εμφανίζεται κοντά στο τέλος της ασθένειας. Είναι δυνατόν να εκληφθούν από το εξάνθημα για άλλες ιογενείς εξανθήματα ή ένα φάρμακο που σχετίζονται με εξάνθημα. Το εξάνθημα μπορεί να έρθει και να πάει για διάρκεια έως τρεις εβδομάδες, όλο και πιο ορατά, όταν ένα παιδί εκτίθεται σε ακραίες θερμοκρασίες ή ξοδεύει το χρόνο στον ήλιο.

Parvovirus συμπτώματα σε ενήλικες
Ενήλικες δεν αναπτύσσουν συνήθως την χαστούκισε μάγουλο εξάνθημα. Αντ 'αυτού, το πιο σημαντικό σύμπτωμα της μόλυνσης παρβοϊό σε ενήλικες είναι κοινή ευαισθησία, που διαρκεί ημέρες έως εβδομάδες. Αρθρώσεις που προσβάλλονται συνηθέστερα είναι τα χέρια, τους καρπούς, τα γόνατα και τους αστραγάλους.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Γενικά, δεν χρειάζεται να δείτε ένα γιατρό για τη μόλυνση με παρβοϊό. Αλλά αν εσείς ή το παιδί σας έχει μια υποκείμενη κατάσταση, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των επιπλοκών, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν:

 • Δρεπανοκυτταρική αναιμία
 • Διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Εγκυμοσύνη

Αιτίες

Τα ανθρώπινα παρβοϊό B19 προκαλεί μόλυνση με παρβοϊό. Αυτό είναι διαφορετικό από το παρβοϊό σε σκύλους και γάτες, έτσι δεν μπορείτε να πάρετε τη μόλυνση από ένα κατοικίδιο ζώο ή το αντίστροφο.

Ανθρώπινο μόλυνση με παρβοϊό είναι πιο συχνή μεταξύ των στοιχειωδών παιδιά σχολικής ηλικίας κατά τη διάρκεια κρούσματα κατά τους χειμερινούς μήνες και την άνοιξη, αλλά ο καθένας μπορεί να αρρωστήσει με αυτό οποιαδήποτε στιγμή του έτους. Εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο, ακριβώς όπως το κοινό κρυολόγημα, συχνά μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων και το χέρι-με-χέρι επαφή.

Η ασθένεια είναι μεταδοτική κατά την εβδομάδα πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος. Μόλις το εξάνθημα εμφανίζεται, το άτομο με την ασθένεια δεν θεωρείται πλέον μεταδοτική και δεν χρειάζεται να απομονωθεί.

Επιπλοκές

Παρβοϊό και αναιμία
Λοίμωξη από παρβοϊό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές για τους ανθρώπους με αναιμία, μια κατάσταση κατά την οποία τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματός σας, που χρησιμοποιούνται πιο γρήγορα από το μυελό των οστών σας μπορεί να τους αντικαταστήσει. Λοίμωξη από παρβοϊό σε άτομα με αναιμία μπορεί να σταματήσει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος και να προκαλέσει μια κρίση αναιμία. Τα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Παρβοϊό μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία και των σχετικών επιπλοκών σε:

 • Τα αγέννητα παιδιά των γυναικών που έχουν προσβληθεί από τον παρβοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 • Οι άνθρωποι που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Μόλυνση με παρβοϊό στην εγκυμοσύνη
Λοίμωξη από παρβοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει μερικές φορές τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο έμβρυο, προκαλώντας σοβαρή αναιμία, που μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή θνησιγένεια. Κίνδυνο για το έμβρυο φαίνεται μεγαλύτερη κατά το πρώτο εξάμηνο της εγκυμοσύνης. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν μια μετάγγιση αίματος απευθείας στο έμβρυο ή να σας δώσει φάρμακα που περνούν μέσω του πλακούντα στο έμβρυο σας.

Παρβοϊό σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
Λοίμωξη από παρβοϊό μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή αναιμία σε άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, που μπορεί να προκύψουν από:

 • AIDS
 • Θεραπείες για τον καρκίνο
 • Anti-απορριπτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται μετά από μεταμοσχεύσεις οργάνων

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι με λοίμωξη από παρβοϊό δεν αναζητούν ιατρική φροντίδα. Μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με τον οικογενειακό γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχει εκτεθεί σε παρβοϊό και έχει μια υποκείμενη κατάσταση, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Η λοίμωξη από παρβοϊό. Συμπτώματα παρβοϊό στα παιδιά.
Η λοίμωξη από παρβοϊό. Συμπτώματα παρβοϊό στα παιδιά.

Τι μπορείτε να κάνετε
Πριν από το διορισμό του, μπορεί να θέλετε να γράψετε μια λίστα που περιλαμβάνει:

 • Πότε και πώς εσείς ή το παιδί σας έχει εκτεθεί σε παρβοϊό
 • Μία λεπτομερής περιγραφή των συμπτωμάτων
 • Ιατρικά προβλήματα που τρέχει στην οικογένειά σας
 • Ιατρικά προβλήματα που εσείς ή το παιδί σας είχε στο παρελθόν
 • Όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που εσείς ή το παιδί σας παίρνει

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν δερματικά εξανθήματα. Αν είστε μια γυναίκα μετά από την εφηβεία, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει, εάν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα να είστε έγκυος.

Εξετάσεις και διάγνωση

Περίπου οι μισοί από τους ενήλικες έχουν ανοσία σε μόλυνση με παρβοϊό, πιθανότατα λόγω της προηγούμενης, απαρατήρητη, λοίμωξη της παιδικής ηλικίας. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών παρβοϊό θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις εξετάσεις αίματος που μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν είναι απρόσβλητες από παρβοϊό ή εάν έχετε πρόσφατα μολυνθεί.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Για μια noncomplicated μόλυνση με παρβοϊό, self-care θεραπεία στο σπίτι είναι γενικά επαρκής. Τα άτομα με σοβαρή αναιμία μπορεί να χρειαστεί να εισαχθεί σε νοσοκομείο και να λαμβάνουν μεταγγίσεις αίματος. Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να λαμβάνουν αντισώματα, μέσω του ανοσοποιητικού ενέσεις σφαιρίνης, για τη θεραπεία της λοίμωξης.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Self-care θεραπεία στοχεύει κυρίως στην ανακούφιση των σημείων και συμπτωμάτων και χαλάρωση οποιαδήποτε ενόχληση. Βεβαιωθείτε ότι εσείς ή το παιδί σας παίρνει την αφθονία του υπολοίπου και ποτά πολλά υγρά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακεταμινοφαίνη (Tylenol, κ.ά.) για την ανακούφιση θερμοκρασίες άνω των 102 F (39 C) ή μικρούς ή μεγάλους πόνους. Να είστε προσεκτικοί όταν δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά ή εφήβους. Αν και η ασπιρίνη έχει εγκριθεί για χρήση σε παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών, τα παιδιά και οι έφηβοι που αναρρώνουν από ανεμοβλογιά ή γριπώδη συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνουν ασπιρίνη. Αυτό συμβαίνει επειδή η ασπιρίνη έχει συνδεθεί με το σύνδρομο του Reye, μια σπάνια αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, σε αυτά τα παιδιά.

Είναι πρακτικό και περιττό να απομονώσουν το άρρωστο παιδί σας. Δεν θα ξέρετε το παιδί σας έχει μόλυνση με παρβοϊό μέχρι να εμφανιστεί το εξάνθημα, και από εκείνη τη στιγμή, το παιδί σας δεν είναι πλέον μεταδοτική.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη λοίμωξης από παρβοϊό. Μόλις έχετε μολυνθεί με παρβοϊό, αποκτάτε τη διά βίου ασυλία. Το πλύσιμο των χεριών σας και τα χέρια του παιδιού σας συχνά μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τις πιθανότητες του να πάρει μια λοίμωξη. Πετάξτε τις χρησιμοποιημένες ιστούς αμέσως μετά τη χρήση - να πλένετε τα χέρια σας μετά το χειρισμό τους.